ΔΩΡΑ ΚΟΦΙΝΑ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης» (2009-2012). Συμμετείχε στο θεατρικό εργαστήρι Αγίας Βαρβάρας (2006-2008). Παρακολούθησε σεμινάρια της Ρέινα Εσκενάζυ «Ο ηθοποιός μπροστά στην κάμερα» (2014), της Rafika Chawishe «Τεχνική στην υποκριτική» (2013), του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Διδασκαλία και ανάλυση των έργων του» (2008 – 2009), καθώς και σεμινάριο κίνησης – χορευτικού αυτοσχεδιασμού με την Νίνα Αλκαλάη (2013).
Συμμετείχε στις παραστάσεις: « Σκηνές » του Ευθύμη Φιλίππου , σκηνοθεσία Μάνος Λαμπράκης - Ζωή Χατζηαντωνίου, αναλόγιο Θέατρο Τέχνης (2014), «Πολύ κακό για το τίποτα » του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ , σκηνοθεσία Ελένη Βλάχου, θεατρική ομάδα Όμορος, (2013-2014) .Στον κινηματογράφο συμμετείχε στην μεγάλου μήκους ταινία «Park», σκηνοθεσία Σοφία Εξάρχου (2014), στην μεσαίου μήκους ταινία «Τραπουλόχαρτο», σκηνοθεσία Βαγγέλης Στεφάνου.
Ερ. Πες μου σε παρακαλώ λίγα λόγια για την ομάδα σας;
Απ. Η θεατρική ομάδα “Όμορος” ((ὅμορος < ὁμός + ὅρος = που συνορεύει με) δημιουργήθηκε το 2013 από νέους ηθοποιούς με στόχο τη θεατρική έρευνα και δημιουργία. Με αφορμή τις θεατρικές συνθέσεις με θέμα τα έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο “Beton 7” και συγκεκριμένα με το “Πολύ κακό για το τίποτα” κάναμε την πρώτη μας θεατρική εμφάνιση που με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε στο θέατρο “Αλκμήνη”.
Ερ. Πόσο εύκολο είναι για έναν ηθοποιό που έχει μέσα του στοιχεία ναρκισσισμού να συνυπάρχει με άλλους ως ομάδα;
Απ. Η ομάδα είναι ένα σύνολο ατόμων που έχει ένα κοινό σκοπό. Επομένως, μιλάμε για το “εμείς” και όχι για το “εγώ”. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση ψήγματα ναρκισσισμού δεν θα μπορούσαν να υπερισχύσουν.
Ερ. Τώρα παρουσιάζετε το έργο του Γ. Χορτάτση “Ερωφίλη”. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία πιστεύεις ότι κάνουν το έργο διαχρονικό και επίκαιρο;
Απ. Τα ίδια τα θέματα του έργου είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα. Έρωτας, θάνατος, αλαζονεία, ύβρις... Είναι στοιχεία που πρωταγωνιστούν στις ζωές όλων μας...
Ερ. Αναζητώντας πληροφορίες στο βικιπαίδεια για την παράσταση, διαπίστωσα ότι συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται τα ιντερμέδια. Στη δική σας την παράσταση υπάρχουν;
Απ. Ο σκηνοθέτης μας επέλεξε στη δική μας παράσταση να μην υπάρχουν. Ωστόσο, έχουν κρατηθεί σε μεγάλο μέρος τα χορικά τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική που παντρεύει την παράδοση με τα σύγχρονα ακούσματα.
Ερ. Ποιος είναι ο δικός σου ρόλος στην παράσταση;
Απ. Εγώ υποδύομαι την Χρυσόνομη, μία γυναίκα στοργική προς τη νέα (Ερωφίλη), σεβάσμια απέναντι στο βασιλιά (Φιλόγονος), που ισορροπεί ανάμεσα στη μητρική φιγούρα και στο φόβο της εξουσίας...
Ερ. Ακούγεται δύσκολος ρόλος. Πόσο εύκολα το διαχειρίστηκες παρά το νεαρό της ηλικίας σου;
Απ. Η αλήθεια είναι ότι όταν έγινε η διανομή κυριάρχησε μέσα μου η ανασφάλεια και ο φόβος πως δε θα μπορέσω να ανταπεξέλθω στο συγκεκριμένο χαρακτήρα. Το ίδιο το κείμενο όμως με διέψευσε καθώς ο λόγος του Γ. Χορτάτση και η ίδια η ιστορία δε σου αφήνει περιθώρια να μην υπερασπιστείς τον ήρωα που καλείσαι να ερμηνεύσεις. Σε αυτό βεβαίως έπαιξαν ρόλο και οι καθοδηγητικές οδηγίες του σκηνοθέτη μας.
Ερ. Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Μάξιμο Μουμούρη;
Απ. Ως ομάδα θέλαμε να δουλέψουμε με νέους συνεργάτες. Ο Μάξιμος είναι καθηγητής στη δραματική σχολή της Αγίας Βαρβάρας “Ιάκωβου Καμπανέλλη” από την οποία αποφοίτησα. Του ζητήσαμε να συνεργαστούμε και αμέσως αποδέχτηκε την πρόταση μας. Αυτό το γεγονός μας χαροποίησε ιδιαίτερα και περισσότερο εμένα γιατί είχα την αρχική ιδέα για τη συνεργασία αυτή.
Ερ. Βλέποντας σε τόσο ενθουσιασμένη για την παράσταση ομολογώ ότι μου εξάπτεις την περιέργεια για να τη δω. Πού μπορεί κάποιος να σας δει;
Απ. Η παράσταση θα διεξαχθεί στο φεστιβάλ των “Αισχυλείων” στο παλιό ελαιουργείο Ελευσίνας το Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Ιουλίου. Ωστόσο, είμαστε σε συζητήσεις για τη συνέχιση της παράστασης τη νέα σεζόν.
Λίγα Λόγια για το έργο:
Μια ομάδα νέων σε κάποιο κρητικό χωριό. Πανηγύρι. Το οξύμωρο της χαράς της αφήγησης μιας τραγικής ιστορίας. Το δέος μπροστά στην ανθρώπινη ικανότητα για το καλό και το κακό. Οι μοίρες των ηρώων μετέωρες πάνω στον τροχό της Τύχης.
Η Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση, έργο γραμμένο στην Κρήτη περίπου στα 1600 μ.Χ., στέκεται μεταξύ του λόγιου και του λαϊκού, του μεσαιωνικού και του αναγεννησιακού, της αρχαίας τραγωδίας και του θεάτρου του μπουλουκιού.
INFO
Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση | Ομάδα Όμορος
15νθήμερο Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας Αισχυλείων
11 και 12 Ιουλίου 2015
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Τηλ.: 210-5565613
Παλαιό Ελαιουργείο - Παραλία Ελευσίνας
http://www.aisxylia.gr/