Στις 15 Ιουνίου, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοίνωσε πως η 93η απονομή των βραβείων Oscar θα γίνει στις 25 Απριλίου 2021, αντί για τις 28 Φεβρουαρίου 2021 όπως είχε αρχικά οριστεί. Παράλληλα με αυτή την αναβολή, διευρύνθηκε - όπως ήταν αναμενόμενο - κατά δύο μήνες το χρονικό όριο κυκλοφορίας για τις ταινίες που θα είναι επιλέξιμες για τις υποψηφιότητες, περιλαμβάνοντας ταινίες που προβλήθηκαν ή θα προβληθούν από 1 Ιανουαρίου 2020 μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2021. Αυτό θα δημιουργήσει ένα πιθανό έλλειμμα για την 94η τελετή του 2022, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Να σημειωθεί πως για τις κατηγορίες Διεθνής Ταινία, Μικρού και Μεγάλου Μήκους Ταινίες Κινουμένων Σχεδίων και Ντοκιμαντέρ, καθώς και για την Ταινία Μικρού Μήκους καταληκτική ημερομηνία κυκλοφορίας παραμένει η 1η Δεκεμβρίου 2020. Οι υποψηφιότητες για όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθούν στις 15 Μαρτίου 2021.
Η αναβολή της απονομής ακούγεται ως μια σωστή απόφαση, καθώς σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης πέρασε μεγάλη περίοδο σε lockdown. Ως αποτέλεσμα, η προβολή και η παραγωγή ταινιών που ήταν δρομολογημένες για αυτήν την περίοδο μετατέθηκαν για αργότερα. Ένα ερώτημα που θα ήθελα να θέσω είναι αν όντως οι δημιουργοί - κατά κύριο λόγο - χρειάζονται αυτή την αλλαγή ή ακόμα περισσότερο αν είναι πράγματι ανάγκη να διεξαχθεί η τελετή.
Καταρχάς, πόσο βέβαιοι μπορεί να είναι στην Ακαδημία ότι θα υπάρχουν αρκετές ταινίες που να πληρούν τις προϋποθέσεις για να διαγωνιστούν; Λόγω των συνθηκών, πολλές μεγάλες παραγωγές ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν μέχρι να υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες για να ξεκινήσουν και πάλι. Κάποιες εξ αυτών είναι τo "Elvis" του Baz Luhrmann, το "Avatar 2" του James Cameron και το "The Batman" του Matt Reeves. Το ίδιο συνέβη με πολλές πρεμιέρες. Τουλάχιστον η Ακαδημία κάνει αποδεκτές ταινίες που έκαναν πρεμιέρα μέσω των streaming υπηρεσιών (Netflix, Amazon Prime, Hulu κτλ), εφόσον είχε οριστεί ημερομηνία εξόδου τους στους κινηματογράφους, ανεξάρτητα αν αυτή αναβλήθηκε ή ακυρώθηκε λόγω του κορονοϊού. Ωστόσο, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Όπως έχουμε συνηθίσει κάθε χρόνο, οι ταινίες που πρωταγωνιστούν στις μεγάλες κατηγορίες των Oscar κυκλοφορούν, κατά βάση, προς το τέλος της χρονιάς.
Με την απόφασή της για αναβολή, η Ακαδημία μπορεί να θεωρεί ότι ασκεί πίεση σε ορισμένους δημιουργούς ώστε να κατορθώσουν να έχουν έτοιμες τις ταινίες τους και να καταφέρουν να διαγωνιστούν. Πόσο θεμιτό είναι όμως αυτό; Προσωπικά, θεωρώ πως δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές κινήσεις σε ένα project που ακολουθεί αυστηρά χρονοδιαγράμματα, όπως είναι στην προκειμένη τα γυρίσματα μιας κινηματογραφικής ταινίας, μιας που αυξάνεται η πιθανότητα το αποτέλεσμα να μην είναι το επιθυμητό. Πιστεύω πως αν κάποιος δημιουργός σέβεται αρχικά τον εαυτό του και έπειτα το κοινό, δεν θα βιαστεί να φέρει στη δημοσιότητα την ταινία του με το σκεπτικό ότι μπορεί να κερδίσει ένα Oscar. Αν πάλι το βραβείο είναι αυτοσκοπός του όποιου δημιουργού, τότε μάλλον κάτι πάει λάθος γενικότερα.
Κλείνοντας, αξίζει να γίνει μια αναφορά σε ορισμένες αλλαγές που ανακοίνωσε η Ακαδημία προς ένταξη και αύξηση της εκπροσώπησης, όπως επιτάσσει το πνεύμα των ημερών. Σύμφωνα με τον CEO της, Dawn Hudson, αναγνωρίζουν πως, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να διασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες για όλους σε όλους τους τομείς. Στη συνέχεια, ανέφερε πως είναι επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα και ότι για τον σκοπό αυτό θα τροποποιηθούν - και θα συνεχίσουν να εξετάζονται - οι κανόνες και οι διαδικασίες τους, ώστε να είναι βέβαιο ότι όλες οι φωνές θα ακούγονται και θα τιμώνται. Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ακαδημίας, David Rubin.
Βέβαια, το πρόβλημα των ίσων ευκαιριών δεν είναι κάτι σημερινό, οπότε είναι ξεκάθαρο πως η κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ μετά την δολοφονία του George Floyd ταρακούνησε αρκετά την Ακαδημία. Ξαφνικά θυμήθηκε την ανισότητα που υφίσταται στους χώρους της και όχι μόνο; Πού ήταν αυτό το σκεπτικό τόσες δεκαετίες; Το πρόβλημα υπήρχε και δυστυχώς θα συνεχίσει να υπάρχει. Βέβαια, το γεγονός πως η Ακαδημία προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, είναι θετικό.
Ωστόσο, παρότι οι αλλαγές αναγνωρίζονται ως «επείγουσες», δεν θα εφαρμοστούν άμεσα, αλλά θα περιμένουν την 94η απονομή του 2022. Και αυτό δεν μπορώ να το κατανοήσω! Εφόσον δεν μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση άμεσα, θεωρώ πως πρέπει να ακυρωθεί η απονομή. Θα πρότεινα, μάλιστα, να διαθέσουν σε κάποιον κοινωφελή σκοπό τα χρήματα που ήταν προγραμματισμένο να δοθούν για την διοργάνωση της 93ης απονομής. Και η Ακαδημία μπορεί να είναι σίγουρη για ένα πράγμα. Ναι! Μπορούμε να ζήσουμε μια χρονιά δίχως Oscars!