24 ΓΡΑΔΑ

Τα 24 Γράδα είναι ένα καζάνι που βράζει!

Οι 24 ΓΡΑΔΑ έβαλαν το αλκοόλ κι εμείς τα κοψίδια, σε μια συνέντευξη γνωριμίας, με μια μπάντα που έχει βάση της την Πτολεμαΐδα κι έχει πολλά να μας πει, αλλά κυρίως να μας δώσει, μουσικά.
Διαβάστηκε φορες
Τα γράδα είνα μονάδα μέτρησης των αλκοολικών βαθμών. Τα 24 γράδα είναι... πολλά, είναι αυτό που λέμε βαρύ αλκοόλ. Οι 24 ΓΡΑΔΑ από την άλλη, μπορεί να μην είναι εικοσιτέσσερις, όμως λίγους δεν τους λες. Είναι μια μπάντα που απαρτίζεται από ταλαντούχους μουσικούς, κι άνθρωποι περιμετρικά αφήνουν τα ίχνη τους.

Μόλις κυκλοφόρησαν το debut album τους, με τίτλο «Ευτυχώς Που Βράσαμε Και Φέτο», σε USB flash drive με συλλεκτικό τσιπουρομπούκαλο, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο 24gradaband[at]gmail.com ή με μήνυμα στη σελίδα τους στο Facebook.

Δείτε παρακάτω τι έχουν να μας πουν, αλλά κυρίως ακούστε τους και θα μας θυμηθείτε.

Mixgrill: Διαβάζουμε στη σελίδα σας: «Τα 24 Γράδα δεν είναι μπάντα. Τα 24 Γράδα είναι ένα καζάνι που βράζει. Ένα καζάνι γεμάτο με διάφορα ετερόκλητα μουσικά υλικά που βράζουν διαμορφώνοντας το ένα το άλλο. Στην τελική απόσταξη βγαίνει ένα χαρμάνι γεμάτο από ήχους που στοιχειώνουν χρόνια τώρα τα αυτιά των συντελεστών του. Ήχοι από κιθάρες, ήχοι από καβάλια, ήχοι από λύρες, τύμπανα, μπαγλαμάδες και μπάσα. Ένα δυνατό, φρέσκο και τσαμπουκαλεμένο χαρμάνι φτιαγμένο στην μουντή ατμόσφαιρα της βιομηχανικής επαρχίας. Καταναλώστε Υπεύθυνα.» Εκτός από αυτήν την συνοπτική αλλά ουσιαστική, για όσους σας έχουν ακούσει, περιγραφή, τι άλλο σημαίνουν τα 24 Γράδα για εσάς και με ποιον τρόπο επηρεάζουν τη ζωή σας και τη μουσική σας;

24 Γράδα: Τα 24 Γράδα όντως δεν είναι μια κλασική μπάντα. Είναι μάλλον το αποτέλεσμα της αδυναμίας να υπάρξει φυσική μπάντα! Έτσι τουλάχιστον ξεκίνησε όλο αυτό. Και τα τρία αυτά χρόνια που τρέχουμε το project νομίζω μας έχει επηρεάσει τόσο πολύ σε βαθμό που έχει αλλάξει την προσέγγιση στην καθημερινότητά μας, στους ανθρώπους γύρω μας, στην αισθητική μας.

MG: Ποια είναι η βάση της μπάντας, πού ηχογραφείτε και πόσο ρόλο έχει παίξει ο τόπος σε αυτό το ετερόκλητο χαρμάνι ήχων;

24Γ: Η βάση ήταν η πόλη της Πτολεμαΐδας, το μεγαλύτερο μέρος των ηχογραφήσεων του πρώτο album «Ευτυχώς Που Βράσαμε Και Φέτο» έγινε εκεί από τον Γρηγόρη και εμένα [σ.σ. Γιάννης Παλιός]. Η μικρή μας επαρχία σίγουρα έχει παίξει τον ρόλο της, αλλά νομίζω ότι το ετερόκλητο χαρμάνι ήχων, συμπεριφορών και τάσεων το κουβαλάμε μέσα μας ανεξαρτήτως τόπου.

24 ΓΡΑΔΑ

MG: Ποιος γράφει τη μουσική και ποιος τους στίχους;

24Γ: Οι στίχοι είναι αποκλειστικό προνόμιο του Γρηγόρη που έχει και το μεγαλύτερο μέρος της φωνητικής τους απόδοσης. Οι μουσικές ήταν το δικό μου θέμα, αν και σχεδόν όλες στηρίχτηκαν σε κάποια «δανεική» αναφορά, κυρίως από την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική. Και με έναυσμα αυτές, χτίστηκε η δική μας ηχητική προσέγγιση στην μουσική του σήμερα. 

MG: Υπάρχουν αρκετές μπάντες που έχουν ενσωματώσει την παράδοση σε πιο δυτικότροπες φόρμες, ή αντίστροφα έχουν φέρει τη δυτική μουσική στην παράδοση μας, όπως οι VIC, οι Baildsa, οι Sleeping Pillow και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Θεωρείτε πως γίνεται από μια εσωτερική ανάγκη εξωτερίκευσης στοιχείων που ζουν μέσα μας, από μόδα, ή απλά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να συμβεί κάτι τέτοιο; Εσείς, γιατί;

24Γ: Νομίζω πως ισχύουν όλα τα παραπάνω και ναι είναι μια φυσική εξέλιξη ο συγκερασμός των δυο μουσικών αυτών κόσμων. Έτσι και αλλιώς στην χώρα αυτή τέτοιου είδους μπλεξίματα συνέβαιναν πάντα, από την γλώσσα και τα έθιμα, μέχρι το φαγητό και το ντύσιμο. Η παρεμβάσεις στην παραδοσιακή μουσική είναι ένα ταμπού, και για αυτόν τον λόγο υπάρχει η τάση να κρατείται μουσειακά ανέγγιχτη. Στην πραγματικότητα όμως , όπου η παραδοσιακά προερχόμενη μουσική επιβιώνει ως σύγχρονο άκουσμα ενταγμένο στην καθημερινότητα,  έχει υποστεί τόσες αισθητικές αλλά και δομικές παρεμβάσεις που είναι σχεδόν αγνώριστη από το παλαιό πρότυπο. Αυτό είναι και εξέλιξη όμως είτε μας αρέσει, ή όχι.

Εμείς τα μπλέξαμε όλα αυτά, γιατί τα έχουμε μπλεγμένα μέσα μας ούτως η άλλως. Ισορροπούμε ανάμεσα σε αρκετούς μουσικούς κόσμους χρόνια τώρα, και μάλλον ήρθε η στιγμή να δώσουμε ήχο σε όλο αυτό.

24 ΓΡΑΔΑ

MG: Οι στίχοι σας είναι δυνατοί, βίαιοι θα μπορούσε να πει κάποιος, έχουν αρκετό πόνο από πίσω και περιγράφουν μια/την πραγματικότητα. Κάνετε κάποια πολιτική δήλωση ή απλά γιατρεύεστε;

24Γ: Ο γραπτός λόγος και η έκθεση αυτού είναι πολιτική δήλωση και στάση από μόνη της. Η αλήθεια είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των στίχων είναι εξόφθαλμα αυτοβιογραφικό και αναφερόμενο στις καθημερινές μας σκέψεις και απόψεις.

MG: Εκτός από ετερόκλητους ήχους κι όργανα, βλέπουμε πως είστε μια μπάντα, με νέους, μεγαλύτερους κι ακόμη μεγαλύτερους σε ηλικία «παίχτες». Πώς καταφέρνετε κι επικοινωνείτε; Ποια τα θετικά ή αρνητικά μιας τέτοιας συμβίωσης; 

24Γ: Από την στιγμή που η μπάντα πήρε την υπάρχουσα μορφή, άρχισε μια συνεχόμενη ανατροφοδότηση μεταξύ των μελών. Η ηλικία μικρο ρόλο παίζει, καθώς υπάρχει μια χημεία που το υπερβαίνει όλο αυτό. Προερχόμαστε από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους μεταξύ μας και από άλλες γενιές, αλλά αυτό μόνο θετικά λειτουργεί καθώς είναι και η εικόνα τις ίδιας της μουσικής μας. Μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς.

MG: Τι να περιμένουμε ότι θα «βράσετε» το υπόλοιπο του 2019, κάποια επίσημη κυκλοφορία, ζωντανές εμφανίσεις; Τι θα θέλατε να πετύχετε;

24Γ: Πρώτα από όλα στα τέλη φθινόπωρου θα βράσουμε τα τσίπουρά μας και είστε καλεσμένοι! Στη μουσική τώρα: Πριν ένα μήνα κυκλοφόρησε η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά μας με τον τίτλο «Ευτυχώς Που Βράσαμε Και Φέτο» σε μορφή USB flash drive. Περιέχει οκτώ κομμάτια και πληροφοριακό υλικό. Ήδη έχουμε μπει στη διαδικασία ηχογραφήσεων καινούργιων tracks καθώς υπάρχει πολύ καινούργιο υλικό. Έχουν ήδη προγραμματιστεί κάποια live τους επόμενους μήνες και θέλουμε να συμμετέχουμε σε κάποια από τα πολύ καλά φεστιβάλ που γίνονται πια ανά την χώρα. Γενικά να παίξουμε «λάιβ» όσο περισσότερο γίνεται, καθώς είναι μια διαδικασία που, εκτός του ότι μας αρέσει ιδιαίτερα, ταιριάζει απόλυτα στην αυτοσχεδιαστική πλευρά της μουσικής μας.

24 ΓΡΑΔΑ24 ΓΡΑΔΑ

Μπορείτε να βρείτε τους 24 ΓΡΑΔΑ:


Μέλη συγκροτήματος

Γρηγόρης Βακιρτζής - Φωνητικά
Γιάννης Παληός - Κιθάρα
Μάκη Γεωργίου - Τύμπανα
Ιάκωβος Μωυσιάδης - μπουλγαρί, μπουζούκι
Παναγίωτης Πολιτίδης - λύρα, κρουστά
Μηνάς Δάφκας - Παρ.Πνευστά
Στέργιος Σμαρόπουλος - Μπάσο
Σταύρος Τσιγγένης - πλήκτρα, programming


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα