Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά κι έτσι είπαμε να μαζέψουμε όσες πληροφορίες μπορούσαμε να έχουμε για το τι θα δούμε στις μουσικές σκηνές τους επόμενους μήνες. Τι θα ακούσουμε λοιπόν το φετινό χειμώνα;
Οι συνθέτες
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Ακροπόλ για δύο συναυλίες του, στις 28-29 Οκτώβρη, με ερμηνευτές τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Κώστα Μακεδόνα, την Κατερίνα Αυγέρη και τη Βανέσα Καλκάνη.
Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα δώσει 4 συναυλίες αφιερωμένες σε μεγάλους συνθέτες και ποιητές στο Θέατρο Παλλάς. Στις 10-11 Νοέμβρη μαζί του θα είναι η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Χαρούλης, ενώ στις 12-13 Νοέμβρη το ρόλο του ερμηνευτή θα πάρουν οι Έλλη Πασπαλά, Μανώλης Λιδάκης και Ηρώ Σαϊα.
Ο Θάνος Μικρούτσικος συνεχίζει και φέτος με το Χρήστο Θηβαίο, από τον Ιανουάριο στο Σταυρό του Νότου, με τη Ρίτα Αντωνοπούλου να προστίθεται στο σχήμα.
Ο Νίκος Ξυδάκης ετοιμάζει μουσικές παραστάσεις με νέες μελοποιήσεις ποιητών που πιθανότατα θα φιλοξενηθούν στον Ιανό.
Οι ερμηνεύτριες
Η Χάρις Αλεξίου θα συμμετάσχει στο αφιέρωμα στο cinema του Nino Rota, ενώ από τον Ιανουάριο θα ξαναβρεθεί επί σκηνής με τη Δήμητρα Γαλάνη μετά από πολλά χρόνια, σε σειρά συναυλιών που θα γίνουν στο Παλλάς.
Στο Παλλάς θα δούμε ένα ακόμα γυναικείο ντουέτο, αυτό της Άλκηστης Πρωτοψάλτη με την Ευανθία Ρεμπούτσικα στις 17 Δεκεμβρίου.
Η Μελίνα Κανά θα είναι στο PassPort του Πειραιά για δύο Σάββατα (15, 22/10) μαζί με τη Λιζέτα Καλημέρη, την οποία θα δούμε επίσης στο πλευρό του Μπάμπη Στόκα στη μουσική σκηνή Δίπλα στο ποτάμι κάθε Παρασκευή και Σάββατο από 2/12 (έως 15/1).
Η Δήμητρα Γαλάνη συνεχίζει τη συνεργασία της με τον Vassiliko με εμφανίσεις στο Gazarte στις 14-15, 21-22 και 28 Οκτωβρίου.
Για την Ελένη Τσαλιγοπούλου δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, ωστόσο ακούγεται πως ίσως ανέβει σε μουσική σκηνή το Δεκέμβριο.
Η Φωτεινή Βελεσιώτου θα είναι στην Αυλαία κάθε δεύτερη Κυριακή από τις 16/10.
Η Ευρυδίκη θα βρίσκεται από τις 7/10 και κάθε Παρασκευή για 6 εμφανίσεις στο Σταυρός του Νότου Plus, με σημαντικούς καλεσμένους επί σκηνής κάθε βράδυ.
Με ήχο ηλεκτρικό απ'τα παλιά

Κλασική και δοκιμασμένη η συνταγή των... παλιοροκάδων Δημήτρη Πουλικάκου, Λάκη Παπαδόπουλου και Γιάννη Γιοκαρίνη που θα συμπράξουν για δύο εμφανίσεις (7, 8/10) στη σκηνή του Κύτταρο Live. Παπαδόπουλος και Γιοκαρίνης θα ξαναβρεθούν αργότερα, στο Ρυθμός Stage στην Ηλιούπολη, για τρεις κοινές εμφανίσεις (14, 21, 28/10).
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεκινά στις 4/11 τις εμφανίσεις του στο Club 22 μαζί με τον Μιχάλη Τζουγανάκη και τα Κίτρινα Ποδήλατα.
Τραγουδοποιοί σε παλιές και νέες συνταγές

Ο Παντελής Θαλασσινός θα είναι το Νέμβριο στο Σταυρό του Νότου, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου θα βρεθεί στη μουσική σκηνή Δίπλα στο Ποτάμι, για έξι μόνο παραστάσεις.
Ο Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει στο Ζυγό, από τέλη Ιανουαρίου, και πάλι σε δικό του πρόγραμμα, αλλά για πρώτη φορά μετά από χρόνια ενδέχεται να μην τον ακολουθεί η γνωστή του μπάντα αλλά να συνοδεύεται από ένα λιτό, ακουστικό σχήμα εγχόρδων.
Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου θα κάνει και φέτος το χειμώνα εμφανίσεις σε δύο διαφορετικές σκηνές του λεκανοπεδίου μετά τα Χριστούγεννα, ενώ την Άνοιξη θα δώσει συναυλία στη Θεσσαλονίκη.
Ο Ορφέας Περίδης θα είναι από τα τέλη Νοέμβρη στη μουσική σκηνή Αυλαία με ένα ακουστικό σχήμα.
Ο Φοίβος Δεληβοριάς δεν θα περιοριστεί στα καθιερωμένα, αλλά θα συμπράξει με τη Μάρθα Φριντζήλα, πιθανότατα στο Gazarte, σε μια παράσταση όχι με τραγούδια, αλλά για το τραγούδι, όπως μας είχε πει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του εδώ στο MG.
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου ετοιμάζει εμφανίσεις με αφορμή τα 30 του χρόνια στο τραγούδι. Ακούγεται πως θα τις παρουσιάσει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.
Οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας φαίνεται πως θα συνεχίσουν τις από κοινού εμφανίσεις που άρχισαν ξανά πριν δύο χρόνια μετά από παύση μιας δεκαετίας. Έτσι, μαζί με το δίσκο που ετοιμάζουν, ενδέχεται να τους βλέπουμε στο Fuzz Club την πρώτη μέρα κάθε μήνα.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συνεχίζει για μία ακόμη χρονιά με τη Σοφία Γεωργαντζή στο πλάι του και θα είναι και φέτος στο Ρυθμός Stage της Ηλιούπολης από την 1η Οκτώβρη.
Η Ηρώ θα παρουσιάσει μία μουσική παράσταση με πολλά διαφορετικά στοιχεία. Έχοντας στο πλάι της τον ηθοποιό Αργύρη Αγγέλου και με τον Γιώργο Καπουτζίδη να υπογράφει τα κείμενα, ξεκινά στις 14/10 (και κάθε Παρασκευή & Σάββατο), στο Tas Stage, σειρά εμφανίσεων που θα συνδυάζουν το τραγούδι με την πρόζα.
Ο Δημήτρης Μητσοτάκης και οι Ευδαίμονες θα είναι και φέτος στο BAR², στην πλατεία Εξαρχείων, από τις 21/10 και κάθε Παρασκευή. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, ο πρώην ηγέτης των Ενδελέχεια θα παρουσιάζει κάθε Δευτέρα (από 24/10) τη μουσικοθεατρική παράσταση "Καυτή σούπα", βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του.
Ο Θάνος Ανεστόπουλος θα εμφανίζεται κάθε Παρασκευή στην Αυλαία από τις 21/10 έως τις 11/11.
Ο Βορράς και ο Νότος πάνε... ποτάμι και λιμάνι
Δύο ιδιαίτερες περιπτώσεις συγκροτημάτων, οι Χαϊνηδες από την Κρήτη και οι Χειμερινοί Κολυμβητές από τη Μακεδονία, θα περάσουν φέτος από μουσικές σκηνές της Αθήνας. Συγκεκριμένα, οι Χαϊνηδες θα συνεργαστούν με τον Ψαραντώνη σε παραστάσεις που θα ξεκινήσουν στο Δίπλα στο Ποτάμι στις 21/10 (κάθε Παρασκευή-Σάββατο έως 19/11). Ακόμη, οι Χειμερινοί Κολυμβητές του Αργύρη Μπακιρτζή θα εμφανιστούν στο PassPort του Πειραιά στις 25 και 26 Νοεμβρίου.
Η νέα γενιά

Τους Burger Project θα δούμε στο ξεκίνημα της σεζόν σε δύο μουσικές σκηνές. Τις Πέμπτες 13 & 20 Οκτώβρη θα είναι στο PassPort, ενώ από 18 Νοέμβρη θα τους βρίσκουμε στη μουσική σκηνή Αυλαία.
Η Βασιλική Καρακώστα δείχνει διάθεση να ξεφύγει από τα τετριμμένα παρότι κρατά το γνωστό τίτλο των προσωπικών της παραστάσεων (Κουρελού). Η Κουρελού όμως τώρα γίνεται Project και η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια ξεκινά σειρά εμφανίσεων με τη συνοδεία μόνο του βιολοντσέλο του Κ.Μπουντούνη και ένα πρόγραμμα με διασκευές από Τσιτσάνη, Πορτοκάλογλου, Μάλαμα μέχρι Κουρκούλη και Βέρτη! Στο "Αγγέλων Βήμα" στις 19 & 26 Οκτώβρη και στις 2, 9 & 16 Νοέμβρη.
Ο Πάνος Μουζουράκης παραμένει και φέτος στο Σταυρό του Νότου έχοντας στο πλάι του τον Βαγγέλη Ασημάκη σε εμφανίσεις που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβρη. Στην ιστορική σκηνή του Νέου Κόσμου θα βρεθούν επίσης ο Γιώργος Μυλωνάς, οι Lexicon Project (από 2/10), ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης (από 5/10), οι Δραμαμίνη και ο Μάνος Λυδάκης με καλεσμένους, ενώ το Μάρτη στην Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενηθεί για μία ακόμα χρονιά ο Γιάννης Χαρούλης. Στην τρίτη σκηνή του "Σταυρού", στο ΣτΝ Plus, θα βρίσκεται κάθε Σάββατο (από 1/10) η Ραλλία Χρηστίδου μαζί με την ηθοποιό Σοφία Βογιατζάκη.
Η μουσική σκηνή Πυρήνας ξεκινά στις 6/10 με την "Εβδομάδα νέων τραγουδοποιών" στα πλαίσια της οποίας θα παίξουν οι Νίκος Χαλβατζής & Γιάννης Σταθόπουλος (6, 13 , 20 /10), Νίκος Ζουρνής (7, 14 /10), Απόστολος Ρίζος & Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης (8/10). Στις 21 & 28 Οκτώβρη θα εμφανιστούν οι Βαγγέλης Καζαντζής και Μαρίνα Δακανάλη, στις 27/10 ο Θέμος Σκανδάμης και στις 29/10 ο Δώρος Δημοσθένους, ενώ όλες τις Δευτέρες του Νοέμβρη στη σκηνή του Πυρήνα θα βρίσκουμε τον Βασίλη Φλώρο.
Oι Yianneis επιστρέφουν στο Koo Koo για τρεις εμφανίσεις (21,28/10 & 4/11).
Σε δρόμους λαϊκούς

Στη νέα μουσική σκηνή Acro θα δούμε ένα ενδιαφέρον πολυπρόσωπο πρόγραμμα με την Ελένη Βιτάλη, τη Γιώτα Νέγκα, τη Μελίνα Ασλανίδου, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τον Τάκη Σούκα.
Επιστροφή για τα Παιδιά από την Πάτρα που θα έχουν μαζί τους και τον Λάμπρο Καρελά, όπως και καλεσμένους - έκπληξη (Παύλο Χαϊκάλη και Ελένη Φιλίνη). Ξεκίνησαν στις 23/9 στο νέο χώρο Δραχμές.
Η Μαριώ θα είναι στις "Διαδρομές" από τις 30 Σεπτεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Μαζί της η Ζωή Παπαδοπούλου και η Χριστιάνα Γαλιάτσου.
Συναυλιακό Ακροπόλ

Νταλάρας διεθνώς και όχι μόνο
Η συνεργασία του Γιώργου Νταλάρα με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη μάλλον ναυαγεί κι έτσι ο ερμηνευτής ετοιμάζει και ετοιμάζεται για διάφορες συναυλίες διεθνώς, αλλά και στα καθ'ημάς. Καταρχήν θα τον δούμε στη σκηνή του PassPort μαζί με την Αρβελέρ, όπου θα ερμηνεύσει βυζαντινούς ύμνους. Επίσης, θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μουσική παράσταση για την τέχνη της κιθάρας στο ρεμπέτικο μαζί με τον Δημήτρη Μυστακίδη και τη Μάρθα Φριντζήλα (18-19/11). Στα εκτός των τειχών σημειώνουμε τη συμμετοχή του στην παρουσίαση μελοποιήσεων Καβάφη από τον Αλέξανδρο Καρόζα. Είναι το "Καβάφης Project" που θα κάνει πρεμιέρα στις 26/11 στη Βιέννη με ερμηνευτή τον Νταλάρα και αφηγητή τον Μπρούνο Γκαντζ. Τέλος, διαφαίνεται επανασύνδεση με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς στα πλαίσια του Αvo Session Basel στις 13/11.
Σχετικό θέμα