byronaskritzas

Gimme 10: Ο Βύρωνας Κριτζάς γράφει για τα αγαπημένα του μουσικά βιβλία

Διαβάστηκε
...με αφορμή την έκδοση του δεύτερου συγγραφικού πονήματός του, Οι Ωραίοι Έχουν Χρέη.
byronaskritzas


Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Βύρωνας Κριτζάς γεννήθηκε το 1987 στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά εδώ και χρόνια ζει στην Αθήνα. Κείμενά του, συνήθως με τη μουσική ως επίκεντρο, έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες. Το πρώτο βιβλίο του, Bob Dylan - 100 Τραγούδια, εκδόθηκε από τον Πατάκη το 2016.

Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα, με τίτλο Οι Ωραίοι Έχουν Χρέη. Σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση, ο Κριτζάς επιχειρεί την ανάλυση 45 τραγουδιών, τα οποία κυκλοφόρησαν μεταξύ 1990 και 2017 και στα οποία καθρεφτίζεται η σύγχρονη Ελλάδα. Με αυτήν την αφορμή τον φιλοξενούμε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά, για να μας παρουσιάσει (και σχολιάσει) τη λίστα με τα 10 αγαπημένα του μουσικά βιβλία (εξαιρουμένων βιογραφιών).

* Φωτογραφία: Βίλμα Κόκκα

1. Τάσος Φαληρέας - Χαριστική Βολή
Σε αυτή τη συλλογή από κείμενα και συνεντεύξεις που δημοσιεύτηκαν σε παλιά περιοδικά, ο Φαληρέας γράφει και μιλάει για τα μουσικά πράγματα με έναν τρόπο προσωπικό, ανατρεπτικό. Είναι ένας εν δυνάμει ποιητής, αλλά και ένας μάγκας της πιάτσας. Ο παρορμητισμός της γραφής του με επηρέασε πολύ.

2. Nick Hornby - 31 Songs
Ο συγγραφέας του High Fidelity φτιάχνει εδώ μια εντελώς προσωπική λίστα με αγαπημένα του τραγούδια και είναι απολαυστικός. Ειδικά το εναρκτήριο κείμενο, αυτό που αναφέρεται στο “Thunder Road” του Springsteen, το διαβάζω μια φορά τον χρόνο για να πάρω δύναμη!

3. Διονύσης Σαββόπουλος - Η Σούμα
Δεν περιλαμβάνει απλά τους στίχους του. Φιλοξενεί επίσης πολύτιμα κείμενα που έχουν γραφτεί για το έργο του, αλλά και σπάνιες συνεντεύξεις. 

4. David Byrne - How Music Works
O ηγέτης των Talking Heads παρατηρεί την εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας, σκέφτεται την καριέρα του και μέσα από την απόσταση της παρατήρησής του, κάνει τα σύνθετα να φαίνονται απλά. Μου αρέσει πολύ και η μίνιμαλ αισθητική του βιβλίου, όπου το λευκό χρώμα κυριαρχεί.

5. Simon Goddard - Mozipedia: The Encyclopaedia Of Morrissey & The Smiths
Από τις πιο σοβαρές μελέτες που έχουν γίνει ποτέ στο έργο ενός καλλιτέχνη. Τεράστια πηγή πληροφοριών, που ωστόσο κρατά ανοιχτή την πόρτα στην άποψη του συγγραφέα. Υπόδειγμα!

6. Λεωνίδας Οικονόμου - Στέλιος Καζατζίδης: Τραύμα Και Συμβολική Θεραπεία Στο Λαϊκό Τραγούδι
Η γενιά μου γνώρισε τον Καζαντζίδη ως έναν αθυρόστομο ηλικιωμένο κύριο, που τσακωνόταν στα δικαστήρια. Το βιβλίο αυτό με βοήθησε να αντιληφθώ την τεράστια συμβολή του στην τέχνη και την ελληνική κοινωνία.

7. The Beatles Anthology
Δεν έχω Βίβλο στο σπίτι μου, έχω όμως αυτό. Άλλωστε η ιστορία των Beatles είναι η δεύτερη ωραιότερη ιστορία μετά από αυτή του Χριστού –και είναι ωραίο να την ακούς από τους ίδιους.

8. Αστέρης Κουτούλας - Ο Μουσικός Θεοδωράκης
Αναλυτική παράθεση της δισκογραφίας του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Δεν διατίθεται σε κανένα βιβλιοπωλείο πλέον. Το παρήγγειλα πρόσφατα από τον εκδοτικό, υπήρχε στην αποθήκη τους. Έχω κι εγώ τα θέματά μου...

9. David Kinney - The Dylanologists
Ιστορίες ανθρώπων που ανέπτυξαν μια εμμονή με τον Dylan, τα bootlegs του, το σπίτι των παιδικών του χρόνων, τα αποκόμματα των εισιτηρίων από συναυλίες του κλπ.

10. 1001 Songs You Must Hear Before You Die
Υποτίθεται ότι αυτά τα βιβλία δεν τα παίρνουμε στα σοβαρά, όμως εγώ έκατσα και άκουσα όλα τα τραγούδια με τη σειρά. Μάλιστα συζούσα με μια κοπέλα τότε. Πρέπει να ήμουν ανυπόφορος...

oiwraioi
Από
Λέξεις Κλειδιά
Βύρωνας Κριτζάς Gimme 10
246
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια