Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και προσφέρουμε στους αναγνώστες μας ebooks, τα οποία οι τυχεροί μπορούν να παραλάβουν με ελάχιστα κλικ για να τους συντροφεύσουν στις ημέρες αυτοπεριορισμού στο σπίτι - και ελπίζουμε σύντομα σε πιο ξέγνοιαστες βόλτες εκτός αυτού.
Μετά από την αστυνομική λογοτεχνία και την ξένη λογοτεχνία, σειρά έχουν τα non-fiction ebooks:
Υπογαία του Βρετανού Robert Macfarlane
Μια επική εξερεύνηση των κάτω κόσμων της Γης όπως απαντούν στον μύθο, τη λογοτεχνία, τη μνήμη και τη γη την ίδια.
Το σώμα του Αμερικανού Bill Bryson
Ένα εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο για να κατανοήσετε το σώμα στο οποίο κατοικείτε – πώς λειτουργεί, πώς αυτοθεραπεύεται και πώς μπορεί να «χαλάσει».
Ακατοίκητη Γη του Αμερικανού David Wallace-Wells
Τα πράγματα στον πλανήτη Γη είναι άσχημα, πολύ άσχημα.
Ο ουρανός της Ελλάδας: Άνοιξη του Διονύση Σιμόπουλου
Μια εισαγωγή σε βασικές έννοιες της αστρονομίας με ξενάγηση στον ελληνικό ουρανό ανά εποχή.
Όπου και να ταξιδέψω του Νίκου Βατόπουλου
Μια αποτύπωση του αστικού χώρου στην Ελλάδα εστιάζοντας στην ατμόσφαιρα 24 πόλεων, σε κτίρια και σε διαδρομές.
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα βιβλία, ώστε να επιλέξετε αυτό που σας κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον.
Για να κερδίσετε ένα από τα δύο ebooks, προσφορά των εκδόσεων Μεταίχμιο, κάντε ένα σχόλιο στο post μας στο Facebook που θα βρείτε εδώ ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω, γράφοντας το βιβλίο που θα θέλατε να κερδίσετε. Συμμετοχές από την Τρίτη 31 Μαρτίου μέχρι και την Πέμπτη 2 Απριλίου.
Οι νικητές θα ειδοποιηθούν την Παρασκευή 3 Απριλίου.
Τα ebooks των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διατίθενται σε αρχείο pdf ή epub κρυπτογραφημένο (Adobe DRM) και έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία ώστε να μπορούν να διαβαστούν σε υπολογιστή, laptop, κινητό ή tablet (μέσα από τον Adobe Digital Editions). Περισσότερες οδηγίες για το πώς μπορείτε να διαβάσετε ψηφιακά βιβλία θα βρείτε ΕΔΩ.
Robert Macfarlane
Υπογαία: Ένα ταξίδι στα βάθη της Γης και του χρόνου
Τίτλος πρωτοτύπου: Underland: A Deep Time Journey
Χρόνος έκδοσης: Μάρτιος 2020
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Σελίδες: 472
Η Υπογαία είναι μια επική εξερεύνηση των κάτω κόσμων της Γης όπως απαντούν στον μύθο, τη λογοτεχνία, τη μνήμη και τη γη την ίδια. Ο Robert Macfarlane μάς παίρνει μαζί του σ' ένα εντυπωσιακό ταξίδι στη σχέση μας με το σκοτάδι, την ταφή και το παρελθόν και το μέλλον του πλανήτη μας.
Ταξιδεύοντας μέσα από τον «βαθύ χρόνο» -τις ιλιγγιώδεις εκτάσεις του γεωλογικού χρόνου που απλώνονται μακριά από το παρόν-, κινούμαστε από την αρχή του σύμπαντος μέχρι μια μετα-ανθρώπινη Γη, περνώντας καθ' οδόν από ταφικούς θαλάμους της Εποχής του Χαλκού, παρισινές κατακόμβες, τηκόμενους παγετώνες στη Γροιλανδία, «άναστρους» ποταμούς και αρκτικές θαλάσσιες σπηλιές, υπόγεια δίκτυα μυκήτων μέσω των οποίων επικοινωνούν τα δέντρα και μια βαθιά βυθισμένη «κρυψώνα», σχεδιασμένη για την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων για 100.000 χρόνια.
Παγκόσμια στη γεωγραφία της και γραμμένη με λυρισμό και δύναμη, η Υπογαία μιλά με ρωμαλέο λόγο για την τωρινή μας στιγμή. Από τις εξαίρετες πρώτες της σελίδες ως το βαθιά συγκινητικό της τέλος, είναι ένα ταξίδι στο θαύμα, την απώλεια, το φόβο, την ελπίδα. Η Υπογαία σηματοδοτεί μια νέα καμπή στη μακροχρόνια χαρτογράφηση των σχέσεων ανάμεσα στο τοπίο και την ανθρώπινη καρδιά που επιχειρεί ο Macfarlane.
Ο Robert Macfarlane είναι συγγραφέας βραβευμένων και ευπώλητων βιβλίων για τη φύση, τον τόπο και τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των Mountains of the Mind, The Wild Places, The Old Ways, Landmarks και (με την Jackie Morris) The Lost Worlds. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει διασκευαστεί σε ταινίες, τηλεόραση, ραδιόφωνο, θέατρο και μουσική. Το 2017 του απονεμήθηκε το βραβείο E. M. Forster από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων. Διδάσκει στο κολέγιο Emmanuel στο Κέμπριτζ. Η Υπογαία βραβεύτηκε με το βραβείο Wainwright το 2019, για το καλύτερο αγγλικό βιβλίο για τη φύση, με το NDR Sachbuchpreis το 2019 για τον σημαντικότερο μη μυθοπλαστικό τίτλο στη Γερμανία, ενώ η εφημερίδα Guardian τη συμπεριέλαβε στα 100 πλέον σημαντικά βιβλία που έχουν εκδοθεί ως τώρα στον 21ο αιώνα.
Bill Bryson
Το σώμα: Ένας ταξιδιωτικός οδηγός
Τίτλος πρωτοτύπου: The Body: A guide for occupants
Χρόνος έκδοσης: Νοέμβριος 2019
Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός
Σελίδες: 512
Απολύτως προσιτό και εξόχως εθιστικό, αυτό το βιβλίο είναι το πλέον εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο για να κατανοήσετε το σώμα στο οποίο κατοικείτε – πώς λειτουργεί, πώς αυτοθεραπεύεται και πώς μπορεί να «χαλάσει». Γραμμένο με αφοπλιστικό χιούμορ και άφθαστη ευφυΐα από τον μεγαλύτερο σύγχρονο εκλαϊκευτή, το Σώμα θα σας συναρπάσει με τα απίστευτα επιστημονικά δεδομένα που θα μάθετε (το σώμα σας έφτιαξε ένα εκατομμύριο ερυθρά αιμοσφαίρια όσο εσείς διαβάζατε αυτό το κείμενο) και θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε βαθύτερα το θαύμα της ζωής γενικότερα, αλλά και του εαυτού σας ειδικότερα. Διάγουμε τον βίο μας μέσα σε αυτή τη ζεστή μάζα από σάρκα και όμως τη θεωρούμε εντελώς δεδομένη, γράφει ο Bryson. Το Σώμα θα γιατρέψει αυτή σας την αδιαφορία με γενναίες δόσεις εκπληκτικών πληροφοριών και ακαταμάχητα διασκεδαστικών ιστοριών από την ιστορία της επιστήμης.
Ο Bill Bryson (Μπιλ Μπράισον) γεννήθηκε το 1951 στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Το 1977 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία κι έμεινε εκεί για πολλά χρόνια, δουλεύοντας στους Times, πριν επιστρέψει οριστικά στην πατρίδα του. Τα βιβλία του, χάρη στην πρωτοτυπία και το χιούμορ τους, αγαπήθηκαν από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και του χάρισαν τον τίτλο του σπουδαιότερου σύγχρονου αφηγητή – συγκεκριμένα έχει πουλήσει περισσότερα από 16.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα έργα του Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν) (βραβείο Aventis), Ένας Αμερικανός ταξιδεύει στη Βρετανία (και κρατά σημειώσεις από το μικρό αυτό νησί) (περισσότερα από 10.000.000 αντίτυπα), Σαίξπηρ: Όλη η αλήθεια για τη ζωή του.
David Wallace-Wells
Ακατοίκητη Γη: Μια ιστορία του μέλλοντος
Τίτλος πρωτοτύπου: The Uninhabitable Earth - A Story of the Future
Χρόνος έκδοσης: Νοέμβριος 2019
Μετάφραση: Κωστής Πανσέληνος
Σελίδες: 352
Ο αργός ρυθμός της κλιματικής αλλαγής είναι ένα παραμύθι σχεδόν τόσο ολέθριο όσο και το παραμύθι πως δεν συμβαίνει καν, και μας πλασάρεται μαζί με μια σειρά άλλες αυταπάτες που σκοπό έχουν να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα: Ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λαμβάνει χώρα μακριά μας και αφορά μόνο τον Αρκτικό Κύκλο. Ότι αφορά απλώς το επίπεδο της θάλασσας και τις ακτές, και δεν είναι μια απειλή κατά κάθε τοποθεσίας και κάθε μορφής ζωής. Ότι είναι μια απειλή κατά του «φυσικού» κόσμου, όχι του ανθρώπινου. Ότι οι δύο αυτοί κόσμοι είναι δήθεν ξεχωριστοί, και πως σήμερα ζούμε κατά κάποιον τρόπο εκτός ή «υπεράνω» ή προστατευμένοι από τη φύση, και όχι εντός της και κυριολεκτικά κατακλυσμένοι από αυτήν. Ότι ο πλούτος μπορεί να χρησιμεύσει σαν ασπίδα μπροστά στον όλεθρο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ότι έχει υπάρξει στο παρελθόν κάτι ανάλογο της απειλής που αντιμετωπίζει σήμερα το ανθρώπινο είδος, που μας επιτρέπει να ατενίσουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία.
Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι αλήθεια.
Ο David Wallace-Wells είναι συντάκτης στο περιοδικό New York. Γράφει συχνά για θέματα επιστημονικά και πολιτιστικά. Πριν εργαστεί στο New York ήταν συντάκτης στο Paris Review. Έχει σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Brown. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Το βιβλίο του Ακατοίκητη Γη βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ των New York Times.
Διονύσης Π. Σιμόπουλος
Ο ουρανός της Ελλάδας: Άνοιξη
Χρόνος έκδοσης: Φεβρουάριος 2020
Σελίδες: 240
Ο Διονύσης Σιμόπουλος μας ξεναγεί στον ελληνικό ουρανό ανά εποχή εξηγώντας μας και αναλύοντάς μας ποιοι αστερισμοί είναι ορατοί ανάλογα με την κάθε εποχή, πώς πήρε το όνομά του ο κάθε μήνας του έτους και εισάγοντάς μας σε βασικές έννοιες της αστρονομίας.
Στην έκδοση περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Απόσπασμα από το βιβλίο
Παρόλο που στη διάρκεια του έτους η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, εμείς δεν αισθανόμαστε την κίνηση αυτή αν και κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση απ' αυτή που βρισκόταν την προηγούμενη. Έτσι από κάθε νέα θέση αντικρίζουμε τον Ήλιο από μια διαφορετική γωνία καθώς μετακινείται καθημερινά από τη δύση προς την ανατολή. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε και διαφορετικούς αστερισμούς στις διαφορετικές εποχές.
Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα. Είναι αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα όπου χρημάτισε Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Διευθυντής Πλανηταρίου. Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε ως Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου μέχρι το 2014. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008). Είναι Εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας. Το 2012 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον τίμησε για τη σημαντική του συμβολή στην εκλαΐκευση της επιστήμης στη χώρα μας. Με στόχο τη σωστή μαζική επιμόρφωση έχει γράψει περισσότερα από 27 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης σε σειρές εκπομπών για την τηλεόραση, πάνω από 250 σενάρια (κείμενα και σκηνοθεσία) πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, κι έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις με θέματα Επιστήμης και Αστροφυσικής σ' ολόκληρη τη χώρα.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία: Είμαστε αστρόσκονη, Η άνοιξη του σύμπαντος και Από τα Ψηλαλώνια στο φεγγάρι.
Νίκος Βατόπουλος
Όπου και να ταξιδέψω… Περπατώντας σε 24 πόλεις
Χρόνος έκδοσης: Νοέμβριος 2019
Σελίδες: 352
Ο Νίκος Βατόπουλος επιχειρεί μια αποτύπωση του αστικού χώρου στην Ελλάδα μέσα από το ασκημένο, υποκειμενικό του βλέμμα εστιάζοντας στην ατμόσφαιρα 24 πόλεων, σε κτίρια και σε διαδρομές. Οι πόλεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι με αλφαβητική σειρά: Άμφισσα, Άρτα, Βόλος, Δράμα, Ερμούπολη, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κατερίνη, Κομοτηνή, Κόρινθος, Λαμία, Λάρισα, Λιβαδειά, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Πάτρα, Ρόδος, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φλώρινα.
Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε ως ανάγκη και ως επιθυμία. Από το 2016 άρχισα συστηματικά να περιηγούμαι στο σώμα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ήταν η ηπειρωτική χώρα αυτή που μου τραβούσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, ιδίως οι πόλεις που δεν ήταν απολύτως ή καθόλου τουριστικές. Βεβαίως, το βλέμμα μου αγκάλιαζε το σύνολο της χώρας από την Κρήτη ως τη Μακεδονία και από τη Θράκη ως τα Επτάνησα, αλλά η ανάγκη μου ήταν να περιεργαστώ το αστικό απόθεμα, που ένιωθα ότι ήταν παραμελημένο, αγνοημένο, υποτιμημένο και σε απόσυρση.
Η μεγάλη μου επιθυμία οριζόταν από αυτό που έβλεπα όλα αυτά τα χρόνια, σε όλη την Ελλάδα. Έναν ανεκμετάλλευτο πλούτο, θραύσματα αστικού πολιτισμού που έμοιαζαν με λάφυρα αφημένα, μια αχανής και ακανόνιστη παρακαταθήκη που ζητούσε ένα νέο βλέμμα.
Σε αυτό το βιβλίο επέλεξα να καταθέσω μερικά σύντομα, προσωπικά και ιμπρεσιονιστικά κείμενα για 24 πόλεις. Η επιλογή βασίζεται απλώς και μόνο στην εμπειρία μιας πρόσφατης επίσκεψης. Σκοπίμως απουσιάζει η Θεσσαλονίκη, που από μόνη της είναι μία «ήπειρος», ένας κόσμος ολόκληρος. Παρομοίως, λείπει και ο Πειραιάς όπως και πολλές και σημαντικές πόλεις, καθώς σκοπός αυτού του βιβλίου δεν είναι η εγκυκλοπαιδική καταγραφή αλλά η ενδεικτική και απολύτως υποκειμενική παράθεση παραδειγμάτων που ενισχύουν την κεντρική θέση αυτής της συλλογής σκέψεων, παρατηρήσεων και φωτογραφιών για την αστική αναγέννηση της Ελλάδας.
Η μεγάλη αγάπη για τις ελληνικές πόλεις είναι κεντρική στη θεώρησή μου για τον κόσμο, το αύριο, την Ιστορία και τους ανθρώπους που έζησαν, ζουν και θα ζήσουν. Το ταξίδι συνεχίζεται…
Νίκος Βατόπουλος
Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε το 1960. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Η Καθημερινή, στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Έχει ειδικευθεί σε θέματα αθηναϊκά και αστικού πολιτισμού. Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Το πρόσωπο της Αθήνας. Το 2011 ίδρυσε τη διαδικτυακή ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» που αριθμεί πάνω από 23.000 μέλη. Το 2014 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση φωτογραφιών με θέμα Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου (αίθουσα τέχνης ena) και παρουσίασε ως προσωπικό πρότζεκτ την έκθεση Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία: Περπατώντας στην Αθήνα και Μικροί δρόμοι της Αθήνας.
Ανανέωση 03/04/2020
Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για τις συμμετοχές σας!
Η κλήρωση για τον διαγωνισμό έχει γίνει και αναδείχθηκαν οι παρακάτω νικητές:
- Nikos Doxas
- Katerina Mavraki
Θα παρακαλούσαμε τους νικητές να μας στείλουν το email τους και τον τίτλο του ebook που επέλεξαν με ένα μήνυμα στο facebook ή στο info[at]mixgrill[dot]gr. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο θα φροντίσουν για την αποστολή του ebook.