Τα διαμάντια της Ελληνικής Δισκογραφίας: Κώστας Θεοδώρου - Νόστος

Στην αναζήτηση των δίσκων που ξεχωρίζουν από την Ελληνική δισκογραφία, ο Μανώλης Μαυράκης επιστρέφει στο 1999 και στο "Νόστο" του Κώστα Θεοδώρου.
Διαβάστηκε φορες
Πριν απο 10 χρόνια περίπου με πήρε ένα φιλαράκι απο Θεσσαλονίκη και μου λέει " καρντάση σε στέλνω με courier ενα cd και θα πάθεις πλάκα...εσείς οι χαμουτζήδες δεν έχετε ιδέα από μουσική..."

Πράγματι σε δύο μέρες είχα στα χέρια μου το cd του Κώστα Θεοδώρου με το τίτλο "Νόστος". Για να είμαι ειλικρινής δεν τον ήξερα και άφησα το cd πάνω στο γραφείο. Μερικές μέρες αργότερα ο Σαλονικιός φίλος μου με ξαναπήρε κι εγώ γεμάτος ντροπή του είπα ένα μικρό ψεματάκι για να καλύψω την παράβλεψή μου. Ένιωθα άσχημα που δεν τίμησα την ενέργεια του φίλου μου κι έτσι την άλλη μέρα, ακολουθώντας την αγαπημένη μου συνήθεια να ακούω νέα άλμπουμ στο αυτοκίνητο, έβαλα το cd. Για να μη σας κουράζω θα σας πω την αίσθηση που είχα όταν έφτασα στο προορισμό μου. Για πρώτη φορά ήθελα κι άλλη κίνηση στο δρόμο, αν ήταν δυνατόν να ρουφήξω "ακουστικά" με μιας το cd.

Το ίδιο βράδυ το ξανάκουσα και την επόμενη μέρα και την επόμενη και πέρασε πολύς καιρός μέχρι να ακούσω κάτι διαφορετικό.
Ο Κώστας Θεοδώρου λοιπόν ζεί στη Θεσσαλονίκη και είναι ένας πολύ σπουδαίος μουσικός. Ξεκίνησε τη μουσική του περιπλάνηση από τα 15 του μαθαίνοντας κιθάρα και έπειτα κι άλλα όργανα (κοντραμπάσο, πνευστά, κρουστά). Ατέλειωτη περιπλάνηση στα δύσβατα μουσικά μονοπάτια , κλασσικός μουσικός του δρόμου. Ενεργό μέλος της καταπληκτικής μπάντας Primavera en Salonico, που την γνωρίσαμε στη συνεργασία της με την Σαββίνα Γιαννάτου, είχε συμμετοχή στις πρώτες δισκογραφικές δουλειές του Θανάση Παπακωνσταντίνου και του Σωκράτη Μάλαμα.

Το 1999 κυκλοφορεί τη  δισκογραφική δουλειά με το τίτλο "Νόστος".

Το άλμπουμ χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος κυριαχεί το ethnic στοιχείο και ο Κώστας Θεοδώρου έχει δώσει τον πρώτο λόγο στα παραδοσιακά όργανα (νταούλι, κρητικό λαούτο, μπουζούκι, κλαρίνο) υποστηριζόμενος από εξαιρετικούς μουσικούς, όπως ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο), ο Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα πολίτικη), ο Τάκης Φαραζής (πιάνο και ακορντεόν), ο Τάκης Κανέλλος (τύμπανα), ο Δήμος Δημητριάδης (φλάουτο), ο David Hayes (τρομπέτα), ο S.Satskov (τρομπόνι).
Ethnic στοιχεία με αρκετή τζαζίστικη διάθεση, παντρεμένα υπέροχα απο τον Θεοδώρου. Ξεχώρισα τα: "Αποχαιρετισμός" και "Αντάμωμα" χωρίς σε κανένα σημείο να υστερούν τα υπόλοιπα.

Το δεύτερο μέρος είναι τελείως διαφορετικό. Αυτοσχεδιαστική jazz, ένα υπέροχο "μπραντ ντε φερ" σαξόφωνου και ακορντεόν στο κομμάτι "Νόστος",  αλλαγή σκηνικού στην μπάντα με τον  Κώστα Θεοδώρου στο κοντραμπάσο, τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη στα τύμπανα, τον Παντελή Μπενετάτο στο πιάνο και τον Μιχάλη Σιγανίδη στο κοντραμπάσο.
Η άποψή μου είναι οτι πρόκειται από τους καλύτερους Ελληνικούς δίσκους Jazz μουσικής που έχω ακούσει και σας τον προτείνω ανεπιφύλακτα. Καλή ακρόαση

Κώστας Θεοδώρου – Νόστος nostos
LYRA / 5202483066725
Έτος Κυκλοφορίας: 1999
    
A Part
1. Introduction (Εισαγωγή)
2. Meeting (Συνάντηση)
3. Endekapalmos (Ενδεκάπαλμος)
4. Circular Dance (Κυκλικός χορός)
5. Farewell (Αντάμωμα)

B Part
6. Nostos
7. The voyage (Το ταξίδι)
8. Cap de Creus (Ακρωτήρι του Σταυρού)
9. Illumnined Concepruals (Φωτεινές προθέσεις)
Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
9,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα