The Musical Story Of Ulver So Far

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου οι Ulver έρχονται στην χώρα μας για άλλο ένα live που έχει ως στόχο να μας ταξιδέψει ηχητικά και οπτικά (μέσα από τα βίντεο που θα προβάλλονται) στο νεό τους άλμπουμ που φέρει τον τίτλο “Wars Of The Roses”.
Διαβάστηκε φορες
Στις 26 Νοεμβρίου οι Ulver έρχονται στην χώρα μας για άλλο ένα live που έχει ως στόχο να μας ταξιδέψει ηχητικά και οπτικά (μέσα από τα βίντεο που θα προβάλλονται) στο νεό τους άλμπουμ που φέρει τον τίτλο “Wars Of The Roses”.  Όμως για όσους από εσάς τυχαίνει να μην γνωρίζετε τους Ulver παρακάτω παρατίθενται ένα συνοπτικό ταξίδι στην πορεία τους. Οι Ulver είναι μία τετραμελής μπάντα η οποία αποτελείται από τους Kristoffer Rygg στα φωνητικά και στον προγραμματισμό των επιμέρους οργάνων μαζί με τον Tore Ylwizaker ο οποίος παίζει τατρόχρονα και πλήκτρα. Τα άλλα δύο μέλη είναι ο Jørn H. Sværen o οποίος παίζει πολλά όργανα και ο Danniel O' Sullivan ο οποίος παίζει κιθάρα, μπάσο και πλήκτρα.

     
Ξεκινώντας το ταξίδι μας ο πρώτος σταθμός μας είναι το 1995 όπου οι Ulver κυκλοφορύν το πρώτο τους άλμπουμ το “Bergtatt - Et eeventyr i 5 capitler” (“Taken into the Mountain - An Adventure in 5 Chapters”) το οποίο αν και θεωρείται ότι ανήκει στην black σκηνή αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι τα μελωδικά τους σημεία μαζί με τα καθαρά φωνητικά και επίσης η επικεντρωσή τους στην νορβηγική folk σκηνή. Ειδικότερα, η διάλεκτος που χρησιμοποιείται στους στίχους είναι παρμένη από την αρχαϊκή  Δανέζικη διάλεκτο ενώ σε άλλα στη Nορβηγική. Το ενδιαφέρον σημείο με αυτ'ο το άμπουμ είναι η στιχουργική θεματολογία του, η οποία είναι άκρως μυθολογική παρμένη από τη Νορβηγική μυθολογία. Οι στίχοι αφηγούνται την περιπλάνηση μίας νεραίδας στα βουνά η οποία περιτριγυρίζεται από τρολ και από άλλα μυθικά πλάσματα.

  
Το 1996 κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπου τους, το “Kveldssanger” το οποίο διαφοροποιείται από το πρώτο, επειδή χρησιμοποιείται τσέλο και κλασική κιθάρα και ο ήχος δεν είναι τόσο τραχύς όσο στο προηγούμενο άλμουμ των Ulver. Το βασικό σημείο που δείχνει ότι οι Ulver προχωράνε την μουσικη τους ένα βήμα παρακάτω είναι ότι ενώ ακολουθουνε τα black μονοπάτια του πρώτου τους άλμπουμ εδώ έχουμε και αρκετά folk στοιχεία.

  
Το 1996 κυκλοφορεί το τρίτο τους άλπουμ “Nattens madrigal - Aatte hymne til ulven i manden ”  ακολουθεί τα μονοπάτια του πρώτου τους άλμπουμ “Bergtatt - Et eeventyr i 5 capitler”. Ηχητικά είναι ένα καθαρόαιμο black άλμπουμ με ταχαρακτηριστικά μελωδικά folk σημεία των Ulver. Ως προς την παραγωγή θεωρείται ότι δεν είναι τόσο καλή, αλλά η ίδια η μπάντα έχει υποστηρίξει ότι αυτό έχει γίνει επίτηδες. Στιχουργικά και σε αυτό το άλπουμ έχουμε μυθολογική θεματολογία. Ειδικότερα τα κομμάτια χωρίζονται από το 1 εως το 8 στα οποία περιγράφεται η  σταδιακή μεταμόρφωση ενός ανθρώπου σε λυκάθρωπο υπό την επίβλεψη του Σατανά.

      Συνοψίζοντας, τα ακουστικά μέρη του άλμπουμ “Bergtatt - Et eeventyr i 5 capitler” “ αργότερα απομονώθηκαν  από το δεύτερο άλμπουμ τους  “Kveldssanger”, ενώ το τρίτο τους άλμπουμ, “Nattens madrigal” αποτελεί ένα καινούργιο black άλμπουμ τόσο ηχητικά όσο και στιχουργικά.  

    
Στο τέταρτο άλμπουμ τους το 1998 το “Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell” είναι ένα πειραματικό άλμπουμ εντελώς διαφορετικό από τα άλλα τρία. Το άλμπουμ αυτό αποτελεί έργο του Tore Ylwizaker ο οποίος είναι αρχιτέκτονας του ήχου και του Garm βασικού εμπνευστή και των άλλων τριών άλμπουμ. Ηχητικά το “Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell” είναι μείξη industrial, progressive rock, electronica  και τέλος avant-garde με ambient στοιχεία. Στιχουργικά είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο έργο του William Blake. Στο άλμπουμ υπάρχουν πολλές guest εμφανίσεις στα φωνητικά.

   
Το 1999 οι Ulver απαντάνε στις κατηγορίες των black metal φανς ότι ηχητικά δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται black metalers με το EP “Metamorphosis”. Ειδικότερα, στο booklet του προηγούμενου άλμπουμ τους υποστήριζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν επιδίωξαν να θεωρηθεί ότι παίζουν black metal εκτός από τα τρία πρώτα άλμπουμ τους. Από την άλλη θεωρούν ότι το είδος τους δεν είναι ξεκάθαρο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το άλμπουμ τους “Metamorphosis” το οποίο κινείται στα μονοπάτια της electronica με αιθέρια στοιχεία. Επίσης στο σημείο αυτό οι Ulver θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν και στον ήχο που πηγάζει από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
     
     Μετά από απουσία τριών χρόνων το 2002 θα κυκλοφορήσουν το άλμπουμ “Teaching In Silence” το οποίο αποτελεί σύμπτηξη δύο άλλων, των “Silence Teaches You How to Sing” και “Silencing the Singing”. Και τα δύο άλπουμ συγχωνεύτηκαν σε ένα επειδή ο ήχος τους ήταν παρόμοιος. Ηχητικά είναι ένα άρτιο αποτέλεσμα, το οποίο όμως είναι διανθισμένο από απόκοσμούς και περίεργους ήχους.

    
Το 2002 μετά από το άλμπουμ “Teaching In Silence” οι Ulver θα συμμετέχουν και σε soundtrack με πιο γνωστό το “Lyckantropen” από το οποίο προέκυψε το άλπουμ “Lyckantropen Themes”.

        Το 2003 οι Ulver μεταπηδάνε σε πιο συμφωνικό στυλ με χαρακτηριστικό παράδειγμα το EP “A Quick Fix Of Melancholy”.

       Το 2005 κυκλοφορούν το άλμπουμ “Blood Inside” στο οποίο επιστρέφουν σε πιο παραδοσιακά ροκ όργανα όπως η κιθάρα και τα ντραμς με πιο παραδοσιακά και με την ηλεκτρονική έκδοση αυτών.

      Από το 1999 που οι Ulver άρχισαν να τροποποιούν το στυλ τους θεωρήθηκε ότι αυτό άρχισε να ταιριάζει με εκείνο των Sun O))) μίας άλλης πειραματικής μπάντας. Ως εκ τούτου το 2006 συμμετέχουν στο “White Box” των Sun O))) στο κομμάτι “Cut Wooded”.

   
To 2007 κυκλοφορούν το άλμπουμ “Shadows Of The Sun”. Από μόνο του αποτελεί άλλο ένα κεφάλαιο στην μουσική των Ulver. Ειδικότερα, έχoυν χρησιμοποιήσει theremin και white noise. Ως είδος κινούνται στην μουσική δωματιού. Οι ίδιοι το έχουν χαρακτηρίσει προσωπικό άλμπουμ.

    Και ερχόμαστε στο 2011 όπου κυκλοφορούν το“War Of The Roses” . Το άλμπουμ αποτελείται από έξι κομμάτια με κοινό στοιχείο την μελαγχολία και τα ambient στοιχεία. Αυτό που το διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό από τα υπόλοιπα είναι η μελωδικότητα που κυριαρχε'ι τόσο ηχητικά όσο και στα φωνητικά.

  Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι οι Ulver μέσα στην πάροδο του χρόνου κατάφεραν να μην υιοθετήσουν απλά τα είδη που ακολούθησαν αλλά να τοποθετήσουν το δικό τους προσωπικό στίγμα και τελικά να τα κάνουν κτήμα τους και να μην μπορούν να  είναι απόλυτα ευδιάκριτο το μουσικό τους στίγμα. Στις 26 του μήνα  θα   έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε με οδηγούς τους Ulver στις ηχητικές τους εικόνες με ενδιάμεσους σταθμούς τα άλμπουμ τους.

See you there...


Tags
Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
9,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα