Τι θα ακούσεις;
Όλη την αρχαία Αίγυπτο σε έναν death metal δίσκο
Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις;
Vile Nilotic Rites, Seven Horns Of War, Where Is the Wrathful Sky
Βαθμολογία;
8/10
Κάθε φορά που βάζω να ακούσω μια νέα κυκλοφορία των Nile είναι σαν με ένα μαγικό τρόπο να μεταφέρομαι και να ζω για λίγο στον κόσμο των Φαραώ. Μέσα στις πυραμίδες της αρχαίας Αιγύπτου με τα αρχαία πνεύματα και τους θρύλους να στοιχειώνουν τα ηχεία του στερεοφωνικού μου. Αυτή η μπάντα έχει την μαγική ικανότητα να ταξιδεύει τον ακροατή σε άλλες εποχές και πολιτισμούς, όπου κυριαρχούν το μυστήριο και οι αρχαίες δοξασίες.
To "Vile Nilotic Rites" αποτελεί την ένατη κυκλοφορία για τους Nile. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει ριζικές αλλαγές στο line up του γκρουπ, με την μπάντα να εμφανίζεται αλλαγμένη κατά το ήμισυ, ο δίσκος αυτός εμφανώς διατηρεί την ηχητική ποιότητα, που ανταποκρίνεται σε ένα σχήμα αυτού του μεγέθους.
Δυνατά "in the face" riffs, εξωτικές μελωδίες, καταιγιστικά τύμπανα από τον Γιώργο Κόλλια. Όλα συγκλίνουν στο ότι οι ο Νείλος δεν ηρεμεί ποτέ και κρύβει καλά όλα τα μυστικά του.
Το άλμπουμ ξεκινάει με το "Long Shadows of Dread" και ήδη από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα οι Nile εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες death metal με τις οποίες σφυροκοπούν ανελέητα το αυτί του ακροατή. Το συγκρότημα άλλωστε διάλεξε αυτό το κομμάτι ως πρώτο single.
Ακολουθεί το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου. Το "Vile Nilotic Rites". Το κομμάτι αυτό αφηγείται την ιστορία ενός αρχαίου ιερέα ή Βασιλιά, ο οποίος θέλησε να εγκαταλείψει την ορθόδοξη πίστη της εποχής και να στραφεί σε τελετουργίες πιο σκοτεινές και «βλάσφημες». Ένα πολύ βαρύ ηχητικά κομμάτι με αρκετά Sabbath-ικά στοιχεία και γεμάτο «γκρούβα».
Ακολουθεί το "Seven Horns of War", το μεγαλύτερο τραγούδι στο άλμπουμ που φτάνει τα 9 λεπτά. Ξεκινά με ένα συμφωνικό μέρος από πνευστά (horns) - όπως αναφέρεται και στον τίτλο του τραγουδιού - με τη συνοδεία γυναικείας χορωδίας. Ο Γιώργος (Κόλλιας) που αφηνιάζει πίσω από τα τύμπανα δεν θεωρείται τυχαία ένας από τους καλύτερους ντράμερς του είδους αυτού παγκοσμίως. Με κάτι τέτοια κομμάτια νιώθω όλο και πιο περήφανος που έχω υπάρξει και σπουδαστής του. Συνήθως αντίστοιχα τραγούδια μπορεί να είναι επικίνδυνα και να κουράσουν, όμως αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση εδώ, αφού όλο το κομμάτι έχει στηθεί με μαεστρία. Οι κιθάρες του Karl Sanders συνθετικά και παικτικά - αλλά και η ενορχήστρωση γενικά - κάνουν αυτή τη σύνθεση ενδιαφέρουσα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο: oι συνεχής αλλαγές κάνουν τον ακροατή να θέλει να ακούσει τη συνέχεια.
Το "That Wich is Forbidden" είναι ένα πολύ brutal κομμάτι, σαν αυτά που μας συνηθίζουν στο πέρασμα των χρόνων οι Nile. Απαρτίζεται από αρκετά επικά σημεία μαζί με μια εισαγωγή που μας διακτινίζει στην εποχή της αρχαίας Αιγύπτου. Ακολουθούν τα "Snake Pit Mating Frenzy" και "Revel in Their Suffering", δύο εξαιρετικά κομμάτια που κινούνται στο ξεκάθαρο στυλ των Nile. Το "Thus Sayeth the Parasites of the Mind" έρχεται ως μια πολύ μυσταγωγική εισαγωγή για να μας βάλει στον κόσμο του "Where Is the Wrathful Sky" με τον καλύτερο τρόπο. To εν λόγω τραγούδι παρουσιάζει ωμή βιαιότητα, περίτεχνα αναμεμιγμένη με λυρισμό και μαεστρία όλων των μελών του σχήματος. Είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα μου.
Για το τέλος έχουμε δύο μεγάλα κομμάτια 8 και 7 λεπτών αντίστοιχα: "The Imperishable Stars Are Sickened" όπου η γυναικεία χορωδία εμφανίζεται ξανά και το "We are Cursed" που θυμίζει μια περίληψη του τι ακούσαμε στον δίσκο αυτόν, κλείνοντας το album με τον καλύτερο τρόπο.
Το Vile Nilotic Rites είναι ο δίσκος που οι οπαδοί των Nile περίμεναν εδώ και καιρό. Σίγουρα δεν έχει τρελές εκπλήξεις όμως μουσικά δείχνει το μέγεθος της τεχνικής και του επιπέδου των μουσικών που απαρτίζουν το σχήμα αυτό.
Όποιος αγοράσει τον δίσκο σε φυσική μορφή θα έχει και τις σημειώσεις και επεξηγήσεις του Sanders για τους στίχους, κάτι που σίγουρα θα δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία του κόσμου των Nile. Προφανώς και ο δίσκος αυτός συστήνεται ανεπιφύλακτα.