kollektiva_gagarin

Gimme 10: Οι KollektivA για όσα επηρέασαν τον νέο τους δίσκο

...με αφορμή την αυριανή εμφάνισή τους στο Gagarin 205.
Διαβάστηκε φορες
Αύριο, Σάββατο 8 Απριλίου, οι KollektivA παρουσιάζουν ζωντανά τον νέο τους δίσκο, Σύρματα, στο Gagarin 205. Στη συναυλία θα συμμετέχουν ως guests και οι Δημήτρης Καλαντζής (Τσοπάνα Rave), Νικόλας Καρίμαλης (Razastarr), Μόνιμος Κάτοικος, Mc Yinka και Psyclinic Tactix.

Με αφορμή την εν λόγω εμφάνιση, το συγκρότημα αναλύει παρακάτω 10 στοιχεία που επηρέασαν τη δημιουργία του νέου τους άλμπουμ. Ο λόγος στους ίδιους:

Όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, η αφετηρία μας για τη δημιουργία ενός δίσκου είναι η ανάγκη έκφρασης. Η διαδικασία δημιουργίας ενός δίσκου για εμάς είναι κάτι πηγαίο. Αποτελεί μια προέκταση της ύπαρξής μας ως ροκ μπάντα και μουσική συλλογικότητα και κάθε φορά γίνεται ένα ηχείο, απ' όπου επιδιώκουμε να εκπέμψουμε τις ανησυχίες, τις ιδέες, την άποψή μας. Αποτελεί, λοιπόν, μια ανάγκη που ικανοποιείται. Η δημιουργία ωραίων τραγουδιών αποτελεί για εμάς μια διαλεκτική διαδικασία, όπου συνυπάρχουν όσα ζούμε και όσα ακούμε μια δεδομένη χρονική στιγμή, με όσα μας έχουν στιγματίσει σε κάποιο παρελθόν, αλλά και με όσα θέλουμε να πετύχουμε (ατομικά και κοινωνικά-συλλογικά) στο μέλλον. Με αυτά δεδομένα, ιδού τα δέκα στοιχεία που μας επηρέασαν για να κάνουμε τον νέο δίσκο μας, τα Σύρματα:

1. Η προσπάθειά μας να μην υποταχθούμε στη μιζέρια των ημερών
Στη δεδομένη φάση επιδιώξαμε να προτάξουμε τον αυθορμητισμό μας σε πρώτο πλάνο. Κάναμε έναν δίσκο πιο... "in your face", πιο αμιγώς rock 'n' roll. Οπότε θελήσαμε να απελευθερώσουμε όλες τις αντίστοιχες μουσικές μας επιρροές, συνοδευμένες προφανώς κι από τον κατάλληλο στίχο. Εξ ου και το τραγούδι που ανοίγει τον δίσκο, με τίτλο «Δε Σου Μοιάζω».

2. Η απαίτηση που έχουμε από τον κόσμο να πει "ως εδώ"
Έτσι γράψαμε μια ιστορία εκδίκησης που αποτυπώθηκε σε ένα τραγούδι με μάλλον «κομικάδικη» αισθητική, το «ΜΠΑΜ».

3. Το τραγικό δυστύχημα στα ΕΛΠΕ...
...όπου σκοτώθηκαν 4 εργάτες. Στον βωμό της κερδοφορίας καταπατώνται δικαιώματα, άνθρωποι γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, μέχρι το θάνατό τους. Ήταν ένα γεγονός που μας σημάδεψε βαθιά. Έτσι προέκυψε το «Μες Στη Μηχανή (ΕΛΠΕ)». Είναι η επόμενη μέρα των εργατών στον χώρο που έχασαν 4 συναδέλφους τους.

4. Το προσφυγικό
Είναι μια τραγωδία που βρίσκεται δίπλα μας. Προσπαθούμε ενεργά να συμβάλλουμε στην αλληλεγγύη προς αυτούς τους ανθρώπους και σκεφτόμαστε ότι σε μια απότομη στροφή της Ιστορίας θα μπορούσαμε να ήμαστε εμείς στη δική τους θέση. Έτσι προέκυψε το «Φοινικικό».

5. Τι κόσμο θέλουμε;
Οι κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες ήταν και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή όσων επεξεργαζόμαστε καλλιτεχνικά. Το τραγούδι «Ονειρεύομαι» αποτυπώνει ακριβώς τα όνειρά μας για έναν άλλο, διαφορετικό κόσμο, ελεύθερο.

6. Η ορμητική ανάπτυξη του ροκ ήχου στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την ανάγκη για άνοδο των κινημάτων
Έτσι προέκυψε το τραγούδι «Σπασμένα Φρένα». Καμιά φορά υπάρχει η ανάγκη να ξεχάσουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες, να πατήσουμε το γκάζι όσο πάει.

7. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Μοναδικό ιστορικά γεγονός, που ανέδειξε περίτρανα τον ρόλο της Χρυσής Αυγής ως ναζιστική, δολοφονική, εγκληματική οργάνωση. Ο Παύλος ήταν στην ηλικία μας. Το σοκ ήταν μεγάλο. Τι να βρεις να πεις, να τραγουδήσεις για αυτή την αδικία; Για αυτούς τους γονείς που έχασαν το παιδί τους; Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ενάντια στον φασισμό. Έτσι προέκυψε το τραγούδι «Λέξεις Επάνω Σε Χαλκό (Π.Φ.)». Χαράσσουμε τις μνήμες σε χαλκό, για να μην ξεχνάμε. Παλεύουμε. Φωνάζουμε μέχρι να ξεκολλήσει «το χρώμα στην άκρη του λαιμού» μας.

8. Τα μικρά καθημερινά πράγματα που δίνουν αξία στη ζωή μας
Φευγαλέες στιγμές, εικόνες της καθημερινότητάς μας που εν τέλει συμπυκνώνουν όλο το νόημα της ύπαρξης. Ποιοι είμαστε, πού βαδίζουμε, ποια είναι δικά μας, και ποια είναι απλά δανεικά. Τελικά μένουμε στον δρόμο μας, κυνηγάμε τα όνειρά μας. «Τα δανεικά πρώτα μπαρκάρουν» όταν «δεν έχεις πού να πας, όταν θα έρθουν να σε πάρουν».

9. Η ανάγκη να μεταδώσουμε το στίγμα μας
Γι’ αυτό και τον δίσκο τον ονομάσαμε «Σύρματα». Τα σύρματα οριοθετούν στρατόπεδα, χωρίζουν. Όμως επίσης ενώνουν. Δένουν μονάδες μεταξύ τους και τις κάνουν σύνολο. Μάλιστα κάποιες φορές τα σύρματα μεταφέρουν τον ήχο. Τον δικό μας ήχο, το δικό μας ρεύμα.

10. Τα νέα παιδιά
Είτε είναι εργαζόμενοι, είτε σπουδάζουν ή στο σχολείο ακόμα, οι νέοι άνθρωποι είναι πάντα για εμάς δίπλα μας και μπροστά μας. Νιώθουμε μεγάλη ευθύνη απέναντί τους. Τα μάτια τους αποτελούν το καθοριστικό φίλτρο για κάθε μας απόφαση. Αυτά τα παιδιά είναι «μες στο σκοτάδι το φως».

Διαβάστε ακόμα