La Strada του Φεντερίκο Φελίνι στο Θέατρο Βικτώρια

La Strada σημαίνει Δρόμος.. κι ο Δρόμος έχει πάντα μια δική του ιστορία..
Διαβάστηκε φορες
Παρακολουθήσαμε τη μεταφορά της ταινίας La Strada του Φεντερίκο Φελίνι στη σκηνή του Θεάτρου Βικτώρια σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαίδη και πρωταγωνιστές τους Κάτια Γέρου (Τζελσομίνα), Θανάση Κουρλαμπά (Τσαμπανό) και Νίκο Νίκα (ο Τρελός).

'Οσοι έχουν παρακολουθήσει την ταινία γνωρίζουν πως δεν πρόκειται για ένα εύπεπτο έργο. Η ταινία  La Strada, γνωστή κι ως "Πουλημένη απ' τη μητέρα της" για τα ελληνικά δεδομένα ή ως "Ο Δρόμος", είναι το νεορεαλιστικό δράμα του Φελίνι, παραγωγής 1954 με σημαντικές διακρίσεις (Αργυρό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1954, Καλύτερης ταινίας από τη Βρετανική Ακαδημία το 1955, Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και Καλύτερο ξένο φιλμ απο την Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης το 1956).  Η ταινία αυτή αποτέλεσε  διεθνή επιτυχία του Φελίνι γνωρίζοντας τεράστια λαϊκή απήχηση απο τη Γαλλία ως το Βιετνάμ, ανάλογη με τα έργα του Chaplin.  
 
Όπως και με την ταινία, δεν πρόκειται για έργο που θα δείτε για να χαλαρώσετε αλλά για να "προβληματιστείτε". Προετοιμαστείτε λοιπόν για το Δρόμο, μια περιπλάνηση της χαμένης αθωότητας πάνω σε τέσσερεις τροχούς  και στο δρόμο που ο καθένας από εμάς καλείται να διαλέξει κάποια στιγμή στη ζωή του, μια ιδιόμορφη τσαπλινική παραβολή πάνω στην αδυναμία επικοινωνίας, στην αλλοτρίωση ενός κόσμου χωρίς αγάπη.

Η υπόθεση
Ο Τσαμπανό, ένας βάρβαρος  πλανόδιος τσιρκολάνος αγοράζει την Τζελσομίνα από τη μητέρα της ως βοηθό στις περιπλανήσεις του έπειτα από το θάνατο της αδερφής της που δε τα κατάφερε στη θέση της. Την ντύνει κλόουν και της μαθαίνει να χτυπάει το τύμπανο καθώς εκείνος εκτελεί το οικτρό του νούμερο, το σπάσιμο μια αλυσίδας με το στήθος του. Την κακοποιεί και της φέρεται άσπλαχνα αλλά παρόλ' αυτά το αθώο πλάσμα μένει μαζί του. Κάποια στιγμή η Τζελσομίνα αποφασίζει επιτέλους να δραπετεύσει  και γνωρίζει έναν άλλο περιπλανόμενο, τον ισορροπιστή-Τρελό ο οποίος τη μαγεύει με την παράστασή του. Ο Τσαμπανό τη βρίσκει και την αναγκάζει με τη βία να γυρίσει δίπλα του. Οι δρόμοι των τριών τσιρκολάνων θα διασταυρωθούν σ' ένα τσίρκο όπου βρίσκουν δουλειά και οι συγκρούσεις μεταξύ τους θα τους οδηγήσουν σε περιπέτειες καταλήγοντας στη δολοφονία του Τρελού από τον Τσαμπανό και αλλάζοντας οριστικά τις ισορροπίες για όλους.. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν  οι τρείς πρωταγωνιστές του  έργου, τρεις διαχρονικοί διακριτοί τύποι ανόητων (fools) που παρουσιάζονται.  Είναι όντως ανόητοι ή το παίζουν; Ποιός ανόητος τελικά επιβιώνει; Μήπως αποτελούν την αντανάκλαση του ανόητου που κρύβουμε όλοι μέσα μας;

Ο πρώτος ανόητος, το κορόιδο. Η Τζελσομίνα, αθώα σα παιδί, αφελής, χωρίς ίχνος κακού μέσα της. Αξιοθαύμαστη η Κάτια Γέρου ως θηλυκός Σαρλό δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Ανάκατα μαλλιά, αθώο γεμάτο απορία βλέμμα, φοβισμένο βάδισμα, συμβιβασμός, εξάρτηση, υπομονή, άλλοτε τη θαυμάζεις, άλλοτε τη λυπάσαι, η απόλυτη ενσάρκωση της αθωότητας και της αυτοθυσίας. Ένα πλάσμα παραμελημένο, που ίσως θα μπορούσε να γίνει κάτι σ'ένα παράλληλο σύμπαν μα σ' αυτό είναι εξ'ορισμού καταδικασμένο. Γεννημένη θύμα.

Ο δεύτερος ανόητος, ο άξεστος. Ο βίαιος κτηνώδης  Τσαμπανό, αρκετά έξυπνος να κοροιδεύει τα πλήθη για να βγάλει το ψωμί του αλλά όχι αρκετά έξυπνος να αναγνωρίσει την αληθινή αγάπη ή να εκτιμήσει εκείνους που του προσφέρουν άσυλο, που δε συλλογίζεται τις συνέπειες των πράξεών του, γαυγίζει-δε μιλάει, πιστεύει πως οι γυναίκες αγοράζονται  είτε για σεξ  είτε για δουλειά και δεν συνειδητοποιεί την πραγματικότητα παρά μόνο όταν είναι πλέον αργά. Η τραγωδία του.. αγαπάει την Τζελσομίνα μα δεν το ξέρει.  Πειστικός σκληρός ο Θανάσης Κουρλαμπάς αποτυπώνει εξαιρετικά  την αδρότητα και την τραχύτητα του ήρωα.
 
Ο τρίτος ανόητος, είναι ο Τρελός. Ο "επαγγελματίας" κλόουν που σπάει πλάκα με τον εαυτό του και με τους άλλους, άλλοτε από συνήθεια άλλοτε για να κερδίσει  κάτι. Ο εξυπνότερος από τους τρεις, φιλόσοφος, ικανός να εντοπίσει τα θαμμένα ταλέντα των άλλων και να αφουγκραστεί τις συμπαντικές αλήθειες.. αλλά όχι αρκετά έξυπνος ωστε να γνωρίζει πότε πρέπει να σταματήσει να παριστάνει τον ανόητο. Ο Νίκος Νίκας, με την αέρινη κίνησή του επι σκηνής αποτύπωσε στο ακέραιο τον Τρελό-ισορροπιστή με τις σαδιστικές ραβδώσεις του χαρακτήρα του να παίζει με τις ισορροπίες των άλλων... διασκεδάζει να τους ωθεί στα άκρα και τελικά γίνεται συνυπεύθυνος και για το δικό του τέλος. Διότι δε ξέρει κι ο ίδιος τα δικά του  όρια. Είναι φωτεινός αλλά σκοτεινός, ακίνδυνος και επικίνδυνος, συμπονετικός και σκληρός.

Όλοι  μας έχουμε παίξει τον ανόητο κάποια στιγμή  στη ζωή  μας αλλά  ποιον απο τους τρεις και σε ποιά περίσταση;

  Μια συγκινητική  ανθρώπινη  παράσταση που καταφέρνει να μεταφέρει τον τρόμο της μοναξιάς και τις πτυχές της καθημερινότητας των φτωχών καλλιτεχνών. Η σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαίδη περιγράφει με ελεγειακή ποίηση την περιπλάνηση και τις αλληλεπιδράσεις των εξαθλιωμένων τσιρκολάνων μέσα στη δίνη ενός σκληρού, βίαιου και ηλίθιου κόσμου. Η σκηνή γίνεται Δρόμος, γίνεται τσίρκο, με χορευτές και κίνηση που κόβουν την ανάσα και μουσική που αναδεικνύει τη μελαγχολική ειρωνεία του Δρόμου.

 Η δολοφονία του Τρελού αλλάζει τα πάντα. Η Τζελσομίνα χάνει τον εαυτό της κι ο Τσαπανό την εγκαταλείπει γιατί πλέον του είναι βάρος. Εγκαταλείπει αυτό που δεν άφηνε ως τότε να του δραπετεύσει,  γιατί του είναι πλέον πρακτικά άχρηστο. Επειτα από χρόνια και ενώ οι δυνάμεις του τον προδίδουν μαθαίνει τυχαία πως το πλάσμα που παράτησε ένα βράδυ δε ζει πια, έφυγε αγέλαστο και περιπλανόμενο, μισότρελο. Το "κτήνος" συνειδητοποιεί τις συνέπειες των πράξεών του και ο Θανάσης Κουρλαμπάς μας χαρίζει ένα απο τα πιο σπαρακτικά φινάλε που μας εχει προσφέρει το θέατρο.

...Τελικά, ποιός από τους τρεις ανόητους επιβιώνει;


Μετάφραση - Διασκευή : Ο Θίασος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαϊδης
Σκηνικός χώρος - Κοστουμια: Γιάννης Μετζικώφ
Επιμέλεια  κίνησης- Χορογραφία : Κωνσταντίνος Μίχος
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευγενία Μαραγκού
Φωτισμοί: Βαγγέλης  Κάνδιας
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

Παίζουν: Κάτια Γέρου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Νίκος Νίκας, Έφη Κόντα, Μέλιος Κατσαμάκης, Ευγενία Μαραγκού, Λεωνίδας Μαριδάκης, Κίμων Παντερής.

Παραγωγή: “Εκπαιδευτήρια Σπαντίδος Γεώργιος”
Επιμέλεια παραγωγής: Δημήτρης Κομνηνός

Παραστάσεις:
•    Τετάρτη : 7:30μμ
•    Πέμπτη έως Σάβατο : 9:00μμ
•    Κυριακή : 8:00μμ

Διάρκεια Παράστασης: 95' (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 
•    Κανονικό εισιτήριο: 18 ευρώ
•    Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή: Γενική είσοδος 12 ευρώ 
•    Φοιτητικό / Νεανικό (έως 25 ετών) / Συνταξιούχων (άνω των 65 ετών) : 10 ευρώ
•    Aνέργων : 5 ευρώ
•    Γενική προπώληση (Viva.gr, 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, ΙΑΝΟS, ReLoad) : 10 ευρώ

ΤΗΕΑΤRO VICTORIA
Μαγνησίας 5 και 3ης Σεπτεμβρίου 119
Τηλ.κρατήσεων: 210-8233125/6972964339
www.theatrovictoria.gr
https://www.facebook.com/theatrovictoria

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
8,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα