Ξέφρενο Αερόστατο - Το Μήνυμα Της Ευτυχίας

Το άλμπουμ δημιουργήθηκε τον Φεβρουαρίου του 2019 στο πλαίσιο του RPM Challenge, που έχει βασικό όρο την δημιουργία 10 κομματιών ή 35 λεπτών μουσικής μέσα σε 28 ημέρες.

Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
Πειραματική και αυτοσχεδιαστική ηλεκτρονική μουσική

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Φιλοξενία, Εξοικειωτικά Απάνθρωπο, Απόηχος

Βαθμολογία:
7

Ο συνθέτης και μουσικός Οδυσσέας Γραμματικάκης, δημιουργός του project «Ξέφρενο Αερόστατο», μας παρουσιάζει την καινούρια του δουλειά με τίτλο «Το Μήνυμα Της Ευτυχίας» που δημιουργήθηκε τον Φεβρουαρίου του 2019 στο πλαίσιο του RPM Challenge. Να θυμίσω ότι βασικός όρος συμμετοχής στο RPM Challenge είναι η δημιουργία 10 κομματιών ή 35 λεπτών μουσικής κατά την διάρκεια των 28 ημερών του μικρότερου μήνα του χρόνου.

Ο Οδυσσέας Γραμματικάκης ξεκίνησε την καριέρα του από το 2006 με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς πάνω στην ηλεκτρονική μουσική, προσθέτοντας και φυσικούς ήχους. Το 2010 κυκλοφόρησε την πρώτη του δουλειά με τίτλο «Ξέφρενο Αερόστατο», ενώ ακολούθησαν τα άλμπουμ «Νεκρή Φύση Με Αυτοσχεδιασμό» το 2014 και «Ωδές Στον Πρίγκιπα» το 2018.

Το «Το Μήνυμα Της Ευτυχίας» περιλαμβάνει δώδεκα μουσικές συνθέσεις πάνω σε κείμενα και ποιήματα των Βασίλη Κοσμαδάκη, Δημήτρη Καφετζή, Κωνσταντίνου Δαλαμάγκα, Μάνου Μπαζάνη, Κωστή Τζωρτζακάκη, Θανάση Λόμεφ Ζαχαρόπουλου και Δημήτρη Γλυφού, ενώ το έργο κολάζ στο εξώφυλλο είναι της Δανάης Σύρρου.

Ξεκινώντας την ακρόαση του δίσκου, ομολογώ ότι τα βρήκα «μπαστούνια». Ο ακροατής δεν έχει να κάνει με εύπεπτες μουσικές και απλά στιχάκια, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και βέβαια προσεκτική ακρόαση. Ο Οδυσσέας Γραμματικάκης δημιουργεί ένα παζλ ήχων που προέρχονται από συμβατικά όργανα, αλλά δημιουργεί και δικούς του ήχους από φυσικά αντικείμενα. Ο συνηθισμένος εξοπλισμός που κουβαλάει στις συναυλίες του είναι: κιθάρες, μικρόφωνα, πετάλια, κονσόλα, κόλλες Α4, μπουκάλια, σωλήνα από καλοριφέρ, βιβλία, φυσαρμόνικα, δοξάρι, τσιγαρόχαρτα, τράπουλα, μεταλλικό κουτάκι πούρων και βουρτσάκι παπουτσιών!

Όλοι αυτοί οι ήχοι, που, βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν μέρος γνωστής μουσικής φόρμας, ενώνονται μεταξύ τους παράγοντας έναν ακαθόριστο και εξωπραγματικό ήχο, καταλήγοντας κάποιες φορές σε μια πρωτότυπη μελωδία. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, καθοριστικό ρόλο παίζουν και τα κείμενα που προέρχονται από φίλους, γνωστούς του δημιουργού αλλά και άγνωστους φίλους. Είναι αξιοπρόσεκτα και ορισμένα εξ αυτών κρύβουν βαθιά κοινωνικά νοήματα. Η ιδιαίτερη αυτή, αν μπορούμε να την ονομάσουμε, φόρμα, που μοιάζει με ηλεκτρονική αλλά δεν είναι, εμφανίζεται σε πρώτο πλάνο υποβλητική και μυστηριώδης. Μάλιστα, παρότι βρίσκεται στο φόντο στην ανάγνωση των κειμένων, δεν συνοδεύει απλά τα λόγια, αλλά τα τονίζει, διατηρώντας τον πρωτεύοντα ρόλο της.

Είναι σίγουρο ότι ο Οδυσσέας Γραμματικάκης με το project του «Ξέφρενο Αερόστατο» δεν φιλοδοξεί να δημιουργήσει χιτάκια ή να έχει εκατομμύρια «χτυπήματα» στο YouTube. Υπηρετεί με πάθος αυτό που κάνει, πειραματίζεται και αυτοσχεδιάζει για τον εαυτό του και τη μουσική. Είναι στιγμές που οι αυτοσχεδιασμοί του και οι νέοι ήχοι που παράγει θυμίζουν τους κλασικούς μουσικούς της jazz που αυτοσχεδίαζαν σε ένα κομμάτι σε τέτοιο βαθμό που ήταν αδύνατο να μπορούν να ξαναπαίξουν τους ίδιους αυτοσχεδιασμούς κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Όπως και να 'χει, η προσπάθεια του Οδυσσέα Γραμματικάκη είναι αξιόλογη, παρότι τα ακούσματα που συνθέτει θεωρούνται δύσκολα. Πιστεύω ότι οι αναζητήσεις του κάποια στιγμή θα τον οδηγήσουν σε ένα δικό του μουσικό δρόμο που σίγουρα θα είναι πολύ ξεχωριστός.




Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
9,6 / 10 (σε 5 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα