Δημήτρης Μητροπάνος: Η μουσική μας μοναξιά

"....Ένα γεγονός της ζωής είναι και ο θάνατος. Κάποτε, μοιραία, θα έρθει. Την ανημπόρια δεν θέλω εγώ. Αυτό, φοβάμαι περισσότερο απ’όλα. Αυτό, μόνο...."
Διαβάστηκε φορες
Ένα χρόνο ακριβως μετά τον απρόσμενο θάνατο του Νίκου Παπάζογλου, άλλη μια δυσάρεστη είδηση, ο θάνατος του Δημήτρη Μητροπάνου, ήρθε να προσθέσει ένα κρίκο στη μακάβρια αλυσίδα των ανθρώπων της τέχνης, που ο ένας μετά τον άλλο, αλλάζουν γειτονιά και ταξιδεύουν για την γειτονιά των Αγγέλων.

Λες και "ο χάρος βγήκε παγανιά" και διαλέγει αυτούς τους εκλεκτούς, αυτούς που θα μας λείψουν και η απώλειά τους θα μας ψτωχύνει σαν λαό.

Ο σημαντικότερος λαικός ερμηνευτής της εποχής μας, ο Δημήτρης Μητροπάνος, δεν είναι μεταξύ μας. Εφυγε την Τρίτη το πρωί (17/4/2012) για το μεγάλο ταξίδι, αφήνοντας μας παρακαταθήκη την σπουδαία φωνή του και την τεράστια πορεία του στο Ελληνικό τραγούδι.

Όχι. Τι να φοβηθώ ; Χορτάτος είμαι. Στη ζωή μου και καλά πέρασα και άσχημα πέρασα και «πέρα» πήγα και γύρισα. Όλα τα ΄κανα»

Αν συμφιλιώθηκα με την ιδέα του θανάτου ; Δεν ξέρω, δεν κουβέντιασα ποτέ με τον εαυτό μου τέτοια πράγματα, ούτε με απασχόλησαν ποτέ. Ένα γεγονός της ζωής είναι και ο θάνατος. Κάποτε, μοιραία, θα έρθει. Την ανημπόρια δεν θέλω εγώ. Αυτό, φοβάμαι περισσότερο απ’όλα. Αυτό, μόνο».



Τα λόγια τα δικά του, από την τελευταία συνέντευξη του  στο περιοδικό Down Town (Δεκέμβριος 2011)

Γεννημένος τον Απρίλη του 1949 στην Αγία Mονή των Τρκάλων, μεγάλωσε νομίζοντας οτι ο πατέρας του είχε σκοτωθεί κατα την διάρκεια του εμφυλίου, όταν ήρθε ένα γράμμα, στα 16 του, το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία. Το γνώρισε πολύ αργότερα στα 29 του. Για να ανταπεξέλθει οικονομικά και να βοηθήσει την οικογένειά του, έκανε διάφορες δουλειές και στα 15 του. κατέβηκε στην Αθήνα το 1964.

Το ξεκίνημά του, η γνωριμία του με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και η παρότρυνσή του, να πάει στη Κολούμπια, στον Τάκη Λαμπρόπουλο. Μέσω αυτού θα γνωρίσει τον Ζαμπέτα και θα δουλέψει μαζί του στα "Ξημερώματα"

Το 1966 συναντάται, τυχαία, για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει, στη θέση άλλου καλλιτέχνη που τότε ασθενούσε, μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το 1967,  ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι “Θεσσαλονίκη” (Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας - Στίχοι: Ηλίας Ηλιόπουλος). Από τότε ουσιαστικά ξεκινάει και η δισκογραφία του.

Ο πρώτος του μεγάλος δίσκος κυκλοφόρησε το 1971 με το τίτλο "Δημήτρης Μητροπάνος Νο1". Μια συλλογή από τα τραγούδια που είχε κυκλοφορήσει σε 45άρια μέχρι τότε. Ανάμεσά τους τα: Θεσσαλονίκη, Φιλί φιλί σ΄ανάστησα και Κλαίει απόψε η γειτονιά (Μουσική: Σπύρος Παπαβασιλείου - Στίχοι: Βασίλης Μαρινάτος), Δώσε μου φωτιά (Μουσική: Γιώργος Μανισαλής - Στίχοι: Κώστας Ψυχογιός)

Τα δύο επόμενα χρόνια συμμετέχει σε δύο δίσκους σταθμούς της Ελληνικής δισκογραφίας.
Το 1972 στον "Άγιο Φεβρουάριο" του Δήμου Μούτση, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, όπου ερμηνεύει μοναδικά τα: Άλλος για Χίο, η σούστα πήγαινε μπροστά, στη Σμύρνη και το Αϊβαλί και το 1973 στον δίσκο " Ο δρόμος  για τα Κύθηρα" του Γιώργου Κατσαρου σε στίχους Ηλία Λυμπερόπουλου, όπου κι εδώ είναι εξαιρετικός στα: Τα Κύθηρα ποτε δεν θα τα βρούμε (μαζί με τη Χριστιάνα) , Μάνα κι αγαπητικιά μου, Σαράντα οργιές η πίκρα μου.

Ο Δήμος Μούτσης θυμάται:

"....Τον Δημήτρη Μητροπάνο μου τον πρότειναν από την εταιρεία μου, τη Philips..."
Ο Δήμος Μούτσης κάλεσε τον τραγουδιστή για «δοκιμαστικό», ο νεαρός όμως τότε Δημήτρης Μητροπάνος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Αλεξανδρούπολη. Με μέσο της εταιρείας πήρε ολιγοήμερη άδεια, κατέβηκε στην Αθήνα και παρουσιάστηκε στον Μούτση:

"Στεγνή φωνή-σκέτη, χωρίς πολλά τσαλίμια, ό,τι έπρεπε γι' αυτό που ήθελα σ' αυτά τα τραγούδια", τονίζει ο συνθέτης.
Καταφέρνουν να εξασφαλίσουν στον τραγουδιστή νέα άδεια για να ηχογραφήσει.
"Στις 20 Δεκεμβρίου του 1971 κατεβαίνω στην Αθήνα και μέσα σε δύο μέρες ηχογραφώ και τα πέντε τραγούδια που λέω στο δίσκο", θυμάται ο Δημήτρης Μητροπάνος.



Η σπουδαία διαδρομή του είχε ξεκινήσει με το καλύτερο τρόπο. Οι δισκογραφικές δουλειές και συνεργασίες του διαδέχονται η μία την άλλη και η φωνή του, η στεγνή-σκέτη όπως την χαρακτήρισε ο Μούτσης, η γνήσια λαική, βρήκε τεράστια αποδοχή στο κόσμο.

Το 1981 συνεργάζεται με τον Γιώργο Χατζηνάσιο στα "Συναξάρια"
Το 1984 με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στα "Πικροσάββατα"
Το 1985 με τον Σταύρο Κουγιουμτζή στον δίσκο "Τα νυχτέρια μας"
Το 1991 με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στο δίσκο "Πάρε αποφάσεις"
Το 1992 γνωρίζει τεράστια επιτυχία με τον δίσκο " Η Εθνική μας μοναξιά" του Μάριου Τόκα σε στίχους Σαράντη Αλεβιζάτου
Το 1993 τραγουδάει Σπανό και την αμέσως επόμενη χρονιά συνεργάζεται πάλι με τον Μάριο Τόκα στο δίσκο "Παρέα μ' έναν ήλιο" σε στίχους Φίλιππου Γράψα,
Το 1996 τραγουδά Θάνο Μικρούτσικο στον εξαιρετικό δίσκο "Στου αιώνα την παράγκα", το 2001 Δημήτρη Παπαδημητρίου το 2005 Στέφανο Κορκολή και το 2011 Σταμάτη Κραουνάκη.

Να σημειώσω τις εξαιρετικές συνεργασίες του με τον Τάκη Μουσαφίρη και τις συμμετοχές του, έκπληξη, σε τραγούδια που κάθε άλλο παρά λαϊκά θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν:

με τον Λάκη Παπαδόπουλο: Για να σ' εκδικηθώ & της νύχτας τα ηχεία
με τον Νίκο Πορτοκάλογλου: Κλείνω κι έρχομαι
με τον Στέφανο Κορκολή: Κάποιες φορές
με τους Πυξ Λαξ: Περίεργο παιχνίδι
Με τους Οκτάβα: Φταίνε οι νύχτες του χειμώνα
Με το Μιλτιάδη Πασχαλίδη: Πεθαμένες καλησπέρες
Με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου: Σαν ναυαγός

Η προσωπική του δισκογραφία

1971 - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ Νο 1
1972 - ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
1973 - ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
1973 - ΚΥΡΑ ΖΩΗ
1975 - ΣΚΟΡΠΙΑ ΦΥΛΛΑ
1976 - ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
1976 - ΛΑΙΚΑ '76
1977 - ΕΡΩΤΙΚΑ ΛΑΙΚΑ
1978 - ΠΑΡΑΠΟΝΟ
1980 - ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
1981 - ΤΑ ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ
1983 - ΛΑΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
1984 - ΤΑ ΠΙΚΡΟΣΑΒΒΑΤΑ
1985 - ΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΑ ΜΑΣ
1986 - ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΑΓΕΝΝΗΤΗ
1987 - ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
1989 = ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΥΟ
1989 - ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΝΥΧΤΑ
1990 - ΕΣΥ ΛΕΓΕ ΜΕ ΕΡΩΤΑ
1990 - ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ
1991 - ΠΑΡΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
1992 - Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΜΟΝΑΞΙΑ
1993 - Ο ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΣΠΑΝΟ
1994 - ΠΑΡΕΑ Μ' ΕΝΑΝ ΗΛΙΟ
1996 - ZOOM '96 - ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
1996 - ΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ
1998 - ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ
1999 - ΕΝΤΕΛΒΑΙΣ
2001 - ΣΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
2003 - ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ
2005 - ΠΕΣ ΜΟΥ Τ' ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΟΥ
2005 - ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ
2008 - ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΣΩΝ
2009 - ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ (LIVE ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ)
2011 - ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ

Επίσης έχει κυκλοφορήσει πάνω από 70 δίσκους 45' και έχει συμμετοχή σε δεκάδες δίσκους άλλων καλλιτεχνων.



Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα