Λίγες μέρες πριν φτάσει η 1η Αυγούστου και ξεκινήσει το φετινό River Party, μιλήσαμε με το Διονύση Ποτσολάκη (Live2), έναν εκ των διοργανωτών του Φεστιβάλ. Όπως έχετε διαβάσει εδώ στο Mix Grill, το River Party είναι κατά τη γνώμη μας το μόνο Ελληνικό Φεστιβάλ που πλησιάζει σε κάποιο βαθμό τα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ.
Φέτος, το Νεστόριο και αυτός ο πολύ όμορφος χώρος δίπλα στον Αλιάκμονα θα φιλοξενήσει πολλούς αξιόλογους Έλληνες μουσικούς (δείτε το line-up εδώ) και τους Thievery Corporation, Nouvelle Vague, οι οποίοι καταφέρνουν και γεμίζουν τους χώρους, που παίζουν σε κάθε επίσκεψη τους στην Ελλάδα.
Η κουβέντα μας εστιάστηκε στο River Party και το μεγάλο στόχο του να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Όμως όταν μιλάς με έναν άνθρωπο που είναι 27 χρόνια στο χώρο, δε γίνεται να μη συζητήσεις για τη γενικότερη κατάσταση των συναυλιών στη χώρα μας.
Περισσότερα παρακάτω:
Να ξεκινήσουμε με μια μικρή αναδρομή στην Ιστορία του River Party;
Το River Party γίνεται τα τελευταία 34 χρόνια σε έναν απίστευτα όμορφο χώρο στο Νεστόριο της Καστοριάς, στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα. Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1978 ως ένα πάρτυ δίπλα στο ποτάμι, το οποίο διοργάνωναν οι νέοι του χωριού για να αποχαιρετήσουν τους συγχωριανούς τους, που έφευγαν ως μετανάστες, εκτός Ελλάδας.
Τότε δεν υπήρχε η ανάλογη οργάνωση, με αυτή που έχουμε σήμερα. Έτσι, κάποια παιδιά κατέβασαν πικάπ, άλλοι δίσκους, φαγητά, μεζέδες, ποτά, μπύρες, τσίπουρα. Την επόμενη χρονιά είπαν «Δε φέρνουμε και ένα τοπικό συγκρότημα να παίξει στο παρτυ;». Τη μεθεπόμενη, έφεραν δύο συγκροτήματα και πάει λέγοντας. Σταδιακά, πήρε μεγαλύτερη διάσταση και την οργάνωση του Φεστιβάλ την ανέλαβε ο Δήμος Νεστορίου.
Ο χώρος που γίνεται το River Party είναι ένα μεγάλο παρκο, ένα αξιοθέατο της περιοχής. Πολύς κόσμος το επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τα παιδιά παίζουν εκεί, κάποιοι κάνουν μπάνιο στο ποτάμι. Με τον καιρό, έπρεπε να γίνουν υποδομές στο χώρο (τουαλέτες, ντουσιέρες, βασικά πράγματα δηλαδή), τις οποίες σταδιακά δημιούργησε ο Δήμος. Παλαιότερα, οι περισσότεροι θεατές ήταν από τις γύρω περιοχές. Η Εγνατία μας βοήθησε πολύ.
Στην οργάνωση του Φεστιβάλ συμμετέχουν και κάποιοι από τους ανθρώπους που δημιούργησαν το Φεστιβάλ πριν 34 χρόνια;
Σίγουρα έρχονται ως θεατές. Τότε ήταν μικρά παιδιά, 17 χρονών. Σήμερα έχουν οικογένειες.
Πότε ξεκίνησε να ασχολείται με το River Party η Live2;
Το 2010 αναλάβαμε τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, μετά από σχετικό διαγωνισμό που έκανε ο Δήμος Νεστορίου. Το River Party είχε μεγαλώσει αρκετά και ο Δήμος δυσκολευόταν να αναλάβει το κόστος και την παραγωγή ενός δύσκολου Φεστιβάλ, το οποίο περιέχει 25 διαφορετικές συναυλίες και στις 5 μέρες του φιλοξενούμε πολλές χιλιάδες κόσμου. Υπάρχουν υποδομές για να καλύψουν την κατασκήνωση αρκετών εκ των θεατών.
Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι κατασκηνώνουν στο χώρο.
Ναι είναι πολλοί αυτοί που κατασκηνώνουν στον ειδικό χώρο που έχουμε. Πέρσι, ήταν περίπου 5.000 άνθρωποι που έμειναν στις σκηνές του, ένα νούμερο που είναι ρεκορ για το River Party. Υπάρχουν υποδομές. Εντάξει δεν έχουμε τις υποδομές που έχουν άλλα μεγάλα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, αλλά είμαστε σε καλό επίπεδο. Υπάρχει ένα μεγάλο εστιατόριο, στο οποίο μπορείς να φας σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, υπάρχουν πολλές τουαλέτες, ντουζιέρες, μπαρ και ταυτόχρονα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος, στον οποίο γίνονται οι συναυλίες.
Η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη χρονιά του River Party, αν λάβουμε υπόψιν τα νούμερα. Ποιος είναι ο φετινός στόχος;
Κοιτάξτε, στόχος μας είναι να ανοίξουμε το Φεστιβάλ σε ανθρώπους από περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Να πάει ευρύτερα σε όλη την Ελλάδα. Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε το Φεστιβάλ, κάνοντας από νωρίς μια καμπάνια για αυτό. Πριν καν ανακοινώσουμε το line-up, προσφέραμε πενθήμερο εισιτήριο με 35 Ευρώ. Πρόκειται για μια εξευτελιστική τιμή για ένα Φεστιβάλ με 25 διαφορετικές συναυλίες. Είναι σα να δίνεις 7 Ευρώ για κάθε μέρα!
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η οικονομική κρίση ευνοεί την ανάπτυξη ενός Φεστιβάλ σαν το River Party, διότι αυτό προσφέρει σε ένα νέο άνθρωπο να κατασκηνώσει, να κάνει διακοπές για μια εβδομάδα με πάρα πολύ χαμηλό κόστος. Αυτό έπιασε σε πολλούς νέους ανθρώπους. Βέβαια, το River Party δε γίνεται μόνο για τους νέους, αλλά για όλες τις ηλικίες. Όμως, μην κρυβόμαστε, οι νέοι (18 – 30) είναι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών του Φεστιβάλ.
Νομίζω ότι επικοινωνιακά στοχεύσατε στο φθηνό εισιτήριο.
Κοίταξε το να κατασκηνώσεις με την παρέα σου σε ένα τόσο όμορφο μέρος και να δεις 25 γνωστούς καλλιτέχνες με 50 Ευρώ είναι ιδιαίτερα μικρό το κόστος.
Είναι ουσιαστικά τιμή για μια μέρα ενός Φεστιβάλ.
Ακριβώς έτσι είναι. Αν δείτε το πρόγραμμα και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, θα μπορούσαμε άνετα να είχαμε αυτή την τιμή για μια μέρα και μάλιστα χωρίς κατασκήνωση.
Έχετε ίσως όλους τους μουσικούς που κάνουν περιοδεία κάθε καλοκαίρι.
Έχουμε τους περισσότερους. Προσπαθούμε να μην επαναλαμβανόμαστε. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν είναι ανεξάντλητη σε καλλιτέχνες. Δεν υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός για να επιλέξεις, επομένως κάποιες φορές μπορεί και να επαναλαμβανόμαστε...
Καλλιτέχνες μαζικής ακρόασης εννοείτε. Τα τελευταία χρόνια βγαίνουν αρκετοί νέοι μουσικοί και συγκροτήματα.
Ναι αλλά δεν είναι ευρέως γνωστοί. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε μια προσπάθεια να αναδείξουμε νέους μουσικούς μέσα από το Youth Stage. Γίνεται ένας διαγωνισμός, στον οποίο φέτος συμμετείχαν πάνω από 130 καλλιτέχνες. Στην πορεία επιλέχτηκαν κάποιοι από αυτούς και στο τέλος η επιλογή έγινε από μια επιτροπή με κάποιους επώνυμους στο χώρο της μουσικής, δηλαδή οι συνθέτες Θάνος Μικρούτσικος και Θέμης Καραμουρατίδης και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Χρήστος Παπαμιχάλης. Από την όλη διαδικασία προέκυψαν 15 συγκροτήματα, τα οποία θα παίξουν στη Youth Stage.
Φέτος έχετε διπλάσιο χώρο για κατασκήνωση. Μπορούμε να μιλήσουμε με νούμερα; Πόσοι κατασκήνωσαν πέρσι και πόσους αναμένετε φέτος;
Πέρσι, κατασκήνωσαν στο River Party 5.000 άνθρωποι περίπου. Φέτος αναμένουμε με την κατάλληλη χωροταξία να ξεπεράσουμε τους 7.000 κατασκηνωτές. Ένας άλλος στόχος είναι να ανοίξουμε το Φεστιβάλ σε περισσότερα ξένα ονόματα. Φέτος επιλέξαμε τους Thievery Corporation και τους Nouvelle Vague.
Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να έχουμε ένα ξένο συγκρότημα σε κάθε μέρα του Φεστιβάλ. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε. Εξαρτάται από τις συγκυρίες και αν το ίδιο το Φεστιβάλ θα το αντέξει αυτό. Όπως καταλαβαίνετε τα ξένα συγκροτήματα κοστίζουν παραπάνω και δεν είναι εύκολο να βγεί το Φεστιβάλ με εισιτήριο 50 Ευρώ για 5 ημέρες, όταν πέρσι οι Thievery Corporation έπαιξαν στο Λυκαβηττό με εισιτήριο 40 Ευρώ. Η φιλοδοξία και ο στόχος μας είναι να κάνουμε το River Party πιο διεθνές, χωρίς να παραμελήσουμε τον Ελληνικό χαρακτήρα του.
Το River Party είναι ίσως το μόνο Φεστιβάλ, που έχει προπώληση εισιτηρίων πριν καν ανακοινωθεί κάποιο όνομα στο line-up. Θα θέλαμε να ακούσουμε τη φετινή σας εμπειρία από την προπώληση.
Φέτος επιλέξαμε να ξεκινήσουμε την προπώληση νωρίς και μάλιστα με μια καλή προσφορά. Θέλαμε ο κόσμος να καταλάβει ότι εδώ έρχεται για το River Party, δεν έρχεται για κανένα συγκεκριμένο καλλιτέχνη. Όσον αφορά το Ελληνικό ρεπερτόριο, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανένα μουσικό – προς Θεού – δεν έχει λόγο ένας άνθρωπος να ταξιδέψει 700 χλμ για να δει τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, το Σωκράτη Μάλαμα, την Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Δεν έχει κανένα λόγο να ξοδέψει τόσα χρήματα. Έρχεται εδώ γιατί θα συνδυάσει το να δει όλα αυτά τα ονόματα με την όλη ιστορία που λέγεται River Party, δηλαδή η διαμονή σε αυτό το πανέμορφο μέρος, ο συνδυασμός «διακοπές και διασκέδαση» και η όλη ατμόσφαιρα αυτής της εβδομάδας. Αυτό λοιπόν λέγεται River Party και δεν είναι ένας συγκεκριμένος καλλιτέχνης. Το πρόγραμμα θα είναι καλό έτσι κι αλλιώς.
Άρα υπήρχε αρκετός κόσμος που αγόρασε εισιτήρια πριν ανακοινωθεί το line-up. Σε αυτούς ήταν και άνθρωποι από μακρινές περιοχές, όπως για παράδειγμα είναι η Αθήνα;
Ναι βέβαια. Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που αγόρασαν εισιτήρια στην προπώληση δεν ήταν από εδώ την περιοχή. Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν συνηθίσει το σύστημα της προπώλησης. Κατά κύριο λόγο, ήταν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσοι αγόρασαν στην προπώληση. Άλλωστε, ο Αθηναίος και ο Θεσσαλονικιός έχει μάθει να αγοράζει εισιτήρια στην προπώληση και μπορεί να εκτιμήσει μια καλή προσφορά που κάναμε στην προπώληση.
Ο χώρος που υπάρχει στο River Party μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες σκηνές;
Έτσι όπως είναι ο χώρος, δεν μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες σκηνές. Θα πρέπει να ανοιχτούν παράπλευροι χώροι, οι οποίοι δεν είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι για κατασκήνωση. Αν το καταφέρουμε αυτό, τότε θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα.
Τότε πάμε σε άλλο επίπεδο και το Φεστιβάλ θα περιμένει και κόσμο από το εξωτερικό.
Και βέβαια. Μα είναι ένας από τους στόχους μας.
Επειδή η εμπειρία σας από τις συναυλίες στην Ελλάδα είναι μεγάλη (27 χρόνια) , έχω δύο γενικές ερωτήσεις. Η πρώτη είναι ότι φέτος στη χώρα μας έχουμε πολύ περισσότερες συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι ανοίγουν τα πανιά τους και παίζουν σε μεγαλύτερους χώρους, όπως στην Τεχνόπολη. Παράλληλα, είναι πολύ λιγότερες οι ξένες συναυλίες. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν δημιουργηθεί πολλές Εταιρείες οργάνωσης συναυλιών. Παραπάνω από το κανονικό ίσως. Νομίζω ότι είμαστε σε μια περίοδο εκκαθάρισης ή κάνω λάθος;
Όπως πάρα πολλά πράγματα στην Ελλάδα, ο τομέας των συναυλιών βίωσε αυτό που λέμε φούσκα. Όπως το ίδιο βίωσαν δεκάδες άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Η Ελληνική αγορά είναι περιορισμένη, δεν είναι ατελείωτη. Αυτό το πράγμα σε συνδυασμό με την κρίση μας έχει χτυπήσει ανελέητα όλους. Οι ξένες συναυλίες είχαν φτάσει σε παράλογα επίπεδα. Δεν μπορεί ο μέσος Έλληνας να δώσει 60, 70 και 100 Ευρώ για να δει πολλούς καλλιτέχνες μέσα σε μια χρονιά. Τα ξένα συγκροτήματα δεν μπορούν να σταθούν στην Ελλάδα με εισιτήρια που αντέχει πλέον η τσέπη μας. Τα εισιτήρια που αντέχουμε είναι της κατηγορίας των 20 Ευρώ.
Θα έλεγα μέχρι 35.
Μέχρι 35 επιλεκτικά. Έτσι, αυτό δεν είναι ελκυστικό για έναν ξένο καλλιτέχνη. Δε θα έρθει. Θα πάει σε μια άλλη χώρα, που θα του προσφέρει όσα χρήματα θέλει. Άλλωστε μην κρυβόμαστε, οι καλλιτέχνες παίζουν για να προωθήσουν τη μουσική τους, αλλά και να βγάλουν λεφτά. Δεν παίζουν για την ψυχή της μάνας τους.
Είμαστε γκρινιάρηδες ως θεατές ή όντως δε γίνεται σωστή δουλειά από τους διοργανωτές;
Νομίζω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Πολλά πράγματα στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι καλύτερα, αλλά δεν είναι. Πιστεύω ότι το συναυλιακό κοινό στην Ελλάδα είναι απαίδευτο. Να το πω απλά. Το να πηγαίνεις σε ένα θέατρο που δε σου παρέχει βασικές ανέσεις και κανόνες σωστής λειτουργίας μιας συναυλίας, αυτό είναι σφάλμα της διοργάνωσης ή της νομοθεσίας που το επιτρέπει.
Υπάρχουν θέατρα στην Ελλάδα που λειτουργούν χωρίς άδεια. Πώς λειτουργούν; Όπως τόσα άλλα πράγματα στη χώρα μας... Σε αυτό το πράγμα έχει απόλυτο δίκιο το κοινό. Από την άλλη όμως, το να έχει την απαίτηση το κοινό να μην υπακούει στους κανόνες που έχουν τα περισσότερα Φεστιβάλ στον κόσμο, αυτό γίνεται γιατί μια μερίδα του κοινού είναι απαίδευτη.
Η τάση του Έλληνα να μπει τζάμπα σε μια συναυλία, να βρει μια πρόσκληση, ακόμη κι αν έχει λεφτά... Για να σας πω ένα παράδειγμα, ας πάρουμε μια συναυλία που γίνεται στο Fuzz, δηλαδή μια συναυλία 1.500 ατόμων, στην Ελλάδα θα έχει 200-250 προσκλήσεις. Αυτό στο εξωτερικό είναι αδιανόητο. Δε θα ‘ναι πάνω από 50! Σε ένα μεγάλο μέρος του κοινού, του έχει καλλιεργηθεί η νοοτροπία του τζάμπα. Σε αυτό συνετέλεσαν οι πολλές δωρεάν συναυλίες – παραστάσεις που έκαναν διάφοροι Δήμοι και Φορείς τα προηγούμενα χρόνια. Το δωρεάν δεν το σέβεται ο κόσμος.
Μια όμορφη και μια κακή στιγμή από το River Party;
Μια όμορφη στιγμή; Είναι τα χιλιάδες νεανικά πρόσωπα που ζουν εδώ στο River Party για 5 ημέρες. Δύναμη, ένταση, πάθος, ανεμελιά.
Διαβάστε περισσότερα για το River Party.
Φέτος, το Νεστόριο και αυτός ο πολύ όμορφος χώρος δίπλα στον Αλιάκμονα θα φιλοξενήσει πολλούς αξιόλογους Έλληνες μουσικούς (δείτε το line-up εδώ) και τους Thievery Corporation, Nouvelle Vague, οι οποίοι καταφέρνουν και γεμίζουν τους χώρους, που παίζουν σε κάθε επίσκεψη τους στην Ελλάδα.
Η κουβέντα μας εστιάστηκε στο River Party και το μεγάλο στόχο του να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Όμως όταν μιλάς με έναν άνθρωπο που είναι 27 χρόνια στο χώρο, δε γίνεται να μη συζητήσεις για τη γενικότερη κατάσταση των συναυλιών στη χώρα μας.
Περισσότερα παρακάτω:
Να ξεκινήσουμε με μια μικρή αναδρομή στην Ιστορία του River Party;
Το River Party γίνεται τα τελευταία 34 χρόνια σε έναν απίστευτα όμορφο χώρο στο Νεστόριο της Καστοριάς, στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα. Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1978 ως ένα πάρτυ δίπλα στο ποτάμι, το οποίο διοργάνωναν οι νέοι του χωριού για να αποχαιρετήσουν τους συγχωριανούς τους, που έφευγαν ως μετανάστες, εκτός Ελλάδας.
Τότε δεν υπήρχε η ανάλογη οργάνωση, με αυτή που έχουμε σήμερα. Έτσι, κάποια παιδιά κατέβασαν πικάπ, άλλοι δίσκους, φαγητά, μεζέδες, ποτά, μπύρες, τσίπουρα. Την επόμενη χρονιά είπαν «Δε φέρνουμε και ένα τοπικό συγκρότημα να παίξει στο παρτυ;». Τη μεθεπόμενη, έφεραν δύο συγκροτήματα και πάει λέγοντας. Σταδιακά, πήρε μεγαλύτερη διάσταση και την οργάνωση του Φεστιβάλ την ανέλαβε ο Δήμος Νεστορίου.
Ο χώρος που γίνεται το River Party είναι ένα μεγάλο παρκο, ένα αξιοθέατο της περιοχής. Πολύς κόσμος το επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τα παιδιά παίζουν εκεί, κάποιοι κάνουν μπάνιο στο ποτάμι. Με τον καιρό, έπρεπε να γίνουν υποδομές στο χώρο (τουαλέτες, ντουσιέρες, βασικά πράγματα δηλαδή), τις οποίες σταδιακά δημιούργησε ο Δήμος. Παλαιότερα, οι περισσότεροι θεατές ήταν από τις γύρω περιοχές. Η Εγνατία μας βοήθησε πολύ.
Στην οργάνωση του Φεστιβάλ συμμετέχουν και κάποιοι από τους ανθρώπους που δημιούργησαν το Φεστιβάλ πριν 34 χρόνια;
Σίγουρα έρχονται ως θεατές. Τότε ήταν μικρά παιδιά, 17 χρονών. Σήμερα έχουν οικογένειες.
Πότε ξεκίνησε να ασχολείται με το River Party η Live2;
Το 2010 αναλάβαμε τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, μετά από σχετικό διαγωνισμό που έκανε ο Δήμος Νεστορίου. Το River Party είχε μεγαλώσει αρκετά και ο Δήμος δυσκολευόταν να αναλάβει το κόστος και την παραγωγή ενός δύσκολου Φεστιβάλ, το οποίο περιέχει 25 διαφορετικές συναυλίες και στις 5 μέρες του φιλοξενούμε πολλές χιλιάδες κόσμου. Υπάρχουν υποδομές για να καλύψουν την κατασκήνωση αρκετών εκ των θεατών.
Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι κατασκηνώνουν στο χώρο.
Ναι είναι πολλοί αυτοί που κατασκηνώνουν στον ειδικό χώρο που έχουμε. Πέρσι, ήταν περίπου 5.000 άνθρωποι που έμειναν στις σκηνές του, ένα νούμερο που είναι ρεκορ για το River Party. Υπάρχουν υποδομές. Εντάξει δεν έχουμε τις υποδομές που έχουν άλλα μεγάλα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, αλλά είμαστε σε καλό επίπεδο. Υπάρχει ένα μεγάλο εστιατόριο, στο οποίο μπορείς να φας σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, υπάρχουν πολλές τουαλέτες, ντουζιέρες, μπαρ και ταυτόχρονα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος, στον οποίο γίνονται οι συναυλίες.
Η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη χρονιά του River Party, αν λάβουμε υπόψιν τα νούμερα. Ποιος είναι ο φετινός στόχος;
Κοιτάξτε, στόχος μας είναι να ανοίξουμε το Φεστιβάλ σε ανθρώπους από περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Να πάει ευρύτερα σε όλη την Ελλάδα. Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε το Φεστιβάλ, κάνοντας από νωρίς μια καμπάνια για αυτό. Πριν καν ανακοινώσουμε το line-up, προσφέραμε πενθήμερο εισιτήριο με 35 Ευρώ. Πρόκειται για μια εξευτελιστική τιμή για ένα Φεστιβάλ με 25 διαφορετικές συναυλίες. Είναι σα να δίνεις 7 Ευρώ για κάθε μέρα!
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η οικονομική κρίση ευνοεί την ανάπτυξη ενός Φεστιβάλ σαν το River Party, διότι αυτό προσφέρει σε ένα νέο άνθρωπο να κατασκηνώσει, να κάνει διακοπές για μια εβδομάδα με πάρα πολύ χαμηλό κόστος. Αυτό έπιασε σε πολλούς νέους ανθρώπους. Βέβαια, το River Party δε γίνεται μόνο για τους νέους, αλλά για όλες τις ηλικίες. Όμως, μην κρυβόμαστε, οι νέοι (18 – 30) είναι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών του Φεστιβάλ.
Νομίζω ότι επικοινωνιακά στοχεύσατε στο φθηνό εισιτήριο.
Κοίταξε το να κατασκηνώσεις με την παρέα σου σε ένα τόσο όμορφο μέρος και να δεις 25 γνωστούς καλλιτέχνες με 50 Ευρώ είναι ιδιαίτερα μικρό το κόστος.
Είναι ουσιαστικά τιμή για μια μέρα ενός Φεστιβάλ.
Ακριβώς έτσι είναι. Αν δείτε το πρόγραμμα και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, θα μπορούσαμε άνετα να είχαμε αυτή την τιμή για μια μέρα και μάλιστα χωρίς κατασκήνωση.
Έχετε ίσως όλους τους μουσικούς που κάνουν περιοδεία κάθε καλοκαίρι.
Έχουμε τους περισσότερους. Προσπαθούμε να μην επαναλαμβανόμαστε. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν είναι ανεξάντλητη σε καλλιτέχνες. Δεν υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός για να επιλέξεις, επομένως κάποιες φορές μπορεί και να επαναλαμβανόμαστε...
Καλλιτέχνες μαζικής ακρόασης εννοείτε. Τα τελευταία χρόνια βγαίνουν αρκετοί νέοι μουσικοί και συγκροτήματα.
Ναι αλλά δεν είναι ευρέως γνωστοί. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε μια προσπάθεια να αναδείξουμε νέους μουσικούς μέσα από το Youth Stage. Γίνεται ένας διαγωνισμός, στον οποίο φέτος συμμετείχαν πάνω από 130 καλλιτέχνες. Στην πορεία επιλέχτηκαν κάποιοι από αυτούς και στο τέλος η επιλογή έγινε από μια επιτροπή με κάποιους επώνυμους στο χώρο της μουσικής, δηλαδή οι συνθέτες Θάνος Μικρούτσικος και Θέμης Καραμουρατίδης και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Χρήστος Παπαμιχάλης. Από την όλη διαδικασία προέκυψαν 15 συγκροτήματα, τα οποία θα παίξουν στη Youth Stage.
Φέτος έχετε διπλάσιο χώρο για κατασκήνωση. Μπορούμε να μιλήσουμε με νούμερα; Πόσοι κατασκήνωσαν πέρσι και πόσους αναμένετε φέτος;
Πέρσι, κατασκήνωσαν στο River Party 5.000 άνθρωποι περίπου. Φέτος αναμένουμε με την κατάλληλη χωροταξία να ξεπεράσουμε τους 7.000 κατασκηνωτές. Ένας άλλος στόχος είναι να ανοίξουμε το Φεστιβάλ σε περισσότερα ξένα ονόματα. Φέτος επιλέξαμε τους Thievery Corporation και τους Nouvelle Vague.
Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να έχουμε ένα ξένο συγκρότημα σε κάθε μέρα του Φεστιβάλ. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε. Εξαρτάται από τις συγκυρίες και αν το ίδιο το Φεστιβάλ θα το αντέξει αυτό. Όπως καταλαβαίνετε τα ξένα συγκροτήματα κοστίζουν παραπάνω και δεν είναι εύκολο να βγεί το Φεστιβάλ με εισιτήριο 50 Ευρώ για 5 ημέρες, όταν πέρσι οι Thievery Corporation έπαιξαν στο Λυκαβηττό με εισιτήριο 40 Ευρώ. Η φιλοδοξία και ο στόχος μας είναι να κάνουμε το River Party πιο διεθνές, χωρίς να παραμελήσουμε τον Ελληνικό χαρακτήρα του.
Το River Party είναι ίσως το μόνο Φεστιβάλ, που έχει προπώληση εισιτηρίων πριν καν ανακοινωθεί κάποιο όνομα στο line-up. Θα θέλαμε να ακούσουμε τη φετινή σας εμπειρία από την προπώληση.
Φέτος επιλέξαμε να ξεκινήσουμε την προπώληση νωρίς και μάλιστα με μια καλή προσφορά. Θέλαμε ο κόσμος να καταλάβει ότι εδώ έρχεται για το River Party, δεν έρχεται για κανένα συγκεκριμένο καλλιτέχνη. Όσον αφορά το Ελληνικό ρεπερτόριο, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανένα μουσικό – προς Θεού – δεν έχει λόγο ένας άνθρωπος να ταξιδέψει 700 χλμ για να δει τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, το Σωκράτη Μάλαμα, την Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Δεν έχει κανένα λόγο να ξοδέψει τόσα χρήματα. Έρχεται εδώ γιατί θα συνδυάσει το να δει όλα αυτά τα ονόματα με την όλη ιστορία που λέγεται River Party, δηλαδή η διαμονή σε αυτό το πανέμορφο μέρος, ο συνδυασμός «διακοπές και διασκέδαση» και η όλη ατμόσφαιρα αυτής της εβδομάδας. Αυτό λοιπόν λέγεται River Party και δεν είναι ένας συγκεκριμένος καλλιτέχνης. Το πρόγραμμα θα είναι καλό έτσι κι αλλιώς.
Άρα υπήρχε αρκετός κόσμος που αγόρασε εισιτήρια πριν ανακοινωθεί το line-up. Σε αυτούς ήταν και άνθρωποι από μακρινές περιοχές, όπως για παράδειγμα είναι η Αθήνα;
Ναι βέβαια. Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που αγόρασαν εισιτήρια στην προπώληση δεν ήταν από εδώ την περιοχή. Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν συνηθίσει το σύστημα της προπώλησης. Κατά κύριο λόγο, ήταν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσοι αγόρασαν στην προπώληση. Άλλωστε, ο Αθηναίος και ο Θεσσαλονικιός έχει μάθει να αγοράζει εισιτήρια στην προπώληση και μπορεί να εκτιμήσει μια καλή προσφορά που κάναμε στην προπώληση.
Ο χώρος που υπάρχει στο River Party μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες σκηνές;
Έτσι όπως είναι ο χώρος, δεν μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες σκηνές. Θα πρέπει να ανοιχτούν παράπλευροι χώροι, οι οποίοι δεν είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι για κατασκήνωση. Αν το καταφέρουμε αυτό, τότε θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα.
Τότε πάμε σε άλλο επίπεδο και το Φεστιβάλ θα περιμένει και κόσμο από το εξωτερικό.
Και βέβαια. Μα είναι ένας από τους στόχους μας.
Επειδή η εμπειρία σας από τις συναυλίες στην Ελλάδα είναι μεγάλη (27 χρόνια) , έχω δύο γενικές ερωτήσεις. Η πρώτη είναι ότι φέτος στη χώρα μας έχουμε πολύ περισσότερες συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι ανοίγουν τα πανιά τους και παίζουν σε μεγαλύτερους χώρους, όπως στην Τεχνόπολη. Παράλληλα, είναι πολύ λιγότερες οι ξένες συναυλίες. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν δημιουργηθεί πολλές Εταιρείες οργάνωσης συναυλιών. Παραπάνω από το κανονικό ίσως. Νομίζω ότι είμαστε σε μια περίοδο εκκαθάρισης ή κάνω λάθος;
Όπως πάρα πολλά πράγματα στην Ελλάδα, ο τομέας των συναυλιών βίωσε αυτό που λέμε φούσκα. Όπως το ίδιο βίωσαν δεκάδες άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Η Ελληνική αγορά είναι περιορισμένη, δεν είναι ατελείωτη. Αυτό το πράγμα σε συνδυασμό με την κρίση μας έχει χτυπήσει ανελέητα όλους. Οι ξένες συναυλίες είχαν φτάσει σε παράλογα επίπεδα. Δεν μπορεί ο μέσος Έλληνας να δώσει 60, 70 και 100 Ευρώ για να δει πολλούς καλλιτέχνες μέσα σε μια χρονιά. Τα ξένα συγκροτήματα δεν μπορούν να σταθούν στην Ελλάδα με εισιτήρια που αντέχει πλέον η τσέπη μας. Τα εισιτήρια που αντέχουμε είναι της κατηγορίας των 20 Ευρώ.
Θα έλεγα μέχρι 35.
Μέχρι 35 επιλεκτικά. Έτσι, αυτό δεν είναι ελκυστικό για έναν ξένο καλλιτέχνη. Δε θα έρθει. Θα πάει σε μια άλλη χώρα, που θα του προσφέρει όσα χρήματα θέλει. Άλλωστε μην κρυβόμαστε, οι καλλιτέχνες παίζουν για να προωθήσουν τη μουσική τους, αλλά και να βγάλουν λεφτά. Δεν παίζουν για την ψυχή της μάνας τους.
Είμαστε γκρινιάρηδες ως θεατές ή όντως δε γίνεται σωστή δουλειά από τους διοργανωτές;
Νομίζω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Πολλά πράγματα στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι καλύτερα, αλλά δεν είναι. Πιστεύω ότι το συναυλιακό κοινό στην Ελλάδα είναι απαίδευτο. Να το πω απλά. Το να πηγαίνεις σε ένα θέατρο που δε σου παρέχει βασικές ανέσεις και κανόνες σωστής λειτουργίας μιας συναυλίας, αυτό είναι σφάλμα της διοργάνωσης ή της νομοθεσίας που το επιτρέπει.
Υπάρχουν θέατρα στην Ελλάδα που λειτουργούν χωρίς άδεια. Πώς λειτουργούν; Όπως τόσα άλλα πράγματα στη χώρα μας... Σε αυτό το πράγμα έχει απόλυτο δίκιο το κοινό. Από την άλλη όμως, το να έχει την απαίτηση το κοινό να μην υπακούει στους κανόνες που έχουν τα περισσότερα Φεστιβάλ στον κόσμο, αυτό γίνεται γιατί μια μερίδα του κοινού είναι απαίδευτη.
Η τάση του Έλληνα να μπει τζάμπα σε μια συναυλία, να βρει μια πρόσκληση, ακόμη κι αν έχει λεφτά... Για να σας πω ένα παράδειγμα, ας πάρουμε μια συναυλία που γίνεται στο Fuzz, δηλαδή μια συναυλία 1.500 ατόμων, στην Ελλάδα θα έχει 200-250 προσκλήσεις. Αυτό στο εξωτερικό είναι αδιανόητο. Δε θα ‘ναι πάνω από 50! Σε ένα μεγάλο μέρος του κοινού, του έχει καλλιεργηθεί η νοοτροπία του τζάμπα. Σε αυτό συνετέλεσαν οι πολλές δωρεάν συναυλίες – παραστάσεις που έκαναν διάφοροι Δήμοι και Φορείς τα προηγούμενα χρόνια. Το δωρεάν δεν το σέβεται ο κόσμος.
Μια όμορφη και μια κακή στιγμή από το River Party;
Μια όμορφη στιγμή; Είναι τα χιλιάδες νεανικά πρόσωπα που ζουν εδώ στο River Party για 5 ημέρες. Δύναμη, ένταση, πάθος, ανεμελιά.
Διαβάστε περισσότερα για το River Party.
Σχετικό θέμα