Alkyone Exit Sign

Alkyone - Exit Sign

Καλωσορίζουμε το καινούργιο αερικό της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Διαβάστηκε φορες

Τι θα ακούσετε:

folk, indie pop


Βαθμολογία:

7


Σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Mojo πριν λίγο καιρό, ο θρυλικός Johnny Marr, πάλαι ποτέ κιθαρίστας των Smiths και πετυχημένος σόλο καλλιτέχνης, ανέφερε την επίδραση που ασκεί η ψυχογεωγραφία (psychogeography) στην σύνθεση των τραγουδιών του, το πώς συμβάλλει με άλλα λόγια το γεωγραφικό περιβάλλον στο συναίσθημα και τη συμπεριφορά κάποιου. Μεγαλωμένος στο Manchester την δεκαετία του '70 και ενεργός μουσικά στα δύσκολα 80s, διαμόρφωσε το μουσικό προφίλ του μέσα από όσα έζησε και ένιωσε εκείνα τα χρόνια.

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να ειπωθεί και για την Alkyone, μια νέα παρουσία στα μουσικά δρώμενα που πρόσφατα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο album της "Exit Sign". Μεγαλωμένη στην Κεντρική Μακεδονία, μεταξύ της Έδεσσας, όπου ζει, και του χωριού Ξανθόγεια, όπου εργάζεται ως δασκάλα ειδικής αγωγής σε δημοτικό σχολείο, η Alkyone έχει μέσα της την αύρα των βουνών, το κελάρυσμα των ποταμών και την αλλαγή των εποχών που μπορείς ακόμα να ζήσεις εκτός μεγαλουπόλεων. Και αυτά αντανακλώνται στις συνθέσεις του δίσκου, μια φρέσκια, αγνή, αγγλόφωνη folk pop, ανάλαφρη σαν αερικό.

Μια κινηματογραφική αίσθηση πλανάται διάχυτη για όσο διαρκεί ο δίσκος, σαν σκηνές από ταινίες, φανταστικές ή μη, να περνάνε μπροστά από τα μάτια μας. Ήταν η παρακολούθηση πολλών ταινιών από μικρή ηλικία που την ώθησε να γράψει στα αγγλικά, μαζί με την αγάπη του πατέρα της για την μουσική που μοιράστηκε μαζί της, ενώ το καλλιτεχνικό της όνομα το υιοθέτησε από το πτηνό που έβλεπε στον ύπνο της. Οι επιρροές της, όπως έχει πει, απλώνονται στο ευρύ φάσμα της folk και indie pop/rock, με προεξέχουσα την αγάπη της για τον Bon Iver (ακούστε τη διασκευή της στο "The Wolves I & II"), τον Eddie Vedder (ομοίως για το "Society"), τους Florence + The Machine. 

Πριν την κυκλοφορία του "Exit Sign", το ομότιτλο «Αερικό» του Θανάση Παπακωνσταντίνου ήταν η δεύτερη διασκευή με την οποία την έμαθε για τα καλά το μουσόφιλο κοινό, αφού είχε προηγηθεί η πολύ ωραία ερμηνεία της στο παραδοσιακό ηπειρώτικο «Ξενιτεμένα μου Πουλιά», που προκάλεσε αίσθηση. Η ίδια έχει δηλώσει ότι αυτή η επαφή με το φυσικό περιβάλλον είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τη δημιουργία των τραγουδιών της. Ακούγοντας συνθέσεις σαν το "Genesis" και το "Oh Mother" καταλαβαίνουμε με τη μία τι εννοεί. Αντίστοιχα, το "Mine", ένα ethnic-folk τραγούδι, γράφτηκε στα βουνά του Πηλίου, στον Άγιο Λαυρέντιο, ένα χωριό που τα τελευταία 17 χρόνια φιλοξενεί τα εργαστήρια του Μουσικού Χωριού.

Το "Rivers" μάς μεταφέρει σε φανταστικά ποτάμια, να ακολουθούμε την ροή του νερού, ελεύθεροι από ότι μας βαραίνει. Το "Hold On" είναι το ανεβαστικό και αισιόδοξο τραγούδι του δίσκου, με την Alkyone να μας προτρέπει να αντέξουμε την σκληρή πραγματικότητα που ζούμε, ενώ το "Exit Sign" αναλαμβάνει να μας πάει στην έξοδο του μουσικού της κόσμου μετά την περιπλάνηση μας σε αυτόν στα άλλα τραγούδια του άλμπουμ.

Κλείνοντας, ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει την μουσική της Alkyone είναι η ατμόσφαιρα και οι εικόνες που αυτή δημιουργεί. Τα τραγούδια του ντεμπούτου album της έχουν ψήγματα των προαναφερθέντων καλλιτεχνών, μαζί με την αναμφισβήτητη παρουσία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, δοσμένης μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Η συμμετοχή της, μάλιστα, σε κύκλο συναυλιών στη Γερμανία μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, σε ερμηνείες τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, ενισχύει κατά κάποιο τρόπο ακόμα περισσότερο την ιδιαίτερη ματιά της πάνω στην ελληνική παράδοση. 

Και εδώ ίσως έγκειται μια αδυναμία των πρωτότυπων συνθέσεών της, αν τις συγκρίνουμε και με τις αξιομνημόνευτες διασκευές που έχει κάνει. Θα πρέπει να δουλευτούν ακόμα περισσότερο τα τραγούδια της για να μπορέσει να ανέβει ένα σκαλί ψηλότερα στην επόμενη δισκογραφική της δουλειά, πράγμα που λογικά θα συμβεί, μιας και διαθέτει και το ταλέντο και την διάθεση για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για μια πρώτη μουσική γνωριμία μαζί της, το "Exit Sign" είναι κάτι παραπάνω από καλό.


Διαβάστε ακόμα