«Θα 'ρθει μια μέρα που εσύ Γαλλία, εσύ Ρωσία, εσύ Ιταλία, εσύ Αγγλία, εσύ Γερμανία, εσείς έθνη της ηπείρου, δίχως να χάσετε τις ιδιαιτερότητες και το μεγαλείο σας, θα ενωθείτε και θα δημιουργήσετε την ευρωπαϊκή αδερφοσύνη.
Θα 'ρθει μια μέρα που δεν θα υπάρχουν πια άλλα πεδία μαχών παρά οι αγορές που θα ανοίγουν στο εμπόριο και τα μυαλά που θα ανοίγουν στις ιδέες.
Θα 'ρθει μια μέρα που οι βόμβες θα αντικατασταθούν από την καθολική ψηφοφορία των λαών κι από τη σεβάσμια διακυβέρνηση μιας μεγάλης κυρίαρχης ευρωπαϊκής συγκλήτου».
Απόσπασμα από την εναρκτήρια ομιλία του Βίκτορος Ουγκώ στο Συνέδριο για την Ειρήνη, στις 21 Αυγούστου 1849.
Τον Ιούλιο του 1789, ο γαλλικός λαός ξυπνά από τον λήθαργο, διακηρύσσοντας τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη. Το 1793, η γκιλοτίνα χωρίζει το κεφάλι του Λουδοβίκου ΙΣΤ' από το σώμα του, ενώ ένα χρόνο αργότερα, η ίδια λαιμητόμος αποκεφαλίζει τον Ροβεσπιέρο. Η δημοκρατία μοιάζει να αποκαθίσταται ως και το 1804, όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακηρύσσεται αυτοκράτωρ των Γάλλων. Οι Ναπολεόντιοι πόλεμοι που ακολουθούν θα μετατρέψουν την Ευρώπη σ' ένα τεράστιο πεδίο μάχης. Το Βατερλώ και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) θα αποκαταστήσουν την ευρωπαϊκή τάξη, επαναφέροντας τους εκθρονισμένους βασιλείς στην εξουσία, με την ελπίδα πως τούτη η ενέργεια θα φανεί αρκετή για να καταπνίξει τα ιδεώδη του Διαφωτισμού. Δεκαπέντε χρόνια μετά, η Ευρώπη συνταράσσεται από επαναστατικά κινήματα με αποκορύφωμα την άνοιξη των λαών, το 1848. Οι βασιλείς χορεύουν ξέγνοιαστοι τη στιγμή που η Ευρώπη κοιμάται στο ματωμένο της κρεβάτι. Για άλλη μια φορά, ο Ουγκώ βλέπει τα ευρωπαϊκά έθνη να σπαράσσονται.
Απογοητευμένος από την απολυταρχική διακυβέρνηση του Ναπολέοντα Γ' που πρόδωσε την εμπιστοσύνη των Γάλλων επανακαθιδρύοντας την βασιλεία, συγγράφει, όντας εξόριστος, τον «Ύμνο στην Ενωμένη Ευρώπη», ένα πολιτικό δοκίμιο υπέρ της δημοκρατίας και κατά των πολέμων που γίνονται εν ονόματι των εστεμμένων της Ευρώπης. Έναν αιώνα πριν ο Ρομπέρ Σουμάν προτείνει την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (9 Μαΐου 1950), προάγγελο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ουγκώ θα οραματιστεί μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, μια δημοκρατική δίχως θανάσιμες συγκρούσεις Ευρώπη.
Εκκινώντας από το έργο του Γάλλου συγγραφέα, η σκηνοθέτης Σοφία Μαραθάκη μαζί με την θεατρική ομάδα ΑΝΑΤΟλ, μας ταξιδεύουν στα άδυτα της ευρωπαϊκής ιστορίας του 19ου αιώνα μέχρι τις ημέρες μας, διερευνώντας θέματα όπως οι επαναστάσεις των ετών 1789 και 1848, ο πόλεμος, η φτώχεια, η βία, κοινωνική και οικονομική, κι όλα τούτα με επίκεντρο την Ευρώπη που όλο αλλάζει και όλο ίδια μένει.
Μέσα σ' ένα μινιμαλιστικό σκηνικό με το φως άλλοτε να πλημμυρίζει κάθε άκρη της σκηνής και άλλοτε να χαμηλώνει συντελώντας στην δημιουργία μιας ατμοσφαιρικής πραγματικότητας, κινούνται με αυστηρές κινήσεις οι πέντε ηθοποιοί που αφηγούνται, χωρίς να συνομιλούν μεταξύ τους, την ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου. Μια ιστορία αέναων μαχών που τραυματίζουν, αν όχι θανάσιμα, τότε βαριά την ιδέα της ενιαίας Ευρώπης.
«Η Ευρώπη κοιμάται. Η Ευρώπη χορεύει. Η Ευρώπη αργοπεθαίνει», τραγουδούν οι ηθοποιοί. Το τραγούδι τους ρυθμικό σε soul τόνους έρχεται σ' όμορφη αντιδιαστολή με το περιεχόμενο των στίχων του, οι οποίοι περιγράφουν γλαφυρά τις μελανότερες στιγμές που βίωσε η γηραιά ήπειρος. Το αίμα που πότισε το χώμα της, την διάψευση των λαϊκών ονείρων και την κατακρεούργηση των ιδανικών του Ουμανισμού, του Διαφωτισμού και της Δημοκρατίας είναι μονάχα μερικά σημεία της ιστορίας της Ευρώπης.
Η παράσταση «Ουγκώ, μια ουτοπία» αποτελεί μια αφήγηση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τον τελευταίο ενάμιση αιώνα. Η Ευρώπη κοιμάται. Η Ευρώπη χορεύει. Η Ευρώπη αργοπεθαίνει. Πότε θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Πότε θα γίνει η Ευρώπη των λαών της και όχι των κυβερνητών της;
Συντελεστές παράστασης:
Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη
Δραματουργία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά & Κοστούμια: Εύα Μαραθάκη
Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Γεωργιάδου
Β΄Βοηθός Σκηνοθέτη: Λήδα Κουτσοδασκάλου
Κατασκευή σκηνικού: Αδριανός Ζαχαριάς
Μοδίστρα: Ελένη Μελισσού
Εκτέλεση παραγωγής: POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη
Παίζουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Γιώργος Σύρμας.