ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ

Κώστας Γαβράς: «Ήταν μεγάλη έκπληξη που έφτασα μέχρι εδώ»

Διαβάστηκε
Πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος η αυτοβιογραφία του Κώστα Γαβρά. Το mixgrill ήταν παρόν στην εκδήλωση όπου λίγο μετά το τέλος της, μίλησε με το βραβευμένο κινηματογραφιστή.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ


Με τη φράση του Ν. Καζαντζάκη «Πήγαινε όπου είναι αδύνατο να πας» για υπότιτλο, παρουσιάστηκε στο Ελληνικό κοινό, η αυτοβιογραφία ενός από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές, που έχει βγάλει αυτός ο τόπος, του Κώστα Γαβρά.

Βραβευμένος κατά την διάρκεια της πορείας του με όλα τα γνωστά κινηματογραφικά βραβεία (Όσκαρ, Χρυσός Φοίνικας, Χρυσό Λιοντάρι, Χρυσή Άρκτο, BAFTA, Cesar) ταυτισμένος για πάντα στις ελληνικές συνειδήσεις με το πολιτικό θρίλερ «Ζ».

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με τις εκδόσεις Gutenberg και ο χώρος φάνταζε πραγματικά μικρός μπροστά στο πλήθος του κόσμου που βρέθηκε για να τιμήσει τον μεγάλο σκηνοθέτη.

Στο χαιρετισμό που απεύθυνε στην αρχή της εκδήλωσης η πρόεδρος του Δ.Σ της Ταινιοθήκης κ. Μαρία Κομνηνού αναφέρθηκε στο έργο και στα επιτεύγματα του μεγάλου δημιουργού καθώς και στην επιρροή που έχει ασκήσει ο Κώστας Γαβράς σε νεώτερους κινηματογραφιστές.

Ο κριτικός κινηματογράφου κ. Γιάννης Ζουμπουλάκης έκανε ένα κολάζ από κοινωνικά γεγονότα του κόσμου, συνδέοντας τα, με σκηνές από τις ταινίες του Κώστα Γαβρά.

Η κ. Ζωή Μπέλλα από τις εκδόσεις Gutenberg ανέλαβε ρόλο δημοσιογράφου και έθεσε στον κ. Γαβρά κάποιες ερωτήσεις, τις οποίες ο σκηνοθέτης απάντησε με ειλικρίνεια, αποσπώντας το έντονο χειροκρότημα του κοινού.

ΜΠΕΛΛΑ- ΓΑΒΡΑΣ - ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός συνεργάτης και φίλος του σκηνοθέτη, ανέφερε, ότι πολλά περιστατικά από την ζωή του Κώστα Γαβρά τα πληροφορήθηκε, διαβάζοντας το βιβλίο παρόλο που συνδέονται με πολυετή φιλία.

Ο μεγάλος δημιουργός, ήταν φανερά συγκινημένος από το πλήθος του κόσμου που βρέθηκε εκεί και αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε ξεχωριστά την σύντροφο και γυναίκα της ζωής του, Michele Ray (Μισέλ Ρέι) στη οποία εξάλλου είναι αφιερωμένο το βιβλίο του.

Στο τέλος της εκδήλωσης και αφού είχε υπογράψει εκατοντάδες βιβλία δεν αρνήθηκε (παρόλη την κούραση του) να μας μιλήσει αποκλειστικά:

Κύριε Γαβρά πώς είναι να πηγαίνεις «εκεί που είναι αδύνατο να πας;»

Δεν έχω ιδέα, πήγα χωρίς να ξέρω που θα φτάσω και ήταν μεγάλη έκπληξη που κατάφερα και έφτασα μέχρι εδώ. Δεν το περίμενα ποτέ. Ούτε καν το ονειρευόμουνα.

Είστε από τους κινηματογραφιστές που έχετε ταυτιστεί με τον πολιτικοποιημένο κινηματογράφο σε όλη την πορεία σας. Είναι κάτι που το έχετε μετανιώσει;

Καθόλου και νομίζω ότι όλες οι ταινίες είναι πολιτικές γιατί γίνονται από ανθρώπους και μιλάνε για ανθρώπους. Πολιτική δεν κάνουν μόνο όσοι βρίσκονται στην εξουσία, πολιτική κάνουν όλοι, είμαστε πολίτες, αυτό δεν σημαίνει ακόμα και πως συμπεριφερόμαστε στους άλλους.

Κύριε Γαβρά ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος στην πορεία σας ή στην ζωή σας;

Λάθη έχω κάνει πάρα πολλά. Τώρα το μεγαλύτερο ποιο είναι; (χαμογελάει)
Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ αυτό. Έχω κάνει πάρα πολλά λάθη. Αρνήθηκα να κάνω μια ταινία, «Mr. Klein» είχε τίτλο, το είχα γράψει, αλλά άφησα να το κάνει κάποιος άλλος (ο Joseph Losey) και λυπάμαι αρκετά για λόγους που είναι πολύ δύσκολο να σας εξηγήσω τώρα.

Υπάρχει κάποια ερώτηση που θα θέλατε να απαντήσετε και που ποτέ δεν έγινε;

(Γέλια) Δεν μπορώ να σας απαντήσω, θα πρέπει να το σκεφτώ.

Να έρθω να σας βρω στην επόμενη παρουσίαση, μήπως το έχετε σκεφτεί;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ ούτε κι αυτό. Είναι τόσες πολλές οι ερωτήσεις που μου έχουν γίνει, για τον κινηματογράφο, για εμένα προσωπικά, που δεν ξέρω. Να σας πω την αλήθεια, θα προτιμούσα να μην απαντάω σε καμιά ερώτηση.

Θέλετε να μιλάτε μόνο με την δουλειά σας;

Είναι απαραίτητο να υπάρχει διάλογος, γι΄αυτό και απαντάω στις ερωτήσεις.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ για κάποια πράγματα που με κάνατε να σκεφτώ.


*Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του συντάκτη
Από
Σχετικά Άρθρα για σένα
Ανασκόπηση 2020
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια