Ο ΑΛΑΦΡΟΙΣΚΙΩΤΟΣ ΦΩΤΟ

Παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Ο Αλαφροΐσκιωτος»

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Ο Αλαφροΐσκιωτος» στο θέατρο «Λύχνος». Μία αλληγορική παράσταση με έντονο το στοιχείο της κρητικής παράδοσης και του παραμυθιού.

Διαβάστηκε φορες

Μία θεατρική παράσταση που από το πρώτο λεπτό σε κάνει να αναριγήσεις. Όταν η λαϊκή παράδοση της Κρήτης ενώνεται με την πένα των δημιουργών της, της Ιωάννας Μαστοράκη και του Θανάση Σάλτα, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Το έργο είναι βασισμένο στον λαϊκό θρύλο του Καρτερού της Κρήτης, για την περίφημη νεραϊδοσπηλιά των Αστρακών όπου ζούσαν οι νεράιδες της Κρήτης.

Το έργο περνά διαχρονικά μηνύματα, όπως είναι η αιώνια πάλη του καλού με το κακό, υπενθυμίζοντάς μας πως το κακό έχει πολλές όψεις και πολλούς τρόπους να ξεγελάσει. Κεντρικό θέμα στη συγκεκριμένη παράσταση είναι το στοιχείο του παραλογισμού, ο έρωτας, που είναι διάχυτος σε όλη τη διάρκεια του έργου, και η μητρική αγάπη. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται σε αυτό το έργο. Άραγε οι δεισιδαιμονίες είναι απλά απεικάσματα στο μυαλό των «αλαφροΐσκιωτων» ανθρώπων; Πώς αντιμετώπιζε μια κλειστή κοινωνία και η ίδια η οικογένεια έναν άνθρωπο διαφορετικό από εκείνους; Αφορμή στέκεται ένας θρύλος της κρητικής παράδοσης για να αντιληφθούμε το σήμερα και να το κάνουμε σύγκριση με το χθες. Και τελικά να καταλήξουμε πως δυστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα πάθη των ανθρώπων σκεφτόμαστε ότι δεν έχουν εποχές, δεν οριοθετούνται στο χωροχρόνο που σαν άλλος τιμωρός δίνει σε άλλους τη λύτρωση και σε άλλους την τιμωρία. Στέκεται πάνω από τα κεφάλια μας και περιμένει τις εξηγήσεις μας. Έπειτα ο έρωτας, η ζωογόνος δύναμη που μετακινεί και βουνά, που δεν αναγνωρίζει από κανόνες και καθωσπρεπισμούς και από την άλλη η μητρική αγάπη που γίνεται θυσία για τα παιδιά. Από τη μία κινεί τα νήματα και από την άλλη γίνεται ασπίδα μπροστά στην απειλή.

«Ο Αλαφροΐσκιωτος» έχει έντονο το στοιχείο του παραμυθιού με νεράιδες και στοιχειά. Έχουμε αναρωτηθεί άραγε πώς θα ήταν η ανθρωπότητα χωρίς παραμύθια; Έρχεται αυτή η παράσταση να μας θυμίσει πως καμιά φορά τα παραμύθια παίρνουν ζωή και ευτυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ονειρεύονται και είναι λάτρεις των λαϊκών αφηγήσεων, για να υπάρχει εκείνη η σύνδεση που θα επιτρέψει στο θεατή να μάθει και ίσως να ερευνήσει, έπειτα από αυτή την παράσταση, τη λαϊκή μας παράδοση που είναι πλούσια σε ανάλογο υλικό. «Ο Αλαφροΐσκιωτος» δίνει την ευκαιρία στον καθένα να ανατρέξει στο μέσα του και να κάνει τους κοινωνικούς συσχετισμούς με τη σημερινή κοινωνία. Κάποια νοήματα είναι διαχρονικά και αφορμή για τη συγκεκριμένη παράσταση είναι ευτύχημα ότι στέκεται ένας θρύλος.

Από τη στιγμή που ξεκινάει η παράσταση νιώθεις όλη τη μαγεία της λεβεντογέννας Κρήτης να σε τυλίγει. Από την υποβλητική ατμόσφαιρα και το χαμηλό φωτισμό, την κρητική μουσική μέχρι τα κοστούμια των πρωταγωνιστών και την ερμηνεία με την κρητική ντοπιολαλιά. Οι ερμηνείες των ηρώων έντονα παραστατικές και με αμεσότητα, που νομίζεις πως πράγματι βρίσκεσαι σε μία άλλη εποχή, σε έναν τόπο μυστηριακό.

Εν κατακλείδι, φεύγοντας από τη θεατρική παράσταση «Ο Αλαφροΐσκιωτος», θα νιώσεις μια ευδαιμονία που έγινες κοινωνός ενός κόσμου τόσο διαφορετικού μα συγχρόνως και τόσο δικού μας. Θα θες να μπεις στη διαδικασία να ψάξεις, να μάθεις για τα λαϊκά αφηγήματα της παράδοσής μας. Και στο τέλος θα πεις «τόσο μακριά μα και τόσο κοντά!». 

Ένα έργο εμποτισμένο με αγάπη και μεράκι, με στοιχεία παραμυθιού που συγχρόνως να σε κάνει να διερωτάσαι για το σήμερα αφού τις σκηνές τις ζεις, τις νιώθεις και γίνεσαι θεατής δύο κόσμων: του χθες και του σήμερα. Έρχεται «Ο Αλαφροΐσκιωτος» για να σου θυμίσει πως οι ανθρώπινες ψυχές είναι ελεύθερες πάντα και παντού και αντιμάχονται μέσα τους για να υπερτερήσει το καλό ή το κακό, η «λογική» ή η «τρέλα». Δύο έννοιες που εδώ εναλλάσσονται διαρκώς. Τρέχουν μέσα στον χρόνο και βαδίζουν στα δικά τους μονοπάτια χωρίς να υπακούουν σε νόρμες και κανονιστικά πλαίσια περιμένοντας την κάθαρση που έρχεται στο τέλος. Γιατί μέριμνα στο τέλος είναι η καθαρή, η αγνή ψυχή που ψάχνει να βρει λύτρωση.

Ταυτότητα παράστασης

Συντελεστές:

Συγγραφείς: Θανάσης Σάλτας, Ιωάννα Μαστοράκη

Στίχοι τραγουδιών: Θανάσης Σάλτας

Σκηνοθεσία – φωτισμοί: Θανάσης Σάλτας, Ιωάννα Μαστοράκη

Ενδυματολογία –Σκηνογραφία: Θίασος Πορεία

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Σάλτας, Ιωάννα Μαστοράκη

Παραγωγή: Θίασος Πορεία


Ερμηνεύουν (αλφαβητικά):

Χρίστος Γεωργίου, Ιωάννα Μαστοράκη, Θανάσης Σάλτας, Σάρα Τερζή


Συντελεστές των τραγουδιών της θεατρικής παράστασης:

Αλαφροΐσκιωτος

Μουσική: Αρετή Κοκκίνου

Στίχοι: Θανάσης Σάλτας

Ερμηνεία: Θέλμα Καραγιάννη

Κόρη του πρωϊνού

Μουσική: Λίνος Κόκοτος

Στίχοι: Θανάσης Σάλτας

Ερμηνεία: Νίκος Ανδρουλάκης


Τοποθεσία: Θέατρο Λύχνος τέχνης & πολιτισμού

Διεύθυνση: Χαλκιδικής 83 & Ιερά οδός 59, 11855 Γκάζι (πλησίον Μετρό Κεραμεικού)

Ημέρα και Ώρα Παράστασης: Κάθε Κυριακή στις 20:00, από 5 Νοεμβρίου

Τηλ. κρατήσεων: Θέατρο Λύχνος / Θίασος Πορεία 2110121686 / 6946309618

Διάρκεια Παράστασης: 120 λεπτά με διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 12 € ( Γενική Είσοδος ), 10 € (Μειωμένο), Κάτοχοι Κάρτας ΟΑΕΔ,

Πολύτεκνων και groups)

Προπώληση viva.gr


Διαβάστε ακόμα