The Woman in the Window

Η Amy Adams είναι «Η Γυναίκα στο Παράθυρο»

Εγκλεισμός, αγοραφοβία, νέοι γείτονες, ένα έγκλημα και μια υποδειγματική ερμηνεία. 

Διαβάστηκε φορες

Πρωτότυπος τίτλος: The Woman In The Window
Ελληνικός τίτλος: Η Γυναίκα Στο Παράθυρο
Σκηνοθεσία: Joe Wright
Πρωταγωνιστούν: Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore, Fred Hechinger

Διαθέσιμο στο Netflix από 14 Μαΐου 2021

Ξεχωρίζει για: την καθηλωτική ερμηνεία της Amy Adams
Σταθείτε αν σας αρέσουν: το μυστήριο και τα ψυχολογικά θρίλερ
Προσπεράστε αν: έχετε αδιάκριτους γείτονες

Η Anna, μια ψυχολόγος με αγοραφοβία, ζει κλεισμένη στο σπίτι μακριά από την κόρη και τον άντρα της. Η βασική της επαφή με τον έξω κόσμο είναι όσα παρακολουθεί από τα παράθυρα του σπιτιού της. H έλευση νέων γειτόνων στο απέναντι σπίτι τραβάει την προσοχή της. Σύντομα δέχεται και την πρώτη επίσκεψη από τον γιο της οικογένειας, ο οποίος της φέρνει ένα δώρο εκ μέρους της μητέρας του Jane. Μάλιστα λίγο αργότερα η Anna έχει ένα λιποθυμικό επεισόδιο και δέχεται τη βοήθεια της ίδιας της Jane, ενώ μετά από λίγες ώρες γνωρίζει και τον σύζυγό της. Λόγω της επαγγελματικής ιδιότητάς της, η Anna αντιλαμβάνεται πως οι γείτονές της αντιμετωπίζουν κάποια ενδοοικογενειακά προβλήματα. Ακόμα και αυτό όμως, δεν αρκεί να την προετοιμάσει για το γεγονός πως μέσω του παραθύρου της θα γίνει μάρτυρας ενός στυγερού εγκλήματος που διαπράττεται στο απέναντι σπίτι. 

«Η Γυναίκα Στο Παράθυρο» εκ πρώτης όψεως μοιάζει να έχει αρκετά κοινά με το "Rear Window" του Alfred Hitchcock. Για την ακρίβεια, μόλις στο πρώτο πλάνο της ταινίας βλέπουμε μια σκηνή από την εν λόγω ταινία σε μια οθόνη, ώστε να τονιστεί ο παραλληλισμός. Το γεγονός πως η Anna είναι λάτρης του παλιού (και καλού) κινηματογράφου κάνει πολύ ταιριάστη την παραπάνω λεπτομέρεια. Κατά τη διάρκεια της ταινίας τη βλέπουμε να παρακολουθεί και άλλες κλασικές ταινίες όπως το "Spellbound" επίσης του Hitchcock και το "Dark Passage" του Delmer Daves. Παρά τις ομοιότητες με το αριστούργημα του Hitchcock, η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Αμερικανού A.J. Finn που κυκλοφόρησε το 2018. 

Λόγω του ψυχισμού της ηρωίδας, η πλοκή ακροβατεί σε αρκετά σημεία μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ανατροπές διατηρούν την αγωνία στα επιθυμητά επίπεδα ώστε να παραμείνει η προσοχή του θεατή αμετάβλητη. Δυστυχώς, η κατάληξη της ταινίας όχι μόνο φαίνεται αναμενόμενη, αλλά δίνεται μέσω σκηνοθετικών υπερβολών που υποδηλώνουν ότι ο σκηνοθέτης ως ένα βαθμό έχασε τον προσανατολισμό του. Για παράδειγμα, προς το τέλος υπάρχει μια έντονη βίαιη σκηνή που μόνο οριακά δεν εκλαμβάνεται ως παρωδία.


Η έξι φορές υποψήφια για Oscar Amy Adams «κουβαλάει στις πλάτες της» την ταινία στον ρόλο της αγοραφοβικής Anna. Οι κινήσεις, οι εκφράσεις και οι αντιδράσεις της πείθουν πως πρόκειται για ένα άτομο με ψυχική διαταραχή, εμμονές και μανία. Ως αποκορύφωμα, η Anna βγάζει έναν μονόλογο σε μια έντονη στιγμή πνευματικής διαύγειας, σε μια σκηνή όπου – όσο κι αν ακουστεί υπερβολικό – η ερμηνεία της Adams είναι για σεμινάριο.

Οι προσδοκίες που δημιουργεί αρχικά «Η Γυναίκα Στο Παράθυρο» δυστυχώς δεν καλύπτονται πλήρως. Αυτό οφείλεται κυρίως σε ορισμένες αχρείαστες σκηνοθετικές επιλογές που επηρεάζουν το ύφος της. Ωστόσο, οι ερμηνείες των ηθοποιών και ειδικότερα της Amy Adams, καθώς και το σασπένς που δημιουργείται κατά τη διάρκεια προβολής είναι ικανά να ευχαριστήσουν τον θεατή.


Δείτε επίσης: "Murder Myster": Μια παρωδία ταινιών μυστηρίου

Διαβάστε ακόμα