Ο poplie.eu είναι το web radio που δημιουργήθηκε πριν από δύο μήνες περίπου και γίνεται μέρα με τη μέρα πιο δημοφιλές! Εμπνευστής του είναι το εξαιρετικό blog seagazing. Στο πρόγραμμα που υπάρχει στο πολύ όμορφο site του σταθμού βλέπουμε ότι οι εκπομπές του επεκείνονται με την πάροδο του χρόνου σε όλη την διάρκεια του 24ώρου. Εκπομπές κάνουν πολλοί γνωστοί bloggers όπως ο Zeugolator, ο δικός μας Ikrory 21, το giusurum κ.α. Για τον poplie μας μίλησε ο Νίκος από το seagazing:
Πώς χαρακτηρίζεις με λίγα λόγια τον poplie.eu ; Πώς ξεκίνησε η ιδέα;
Ο poplie είναι ένα κατά βάση μουσικό ραδιόφωνο που όμως δεν αποκλείει στο μέλλον εκπομπές “συζήτησης” αν προκύψουν. Η ιδέα υπήρχε πολύ καιρό στο μυαλό μας, αλλά τώρα φαίνεται ότι το timing είναι σωστό για μια τέτοια κινηση.
Ποια η διαφορά του web radio από το κανονικό; Πώς γίνονται οι εκπομπές στον poplie;
Μια μεγάλη διαφορά είναι ότι τα διαδικτυακά ραδιόφωνα δεν ελέγχονται από το ΕΣΡ. Και θεσμικά δηλαδή, είναι -για την ώρα- δυσκολότερο να λογοκριθεί. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των web radios ξεκινά από άτομα που δεν έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά μέσα από αυτό έχουν σαν στόχο την ικανοποίηση της δημιουργικής ανάγκης τους.
Στον poplie οι εκπομπές γίνονται διαδικτυακά, δεν υπάρχει στούντιο. Κάθε παραγωγός εκπέμπει από όπου θέλει. Την ευθύνη για κάθε εκπομπή έχει αποκλειστικά κάθε παραγωγός, άρα η υπόθεση εκπομπή στον poplie είναι ένα μάλλον καθαρά προσωπικό θέμα.
Τι είδους μουσική μπορεί να ακούσει κάποιος στο poplie; Υπάρχει προτίμηση σε κάποιο συγκεκριμένο είδος;
Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ο poplie είναι ένας σταθμός που ασχολείται με την ανεξάρτητη σκηνή. Θα είχε δίκιο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εμπλεκόμενοι παρακολουθούν τη συγκεκριμένη σκηνή. Λέω δυστυχώς γιατί ο poplie δεν απευθύνεται σε ένα ελιτίστικο/ψαγμένο κοινό, φιλοδοξία μας είναι να ακουστούμε σε όσο το δυνατό περισσότερους ακροατές.
Στο καθαρά μουσικό σκέλος της απάντησης, αυτή τη στιγμή ο poplie παίζει κυρίως νέες κυκλοφορίες από την εγχώρια και διεθνή ανεξάρτητη σκηνή, δηλαδή indie pop, twee, americana, folk κτλ αλλά επίσης κανείς μπορεί να ακούσει μαύρες ηχογραφήσεις, ξεκινώντας από soul standard των 60s, περνώντας σε hip hop και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας με dubstep, wonky κτλ.
Ετοιμάζουμε ακόμα κάποια πράγματα, όπως ας πούμε μια εκπομπή για τη jazz και άλλη μία που φιλοδοξεί να παρουσιάζει τη “σύγχρονη κλασσική μουσική” αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Συνθέτες όπως οι Ruychi Sakamoto, Johan Johansson, Max Richter κτλ. Μακάρι να προχωρήσουν όλα αυτά.
Α ναι, και κάθε Κυριακή βράδυ έχουμε μέταλ και Σάββατα ποστ μέταλ!
Με τι κριτήριο επιλέγει το poplie τους παραγωγούς που συνθέτουν το πρόγραμμά του;
Δύο είναι τα κριτήρια που πρέπει να ικανοποιεί κάθε παραγωγός, να μιλάει σωστά ελληνικά και να μπορεί να υποστηρίξει τις επιλογές του. Το ευτύχημα είναι ότι μέχρι τώρα φαίνεται ότι οι δύο παραπάνω απαιτήσεις, οδηγούν στη συγκρότηση ενός team με παραπλήσια αισθητική και συγγενικές απόψεις. Πράγμα που βοηθάει στη συνεργασία, εξάλλου ο poplie λειτουργεί με καθαρά diy νοοτροπία. Οι παραγωγοί μας δεν κάνουν μόνο εκπομπές αλλά βοηθούν σε θέματα σχετικά με ήχο, προώθηση, στήσιμο του site κτλ. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό.
Ποια η γνώμη σου για το playlist που κυριαρχεί στους περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς στα FM;
Είναι προφανώς κάτι που δε μου αρέσει. Πάντως θεωρώ ενδιαφέρον το γεγονός ότι πολλοί διαδικτυακοί σταθμοί φτιάχνονται ώστε να παίζουν μόνο μουσική και δεν έχουν παραγωγούς. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος και η οποία ίσως τελικά να δικαιώνει την ύπαρξη playlist.
Βλέπεις ορατό το ενδεχόμενο κάποια χρονική στιγμή να συναγωνίζονται οι διαδικτυακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, τους παραδοσιακούς σταθμούς που εκπέμπουν στα ερτζιανά;
Ναι, θεωρώ πάρα πολύ πιθανό αυτό το ενδεχόμενο. Και αυτό εξαιτίας της τάσης στις τηλεπικοινωνίες να ενοποιήσουν τα δίκτυα. Δε θα αργήσει τόσο όσο νομίζουμε η μέρα που θα μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και θα βάζουμε να ακούσουμε web radio.
Ποιες ραδιοφωνικές εκπομπές – φωνές ξεχωρίζεις και σου αρέσει να ακούς, εντός και εκτός poplie;
Εκτός poplie πρώτο από όλους ξεχωρίζω τον Γιάννη Πετρίδη. Έστω και εάν τώρα πια δε συμφωνώ πολύ μαζί του και τον ακούω όλο και πιο σπάνια, είναι αυτός που άκουγα για 8 χρόνια καθημερινά. Διαχρονικά παρακολουθώ τον Μάκη Μηλάτο κυρίως για τη θεώρησή του απέναντι στα πράγματα, ενώ βρίσκω εξαιρετικές τις εκπομπές των Αργύρη Ζήλου στο vm radio (τουλάχιστο αυτές που έκανε πριν δύο τρία χρόνια, έχω καιρό να τον ακούσω), Θανάση Μήνα Στο Κόκκινο και Δημήτρη Κατσουρίνη στο Mind.
Εντός poplie, παρακολουθώ με ενδιαφέρον την εκπομπή haunted dancehall κάθε Παρασκευή βράδυ γιατί θεωρώ ότι πάιζει τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στη σύγχρονη μουσική, τις εξομολογήσεις ενός (σχεδόν) μετανοημένου μεταλλά κάθε Κυριακή βράδυ για τον τρόπο που παρουσιάζει ένα είδος που μισώ αλλά και την εκπομπή του winton tostello τα Σάββατα μεσημέρι, καθώς παρουσιάζει ωραίες μαύρες μουσικές που εσχάτως μαθαίνω. Ο fresh air (Παρασκευές απόγευμα) είναι ένας ακόμα από τους αγαπημένους μου παραγωγούς, πέρα από τις εξαιρετικές μουσικές που βάζει το τρέχει το θέμα πολύ ωραία και μας έχει εξασφαλίσει ήδη παγκόσμιες πρώτες μεταδόσεις!
Ποια είναι τα αγαπημένα σου τραγούδια - albums αυτήν την εποχή;
Θα διαλέξω πέντε δίσκους και τα αγαπημένα μου τραγούδια από καθέναν.
Soulsavers, broken. Track: You're gonna miss me when i burn
Quantic, Caja Y Guacharacha, ένα κομμάτι είναι όλο!
Atlas sound, Rough Trade EP, Track: Criminals (Electronic)
VA - 5 Years Of Hyperdub. Track: burial, fostercare.
Hudson Mohawke, butter. Track: no one could ever