Με αφορμή την ίδρυση Ακαδημίας Τεχνών

Πολλές απορίες τίθενται στο ενδιάμεσο, αλλά το εγχείρημα μοιάζει εξαιρετικά ενδιαφέρον!
Διαβάστηκε φορες
Όπως διαβάζουμε στο Cnn.gr "σε σύσταση κοινής επιτροπής ΥΠΠΟΑ - ΥΠΑΙΕΘ για την ίδρυση Ακαδημίας Τεχνών συμφώνησαν οι υπουργοί Πολιτισμού και Παιδείας.

Γι'αυτόν τον λόγο πρόκειται να συσταθεί κοινή επιτροπή των δύο υπουργείων, η οποία θα εξετάσει την αναμόρφωση του προγράμματος και τη διάρκεια σπουδών των σχολών που θα ενταχθούν στην Ακαδημία, με στόχο την αναβάθμισή τους και την ένταξή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πρόκειται για τις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ταυτόχρονα, η επιτροπή θα μελετήσει τις δυνατότητες αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων ιδιωτικών σχολών με αντίστοιχο περιεχόμενο σπουδών.

Επιπλέον, θα διερευνηθεί η αναδιαμόρφωση του προγράμματος σπουδών και της διάρκειάς του για τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας της Τήνου- τέχνη που πρόσφατα ενεγράφη στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO)- ώστε ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών να αντιστοιχεί σε σπουδές ανωτάτου επιπέδου.
Τα παραπάνω ενημερώνει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στο υπουγείο Παιδείας, οι συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου".


Όλα τα παραπάνω χωρίς αμφιβολία αποτελούν ένα ευοίωνο σημάδι για τον κόσμο των τεχνών στον ελλαδικό χώρο. Ο μονομερής προσανατολισμός του ελληνικού σχολείου προς το πανεπιστήμιο με απώτερο σκοπό την εισαγωγή σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εξοβέλιζε κάθε κλίση των μαθητών προς τις τέχνες και την ενασχόλησή τους με αυτές. Με την ίδρυση Ακαδημίας, ανοίγει ξανά το θέμα της σύνδεσης σχολείου-πανεπιστημίου και η ριζική αλλαγή του πρώτου.

Βέβαια, μπορεί η "Ακαδημία" να διατηρήσει το ήδη υπάρχον σύστημα, δηλαδή τις ξεχωριστές εξετάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αποφοίτηση του υποψηφίου από το Λύκειο.

Από την άλλη πλευρά, τίθεται ο προβληματισμός σχετικά με την "ισοτιμία" των πτυχίων που θα έχουν οι απόφοιτοι των παραπάνω σχολών που περιλαμβάνονται στην "Ακαδημία" με τους αποφοίτους των υπόλοιπων αναγνωρισμένων από το Κράτος ιδιωτικών σχολών υποκριτικής και χορού (η δουλειά των οποίων είναι εξίσου αξιέπαινη), καθώς και άλλων δημόσιων σχολών όπως η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Ωδείο Αθηνών. Πολλές απορίες τίθενται στο ενδιάμεσο, αλλά με την προϋπόθεση πως υπάρχει διάθεση, θετικό κλίμα και ανοιχτό πνεύμα για διαπραγμάτευση το εγχείρημα μοιάζει εξαιρετικά ενδιαφέρον!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα