
REPO MAN
(They don't make 'em like that anymore)
Πρόσφατα βγήκε μια ταινία με τίτλο Repo-Men και μου έφερε στο μυαλό το εκπληκτικό Repo Man, μια από τις αγαπημένες μου ταινίες. Επειδή λειτουργώ συνειρμικά, κάθισα και το είδα για πολλοστή φορά και σκέφτηκα πόσο σπανίζουν οι rock 'n' roll ταινίες σήμερα. Και δεν εννοώ κλασικές βιογραφίες τύπου I Walk the Line ή το πρόσφατο When You're Strange που ωραιοποιούν τα πάντα και πέθαναν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Ούτε το Taking Woodstock που ήταν ενημερωτικό μεν αλλα κατά βάθος ήταν άλλο ένα feel good movie.
Όμως το Repo Man δεν είναι τίποτα απ' όλα αυτά. Βγήκε το 1984 και είναι στριφνό, προβοκατόρικο, αιρετικό, μηδενιστικό, καθόλου πολιτικά ορθό δηλαδή. Δε θα άρεσε καθόλου στον Bono δηλαδη. (Xα χα χα. Εδώ είναι το σημείο όπου έγινα επίκαιρος.) Δεν έχει καν κανένα σημείο που θα το έκανε εύπεπτο και αποδεκτό από το πλατύτερο κοινό, παρότι γυρίστηκε και κυκλοφόρησε από μεγάλο στούντιο. Για τους υστερικούς με τη λεπτομέρεια, θα μπορούσα να το περιγράψω ως μια punk κωμωδία επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν είναι, φυσικά, κάτι τόσο απλό. Είναι μια από εκείνες τις rock 'n' roll ταινίες που στο τέλος σε κάνουν να θέλεις να τα χέσεις όλα και να πάρεις τους δρόμους και τις εθνικές οδούς και να κάνεις τους κεφαλιού σου.

Μια μέρα πέφτει τυχαία πάνω στον Bud, έναν μπαρουτοκαπνισμένο επαγγελματία repo man και χωρίς να το καταλάβει γίνεται κι αυτός μέλος του μισητού κλάδου, καθώς η δουλειά του repo man είναι να παίρνει πίσω (να κλέβει ουσιαστικά) τα αυτοκίνητα εκείνων που δεν πληρώνουν τις δόσεις τους. Στο ρόλο του Bud, o Harry Dean Stanton είναι πραγματικός άρχοντας, γεννημένος για τέτοιους cult ρόλους. Σνιφάρει ακατάπαυστα αμφεταμίνες και αμολάει φοβερά τσιτάτα.
Οι καλύτερες ατάκες ανήκουν στον Stanton. ''Οι απλοί άνθρωποι είναι τόσο βαρετοί'' λέει κάποια στιγμή στον ''νεοσύλλεκτο'' Otto, εκθειάζοντας το ricok;indyno επάγγελμα του repo man και αναπτύσσοντας τους κώδικες τιμής του. Και σε μια σκηνή που ο μικρός εξηγεί τη δική του φιλοσοφία, ο Bud τα παίρνει στο κρανίο και τον απειλεί: "Είσαι κομμουνιστής, μικρέ; Δε θέλω κομμουνιστές στο αμάξι μου. Ούτε χριστιανούς.''
Παράλληλα με όλα αυτά, ένας παρανοημένος οδηγός καταφτάνει στο Λος Άντζελες κουβαλώντας ένα παράξενο φορτίο στο πορτ μπαγκάζ, μια μυστηριώδη λάμψη. Τον κυνηγούν κάποιοι αδίστακτοι κυβερνητικοί πράκτορες. Το φιλμ παίρνει μια sci fi τροπή που πρσοφέρει ακόμη περισσότερο στην αλλόκοτη γοητεία του. Μάλιστα ο ελληνικός τίτλος όταν είχε βγει τότε ήταν Η Λάμψη Που Σκοτώνει. Τρέχα γύρευε δηλαδή.

Αυτό ήταν το ντεμπούτο του Alex Cox, του σκηνοθέτη που αμέσως μετά γύρισε μια ταινία για τον Ρωμαίο και την Iουλιέτα των σκουπιδιών, το Sid and Nancy. Aργότερα έκανε το Straight to Hell, ένα πανκ γουέστερν με τον Joe Strummer, τον Εlvis Costello, τους Pogues και την άγνωστη τότε Courtney Love. Ίσως κάποια μέρα μιλήσουμε και γι' αυτά. Όμως το Repo Man θα παραμείνει το cult διαμάντι που θα ξετρυπώνω κάθε τόσο από τη συλλογή μου.