Σελιδο-γυρίσματα: Antoine de Saint Exupery

Μια φορά κι έναν καιρό, συγκεκριμένα το 1900 στη Lyon, ήταν ένα παιδί που ζωγράφιζε φίδια που είχαν καταπιεί ελέφαντες, αλλά οι μεγάλοι νόμιζαν ότι ήταν καπέλα.
Διαβάστηκε φορες
Κεφάλαιο 20ο -

Μόνο με την καρδιά μπορεί να δει κανείς σωστά. Το ουσιαστικό είναι αόρατο στο μάτι. "Το ουσιαστικό είναι αόρατο στο μάτι", επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας για να μην το ξεχάσει...

Μια και έχουν ήδη ξεκινήσει οι ψηφιακές παραστάσεις του Μικρού Πρίγκηπα στο Πλανητάριο, μάλλον χρωστάμε ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στον τρομερό πατέρα και φίλο του, τον Antoine de Saint Exupery.

Μια φορά κι έναν καιρό, συγκεκριμένα το 1900 στη Lyon, ήταν ένα παιδί που ζωγράφιζε φίδια που είχαν καταπιεί ελέφαντες, αλλά οι μεγάλοι νόμιζαν ότι ήταν καπέλα. Μεγάλωσε και ξεκίνησε τις σπουδές του πάνω στην Αρχιτεκτονική, αλλά από πολύ μικρή ηλικία είχε εκδηλώσει τη λατρεία του για τα αεροπλάνα κι έτσι άρχισε να εκπαιδεύεται ως εμπορικός πιλότος. Τα παράτησε για χάρη της αγαπημένης του που φοβόταν αυτό το επάγγελμα και προσπάθησε να βρει μια συνηθισμένη δουλειά γραφείου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, και το ζευγάρι χώρισε, και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτής αναζήτησε την παλιά του αγάπη, αφού μόνο αυτή τον χωρούσε. Ανέλαβε την ταχυδρομική πτήση της Aeropostale Τουλούζη - Ντακάρ και αργότερα έφυγε για τη μακρινή Αργεντινή, όπου έζησε μερικά χρόνια.

Επειδή όμως το παιδί αυτό είχε ήδη εξελιχθεί σ'έναν άκρως χαρισματικό άντρα, δεν πέρασαν πολλά χρόνια πριν ανακαλύψει μέσα του άλλο ένα ταλέντο, το συγγραφικό. Όταν έγινε 29 χρονών κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο Courrier de Sud και δύο χρόνια αργότερα το Vol de Nuit που τον έκανε διάσημο. Τα βιβλία του ήταν γεμάτα από την άλλη αγάπη του, τα αεροπλάνα.

Όταν έγινε πια 35 χρονών, άκουσε για ένα διαγωνισμό για την ταχύτερη πτήση Παρίσι - Σαϊγκόν, με έπαθλο 150.000 γαλλικά φράγκα (δεν γνωρίζω την αντιστοιχία με το ευρώ, άλλωστε τα παραμύθια έχουν πάντα κάτι από το παρελθόν). Φυσικά συμμετείχε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα φοβερό αεροπορικό ατύχημα που έριξε τον ίδιο και τον συγκυβερνήτη του - περιέργως και τους δύο ζωντανούς - στη Σαχάρα για τρεις ημέρες χωρίς νερό, χωρίς τροφή, χωρίς να ξέρουν πού βρίσκονται, με έντονες παραισθήσεις να τους έχουν καταλάβει. Για καλή τους τύχη την τέταρτη μέρα τους βρήκε ένας βεδουίνος και η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος. Για τον ήρωά μας δεν ήταν τίποτα άλλο από μια αφορμή για να γράψει τέσσερα χρόνια αργότερα ένα αριστούργημα βασισμένο σ΄ αυτήν την εμπειρία, με τίτλο Terre des Hommes.

Φαίνεται ότι ο φίλος μας δεν είχε εκπληρώσει ακόμα ολόκληρη την αποστολή του στη γη, γιατί το 1943 έγραψε την ιστορία που έμελλε να αλλάξει ολόκληρη τη βιοθεωρία μικρών και μεγάλων (αυτοί που διηγούνται παραμύθια δεν έχουν καμιά υποχρέωση να είναι αντικειμενικοί, ιδιαίτερα αν αγαπούν πολύ τον ήρωά τους). Ο Μικρός Πρίγκηπας αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο βιβλίο διεθνώς. Η ιστορία τελειώνει με την αναχώρηση του Μικρού Πρίγκηπα για τον πλανήτη του και με μια πολύ δυνατή και πολύ αισιόδοξη άποψη για τους αγαπημένους μας  που με κάποιο τρόπο 'φεύγουν'. Ο ίδιος ο Exupery, με την επιστροφή στον δικό του πλανήτη λίγους μήνες αργότερα, μετά από την πτώση του αεροπλάνου του κάπου στη Μεσόγειο, φρόντισε να μας αποδείξει αυτή τη θεωρία που λέει ότι απλώς το σώμα μας είναι πολύ βαρύ για  να μας ακολουθήσει σ' αυτό το ταξίδι...


Οι φωτογραφίες προέρχονται από: Wikipedia

Διαβάστε ακόμα