IMG 8938

Συνομιλώντας με τον Αντρέα Μαντά

Ενδιαφέρων κι ετοιμόλογος, ο Αντρέας Μαντάς μοιράζεται τις σκέψεις του μαζί μας.

Διαβάστηκε φορες

Με αφορμή την παράσταση Οι Ώρες Ανάμεσα, μια Performance - αναφορά στο έργο του Samuel Beckett, την οποία έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε στο BIOS Basement από τις 16 Μαΐου, συνομιλήσαμε με τον ηθοποιό της παράστασης, Αντρέα Μαντά. 

MixGrill: Αντρέα, χαίρομαι πολύ που έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε, έστω και διαδικτυακά, και να σε γνωρίσουμε καλύτερα. Πες μας λίγα λόγια για σένα.

Αντρέας Μαντάς: Μου είναι λίγο δύσκολο να μιλάω για μένα. Είμαι ένας άνθρωπος με αγωνίες που του αρέσει η υποκριτική, η σκηνοθεσία και η συγγραφή. Αγαπώ τις προσδοκίες, τους φόβους και τις μνήμες που προβάλλω στον εαυτό μου.

MG: Πώς σε κέρδισε ο κόσμος του θεάτρου; Ποιο ήταν το έναυσμα για να μπεις στον χώρο;

A.M.: Το έναυσμα ήταν ο Χρίστος Τσάγκας. Ένας άνθρωπος που αγαπούσα πολύ και ήταν το δικό μου "πέρασμα" στον κόσμο της τέχνης. Μου είχε πει πως ό,τι φτιάχνεις κάθε στιγμή να είναι το έργο σου και συγχρόνως το απόλυτο τίποτα. Τον κρατάω αυτόν τον μυστικισμό σαν φυλαχτό στην καθημερινή μου ζωή.

MG: Από τις 16 Μαΐου έχουμε τη δυνατότητα να σε παρακολουθήσουμε σε μια performance, βασισμένη στο έργο του Samuel Beckett, με τίτλο Οι ‘Ωρες Ανάμεσα. Μίλησέ μας για την παράσταση.

A.M.: Οι Ώρες Ανάμεσα είναι όλοι οι ήρωες του Μπέκετ με το Μπαλζακικό εύρημα. Ο Μπαλζάκ μιλούσε για τους χαρακτήρες των μυθιστορημάτων του σαν να ήταν παλιοί του φίλοι. Ουσιαστικά, "Οι Ώρες Ανάμεσα" είναι οι φίλοι ανάμεσα. Ανάμεσά μας. Όπου εμείς και το κοινό γινόμαστε φανταστικά πρόσωπα και όλοι οι αντι-ήρωες του Μπέκετ στην πραγματικότητα. Αυτοί οι φίλοι είναι μια οργανική μάζα, πλοκάμια ενός αρχαίου χταποδιού, που μόνη τους έννοια είναι να μην ψάχνουν τον εαυτό τους στους άλλους. Ουσιαστικά μυρίζουν τον ίδιο τον εαυτό τους και αυτό τους φτάνει. Εγώ και ο μουσικός Τηλέμαχος Μούσας είμαστε τα μάτια και η μύτη τους.


MG: Η παράσταση σκηνοθετείται από την ομάδα Amor Omnia, της οποίας, αν δεν κάνω λάθος, είσαι από τα ιδρυτικά μέλη. Τι είναι οι Amor Omnia, λοιπόν, για όσους δεν τους γνωρίζουν;

A.M.: Η Amor Omnia δημιουργήθηκε το 2019 από την Τίνα Παππά και εμένα. Κάναμε την πρώτη παράστασή μας το καλοκαίρι του 2019. Ήταν μια συρραφή από όλα τα πεζά του Μπόρχες. Δεύτερη δουλειά μας είναι "Οι Ώρες Ανάμεσα", όπου κινούμαστε στην ίδια γραμμή. Από τον Μπόρχες στον Μπέκετ. Ποιος ξέρει ποιος μπορεί να είναι μετά. Μπορεί να είναι ο Μπάροουζ, ο Μπέρνχαρντ, ο Μπρεχτ, ο Μπολονίνι, ο Μπρεσόν... Μπορεί να αλλάξουμε γράμμα....ποιος ξέρει. Η Amor Omnia, είναι το φανταστικό νησί μας.

MG: Δεν είναι η πρώτη φορά που έναυσμα για παράστασή σου αποτελεί το έργο ενός ποιητή ή συγγραφέα. Τι σε ελκύει στο «πάντρεμα», αν μπορούμε να το πούμε έτσι, αυτών των ειδών; Συντελεί το γεγονός ότι γράφεις και ο ίδιος;

A.M: Για μένα το Θέατρο έχει αλλάξει. Έχουμε περάσει σε μια άλλη "ζώνη". Τα πάντα γίνονται πιο κινηματογραφικά, με μια μίξη όλων των τεχνών. Αυτό που λέμε εικαστικά, χορός, ποίηση κλπ. Με γοητεύει και μένα αυτή η μίξη. Το ίδιο, λοιπόν, γίνεται και με τα κείμενα. Πέραν της αρχαίας τραγωδίας και του Shakespeare, που καλώς στέκουν εκεί που στέκουν μες στη διαχρονικότητά τους, ο κόσμος αναζητάει κάτι διαφορετικό. Ο λόγος δεν είναι πια μια μάσκα που κρύβει την εικόνα και η εικόνα με τη σειρά της δεν ανέχεται την ψευτιά.

MG: Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να ασχοληθεί με την τέχνη του, όταν στην ουσία είναι μόνος του χωρίς στήριξη από το κράτος και το επάγγελμά του θεωρείται πολυτέλεια;

A.M: Ένας αντάρτης για κάθε χρήση. Έτσι θα έπρεπε να περιγράφουμε κάθε Έλληνα καλλιτέχνη... Η αμηχανία απειλεί να διακόψει τα πάντα στις μέρες μας. Όλα είναι ισοπεδωμένα. Σε όλα τα επίπεδα. Ο κόσμος είναι κατοικημένος από ψοφοδεείς ανθρώπους. Η τρυφερότητα έχει γίνει συνώνυμο της αδεξιότητας, η ασυνεννοησία συνώνυμο του πολιτισμού μας. Όσο οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να συνεννοηθούν απευθείας με τη ματιά, με την αφή, με τα ένστικτα, οι λέξεις θα τους καταδυναστεύουν πάντα και το ψέμα θα βρίσκει έναν τρόπο να μπαίνει ανάμεσά τους. Κύριο θέμα της performance που παρουσιάζουμε είναι αυτό. Ο Μπέκετ κατέγραψε με ακρίβεια τον κόσμο των φαινομένων και τον απάλλαξε από το περιττό και επικίνδυνο φορτίο της ψευτιάς. Σκοπός μας είναι να μην σταματήσουμε αυτήν τη "μεταφορά". Ο καλλιτέχνης είναι σκυταλοδρόμος.


MG: Υπάρχουν σχέδια για την επόμενη περίοδο; Ετοιμάζεις και κάτι άλλο μετά το πέρας αυτής της παράστασης;

A.M.: Ναι, υπάρχουν πολλά σχέδια. Καταρχάς η Amor Omnia θα παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2023 τη δική της πρόταση στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Μας περιμένει πολλή δουλειά. Δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε γι' αυτό αναλυτικά. Κατά τα άλλα, η αλήθεια είναι ότι τον Οκτώβριο θα ήθελα να γίνει ένα reprise των Ωρών... Για την Άνοιξη του ’23, θα κάνουμε κάτι που θα αφορά στην Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ.

Τον ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη κουβέντα και ανυπομονούμε να τον παρακολουθήσουμε στη σκηνή!


*Η φωτογραφία εξωφύλλου ανήκει στον Ηλία Μπουργιώτη
**Οι φωτογραφίες μέσα στο κείμενο ανήκουν στον Antonis Papantoniou

Διαβάστε ακόμα