Το Flow Festival του Ελσίνκι είναι το πιο "cool and cozy" μουσικό φεστιβάλ της Ευρώπης. Σας το είχαμε πρωτοσυστήσει το 2014 και από τότε έχουμε τακτική παρουσία, μεταδίδοντας λίγη έμπνευση από την υπέροχη ατμόσφαιρά του και τις ξεχωριστές μουσικές που φιλοξενεί. Φέτος θα έχουμε την χαρά να το ξαναεπισκεφτούμε με φρέσκια ματιά και νέες ιδέες. Οι ανταποκριτές μας Leni Zonta και Martino Fantato θα μεταδώσουν όλα όσα ζήσουν, γευτούν και ακούσουν το τριήμερο 9-11 Αυγούστου στην φινλανδική πρωτεύουσα.
Ως πρόλογο του φεστιβάλ, επικοινωνήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Tuomas Kallio και είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε αρκετές απορίες μας για όσα καθιστούν το Flow Festival μια μοναδική εμπειρία μουσικής -και όχι μόνο- απόλαυσης.
MixGrill: Τι σημαίνει το Flow Festival για την πόλη και γιατί το Ελσίνκι είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με το φεστιβάλ;
Tuomas Kallio: Το Flow Festival οργανώνεται από το 2004 στο Ελσίνκι και έχει εξελιχθεί από ένα μικρό club event σε μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες στη ζωντανή μουσική των ημερών μας. Λαμβάνει χώρα σε πολύ κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης και αποτελεί μια σημαντική τουριστική ατραξιόν. Το 2018 το ποσοστό των επισκεπτών μας που προέρχονται από το εξωτερικό έφτασε το 17%.
MG: Η ανάπλαση μιας περιοχή δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά το καταφέρατε. Ποια είναι η επίδραση στο Ελσίνκι;
TK: Πρέπει συνέχεια να σκεφτόμαστε την εξέλιξη της περιοχής του Suvilahti. Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στην έκταση του ιστορικού πρώην εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το 2007. Στόχος μας είναι να την κάνουμε διαθέσιμη για εκδηλώσεις και προσβάσιμη στο κοινό. Αυτό είναι και το υπάρχον μελλοντικό πλάνο του δήμου για την συγκεκριμένη έκταση.
MG: Έχετε σχέδια για επέκταση του φεστιβάλ, προσθέτοντας γειτονικούς χώρους και στεγάζοντας και άλλες μορφές τέχνης;
TK: Δεν είναι εφικτό να επεκτείνουμε σημαντικά το φεστιβάλ στη σημερινή του τοποθεσία. Φυσικά ο χώρος αλλάζει σε κάποιον βαθμό κάθε χρόνο. Για την ακρίβεια, φέτος η έκταση είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από πέρυσι. Εκτός αυτού, ίσως να υπάρξουν νέες μικρές εκδηλώσεις εκτός του κυρίως χώρου του φεστιβάλ, όπως η συνεργασία μας με την Εθνική Όπερα φέτος το καλοκαίρι.
MG: Έχετε σκεφτεί να αναζητήσετε άλλες εκτάσεις για ανάπλαση και χρήση για παράλληλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς;
TK: Το 2015 οργανώσαμε το Flow Festival στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας και το 2016 είχαμε τη δική μας σκηνή στη μουσική εβδομάδα του Ταλίν. Εκτός αυτών, έχουμε οργανώσει ορισμένες μικρότερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην πορεία των χρόνων. Φέτος το πρόγραμμα του Flow επεκτείνεται εκτός της κυρίως φεστιβαλικής περιοχής στην Εθνική Όπερα της Φινλανδίας, όπου θα παρουσιαστούν σύγχρονος χορός, ηλεκτρονική μουσική και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη πριν από το φεστιβάλ, 7 και 8 Αυγούστου. Οπότε, σίγουρα είμαστε ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις, που θα έχουν επίκεντρο το Flow Festival του Ελσίνκι.
MG: Ποιο είναι το μυστικό του Flow; Πώς γίνεται να συνυπάρχει η καινοτομία και μια φρέσκια ματιά στο μέλλον της μουσικής χωρίς να χάνεται η ξεχωριστή ταυτότητά του;
TK: Από την πρώτη του ημέρα το Flow είναι ένα φεστιβάλ για όσους αγαπούν τη μουσική. Έκτοτε υπηρετεί τα γούστα, τις αξίες και τις ιδέες των διοργανωτών του. Το Flow μοιάζει περισσότερο με μια κοινότητα, παρά με μια μεγάλη μάζα άσχετων ανθρώπων. Οι αξίες του περιλάμβαναν πάντοτε την καινοτομία, ενώ οι λίστες των επιτυχιών δεν ήταν ποτέ κύρια επιδίωξη στην προετοιμασία του προγράμματος. Μια ομάδα επτά ανθρώπων βρίσκεται στην καρδιά της διοργάνωσης και η επιμέλεια γίνεται ανάλογα με τα καλλιτεχνικά φεστιβάλ. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να παρουσιάζουμε ένα διεθνώς αξιόλογο σύνολο που να αγγίζει τόσο τις ενδιαφέρουσες νέες τάσεις, όσο και τα μεγαλύτερα φαινόμενα της σύγχρονης μουσικής. Στο πρόγραμμα θα βρείτε από άκρως πειραματική τέχνη και μουσική ως τους μεγαλύτερους ποπ σταρ διεθνώς. Οι λέξεις κλειδιά που μας καθοδηγούν στην συγκρότηση του προγράμματος είναι: περιέργεια, εξερεύνηση, έκπληξη και θάρρος.
MG: Ποια είναι η καλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ στο Flow Festival;
TK: Φέτος είναι η 16η χρονιά του Flow. Από το 2004 έχουν περάσει από τις σκηνές του χιλιάδες καλλιτέχνες από διαφορετικά είδη. Φυσικά έχουν έρθει μεγάλα ονόματα από τη διεθνή μουσική σκηνή, όπως οι Nick Cave & The Bad Seeds, Kanye West, The Roots, The Black Keys, Beach House, Kraftwerk, Björk, M.I.A., Bon Iver, Alicia Keys, Kendrick Lamar, Public Enemy, Cat Power, Outkast, Iron & Wine, My Bloody Valentine, απλώς για να αναφέρω μερικούς.
MG: Μπορείτε να μας αποκαλύψετε ορισμένους καλλιτέχνες που δεν έχετε καταφέρει να φέρετε στο Flow παρά τις διαρκείς προσπάθειές σας;
TK: Με συγχωρείτε, αλλά δεν μπορώ. Δεν σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα συγκροτείται με βάση έναν συνδυασμό από διαφορετικά πράγματα. Το Flow δεν προσανατολίζεται με βάση τους headliners.
MG: Ποιον ρόλο παίζουν οι υπόλοιπες μορφές τέχνης (π.χ. κινηματογράφος, εικαστικές εγκαταστάσεις κ.ο.κ.);
TK: Το πρόγραμμα του Flow Festival περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή συλλογή από δουλειές διαφόρων καλλιτεχνών, από street art ως εγκαταστάσεις φωτισμού και παραστατικές τέχνες. Για πρώτη φορά φέτος υπάρχει η επέκταση στην Εθνική Όπερα της Φινλανδίας, όπως ανέφερα παραπάνω. Εκτός από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα καθαυτό, ο χώρος του φεστιβάλ έχει μεταμορφωθεί στο τέλειο σκηνικό για να στεγάσει τις εκδηλώσεις, με ειδικούς φωτισμούς, διακόσμηση, design και καινοτόμα τεχνολογία εκδηλώσεων.
MG: Μπορούμε να θεωρήσουμε το Flow Festival σαν έναν μικρό κόσμο που προσπαθεί να περιορίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Έχετε κατορθώσει αρκετά πράγματα στον τομέα της βιωσιμότητας. Ποιες είναι οι επόμενες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσετε ώστε να βελτιωθείτε ακόμα περισσότερο;
TK: Μπορούμε να δράσουμε ως καθοδηγητές και πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά. Όλα όσα κάνουμε σήμερα μπορούν να επηρεάσουν τους εξωτερικούς συνεργάτες μας και τα δίκτυά μας. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει αντίκτυπος σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε ολόκληρη τη βιομηχανία.
MG: Ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Flow είναι η προσπάθεια για φυλετική ισότητα στην μουσική βιομηχανία, καθώς και η απόρριψη κάθε μορφής διάκρισης. Πώς μπορεί να υπάρξει ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα;
TK: Ο στόχος μας τα τελευταία 10 χρόνια είναι η απόλυτη ισορροπία, το 50-50. Η ισότητα, δε, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αξίες μας από το ξεκίνημα του Flow το 2010. Παρόλα αυτά, προσπαθούμε να φέρνουμε σπουδαίους καλλιτέχνες και όχι απλώς άνδρες και γυναίκες σε συγκεκριμένη αναλογία. Όπως και να ‘χει, φέτος στο πρόγραμμά μας βρίσκονται περισσότεροι εκπρόσωποι του γυναικείου και του τρίτου φύλου, παρά άνδρες καλλιτέχνες.
MG: Πώς πιστεύετε ότι θα μεγαλώσει και θα εξελιχθεί το Flow; Ποιες θα είναι οι επιδιώξεις του για τα επόμενα 10 χρόνια;
TK: Ελπίζω το Flow να γίνει ακόμα πιο ποικιλόμορφο, διεθνές και απρόβλεπτο.
Το τριήμερο 9-11 Αυγούστου το MixGrill θα μεταδίδει από το Flow Festival 2019.
Διαβάστε ακόμα