Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ξεκίνησε με τους Mokoomba από τη Ζιμπάμπουε: ιδανικά χορευτική μουσική με το ένα πόδι στην λαϊκή μουσική της κεντρικής αφρικής και με το άλλο στη Φανκ, στο R&B και στη Hip-Hop. Ενέργεια και χορός που ζέστανε για καλά τη γεμάτη σκηνή και που γέμισε με ενθουσιασμό το κοινό που δε σταμάτησε να χορεύει, ενώ και οι ίδιοι οι μουσικοί προσέφεραν τη μία χορογραφία μετά την άλλη.
Η επόμενη στάση μας ήταν για να δούμε τον άνθρωπο που έχει δημιουργήσει το μουσικό κομμάτι του ιντερνετικού φαινομένου Harlem Shake, τον αμερικάνο DJ Baauer. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεν ήταν όμως στο μουσικό κομμάτι,το οποίο ήταν αυτό που κανείς θα περίμενε: Ο DJ Baauer πίσω από τον πάγκο του να εκτελεί το ρεπερτόριό του με ένα τρισδιάστατο λογότυπο στο βάθος.
Περισσότερο ενδιαφέρον είχαν οι αντιδράσεις του κόσμου: Μία μεγάλη θάλασσα που παλλόταν με μανία και που –κυριολεκτικά – μάτωνε (είδαμε αρκετούς να αφήνουν τη σκηνή με αίματα να τρέουν από μύτη και στόμα. Το αμόκ κορυφώθηκε στο τέλος όπου ακούστηκε το γνωστό τραγούδι και που αφήσαμε άρον-άρον το πεδίο καθώς εκτοξεύονταν διάφορα αντικείμενα στον αέρα και ορδές έτρεχαν αφηνιασμένες προσπαθώντας να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σκηνή.
Λίγη ώρα ξεκούραση και μετά κατευθυνθήκαμε στη σκηνή οπού θα έπαιζαν οι Animal Collective, οι οποίοι παρουσίασαν ένα –ηχητικά τουλάχιστον – άρτιο αποτέλεσμα παίζοντας αρκετά κομμάτια από τον καινούριο τους δίσκο. Η μουσική τους θυμίζει λίγο καλειδοσκόπιο: μελωδίες, ηχοτοπία, ρυθμοί, που κυλούν ο ένας μέσα στον άλλον για να ξαναβρεθούν – ίσως - λίγο παρακάτω στα μονοπάτια μίας ποπ-ψυχεδελικής αισθητικής. Αρκετά υποτονική , ωστόσο , η σκηνική παρουσία τους, αναπαράγοντας μία αίσθηση απουσίας που μετά από πέντε κομμάτια μας έδωσε την ιδέα να πάμε στη σκηνή όπου έπαιζαν οι γάλλοι DJs C2C μήπως και προλαβαίναμε έστω και λίγο από το δικό τους live.
Περνώντας, όμως, από την κεντρική σκηνή πατήσαμε φρένο. Και αυτοί που μας σταμάτησαν δεν ήταν άλλοι από τους Slipknot, οι οποίοι, εν ολίγοις, παρουσίαζαν ένα μοναδικό θέαμα! Η σκηνογραφία, οι στολές, οι μάσκες, τα διάφορα εφέ (που, μεταξύ άλλων περιλάμβαναν και drums που περιστρέφονταν ψηλά οριζοντίως και καθέτως) καθώς και η ατέλειωτη ενέργειά τους, μας έκαναν να ξεχάσουμε ότι η μουσική αυτή δεν είναι τίποτα που συνήθως θα έπαιζε στα δικά μας ηχεία, αποκαθιστώντας την ίσως στο σωστό της στοιχείο, που δεν είναι άλλο από αυτό της αρένας.
Yστερα από αυτή την ευχάριστη έκπληξη ακολούθησε μία ώρα ξεκούρασης, περιμένοντας την κολλεκτίβα Ingrid από τη Σουηδία να ολοκληρώσει την πρώτη βραδιά του φεστιβάλ στη μεγάλη σκηνή. Το live λοιπόν ξεκίνησε στη 01:00 και μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες της Σουηδικής ποπ σκηνής να εναλλάσονται για να παίξουν είτε δικά τους κομμάτια είτε τραγούδια συναδέλφων τους με διαρκείς εναλλαγές στη σύνθεση της μπάντας.
Η εντύπωση που αποκομίσαμε ήταν ότι το πιο δυνατό στοιχείο της Ingrid είναι το άψογο πνεύμα συνεργασίας μέσα στο οποίο λειτουργούν καθώς και η συναδελφικότητα που χαρακτηρίζει τα μέλη της. Οι μουσικοί άλλαζαν με χαρακτηριστική άνεση ρόλους και έδιναν χώρο σε άλλους μουσικούς να βρεθούν μπροστά στη σκηνή για να παρουσιάσουν τα δικά τους τραγούδια καθώς οι ίδιοι έπαιρναν θέση κάπου στο φόντο, είτε για να κάνουν φωνητικά, είτε για να πάρουν θέση πίσω από μία κιθάρα, πιάνο ή τύμπανο.
Είδαμε λοιπόν, μεταξύ άλλων, τους Peter, Björn & John, τον Mike Snow και φυσικά την ιδιαίτερα εντυπωσιακή Lykke Li να παίρνουν θέση στη σκηνή αλλά υπήρχε και μία υπερατλαντική έκπληξη: Η εμφάνιση της Chrisie Hynde που ερμήνευσε μερικά από τα πιο γνωστά κομμάτια των Pretenders καθώς και το Under my Thumb των Rolling Stones, και που, ίσως, ήταν η πιο χλιαρή στιγμή της βραδιάς.
Η βραδιά έκλεισε συμπυκνώνοντας το πνεύμα της κολλεκτίβας με τον frontman των Peter, Björn & John, Peter Moren να τραγουδάει το Get Some της Lykke Li με την ίδια να κάνει φωνητικά στο βάθος, και την Lykke Li με τη σειρά της, να κλείνει τη συναυλία με τον πιο γνωστό τραγούδι των Peter, Björn & John, Young Folks.
Σχετικό θέμα