Τι θα ακούσεις:
Μια ενδιαφέρουσα ανάμειξη της σύγχρονης hip-hop με jazz και new soul στοιχεία.
Κομμάτια που πρέπει να ακούσεις:
"Boss", "101 FM", "Offended", "Selfish"
Βαθμολογία:
9
Τον τελευταίο καιρό έχω ξεφύγει από τα κλασικά ακούσματα του σύγχρονου αμερικάνικου hip-hop καθώς τα αυτιά μου ερεθίζονται περισσότερο από την αντίστοιχη αγγλική σκηνή. Έτσι ένα βράδυ μιλώντας για μουσική σε ένα μαγαζί, ένας φίλος μου πρότεινε να ακούσω το "GREY Area" από τη Little Simz. Το επόμενο πρωί με περίμενε η πιο ευχάριστη μουσική έκπληξη για τη φετινή χρονιά.
Η Little Simz είναι 25 χρονών και προέρχεται από το Βόρειο Λονδίνο, το "GREY Area" είναι το τρίτο της άλμπουμ, το οποίο, όπως φαίνεται, ήρθε για να αλλάξει τη καριέρα της. Η νεαρή Βρετανίδα κατάφερε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αμερικάνικη trap παραγωγή, το παλιομοδίτικο flow και το βρετανικό grime ύφος, συνδυάζοντας τη θηλυκότητά της με το σκληρό χαρακτήρα του είδους.
Πραγματικά δεν έχω ακούσει κάτι παρόμοιο με το "GREY Area", πόσο μάλλον τα τελευταία χρόνια. Για τη παραγωγή του άλμπουμ ευθύνεται ο Inflo, ο οποίος για το έργο αυτό δε βασίστηκε τόσο σε ηλεκτρονικό ήχο, αλλά σε κρουστά, πνευστά και έγχορδα μουσικά όργανα, δίνοντας με αυτόν το τρόπο έμφαση στις jazz/new-soul μελωδίες των τραγουδιών, συνοδευόμενες από break ρυθμούς των 80s.
Τα πρώτα δύο τραγούδια του δίσκου ξεκινούν με γρήγορα break beats, θυμίζοντας την εικόνα ενός B-Boy battle στο Bronx. Η Simz καταφέρνει να παραδώσει ένα flow πολύ υψηλής δυσκολίας με τόση άνεση και χαλαρότητα, που κάνει τους άλλους rapper, ανεξαρτήτως φύλου, να ζηλεύουν. Τα εφέ που επιλέγει ο Inflo μας τραβούν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον, δίνοντας την εντύπωση πως η φωνή της Simz προέρχεται από κάποιο ρετρό ραδιόφωνο.
Στο αμέσως επόμενο τραγούδι, το “Selfish”, την εμφάνισή του, κάνει ο θηλυκός χαρακτήρας του καλλιτέχνη. Μιλώντας για τον εαυτό της, η Simz συνοδεύεται από την Cleo Sol, η οποία μας προσφέρει ένα υπερβολικά κολλητικό R&B hook. Στο "Wounds" τα πράγματα σοβαρεύουν καθώς βρίσκουμε τον πρωταγωνιστή μας να μιλάει για τη χρήση όπλων από τη νεολαία, η οποία έχει παρασυρθεί από τα σημερινά πρότυπα της κοινωνίας, μη έχοντας γνώση για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας.
Η αγανάκτησή της φαίνεται στο ύφος του επόμενου κομματιού, το "Venom", το οποίο είναι και το πιο εκρηκτικό. Η Simz συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις ικανότητές της, με τα γρήγορα flows και τα έξυπνα wordplays, σε ένα κομμάτι, το οποίο είναι καθαρά επηρεασμένο από το νέο ήχο.
Μαζί με όσα αναφέραμε παραπάνω, από τον δίσκο δε λείπει και το storytelling. Στο "101 FM" η Simz μας μιλάει για τα πρώτα βήματά της στην αγγλική σκηνή και για τη πορεία της προς τη κορυφή. Το storytelling της όμως κορυφώνεται στο "Sherbet Sunset", περιγράφοντάς μας μια ερωτική απογοήτευση και βγάζοντας όλο το πόνο της προς τα έξω.
Πρόκειται αναμφίβολα για την καλύτερη hip-hop κυκλοφορία του 2019, βάζοντας ψηλά το πήχη για τους Ευρωπαίους, αλλά και για τους καλλιτέχνες πέρα από τον Ατλαντικό. Προχωρώντας με το δικό της χαρακτηριστικό ήχο και το μοναδικό της ύφος, θα συναντήσουμε άραγε τους φίλους της rap να φωνάζουν "AOTY AOTY" στο τέλος της χρονιάς;