Οι Stratum3 στο Muzitee Zone

Διαβάστηκε
Το τρίο που θα ορίσει το δικό του επίπεδο στην πολυεπίπεδη Modal JazzΤα ρετρό σχέδια είναι ένας από τους λόγους για να προσθέσεις ένα t-shirt Muzitee στη συλλογή σου. Άλλοι λόγοι είναι ότι σου έρχεται σε μία συσκευασία σε σχήμα κασέτας που στη συνέχεια μπορεί να γίνει άνετα διακοσμητικό για το σπίτι σου, ενώ αποκτάς και έναν κωδικό με τον οποίο μπορείς να κατεβάζεις κάθε μήνα μουσική από καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Αυτή τη φορά φιλοξενούμε τους Stratum 3 που η modal jazz που παίζουν (ίσως να)  σου ακούγεται δύσκολη, αλλά να ξέρεις ότι είναι πολύ εύκολο να τους αγαπήσεις. Και αυτούς και τη μουσική τους!

Ποιοι είναι οι Stratum 3; Και γιατί Stratum? (Το 3 το καταλαβαίνουμε!)


Παναγιώτης: Τα 3 σημεία ορίζουν ένα επίπεδο. Έτσι κι εμείς που είμαστε τρεις, θέλουμε να ορίσουμε το δικό μας επιπεδο στην jazz μουσική. Stratum σημαίνει επιπεδο.

Αλέξης: Έχει να κάνει με τα διάφορα μουσικά επίπεδα στα οποία κινούμαστε και τους μουσικούς «χώρους» που προσπαθούμε με τη μουσική και τον ήχο μας να δημιουργήσουμε.Modal Jazz. Όσο "σπάνια" ακούγεται η Jazz για το ευρύ κοινό, άλλο τόσο σπάνια ηχογραφείται πλέον modal στους κύκλους της Jazz. Γιατί διαλέξατε αυτό το ηχητικό μονοπάτι;


Αλέξης: Θα ακουστεί παράξενο αλλά ο λόγος που ασχολήθηκα με την jazz μουσική σαν σπουδές ήταν για να μπορέσω να παίξω το ειδος αυτό.
Φυσικά και δεν υποβιβάζω άλλα είδη όπως ειναι το be-bop ή πιο πριν το swing, τα θεωρώ απαραίτητη μουσική γνώση αλλά όταν άκουσα πρώτη φορά στη ζωή μου το "A love supreme" του Coltraine είπα «αυτό θέλω να παίξω»

Παναγιώτης: Γιατί απλά με αυτόν τον ήχο αγαπήσαμε την jazz. Για εμένα jazz είναι ρυθμός, είναι ενέργεια και πρόκληση. Είναι το περήφανο μοιρολόι του Coltrane και η οργή του Archie Shepp. Σίγουρα δεν είναι ο Sinatra...

Πόσο μπορεί να εκσυγχρονιστεί σήμερα η Jazz και τι περιθώρια δημιουργικότητας νιώθετε ότι σας δίνει;

Παναγιώτης: Νομίζω πως όλες οι μουσικές που προέρχονται από λαϊκά αστικά περιβάλλοντα έχουν τον μονόδρομο να εξελίσσονται. Η θέση της jazz στη ζωή μας έχει αλλάξει - είναι και δικό μας χρέος να την τοποθετούμε όπως της αρμόζει.

Αλέξης: Η τζαζ έχει ως βασικό στοιχείο τον αυτοσχεδιασμό. Δημιουργείς κάτι  που σε εκφράζει μια δεδομένη χρονική στιγμή, χάνεται και μετά έρχεται κάτι άλλο. Άρα το περιθώριο δημιουργικότητας είναι τεράστιο και πιστεύω ότι αυτό την κάνει να ακούγεται τόσο φρέσκια, ανεπηρέαστη από το χρόνο.

Αν και μπορούμε να φανταστούμε τους χώρους που μπορεί να σας πετύχει κάποιος ζωντανά, σίγουρα δεν περιμέναμε να σας δούμε σε υπαίθριο live στην Αρχαία Αγορά. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Αλέξης: Ξέρεις, αυτοί οι χώροι έχουν μία τρομερή ενέργεια την οποία   νοιώσαμε από τις πρώτες νότες και θυμάμαι είχαμε αφεθεί και οι δύο στην ενέργεια αυτή. Από τις πιο δυνατές εμπειρίες που έχω να θυμάμαι ως μουσικός.

Παναγιώτης: Ήταν μοναδικό! Αυτόματα μπήκαμε σε ένα πιο εσωτερικό και βαθύ παίξιμο και σίγουρα θα το θυμάμαι για πάντα.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και το πρώτο σας album. Μιλήστε μας λίγο γι' αυτό.

Παναγιώτης: Εγώ έχω να πω πως νιώθω πραγματικά πολύ όμορφα με το αποτέλεσμα. Μόνο το ότι βάζω το δίσκο μας και τον ακούω (ενώ ξέρω κάθε νότα απέξω) μετά από καιρό και τον ακούω ευχάριστα, για εμένα λέει πολλά.
Βοήθησαν πολύ και τα παιδιά που συνεργαστήκαμε - το vintage αποτέλεσμα της ηχογράφησης οφείλεται κυρίως σε αυτούς.

Αλέξης: Θυμάμαι την πρώτη πρόβα που υπήρχαν μόνο σκόρπιες ιδέες οι οποίες σιγά-σιγά ωρίμασαν και ήρθε ο καιρός για τον πρώτο δίσκο. Είναι σαν ένα παιδί που γεννιέται και το βλέπεις κάθε μέρα να μεγαλώνει. Πραγματικά  υπέροχο συναίσθημα.Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Έχουμε στο προσκήνιο live ή νέο υλικό;

Αλέξης: Ναι, σε συνεργασία με ένα γνωστό ωδείο, σχεδιάζουμε προς το τέλος Μαΐου μια συναυλία–σεμινάριο όπου θα παίζουμε τα κομμάτια, θα λέμε δυο λόγια για αυτά, θα απαντάμε σε ερώτησεις του κοινού. Φυσικά, είστε καλεσμένοι.

Παναγιώτης: Ο Peter Gabriel σε ένα κομμάτι λέει "i keep moving to be stable" . Είμαστε καταδικασμένοι να προχωράμε. Πάμε full για νέα ηχογράφηση με νέο υλικό.

Και τελικά... Βινύλιο ή Κασέτα;

Παναγιώτης: Θα σας κουφάνω αλλά εγώ λέω κασέτα! Με την κασέτα άκουσα και λάτρεψα τους μεγάλους μουσικούς, αυτή είχα στο δωμάτιο και μετά στο αυτοκίνητο...

Αλέξης: Για περίεργο λόγο αγαπώ και τα δύο. Από τα 12  μου είχα πικ-απ και αγόραζα δίσκους αλλά όταν ήμουν εκτός σπιτιού Walkman και φουλ κασέτες.
Και για να σε προλάβουμε... Ναι, φυσικά και γνωρίζουμε καλά τι σχέση έχει ένα στυλό και μια κασέτα!


Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο10/10 (3)
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Ανασκόπηση 2020
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια