4. 10 soul – funk albums για το 2010…
…με τυχαία σειρά. Αν διέφυγαν της προσοχής σας, αξίζει να τους αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας.
…με τυχαία σειρά. Αν διέφυγαν της προσοχής σας, αξίζει να τους αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας.
o SHARON JONES & THE DAP – KINGS – I Learned the Hard Way (Daptone)
Έχοντας πλέον γνωρίσει την καθολική αποδοχή και περνώντας αισίως σε ακροατήρια εκτός του soul – funk μικρόκοσμου, επέστρεψαν φέτος με το τέταρτο κατά σειρά album τους. Μια άτυπη διαδρομή στις διαχρονικές αξίες – αρετές της soul, ένα διαμάντι που μπορεί με άνεση να σταθεί δίπλα στους μεγάλους δίσκους της Stax, της Motown, της Philadelphia International…Η Sharon Jones ερμηνεύει βιωματικά και οι τελειομανείς Dap – Kings χτίζουν με ευλάβεια το ηχητικό background. Τα 12 τραγούδια κυλούν αβίαστα σε ένα δίσκο που δεν θες να τελειώσει ποτέ. Κρίμα που δεν τους ξαναείδαμε live…οι αναμνήσεις από την προ τριετίας εμφάνιση τους στο Gagarin (καλοκαίρι 2008) είναι ακόμα έντονες.
Playlist – Track 1 : I Learned The Hard Way
Το ομώνυμο κομμάτι με τα επιβλητικά πνευστά και το θαυμάσιο παιχνίδι μεταξύ πρώτων και δεύτερων φωνητικών.
o THE BUDOS BAND – The Budos Band III (Daptone)
Δύσκολο να τους εντάξεις σε μια κατηγορία. Ethio, soul, funk, ψυχεδέλεια, rock…Τίποτα από αυτά και ταυτόχρονα όλα μαζί… Η μουσική τους σπάει ταμπέλες και καταρρίπτει διαχωριστικές γραμμές, στοχεύοντας εξίσου στην καρδιά, το μυαλό και τα πόδια. Στην τρίτη τους πλήρη κυκλοφορία, το groove παραμένει αμείωτο, τα πνευστά και το organ οδηγούν εναλλάξ τις μελωδίες και φυσικά, η διάθεση για εξερεύνηση και πειραματισμό αποτελεί την αιχμή του δόρατος. Προσδεθείτε για ένα αξέχαστο ταξίδι…
Playlist – Track 2 : Unbroken, Unshaven
Το κομμάτι που ακούστηκε περισσότερο και ένας από τους γοητευτικότερους σταθμούς του ταξιδιού.
o DIPLOMATS OF SOLID SOUND feat THE DIPLOMETTES – What Goes Around Comes Around (Record Kicks)
Μας έρχονται από την Iowa και ξεκίνησαν την καριέρα τους φιλοδοξώντας να εντρυφήσουν στις ρυθμικές δομές που κληροδότησαν οι Booker T & The MG’s. Στην πορεία προστέθηκαν στα φωνητικά οι Diplomettes – αυτό είναι το δεύτερο album που κυκλοφορούν παρέα. Οι αναφορές στα 60’s είναι εμφανείς. Ζόρικα funk κομμάτια και μελωδικές - παιχνιδιάρικες soul αναφορές τύπου Ronettes και Supremes, κοσμούν το “What Goes Around Comes Around. Δεν λείπουν και κάποιες διακριτικές garage rock πινελιές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι δυναμικό και ακούγεται - χορεύεται από την αρχή μέχρι το τέλος…
Playlist – Track 3 : B-O-O-G-A-L-O-O
Εκρηκτική εκκίνηση για το album, επεισοδιακό ξεκίνημα για τις τρέχουσες συναυλίες τους.
o KINGS GO FORTH – The Outsiders Are Back (Luaka Bop)
Κατάγονται από το Milwaukee και μέσα στο 2010 κυκλοφόρησαν την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική τους προσπάθεια, για λογαριασμό της Luaka Bop, της εταιρείας του David Byrne, δηλαδή. Επηρεασμένοι εμφανώς από τις πλούσιες ενορχηστρώσεις που πρότεινε ο Curtis Mayfield στις αρχές της δεκαετίας του ’70, αλλά και από τις μελωδικές ιδέες του «ήχου της Philadelphia», οι Kings Go Forth πέτυχαν κάτι πολύ σημαντικό. Μετέφεραν την αύρα του groovy παρελθόντος στο σήμερα και παρουσίασαν ένα φρέσκο, εκλεκτικό χαρμάνι ρυθμών και τάσεων, ικανό να οδηγήσει τον ακροατή, σε άμεσo εθισμό.
Playlist – Track 4 : Don’t Take My Shadow
Φέρει τη στόφα του κλασσικού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο θρυλικός παραγωγός Tom Moulton, ζήτησε από μόνος του, άδεια από το group, για να το (ρε) μιξάρει.
o ORGONE – Cali Fever (Ubiquity)
Η πολυσυλλεκτικότητα αποτελεί το βασικό ατού της κολεκτίβας από την California. Στο φετινό τους πόνημα ανακατεύουν το afrobeat, με την disco και τη soul. Όλα φυσικά κινούνται γύρω από έναν κεντρικό funk άξονα. Σποραδικά επιχειρείται μια πιο ροκάδικη προσέγγιση. Οι Orgone λειτουργούν σαν παρέα και το Cali Fever αποπνέει αυτήν ακριβώς την αίσθηση. Μια ομάδα μουσικών που με ψυχή και θέρμη, παίζει τις αγαπημένες της μουσικές, ανεβάζοντας τον πυρετό στα ύψη.
Playlist – Track 5 : Cali Fever
Στο πνεύμα του δίσκου, το ομώνυμο τραγούδι φλερτάρει με το afro – funk και καταγράφεται ως μια από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του.
o BAMBOOS – 4 (Tru Thoughts)
Τους αποκαλούν Dap – Kings της Αυστραλίας. Κατάγονται από τη Μελβούρνη και θεωρούνται οι βασικοί ηθικοί αυτουργοί, για το ξεπέταγμα τόσων και τόσων, αξιόλογων soul – funk συγκροτημάτων, από την απομονωμένη Ωκεανία. Όσο και αν ακούγεται αντιφατικό, οι Bamboos με το σπαθί τους πλέον, θεωρούνται οι παλιοί της…νέας funk σκηνής. Στο φετινό album, τέταρτο στην καριέρα τους, ο ηγέτης, συνθέτης, ενορχηστρωτής και κιθαρίστας Lance Ferguson, δίνει το σύνθημα της ανανέωσης. Χωρίς το πλαίσιο να αναθεωρείται ριζικά, νέοι ήχοι και επιρροές, ξεπροβάλλουν εδώ και εκεί. Έγχορδα κινηματογραφικής υφής, sitar και 60’s mod διάθεση, εμπλουτίζουν το ούτως ή άλλως μεθυστικό μείγμα, ενώ η φωνή της (αναβαθμισμένης) Kylie Auldist εξακολουθεί να αγγίζει ευαίσθητες χορδές.
Playlist – Track 6 : You ‘re No Good (feat King Merc)
Μπάσο, κρουστά και keyboards διαμορφώνουν ένα συμπαγές και τραχύ υπόστρωμα. Η ερμηνεία του μυστηριώδους King Merc φαντάζει αν μη τι άλλο, πειστική.
o JOSÉ JAMES – Blackmagic (Browswood)
Δεύτερο album του Αμερικανού συνθέτη και ερμηνευτή, στην εταιρεία του Gilles Peterson. Παρουσιάζει μια εκδοχή του πολύπλευρου ταλέντου του – σκεφτείτε ότι παράλληλα οργανώνει συναυλίες στη μνήμη του John και της Alice Coltrane, ενώ πρόσφατα υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με τη θρυλική Impulse! Εδώ πάντως επικεντρώνεται σε ένα νυχτερινό mid tempo nu soul και jazz κράμα, με τη βελούδινη του φωνή να πρωταγωνιστεί και τις συνθετικές του ικανότητες να κλέβουν την παράσταση, ειδικά προς το τέλος (“Love Conversation”, “Beauty”).
Playlist – Track 7 : Lay You Down
Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας του album… απλό, ατμοσφαιρικό και…κολλητικό.
o MAVIS STAPLES – You Are Not Alone (ANTI)
Η επιστροφή μιας εκ των σπουδαιότερων gospel – soul φωνών. Φέτος έκλεισε τα 71 της χρόνια, εμφανίζεται ωστόσο αναγεννημένη, σε ένα album σπάνιου βάθους και ομορφιάς. Για να επιτευχθεί αυτό, το χεράκι του βάζει ο Jeff Tweedy των Wilco, ο οποίος έχει και τη γενική εποπτεία. Συνθέτει, παίζει κιθάρα - μπάσο, ενορχηστρώνει και γενικά κάνει αυτό που χρειάζεται, για να αναδείξει την ερμηνεία της Mavis Staples. Ότι συμβαίνει εδώ, έρχεται από τα βαθύτερα πηγάδια της ψυχής και ξεχειλίζει από ειλικρίνεια.
Playlist – Track 8 : You Are Not Alone
Παρά τις πολλές, εύστοχες διασκευές (Rany Newman, Little Milton, Allen Toussaint), το ομώνυμο κομμάτι, δια χειρός Tweedy, είναι αυτό που πραγματικά αιχμαλωτίζει.
o SOLOMON BURKE – Nothing’s Impossible (V2)
Ξεκίνησε ως μια από τις πιο γόνιμες χρονιές του βασιλιά της rock & soul, η κατάληξη όμως ήταν τραγική με τον απρόσμενο θάνατο του, στο αεροδρόμιο του Amsterdam. Κυκλοφόρησε δύο εξαιρετικά albums μέσα στο 2010, ασχολούμαστε όμως με το πρώτο (χρονικά) από αυτά, μιας και κρύβει μια ακόμα ιδιαιτερότητα. Αποτελεί το κύκνειο άσμα του σπουδαίου παραγωγού από το Memphis, Willie Mitchell, ο οποίος (και αυτός) έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Μετά από τις εξελίξεις αυτές, είναι εύλογο ότι η ακρόαση του “Nothing’s Impossible” μετατρέπεται σε γλυκόπικρη εμπειρία. Το θετικό (και γλυκό) της υπόθεσης, κόντρα στη σκληρή πλευρά της ζωής, είναι ότι οι δύο αυτοί σημαντικοί καλλιτέχνες πρόλαβαν να κάνουν ένα κοινό όνειρο, πραγματικότητα. Να συνεργαστούν. Έβαλαν μάλιστα σε αυτόν το δίσκο, ότι είχαν και δεν είχαν μέσα τους. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει πανηγυρικά…
Playlist – Track 9 : Oh What A Feeling
Συγκλονιστική ερμηνεία, το ανατριχιαστικό ντοκουμέντο μιας στιγμής, από δύο ανθρώπους που μπορούσαν να ποντάρουν μόνο σε αυτήν και όχι (όπως αποδείχτηκε) στο μέλλον…
o ELI PAPERBOY REED – Come & Get It (Capitol)
Μικρός, συνήθιζε να περνά ώρες ολόκληρες, σκαλίζοντας την (κατά τα λεγόμενα) πλούσια soul – funk - blues δισκοθήκη του πατέρα του. Μεγαλώνοντας, ο Eli Paperboy Reed δεν δυσκολεύτηκε να αποφασίσει για το τι ήθελε να κάνει στη ζωή του. Αφού έπαιξε πιάνο σε εκκλησίες του Chicago και όργωσε τη Μασαχουσέτη ψάχνοντας για μουσικούς, συστήθηκε στο ευρύτερο κοινό με το album “Roll With You” (2008). Έχοντας μόνιμα τη συμμορία των True Loves στο πλάι του, επέστρεψε φέτος, με το πολυεθνικό του ντεμπούτο. Το “Come & Get It” όπως τιτλοφορείται, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχος του. Αν και μόλις 26 χρόνων, ο Eli γυρνάει στο παρελθόν, αναζητώντας κατάλληλα εκφραστικά μέσα. Η αμεσότητα είναι εξασφαλισμένη, με δεδομένο ότι η έμπνευση αντλείται από ιερά τέρατα, όπως είναι οι Otis Redding, Sam Cooke και Jackie Wilson. Η ενέργεια είναι ανεξάντλητη και τροφοδοτεί μια σειρά από γερές συνθέσεις, που ξεχειλίζουν από ψυχωμένες ερμηνείες και απολαυστικά παιξίματα.
Playlist – Track 10 : Come & Get It
Τσεκάρετε το ομώνυμο τραγούδι και μεταξύ άλλων, «κουνηθείτε» στο ρυθμό μιας από τις πιο groovy μπασογραμμές της χρονιάς.
Ευτυχισμένο να είναι το 2011 για όλους!
PLAYLIST
http://www.mixpod.com/playlist/74006511
Σχετικό θέμα