* Οι φωτογραφίες του άρθρου ανήκουν στο Leavitt Photography, την Γεωργία-Ζέτα Χιώτη και το Mixgrill.gr
Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους της καθημερινότητάς μας και ως επί το πλείστον ότι έχει σχέση με τις συναθροίσεις και τη διασκέδαση. Οι συναυλίες λοιπόν είναι στο κέντρο των μέτρων κατά του κορονοϊού και ενώ στην αρχή φαινόταν πως απλά θα μειωθούν σε αριθμό, τώρα όλες οι εταιρίες διοργάνωσης και οι καλλιτέχνες έχουν προβεί σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις αναβολών και ακυρώσεων - και δικαίως.
Τα πράγματα έγιναν σοβαρά μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις των κολοσσών διοργάνωσης συναυλιών Livenation και AEG που ανέβαλλαν όλες τις συναυλίες στην Αμερική και παγκοσμίως έως και τέλη Μαρτίου. Αμέσως μετά άρχισαν να ακυρώνουν και λοιποί διοργανωτές, φοβούμενοι την κατάσταση αλλά και την αβεβαιότητα. Αναβλήθηκε το Coachella στην Καλιφόρνια, το Byron Bay Fest αλλά και το Download Festival στην Αυστραλία ενώ η φιλανθρωπική συναυλία Love Rocks NYC! στη Νέα Υόρκη - που συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Jackson Browne, οι Black Crowes o Dave Matthews και η Macy Grey - πραγματοποιήθηκε αυστηρά με προσωπικό ασφαλείας. Με τα νέα δεδομένα λοιπόν, έχουν ακυρωθεί/αναβληθεί σχεδόν όλα τα events σε παγκόσμιο επίπεδο για τον τρέχοντα μήνα.
Είναι ξεκάθαρο πως αυτές τις κρίσιμες μέρες δύσκολα κάποιος θα μεταβεί σε συναυλιακό χώρο για να παρακολουθήσει το αγαπημένο του συγκρότημα. Από τη μεριά του, το συγκρότημα και η διοργανώτρια εταιρία δεν μπορούν να πάρουν την απόφαση να εκθέσουν τον κόσμο σε υπαρκτό κίνδυνο. Αυτό ισχύει ακόμα και σε χώρες όπως η Αγγλία (με ακυρώσεις συγκροτημάτων όπως οι Who και Jesus and The Mary Chain), που όσο γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ανακοινωθεί περιορισμός ή ακύρωση εκδηλώσεων με κυβερνητική απόφαση - όπως π.χ. έχει κάνει η Σκωτία, η Ιρλανδία και φυσικά η Ελλάδα.
Ο κορονοϊός είναι ένα εμπόδιο που δεν έχει ξαναβρεθεί μπροστά στη βιομηχανία του θεάματος. Αν και στη παρούσα φάση μας θυμίζει το χτύπημα που δέχτηκε ο κλάδος του τουρισμού - και κυρίως οι αεροπορικές εταιρίες - το 2010 με την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull στην Ισλανδία (που ακινητοποίησε πολλά αεροπλάνα για έξι ημέρες λόγω της ηφαιστειακής σκόνης), οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας θα είναι πολλαπλάσιες. Η διάρκεια που χρειάζεται για να ισορροπήσουν οι παγκόσμιες κοινότητες, αλλά και η έκταση του προβλήματος είναι οι δύο βασικές παράμετροι που τρομάζουν.
Ενώ η αλήθεια είναι πως στη περίπτωση που η κατάσταση χειροτερέψει η έλλειψη συναυλιών θα είναι από τα μικρότερα προβλήματά μας, η καθημερινότητα και ο τρόπος διασκέδασής μας μπορεί να αλλάξει με τρόπους που δεν έχουμε σκεφτεί - εκτός αν βέβαια επιστρέψουμε στην κανονικότητα χωρίς περαιτέρω επιπλοκές. Ο κίνδυνος φυσικά δεν ελοχεύει για τη Livenation ή την AEG, αλλά για μικρότερες εταιρίες διοργάνωσης και παραγωγής που δε θα μπορούν να αναταπεξέλθουν στην έλλειψη ρευστότητας.
Στην παρούσα φάση, όσο οι συναυλίες του καλοκαιριού δεν επηρεάζονται, η κρίση δεν είναι εκτός ελέγχου αφού το 70% του ετήσιου τζίρου των διοργανωτριών εταιριών εισπράττεται από Ιούνιο έως Δεκέμβριο. Μπορεί να μειωθεί η προπώληση σε κάποιες περιπτώσεις, όμως η αγορά θα ανακάμψει με σταθερούς ρυθμούς. Συνεπώς, θέλει προσοχή και υπομονή ώστε να αποφύγουμε τις ακραίες επιπτώσεις της πανδημίας και να ξεχυθούμε ξανά στους συναυλιακούς χώρους να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί.