Βρισκόμαστε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στον πλανήτη Hala όπου κατοικεί η εξωγήινη φυλή των Kree. Παρακολουθούμε την Vers (Brie Larson), που είναι μέλος της Starforce, μιας ελίτ στρατιωτικής ομάδας. Η Vers βασανίζεται συχνά από εφιάλτες και δεν έχει καμιά ανάμνηση από το παρελθόν της. Ο μέντοράς της Yon-Rogg (Jude Law) έχει αναλάβει να την εκπαιδεύσει και να την βοηθήσει να αποκτήσει τον έλεγχο των δυνάμεών της. Κατά τη διάρκεια μίας αποστολής εναντίον των Skrulls, μιας φυλής που αποτελεί διαρκή εχθρό των Kree, η Vers πιάνεται αιχμάλωτη. Όταν καταφέρνει να δραπετεύσει, βρίσκει καταφύγιο στη Γη, κυνηγημένη από ένα τάγμα Skrulls με επικεφαλής τον Talos (Ben Mendelsohn). Οι γήινοι πράκτορες Nick Fury (Samuel Jackson) και Phil Coulson (Clark Gregg) της μυστικής οργάνωσης S.H.I.E.L.D. εμπλέκονται στο κυνηγητό που ακολουθεί, προσπαθώντας να αποτρέψουν την εξάπλωση των Skrulls. Κατά τη διάρκεια αυτού του κυνηγητού η Vers θα βρει στοιχεία που θα τη βοηθήσουν να εξιχνιάσει το παρελθόν της και να μάθει την προέλευση των δυνάμεών της.
Η 21η ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel (MCU) εισάγει τον χαρακτήρα της Vers/Carol Danvers. Ένας πιο ταιριαστός τίτλος θα ήταν “Carol Danvers”, αλλά προτιμήθηκε το πιο πιασάρικο “Captain Marvel”. Για να τα ξεκαθαρίσουμε εξαρχής, η Vers, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Carol Danvers – όπως θα μάθουμε στην πορεία – θα γίνει η Captain Marvel. Σχετικά εύκολο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τη μάλλον χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα κόμικ.
Το “Captain Marvel” σκηνοθετήθηκε από τους Anna Boden και Ryan Fleck, το συγγραφικό δίδυμο που πίσω στο 2006 μας έδωσε το υπέροχο “Half Nelson” με τον Ryan Gosling. Οι δυο τους έκαναν το ντεμπούτο τους στο MCU, ενώ ενεπλάκησαν και στη συγγραφή του σεναρίου. Το “Captain Marvel” παρουσιάστηκε ως μια κλασική ιστορία όπου θα μας συστήσουν έναν ακόμα υπερήρωα (origin story), αλλά είναι περισσότερα από αυτό, καθώς η Vers/Carol Danvers διαθέτει ήδη υπερδυνάμεις. Στην εξέλιξη της ταινίας μαθαίνουμε για την προέλευσή τους και την παρακολουθούμε να βρίσκει την ταυτότητά της μέσα από σκληρές μάχες.
Η πρώτη ταινία της Marvel με γυναίκα πρωταγωνίστρια (μετά την απογοητευτική “Elektra” της Jennifer Garner από το 2005) ήρθε έναν χρόνο μετά από την πρώτη ταινίας της με μαύρο πρωταγωνιστή (“Black Panther”) για να επιβεβαιώσει τη στρατηγική αύξησης της αντιπροσώπευσης των Αφροαμερικανών και των γυναικών στη βιομηχανία του θεάματος, όπου αντιμετωπίζονται μέχρι και σήμερα ως μειονότητες. Βέβαια, η Marvel προσπάθησε ήδη πέρσι το «γυναίκα-υπερήρωας ως συμπρωταγωνίστρια» στο “Ant-Man and the Wasp”, αλλά εδώ κάνει το βήμα παραπάνω που αναμενόταν. Αν επέλεγε και έναν τίτλο που θα δήλωνε ξεκάθαρα το φύλο, θα το είχε τερματίσει (Το “Ms. Marvel” προφανώς δεν τους έφτανε). Όπως και να έχει, η Marvel έρχεται εν προκειμένω δεύτερη και καταϊδρωμένη, καθώς η «ανταγωνίστρια» DC είχε ήδη παρουσιάσει σχεδόν πριν από δύο χρόνια την “Wonder Woman”, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται κάποια ατζέντα φυλετικής ισότητας, εντασσόμενη στο γενικότερο hype των gender politics.
Στο “Captain Marvel” η Carol Danvers εμπλέκεται στον πόλεμο μεταξύ των Kree και των Skrulls. Οι πρασινοαίματοι Kree είναι μια εξαιρετικά τεχνολογικά ανεπτυγμένη εξωγήινη φυλή με τον πρωτότυπο στόχο να κατακτήσει το σύμπαν. Τους είχαμε συναντήσει στο πρώτο “Guardians of the Galaxy” (αν θυμάστε π.χ. τον Ronan), ενώ μπορεί να τους έχετε πετύχει και στην τηλεοπτική σειρά του ABC “Agents of S.H.I.E.L.D.”. Οι Skrulls, που εμφανίζονται για πρώτη φορά στο κινηματογραφικό MCU, είναι μια ερπετοειδής εξωγήινη φυλή και έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνονται σε όποια μορφή επιθυμούν. Στα κόμικ και οι δύο φυλές είναι κακοί, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιθυμούν την εξόντωση των ανθρώπων. Στο “Captain Marvel” η παραπάνω διαπίστωση ανατρέπεται, με τρόπο που καλύτερα να μην προδώσω. Παρότι φαντάζομαι τις μακροσκελείς συζητήσεις και διαμάχες στις τάξεις των αναγνωστών των κόμικ, αυτό μόνο καλό είναι για τις ταινίες, γιατί δεν τα αναπαράγουν στυγνά και γίνονται κάπως απρόβλεπτες επιχειρώντας να δημιουργήσουν μια νέα μυθολογία. Ένα αντίστοιχο τρικ χρησιμοποιείται και στο “Game of Thrones”, αν και ως απόρροια της αργής συγγραφικής παραγωγής του George R. R. Martin.
Υφολογικά το “Captain Marvel” θυμίζει αρκετά τις δύο ταινίες των Guardians of the Galaxy, με το όχι πάντα επιτυχημένο χιούμορ και τις δυνατές δόσεις μουσικής. Ο ιδιαίτερος δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στην Carol Danvers και τον Nick Fury παραπέμπει σε buddy movies με προεξέχουσα το “Men in Black” (Παρεμπιπτόντως, η επερχόμενη τέταρτη ταινία της σειράς με τίτλο “Men in Black: International” επίσης υιοθετεί τη στρατηγική της φυλετικής ισότητας, εντάσσοντας μια γυναίκα ως «Άνδρα με τα Μαύρα». Μάλιστα, οι δυο πρωταγωνιστές της προέρχονται από το MCU: ο Chris Hemsworth είναι ο Thor και η Tessa Thompson είναι η Valkyrie του “Thor: Ragnarok”, που ορκίζομαι ότι θα ξαναδούμε στο μέλλον).
Ως προς τη γενικότερη εικόνα του MCU, το “Captain Marvel” εισάγει όπως είπαμε την Carol Danvers, που προστίθεται στη φαρέτρα των Avengers ενόψει του “Avengers: Endgame” που αναμένεται στα τέλη Απριλίου. Ας μην ξεχνάμε ότι θα χρειαστούν πολλά μαγικά κόλπα για να ξεκάνουν το χτύπημα δαχτύλων του Thanos. Επίσης, στο “Captain Marvel” γνωρίσαμε τους Skrulls και τα Flerken (αν δεν τα ξέρετε ήδη, είναι εξωγήινα πλάσματα για τα οποία δεν θα αποκαλύψω τίποτα παραπάνω), μάθαμε για το παρελθόν του Nick Fury και του Phil Coulson (για τις ανάγκες της ταινίας οι Samuel Jackson και Clark Gregg υπέστησαν ψηφιακή απογήρανση κατά 25 χρόνια), συμπληρώσαμε το ιστορικό μιας εκ των Infinity Stones και συναντήσαμε τη νεαρή Monica Rambeau, που ενδεχομένως να έχει μέλλον στο κινηματογραφικό MCU με την αυξημένη γυναικεία εκπροσώπηση.
Έχοντας περάσει τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στα '90s απόλαυσα την πληθώρα αναφορών στη δεκαετία: από τα τραγούδια (που δε θα προδώσω), τις αφίσες των Smashing Pumpkins και το μπλουζάκι Nine Inch Nails, ως τον «Πρίγκιπα του Μπελ Αιρ», την dial-up σύνδεση στο Internet και το Game Boy. Υπάρχει ακόμα το καθιερωμένο cameo του Stan Lee, με αναφορές που θα ξετρελάνουν τους λάτρεις των κόμικ. Επειδή όμως ο Stan Lee αποχαιρέτησε τα εγκόσμια τον περασμένο Νοέμβριο και παρότι σύμφωνα με δηλώσεις θα κάνει άλλο ένα cameo στο μέλλον, στο παιχνίδι μπήκε και η Kelly Sue DeConnick (#genderequality), σεναριογράφος των κόμικ της Marvel στα οποία η Carol Danvers γίνεται Captain Marvel.
Η Carol Danvers είναι ένας σχετικά άγνωστος χαρακτήρας σε όσους δεν έχουμε διαβάσει τα κόμικ. Παρά τις εξαιρετικές υπεράνθρωπες δυνάμεις της, δεν είναι ψυχρή σαν τον Superman, ούτε άτρωτη σαν την Wonder Woman. Μέσα από τη μάχη της να ανακαλύψει το παρελθόν της και να αποδεσμευτεί από ορατά και αόρατα δεσμά, αποκαλύπτει σταδιακά τον ανθρώπινο χαρακτήρα της. Θα λέγαμε ότι η Carol Danvers μοιάζει με τον θηλυκό Captain America, με αρκετές δόσεις χιούμορ βέβαια, καθώς ο χαρακτήρας του Chris Evans είναι μάλλον «ξινός» και παλιομοδίτης, φέροντας το βάρος ενός Παγκοσμίου Πολέμου στις πλάτες του. Η Danvers είναι ξεροκέφαλη, αλλά και συναισθηματική και πάντα καταφέρνει να παίρνει το καλύτερο από τους ανθρώπους (και τους εξωγήινους) γύρω της. Εν τέλει, το “Captain Marvel” είναι μια απρόσμενα απολαυστική αυθύπαρκτη ταινία, που προσφέρει όλα τα υπερηρωικά κλισέ. Είναι παιδί της εποχής της, όπως τόσες άλλες, αξιόλογες και μη, ταινίες διαφόρων ειδών που προτάσσουν γυναίκες πρωταγωνίστριες μήπως και πατσίσουν δεκαετίες κινηματογραφικών φυλετικών διακρίσεων (ενδεικτικά: “Ocean’s 8”, “Eighth Grade”, “Widows”, “The Favourite”, “Roma”, “Bird Box”, “The Wife”, “Alita: Battle Angel” και “On the Basis of Sex”).
Για μαθήματα φυλετικής ισότητας ή φεμινισμού, προτιμήστε να διαβάσετε κάποιο βιβλίο της Simone de Beauvoir ή της Angela Davis. Για διασκέδαση το “Captain Marvel” είναι ταμάμ. Και ναι, μην φύγετε από την αίθουσα πριν δείτε όλους τίτλους τέλους!
Υποσημείωση 1:
Η επιθετική προωθητική πολιτική της Marvel και ορισμένες αμφιλεγόμενες δηλώσεις της Brie Larson έχουν δημιουργήσει έντονες αντιπαραθέσεις με επίκεντρο το “Captain Marvel”. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλατφόρμα Rotten Tomatoes μπλόκαρε τη δυνατότητα κριτικής της ταινίας πριν αυτή αρχίσει επίσημα να προβάλλεται, καθώς η σελίδα κατακλυζόταν με αρνητικές κριτικές (review bomb) και επιθετικά σχόλια κατά της Larson. Βέβαια, αυτό συνεχίστηκε με το άνοιγμα των σχολίων μετά την κυκλοφορία της ταινίας. Η αντιπαράθεση έχει μεταφερθεί και στο YouTube, όπου αρκετές φωνές για μποϊκοτάζ της ταινίας καμουφλάρονται ως «κριτικές». Εννοείται πως υπάρχουν και οι τίμιες αρνητικές κριτικές με τις οποίες, επιτρέψτε μου, να διαφωνώ. Μια γεύση για τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορείτε να πάρετε από την κατανομή της βαθμολογίας της ταινίας στο IMDb. Αυτή τη στιγμή η ταινία βαθμολογείται με 7.1, ενώ έχουν καταγραφεί 18.6% δεκάρια και 10.7% άσοι. Δείτε την ανανεωμένη κατανομή εδώ.
Υποσημείωση 2:
Μετά από μία καταδίωξη, η Carol Danvers προσγειώνεται σε ένα κατάστημα Blockbuster, της μέχρι πρότινος μεγαλύτερης αλυσίδας ενοικίασης ταινιών στις ΗΠΑ. Ξέρετε, από αυτά τα μαγαζιά που έπρεπε να πας, να νοικιάσεις τη βιντεοκασέτα ή το DVD και να θυμηθείς να το επιστρέψεις. Ενώ η αλυσίδα άκμαζε την δεκαετία του ’90 στην οποία διαδραματίζεται η ταινία, πλέον στις ΗΠΑ υπάρχει μόνο ένα εναπομείναν κατάστημα στο Oregon (όχι, δυστυχώς δε γυρίστηκε εκεί η σκηνή του “Captain Marvel”). Το προτελευταίο κατάστημα Blockbuster βρισκόταν στην Αλάσκα και έκλεισε πέρσι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του John Oliver. Εδώ αναφέρω το Blockbuster ως συνδετικό κρίκο για να περάσω στο Netflix, το οποίο ως γνωστόν ξεκίνησε ως αλυσίδα ενοικίασης DVD, αλλά εξελίχθηκε σε παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα ταινιών και σειρών. Το “Captain Marvel” θα είναι η πρώτη ταινία της Marvel και κατ’ επέκτασην της Disney, η οποία την αγόρασε το 2009, που δεν θα είναι διαθέσιμη στο Netflix. Όμως, μη ανησυχείτε. Σύντομα η Disney θα λανσάρει τη δική της ψηφιακή πλατφόρμα ταινιών και σειρών, με το ευφάνταστο όνομα Disney+, όπου θα στεγάσει όλες τις ταινίες της. Η οποία θα είναι η μοναδική πλατφόρμα που θα διαθέτει τις ταινίες της Disney μόλις εκπνεύσει το συμβόλαιο που είναι ακόμα εν ισχύ με το Netflix. Σαν πολλές «μικρές» μηνιαίες συνδρομές μαζεύονται!
* Το “Captain Marvel” προβάλλεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 7 Μαρτίου. Το είδαμε σε ψηφιακή 2D προβολή με ήχο DOLBY Digital 7.1.
Διαβάστε ακόμα