Τι είναι τέχνη και ποια τα όρια αυτής;
Μπορεί μια δημιουργία που δεν εκτέθηκε ποτέ, να αποτελέσει έργο τέχνης;
Οφείλει η τέχνη να είναι επώνυμη;
Το φετινό RE-culture, το τέταρτο κατά σειρά, είναι το μεγαλύτερο από ποτέ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχών με περισσότερα από 700 έργα καλλιτεχνών.Θα ακροβατήσει και θα μας μεταφέρει στον καλλιτεχνικό κόσμο μεταξύ των ορίων της Τέχνης και της Μη Τέχνης.
Έπειτα από την επιτυχημένη παρουσίαση του πρωτοποριακού για το χώρο της ελληνικής street art, Art Walk 2 τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια του οποίου street artists από την Ελλάδα και το εξωτερικό άφησαν στίγμα με δημιουργίες τους σε γκρίζους τοίχους κεντρικών σημείων της πόλης, η ομάδα της Art in Progress προετοιμάζει πυρετωδώς το επερχόμενο RE-culture 4. Οι αντίξοες συνθήκες της εποχής δεν πτοούν το ηθικό της κοινωνίας πολιτών που συντελούν την Art in Progress, το αντίθετο!
Με καλλιτεχνικό διευθυντή, τον ιστορικό τέχνης, Θανάση Μουτσόπουλο, ένα επιτελείο σημαντικών και νέων επιμελητών από την υπόλοιπη χώρα καθώς και με μία, εδώ και 4 χρόνια, ενωμένη ομάδα ανήσυχων και φιλότεχνων νέων συμπολιτών μας, υπόσχονται να σας ταξιδέψουν στις πιο αδιευκρίνιστες και αχαρτογράφητες περιοχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας στον ελλαδικό χώρο άλλα και όχι μόνο.
Η φετινή θεματική της τέταρτης διοργάνωσης του RE-culture είναι Τέχνη/Μη-τέχνη περιλαμβάνοντας τις θεματικές: τέχνη του περιθωρίου, ανώνυμη τέχνη, τέχνη και μαζική κουλτούρα, τέχνη και εξουσία, τέχνη και ψυχεδέλεια, σεξ και τέχνη, Everyone will be famous for 15 minutes όπως και αφιερώματα στην τέχνη των νέων μέσων και σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες. Η θεματική του φεστιβάλ αποσκοπεί στο να διερευνήσει τα όρια της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία και να εγείρει ερωτήματα για την ευρύτητα και την ποικιλομορφία του καλλιτεχνικού φαινομένου. Χωρίς να δίνει έτοιμες λύσεις και απαντήσεις, το φεστιβάλ καλεί τους επισκέπτες να δουν ορισμένες μορφές τέχνης που σπάνια αναφέρονται και εκτίθενται, ειδικά στην Ελλάδα.
Το εύρος και η πρωτοτυπία των εκθεμάτων δεν συνιστούν μόνο μία πρωτοφανή έκθεση για την πόλη της Πάτρας αλλά ένα εγχείρημα που δεν είχε μέχρι τώρα ανάλογό του στον ελλαδικό χώρο, τουλάχιστον με τέτοιο όγκο και συμμετοχή καλλιτεχνών. Το φεστιβάλ θα συνοδεύει ένας πλούσιος κατάλογος-βιβλίο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πικραμένου όπου εκτός από τα έργα Τέχνης, θα φιλοξενούνται και θεωρητικά κείμενα. Παράλληλα η Art in Progress θα πλαισιώσει το φεστιβάλ από παράλληλες δράσεις, όπως ημερίδες, ξεναγήσεις και σεμινάρια, επιχειρώντας να καταστήσει τους χώρους έκθεσης σημαντικό πόλο έλξης και συνδιαλλαγής για τα καλλιτεχνικά θέματα.
Οι χώροι φιλοξενίας του RE-culture 4 θα είναι για ακόμη μια χρονιά: το Σκαγιοπούλειο Κέντρο, η Αγορά Αργύρη και τα πρώην Δημοτικά Λουτρά. Στα πλαίσια της φετινής διοργάνωσης ένας νέος χώρος θα συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών η συνεργασία με το οποίο ξεκίνησε στο Art Walk 2.
Μετά από 3 επιτυχημένες προσπάθειες να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να ενταχθεί η πόλη της Πάτρας στον πολιτισμικό χάρτη της χώρας και της Ευρώπης, η Art in Progress στηρίζοντας το έργο της σε ενεργούς φιλότεχνους πολίτες, χρειάζεται για τη διάρκεια του RE-culture 4 εθελοντές που θα ενταχθούν στο δυναμικό των ομάδων Φύλαξης, Ξεναγήσεων και Φωτογραφίας. Όσοι ενδιαφέρονται να ανατρέψουν, έστω και λίγο, την καθημερινότητα της Πάτρας, δεν έχουν παρά να επισκεφτούν την παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση και να δηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.
Σας ενημερώνουμε επίσης πως και το RE-culture 4 δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και βασίζεται στην εθελοντική προσπάθεια ενεργών πολιτών.
Για οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με την αίτησή σας, επικοινωνήστε με την Art in progress στο ethelontes@artinprogress.eu
Πληροφορίες:
Πηγές φωτογραφιών:
www.allaboutfestivals.gr
www.thebest.gr
www.patrasevents.gr
www.thebest.gr
www.patrasevents.gr
Σχετικό θέμα