RIΤCHIE BLACKMORE’S RAINBOW
ΟΝΟΜΑ : RICHIE BLACKMORE’S RAINBOW
ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ : 1975
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΓΟΝΕΩΝ:
RITCHIE BLACKMORE : GUITAR
RONNIE JAMES DIO: VOCALS
MICKY LEE SOULE: KEYBOARDS
CRAIG GRUBER :BASS
GARY DRISCOLL: DRUMS
ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ: HARD ROCK
Στη κατοχή του βρέθηκαν :
Side A
1. Man On The Silver Mountain
2. Self Portrait
3. Black Sheep Of The Family
4. Catch The Rainbow
Side B
1. Snake Charmer
2. The Temple Of The King
3. If You Don’t Like Rock ‘N’ Roll
4. Sixteenth Century Greensleeves
5. Still I’m Sad
Καταχωρείτε γιατί :
Άφησε παρακαταθήκη κομμάτια που όχι μόνο ήταν κλασσικά δείγματα γραφής αλλά έγιναν και αυτά βάση για να αναπτυχτεί πάνω τους όλη η εξέλιξη του Hard Rock, όποια κατεύθυνση και αν πήρε αυτό μετά. Επίσης έφερε στο προσκήνιο αυτή τη σπουδαία φωνή που ακούει στο όνομα Ronnie James Dio. Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.
Έτος 1973 και οι Deep Purple έχουν ολοκληρώσει το Who Do We Thing We Are και η κλασσικότερη σύνθεση (ΜΚII) του γκρουπ είναι υπό διάλυση. Αφού έχουν αγγίξει την κορυφή με τους προηγούμενος δίσκους έρχεται η αναμενόμενη πτώση. Οι συνθήκες απαιτούν ριζικές λύσεις και αποφάσεις. Δε ξέρουμε ακριβώς τις λεπτομέρειες πάντως έχοντας χαλάσει το κλήμα μεταξύ των μελών ο τραγουδιστής Ian Gillan και ο μπασίστας Roger Glover αποχωρούν. Τη θέση τους παίρνουν οι David Coverdale και Glenn Hughes αντίστοιχα. Η αλλαγή έφερε φυσικά αποτέλεσμα με τη κυκλοφορία δυο πολύ πετυχημένων δίσκων του Burn και Strombringer.
Όμως ο νέος αέρας που έφεραν τα δυο νέα μέλη δεν άρεσε καθόλου στον Blackmore. Οι soul και funky επιρροές τους δεν του ταίριαζαν και τα σύννεφα μαζεύτηκαν γρήγορα πάλι πάνω από τη νέα σύνθεση (MK ΙΙΙ). Το μόνο που έλειπε ήταν η αφορμή. Και αυτή δεν άργησε να έρθει. Κατά την ηχογράφηση του Stormbringer το συγκρότημα αρνήθηκε τη πρόταση του Blackmore να ηχογραφήσουν μια διασκευή στο Black Sheep Of The Family των Quatermass. Έτσι λοιπόν ο Blackmore άρχισε να ψάχνει να βρει τρόπο να ηχογραφήσει και να κυκλοφορήσει το κομμάτι ανεξάρτητα από τη μπάντα (η αρχική ιδέα ήταν να κυκλοφορήσει ως single). Όταν τελικά αποχώρισε οριστικά από το συγκρότημα ανέφερε απλώς ότι δεν του άρεσε η funk και soul μουσική
Ο Ronnie James Dio από την άλλη είχε ξεκινήσει τη μουσική του καριέρα από πολύ νωρίς(1957) αλλά δεν έτυχε της ίδιας επιτυχίας με τον προηγούμενο (Blackmore). Οι δυο τους είχαν συναντηθεί στη περιοδεία των Deep Purple στην Αμερική , που είχε ακολουθήσει το άλμπουμ Burn. Ο Dio εκείνη τη περίοδο ήταν τραγουδιστής στους Elf οι οποίοι ήταν support group στη περιοδεία.
Με αφορμή λοιπόν το κομμάτι λίγο καιρό μετά τη πρώτη τους γνωριμία , όρχησε η συνεργασία των δυο καλλιτεχνών, που οδήγησε στη δημιουργία ολόκληρου του δίσκου. Ουσιαστικά το έργο είναι μια προσωπική δουλειά του Blackmore και του Dio. Οι υπόλοιποι μουσικοί που συμμετέχουν είναι τα υπόλοιπα μέλη των Elf. Τα τραγούδια υπογράφονται και από τους δυο. Ο στίχος , εντελώς παραμυθένιος , είναι δημιούργημα του Dio , ενώ το μουσικό μέρος βάρυνε περισσότερο τον κιθαριστα. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο Blackmore δε θυμίζει και πολύ το παλιό εαυτό του. Τα κομμάτια εδώ είναι πιο στιβαρά στηριζόμενα περισσότερο στο ρυθμό παρά σε βιρτουόζικες φλυαρίες και αυτό φαίνεται από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Ο δίσκος ανοίγει με το Man On The Silver Mountain, κομμάτι με ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα riff στην ιστορία της Rock.Το ενδιαφέρον όμως είναι το πώς εξελίσσεται το τραγούδι. Αφού μπει η εισαγωγή αρχίζουν τα υπόλοιπα όργανα να γεμίζουν το χώρο και αφού έχει δημιουργηθεί η απαιτουμένη ατμόσφαιρα μπαίνει η φωνή του Dio τα δέσει όλα σε ένα σύνολο. Το σόλο της κιθάρας τέλος μπαίνει τόσο φυσικά σαν δεύτερη φωνή χωρίς να προσθέτει ούτε όμως να αφαιρει τίποτα από το κομματι. Απλως βάζει τη τελευταία πινελιά.
Εξίσου ρυθμικό και πιο δυναμικό ακόμα το Self Portrait καθώς και το Sixteenth Century Greensleeves της επόμενης πλευράς αποτελούν θα λέγαμε τη βάση για το οικοδόμημα. Σε πιο γρήγορους ρυθμούς κινούνται τα Black Sheep Of The Family , Snake Charmer και If You Don’t Like Rock ‘N’ Roll, καθώς και το ορχηστρικό Still I’m Sad σε αντίθεση με το πρωτότυπο των Yardbirds, δίνοντας την απαραίτητη ενέργεια στη δυναμική των προηγούμενων.
Και φυσικά έχουμε τις θρυλικές μπαλάντες Catch The Rainbow και The Temple Of The King.Τα τραγούδια αυτά δεν έμειναν κλασσικά μόνο από την μελωδία τους και την ατμόσφαιρα τους αλλά και από την ερμηνεία του Dio, που μας φανέρωσε και την άλλη πλευρά του ταλέντου του .
Όλα μαζί λοιπόν τοποθετημένα σε κατάλληλη σειρά δημιουργούν ένα άρρηκτο σύνολο που ακούγεται από την αρχή μέχρι το τέλος. Το μόνο που δικαιολογεί την διακοπή του είναι η ανάγκη να γυρίσουμε το βινύλιο από την άλλη μεριά γιατί έργα σαν και αυτό αξίζει να ακούγονται με τη ζεστή αναλογική τους μορφή όταν υπάρχει η δυνατότητα.
Λοιπά στοιχεία
Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Musicland Studios στο Μόναχο της Γερμανίας και κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1975 απο την εταιρία Polydor. Την παραγωγή υπογράφουν οι Ritchie Blackmore, Martin Birch, Ronnie Dio. Τα κομμάτια είναι όλα συνθέσεις των Ritchie Blackmore και Ronnie James Dio εκτός από το Black Sheep Of The Family που είναι του Steve Hammond και το Still I’m Sad που είναι τραγούδι των Yardbirds. Στο Ritchie Blackmore’s Rainbow το κομμάτι είναι ορχηστρικό και πιο γρήγορο. Αργότερα στο Live δίσκο On Stage του συγκροτήματος υπάρχει η εκτέλεση του τραγουδιού με τους στίχους του.
Στις περισσότερες εκδόσεις το οπισθόφυλλο εκτός από τους τίτλους των τραγουδιών φέρει και τους στίχους από το Sixteenth Century Greensleeves.
Στην πρώτη έκδοση του δίσκου το άλμπουμ εσωκλείει φωτογραφίες του συγκροτήματος, αλλά μετά για να μειωθεί το κόστος η εταιρία τις απέσυρε.
Οι φωτογραφίες του εσώφυλλου μάλλον είναι αποσπασματικές από άλλες εμφανίσεις των μελών που έπαιξαν στο δίσκο καθόσον τα μελή των Εlf χρησιμοποιηθήκαν ως μουσικοί για την ηχογράφηση μόνο, χωρίς να ακολουθήσει περιοδεία. Η κανονική σύνθεση του συγκροτήματος με το όνομα Rainbow, υιοθετώντας και το σχετικό λογότυπο, ήρθε αμέσως μετά τη κυκλοφορία του δίσκου όταν στη θέση των Elf, εκτός του Dio φυσικά , στρατολογήθηκαν οι Cozy Powell , Jimmy Bain και Tony Carey στα τύμπανα , μπάσο και πλήκτρα αντίστοιχα.
Οι Rainbow, ως συγκρότημα πλέον όπως τους ξέρουμε με μικρές αλλαγές στα μέλη από τον ένα δίσκο στον άλλον, κυκλοφόρησαν δυο ακόμα δίσκους το Rising και το Long Live Rock ‘N’ Roll. Οι δίσκοι αυτοί για πολλούς είναι ανώτεροι του πρώτου project. Στη συνέχεια όμως ο Ritchie Blackmore ήθελε να κινηθεί προς πιο εμπορικά μονοπάτια κυρίως όσο αφορά τη θεματολογία των τραγουδιών. Έτσι λοιπόν κρατώντας μόνο το όνομα Rainbow και αλλάζοντας μέλη κυκλοφόρησε μέχρι το 1983 μια σειρά δίσκων, που αν και γνώρισαν εμπορική επιτυχία δεν συγκρίνονται μουσικά με τους τρεις πρώτους.
Το όνομα του συγκροτήματος προσήλθε από το Rainbow Bar and Grill στο Hollywood. Το πραγματικό όνομα του Dio είναι Ronald James Padavona και είναι Αμερικανός Ιταλικής καταγωγής.
Η αλήθεια είναι ότι και ο Blackmore και ο Dio φημίζονται για το ταπεραμέντο και τον εγωισμό τους οπότε το ότι συνεργάστηκαν σε τρεις δίσκους και ένα Live είναι μάλλον ευτύχημα τουλάχιστον για τους λάτρεις του είδους.
Η εξάρθρωση της σπείρας συνεχίζεται…..