Η συναυλία του Θανάση Παπακωσταντίνου στην Πάτρα χαιρέτησε μ' ένα πολύ όμορφο τρόπο και με συντροφικό χαρακτήρα μια "περίεργη" μέρα... Όταν τα γεγονότα σε ξεπερνούν και οι ταχύτατοι ρυθμοί που χαρακτηρίζουν κατά κανόνα κάθε τύπου κατασταλτική πράξη σου στροβιλίζουν το μυαλό, η ανάγκη για τη μουσική γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Μουσική σαν αυτή του Θανάση, ντυμένη με μοναδικά λόγια, που εκφράζει τα ανείπωτα, που σκιρτάει μέσα σου τη λαχτάρα για ζωή, για έρωτα, για αντίσταση, για συντροφικότητα και για την αλλαγή κάθε μορφής σαπίλας..
Με αυτή τη κρυφή επιθυμία, αλλά και την ελπίδα ότι στην αγκαλιά του κοινού θα γίνεις ένα μ' αυτούς που τα σημάδια των καιρών χαράζονταν και συνεχίζουν να χαράζονται το ίδιο βαθειά μέσα τους, που αγωνίζονται για τη λευτεριά και προσπαθούν να τη νιώσουν ακόμα μέσα απ’ το μουρμούρισμα μιας ωραίας μελωδίας, ή ότι βροντοφωνάζοντας τους στίχους θα ταράξεις όλη την πόλη και θα ταξιδέψουν από αυτί σε αυτί να γαργαλίσουν μυαλά και μυαλά, φτάνεις στο συναυλιακό χώρο. Μια μεγάλη σκηνή με όλη την μουσική παρέα να της δίνει ζωή και την από πίσω την επιγραφή "Παλαιά Σφαγεία Πατρών" να γελάει ειρωνικά με τη πραγματικότητα! Μια πειραματική εισαγωγή και «ο Ελάχιστος Εαυτός» κάνουν την αρχή και στη συνέχεια πλέκονται ένα ένα όμορφα κομμάτια!
Πολύ σύντομα αναφέρεται στην ΕΡΤ λέγοντας ότι αυτό που συνέβη είναι μια ευκαιρία να βγει μια σπίθα που δεν υπάρχει, και ότι η δημόσια ελληνική ραδιοφωνία έκανε σπουδαία πράγματα, έκανε πολιτισμό και τον έκανε να γνωρίσει σπουδαίες μουσικές, και πρέπει να υπάρχει, αλλά η λύση η πραγματική είναι να γίνουν πειρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί παντού... το χειροκρότημα και οι φωνές που ακολούθησαν έκαναν φανερή την ανάγκη για επικοινωνία, για ενημέρωση, ανεξάρτητη, ελεύθερη από συμφέροντα και από κατευθυνόμενα λόγια, για να ξυπνάς το πρωί και να συντονίζεσαι σε μια συχνότητα που ο παλμός της να χτυπάει σαν τον δικό σου, η μουσική, οι ειδήσεις και οι εκφωνήσεις να εκφράζουν τον εσωτερικό σου αναβρασμό και όχι να σε ταΐζουν μπαρουφολογία και μουσικά και κοινωνικά πίτουρα. Το Σιμούν συνοδεύει τον απόηχο από αυτές τις σκέψεις.
Η Ματούλα Ζαμάνη που με τα υπέροχα φωνητικά της έντυσε με ιδιαίτερο τρόπο για άλλη μια φορά τις δημιουργίες του αγαπημένου μας τραγουδοποιού, με αποκορύφωση το «Μιλώ για σένα», ο Φώτης Σιώτας ερμήνευσε με το βιολί, τη βιόλα και τα πλήκτρα, μοναδικά κομμάτια, μεταξύ άλλων τα «Τρια Ρουμπαγιάτ» και ο Αλέξανδρος Κιστάκης με τη βαριά, βραχνή φωνή και την κιθάρα του, εναλλασσόταν με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου στο τραγούδι και με το λαούτο και το μπουζούκι του μαζί με τους Δημήτρη Μυστακίδη στην κιθάρα και το λαούτο, τον Κώστα Παντελή στην ηλεκτρική κιθάρα ,το Σωτήρη Ντούβα στα τύμπανα, τον Χρυσόστομο Μπουκάλη στο κοντραμπάσο, τον Ανδρεα Πολυζωγόπουλο στη τρομπέτα και το φλικόρνο και τον Κωστή Ζουλιάτη στα πλήκτρα, έντυσαν τις εικόνες που ζωντανεύουν από τους στίχους και τις ιστορίες που μας διηγείται ο Θανάσης για κάτι παραπάνω από τρεις ώρες.: «Ο Πεχλιβάνης», «ο Φορντινο Σαμάνο», «η Ανδρομέδα», «Όταν χαράζει», «Στην Αμερική», «Κάτω από το μαξιλάρι»... και η «Ερώτηση κρίσεως», μια ερώτηση πιο επίκαιρη από ποτέ και ταυτόχρονα ένα τραγούδι που δε θα μπορούσε να λείψει από τη χτεσινή συναυλία μαζί με την προτροπή του, πως ακόμα και 80 άτομα αρκούν για να αλλάξουν τα πάντα.
Η συναυλία που έμοιαζε πως δε θα τελειώσει ποτέ, πως θα μείνουν εκεί να μας κρατούν συντροφιά μέχρι το πρωί , φτάνει στο απόγειο με τον «Διάφανο» και το «Αερικό». Ήταν σαν να μη πέρασε μια μέρα, σαν να πέρασαν αιώνες –αντιφατικό τελείως, λέει, και κλείνει με τον «Αποσπερίτη». Μας καληνύχτισαν με δυο νανουρίσματα, το «Βασιλιά» και το «Νυχτέρι» και με όλες τις αισθήσεις γεμάτες...
-Να μείνουν μεταξύ μας, είπε..
Η τελευταία φωτογραφία είναι από την εμφάνιση του Θανάση στην Πάτρα και ανήκει στο Mixgrill.gr και την Δήμητρα Τζαβάρα, ενώ οι 3 πρώτες είναι από την εμφάνισή του στην Τεχνόπολη και ανήκουν στο mixgrill.gr και την Άννα Ευαγγελοπούλου.