Για τις επόμενες δύο βδομάδες έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο Pick-Up ένα συγκρότημα με Soul-Funk χροιά και ανεβασμένη διάθεση, τους Soul Mates!
Μια μπάντα με "άρωμα γυναίκας" , έχοντας στις φωνές τρεις γυναικείες παρουσίες, και με πολλή όρεξη για μουσική! Ένωσαν τις ψυχές τους, ένωσαν τα ενδιαφέροντά τους και μας παρουσιάζονται.
Ας τους γνωρίσουμε μέσα από το πρώτο μέρος της συνέντευξής τους!
-Πώς και πότε δημιουργήθηκαν οι “Soul Mates” ;
Γιώργος: Ήταν κάτι που είχα στο μυαλό μου χρόνια πριν αλλά δεν βρέθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες. Το 2007 προσέγγισα την Έμη για το συγκεκριμένο project. Της έδειξα το playlist και εξαφανίστηκε για δύο χρόνια. Το 2009 τελικά την έπεισα. Για ένα εξάμηνο κάναμε πρόβες και όταν είμασταν έτοιμοι κάναμε το πρώτο μας live τον Απρίλιο του 2010.
-Τι σημαίνει το όνομά σας και πώς το εμπνευστήκατε;
Soul Mates: Το όνομα της μπάντας επιλέχθηκε κάπως τυχαία. Ίσως είναι όμως και αυτό που τελικά μας έκανε το “κλικ” από την αρχή. Σκεφτήκαμε ότι το πρώτο συνθετικό που σημαίνει “ψυχή” παράλληλα δηλώνει και το είδος μουσικής της οποίας έχουμε πάρει στοιχεία. Tο δεύτερο συνθετικό σημαίνει “κολλητός-παρεά”, ως εκ τούτου το μεταφράζουμε σαν μια παρείστικη ομάδα που δημιουργει μουσική με πολλή ψυχή και θέλει να παίζει αυτό το είδος.
-Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική;
Έμη: Τυχαία θα 'λεγα ξεκίνησα το τραγούδι, αν και από τότε που θυμάμαι τον εαυτο μου, τραγουδούσα όλη μέρα μπροστά από έναν καθρέφτη (τι πρωτότυπο, ε;). Τα πρώτα βήματα τα έκανα το 2006, όπου για πρώτη φορά δούλεψα σεζόν στο Rock Architecture στου Zωγράφου. Έκτοτε γνώρισα κι άλλους μουσικούς, μπήκα και σε άλλα projects αλλά από το 2009 μέχρι σήμερα μουσικά ασχολούμαι μόνο με τους Soul Mates.
Βένια: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το κλασσικό πιάνο και την θεωρία της μουσικής στην ηλικία των 8.
-Αν χρησιμοποιούσατε κάποιο ψευδώνυμο, ποιό θα ήταν αυτό που θα χαρακτήριζε την προσωπικότητα και τη μουσική σας;
Soul Mates: Το ψευδώνυμο θα ήταν “Metal - Funk” καθώς πολλά μέλη του συγκροτήματος έχουν πιο ροκ ακούσματα τα οποία εκφράζουν και στα live και έχουν και μια “ροκ” -λέμε τώρα- συμπεριφορά απέναντι στα πράγματα! Μέσα στα κομμάτια μας και στις διασκευές θα βρείτε γενικά ροκ στοιχεία, τα οποία όμως μας βγαίνουν αυθόρμητα. Δεν προσπαθούμε να τα κρύψουμε και ας παίζουμε κυρίως Soul - Funk κομμάτια.
-Πόσα και ποιά μέλη απαρτίζουν το συγκρότημά σας;
Soul Mates: Μέχρι πριν λίγους μήνες είμασταν 7 μέλη. Πρόσφατα γίναμε 9 καθώς αποφασίσαμε να προσθέσουμε και δύο πνευστά. Τα μέλη είναι: Έμη Χρήστου, Άννα Τάρμπα και Βένια Τούρλου (φωνές), Γιώργος Λιάκος (πλήκτρα), Κωστής Βήχος (μπάσσο), Σταύρος Χειλάς (κιθάρα), Χάρης Σκιαδάς (τύμπανα), Σπύρος Νίκας (σαξόφωνο) και Jim Σταρίδας (τρομπόνι)
-Ποιοί είναι οι μουσικοί που απαρτίζουν την μπάντα για τις ζωντανές σας εμφανίσεις;
Soul Mates: Εάν εξαιρέσουμε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, όπου κάποιο μέλος της μπάντας π.χ δεν μπορεί για σοβαρούς λόγους να έρθει σε live, έχουμε μουσικούς οι οποίοι με μεγάλη χαρά έρχονται και παίζουν. Γενικά όμως, τα παραπάνω ονόματα που αναφέραμε είναι και τα σταθερά μέλη των Soul Mates.
-Ποιός είναι ο συνθέτης και ποιός ο στιχουργός του σχήματος;
Soul Mates: Τα πρώτα μας κομμάτια ήταν ιδέες της Άννας που τα δουλέψαμε όλοι μαζί στο στούντιο. Ο καθένας μας βάζει το προσωπικό του στοιχείο μέσα στα κομμάτια.
-Ποιό είδος μουσικής εκπροσωπείτε και ποιές οι επιρροές σας;
Γιώργος: Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τη νέα σκηνή της Soul και της Funk μουσικής. Οι επιρροές βέβαια όλων αυτών είναι κλασσικοί καλλιτέχνες του είδους όπως ο James Brown, ο Stevie Wonder και γενικά όλη η σκηνή της Motown Records.
Κωστής: Εκπροσωπούμε το ευρύτερο φάσμα της Soul και Funk μουσικής. Οι επιρροές του κάθε ενός είναι πολλές. Εγώ προσωπικά μεγάλωσα με την alternative σκηνή των 90’s ακούγοντας από Pearl Jam και Alice in Chains μέχρι Soundgarden και Smashing Pumpkins. Το μπάσο το έπιασα όταν πρωτοάκουσα Red Hot Chili Peppers και Rage against the machine το 1992. Η πρώτη μου επαφή με την funk μουσική των 70’s έγινε λίγα χρόνια αργότερα ακούγοντας μπάντες όπως οι Bar Kays οι Sly and the Family Stone οι Parliament κλπ. Οι μπασίστες που με σημάδεψαν από τη σκηνή αυτή, και με επιρρέασαν πάρα πολύ έκτοτε, είναι οι Bootsy Collins, Larry Graham και Louis Johnson.
-Τι υλικό έχετε κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και ποιά τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Soul Mates: Μέχρι στιγμής έχουμε κυκλοφορήσει 2 διασκευές. Το “Roof Off” από Laura Vane & The Vipertones και το “Pushin' On” από Alice Russell & The Quantic Soul Orchestra. Τώρα πλέον δουλεύουμε δικά μας κομμάτια και ελπίζουμε σύντομα να μπούμε στο στούντιο για ηχογράφηση.
-Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι ένα νέο συγκρότημα να προβληθεί από τα ΜΜΕ;
Γιώργος: Αναλόγως ποια ΜΜΕ εννοούμε. Πλέον ο περισσότερος κόσμος ενημερώνετε από το διαδίκτυο για πολλούς και διάφορους (σοβαρούς) λόγους. Ο κυριότερος είναι ότι εν μέρη ενημερώνεσαι για πράγματα που σ'ενδιαφέρουν και όχι τόσο γι'αυτά που σου πλασάρουν. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να προβληθεί η δουλειά σου. Το αν θα γίνεις γνωστός όμως εξαρτάται από την ποιότητα και την διάρκεια που θα έχεις.
Έμη: Δυστυχώς στην Ελλάδα, είναι πολύ περιορισμένα τα πράγματα όσον αφορά την προώθηση νέων καλλιτεχνών. Μπορεί το διαδίκτυο να προωθεί πιό εύκολα τα νέα συγκροτήματα καθώς υπάρχουν πολλές σελίδες ειδικά στο facebook, αλλά στη τηλεόραση και το ραδιόφωνο είναι σίγουρα πιό δύσκολο, καθώς υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύστημα προώθησης, κυρίως γνωστών καλλιτεχνών, με ύφος pop, rock, κοινώς πιό “mainsteam”. Θα ήταν πολύ ευχάριστο σίγουρα για μας να υπάρχει ένα μουσικό κανάλι το οποίο να προβάλλει συγκροτήματα με ιδιαίτερο μουσικό ύφος (ιδιαίτερο για τα ελληνικά δεδομένα πάντα).
-Ποιός πιστεύετε πως είναι ο ρόλος των χρημάτων για ένα νέο συγκρότημα;
Γιώργος: Δυστυχώς είναι απαραίτητα τα χρήματα για να επιβιώσει ένα συγκρότημα. Υπάρχουν λειτουργικά έξοδα όπως πρόβες, μετακινήσεις κλπ. Δεν αναφέρομαι καν στην περίπτωση που μπει κάποιος στο στούντιο για ηχογράφηση. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να μπορούσες να συντηρηθείς από τα χρήματα που θα έβγαζες από το συγκρότημα ώστε να αξιοποιείς όλο σου το χρόνο και την ενέργεια για την μουσική.
Βένια: Ένα συγκρότημα πρέπει να έχει ως απώτερο στόχο κατ΄αρχάς την αναζήτηση της δικής του προσωπικής μουσικής ταυτότητάς και κατ' επέκταση τη δημιουργία μέσα από τα δικά του κομμάτια και τις live εμφανίσεις μέσα απο τις οποίες δένει το πράγμα. Καλώς ή κακώς τα χρήματα είναι απαραίτητα, τουλάχιστον έμμεσα, προκειμένου η μπάντα να υλοποιήσει τις ιδέες της πέρα από τις πρόβες και να τις προβάλλει στο κοινό.
-Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σας 5 δίσκοι όλων των εποχών και ποιό τραγούδι-δίσκος-συγκρότημα σας εντυπωσίασε τελευταία;
Γιώργος: Αν και είναι αδύνατο και άδικο να ονομάσεις 5 δίσκους, αυτοί εδώ είναι από τους αγαπημένους μου: Pearl Jam – Ten, Michael Jackson – Thriller, Norah Jones – Feels like home, Rage Against The Machine – Rage Against The Machine, Garth Brooks – Ropin' The Wind.
Αυτό που με εντυπωσίασε τελευταία είναι το Bright Lights από Gary Clark Jr.
Έμη: Θα ξεχωρίσω όλους τους δίσκους του Michael Jackson και έναν πιο πρόσφατο της Christina Aguilera, με τίτλο “Back to Basics”, που περιέχει πολλά soul στοιχεία. Από τις σύγχρονες μπάντες μ' αρέσει πολύ ο ήχος των Monophonics και η ιδιαίτερη χροιά του front man τους. Έχω ξεχωρίσει αρκετά τραγούδια απο τον τελευταίο τους δίσκο, ανάμεσα σε αυτά το “Deception”.
Jim: Αγαπημένοι δίσκοι: Κind of blue – Milles Davis, Ten - Pearl Jam, Live on planet earth – The Cat Empire, Making mirrors – Gotye, An awesome wave – Alt-J.
Με έχει εντυπωσιάσει πολύ μία Νεοζηλανδή μουσικοσυνθέτης – στιχουργός – τραγουδίστρια : two way street – Vows – Kimbra.
Κωστής: Rage against the machine - Rage against the machine, Blood Sugar Sex Magik - Red hot Chili Peppers, Ok Computer-Radiohead, A night at the opera – Queen, Ten - Pearl Jam
(σίγουρα θα αφήνω πίσω καμιά 100αρια..)
Από νέα πράγματα που άκουσα τον τελευταίο καιρό ειλικρινά με εντυπωσίασε μια καινούργια κυκλοφορία με τίτλο “The Glass/Nails” μιας νέας post-rock ελληνικής μπάντας που λέγεται “we own the sky”. Επίσης όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται συγκλονιστικό ήταν και το El Camino των Black Keys!
-Ποιό είναι το τραγούδι που θα θέλατε να είναι δικό σας;
Soul Mates: Σίγουρα κάποιο από Stevie Wonder με επικρατέστερο ίσως το Higher Ground.
-Πιστεύετε πως έτσι που έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες , υπάρχει μέλλον για τη μουσική σας αλλά και για τη μουσική γενικότερα;
Γιώργος: Μέλλον για τη μουσική γενικότερα πάντα θα υπάρχει. Τελευταία μάλιστα βγαίνουν πολύ ωραία πράγματα. Απλά είναι τέτοια η πληθώρα των συγκροτημάτων και των καλλιτεχνών που θέλει περισσότερο ψάξιμο για να βρεις κάτι που πραγματικά ξεχωρίζει.
Κωστής: Αν σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι η μουσική δεν έχει μέλλον θα σταματήσουμε να ελπίζουμε γενικότερα! Η μουσική είναι μια εσωτερική ανάγκη των ανθρώπων, ένας από τους κύριους τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων του. Για τους συνθέτες, τους στιχουργους, ακόμα και τους εκτελεστές είναι κατάθεση ψυχής. Οσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες (προφανώς η ερώτηση αναφέρεται στις οικονομικές δυσκολίες) δεν πρόκειται να μας σταματήσουν ποτέ ,όχι μόνο εμάς άλλα και όλους τους μουσικούς, απ΄το να είμαστε δημιουργικοί πάνω σ’αυτό που πραγματικά αγαπούμε. Προφανώς λοιπόν πιστεύουμε ότι υπάρχει μέλλον για τη μουσική.
Βένια: Mέλλον για το 'καλό' υπάρχει πάντα . Ότι αξίζει πάντα ξεχωρίζει από τη μάζα σε όποια εποχή και αν βρισκόμαστε. Όσον αφορά τη χώρα μας οι συνθήκες ναι μεν είναι περίεργες 'πολιτισμικά' αλλά και πάλι πιστεύω σε αυτό που είπα παραπάνω. Αν η δουλειά μας αξίζει τελικά το κοινό που μας ενδιαφέρει θα το εκτιμήσει. Μπορεί συγκεκριμένα στην Ελλάδα να είναι μικρότερο λόγω της μουσικής που παίζουμε, αλλά νομίζω πως κάθε προσπάθεια ανταμείβεται!
Έμη: Η μουσική κυρίως χρειάζεται ψυχή(ες), άρα είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσει να υπάρχει, όσες γενιές και αν περάσουν. Κι εμείς με τη σειρά μας για όσα χρόνια μπορούμε ακόμα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που τόσο πολύ αγαπάμε.
Jim: Από τότε που γεννήθηκε ο άνθρωπος υπήρξε και η μουσική. Πιστεύω πως θα υπάρχει για πάντα ανεξάρτητα από οποιαδήποτε οικονομική κρίση. Για αυτό το λόγο θεωρώ πως το μέλλον αυτού του συγκροτήματος είναι σίγουρο και ελπίζω και πολύ λαμπρό.
Μια μπάντα με "άρωμα γυναίκας" , έχοντας στις φωνές τρεις γυναικείες παρουσίες, και με πολλή όρεξη για μουσική! Ένωσαν τις ψυχές τους, ένωσαν τα ενδιαφέροντά τους και μας παρουσιάζονται.
Ας τους γνωρίσουμε μέσα από το πρώτο μέρος της συνέντευξής τους!
-Πώς και πότε δημιουργήθηκαν οι “Soul Mates” ;
Γιώργος: Ήταν κάτι που είχα στο μυαλό μου χρόνια πριν αλλά δεν βρέθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες. Το 2007 προσέγγισα την Έμη για το συγκεκριμένο project. Της έδειξα το playlist και εξαφανίστηκε για δύο χρόνια. Το 2009 τελικά την έπεισα. Για ένα εξάμηνο κάναμε πρόβες και όταν είμασταν έτοιμοι κάναμε το πρώτο μας live τον Απρίλιο του 2010.
-Τι σημαίνει το όνομά σας και πώς το εμπνευστήκατε;
Soul Mates: Το όνομα της μπάντας επιλέχθηκε κάπως τυχαία. Ίσως είναι όμως και αυτό που τελικά μας έκανε το “κλικ” από την αρχή. Σκεφτήκαμε ότι το πρώτο συνθετικό που σημαίνει “ψυχή” παράλληλα δηλώνει και το είδος μουσικής της οποίας έχουμε πάρει στοιχεία. Tο δεύτερο συνθετικό σημαίνει “κολλητός-παρεά”, ως εκ τούτου το μεταφράζουμε σαν μια παρείστικη ομάδα που δημιουργει μουσική με πολλή ψυχή και θέλει να παίζει αυτό το είδος.
-Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική;
Έμη: Τυχαία θα 'λεγα ξεκίνησα το τραγούδι, αν και από τότε που θυμάμαι τον εαυτο μου, τραγουδούσα όλη μέρα μπροστά από έναν καθρέφτη (τι πρωτότυπο, ε;). Τα πρώτα βήματα τα έκανα το 2006, όπου για πρώτη φορά δούλεψα σεζόν στο Rock Architecture στου Zωγράφου. Έκτοτε γνώρισα κι άλλους μουσικούς, μπήκα και σε άλλα projects αλλά από το 2009 μέχρι σήμερα μουσικά ασχολούμαι μόνο με τους Soul Mates.
Βένια: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το κλασσικό πιάνο και την θεωρία της μουσικής στην ηλικία των 8.
-Αν χρησιμοποιούσατε κάποιο ψευδώνυμο, ποιό θα ήταν αυτό που θα χαρακτήριζε την προσωπικότητα και τη μουσική σας;
Soul Mates: Το ψευδώνυμο θα ήταν “Metal - Funk” καθώς πολλά μέλη του συγκροτήματος έχουν πιο ροκ ακούσματα τα οποία εκφράζουν και στα live και έχουν και μια “ροκ” -λέμε τώρα- συμπεριφορά απέναντι στα πράγματα! Μέσα στα κομμάτια μας και στις διασκευές θα βρείτε γενικά ροκ στοιχεία, τα οποία όμως μας βγαίνουν αυθόρμητα. Δεν προσπαθούμε να τα κρύψουμε και ας παίζουμε κυρίως Soul - Funk κομμάτια.
-Πόσα και ποιά μέλη απαρτίζουν το συγκρότημά σας;
Soul Mates: Μέχρι πριν λίγους μήνες είμασταν 7 μέλη. Πρόσφατα γίναμε 9 καθώς αποφασίσαμε να προσθέσουμε και δύο πνευστά. Τα μέλη είναι: Έμη Χρήστου, Άννα Τάρμπα και Βένια Τούρλου (φωνές), Γιώργος Λιάκος (πλήκτρα), Κωστής Βήχος (μπάσσο), Σταύρος Χειλάς (κιθάρα), Χάρης Σκιαδάς (τύμπανα), Σπύρος Νίκας (σαξόφωνο) και Jim Σταρίδας (τρομπόνι)
-Ποιοί είναι οι μουσικοί που απαρτίζουν την μπάντα για τις ζωντανές σας εμφανίσεις;
Soul Mates: Εάν εξαιρέσουμε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, όπου κάποιο μέλος της μπάντας π.χ δεν μπορεί για σοβαρούς λόγους να έρθει σε live, έχουμε μουσικούς οι οποίοι με μεγάλη χαρά έρχονται και παίζουν. Γενικά όμως, τα παραπάνω ονόματα που αναφέραμε είναι και τα σταθερά μέλη των Soul Mates.
-Ποιός είναι ο συνθέτης και ποιός ο στιχουργός του σχήματος;
Soul Mates: Τα πρώτα μας κομμάτια ήταν ιδέες της Άννας που τα δουλέψαμε όλοι μαζί στο στούντιο. Ο καθένας μας βάζει το προσωπικό του στοιχείο μέσα στα κομμάτια.
-Ποιό είδος μουσικής εκπροσωπείτε και ποιές οι επιρροές σας;
Γιώργος: Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τη νέα σκηνή της Soul και της Funk μουσικής. Οι επιρροές βέβαια όλων αυτών είναι κλασσικοί καλλιτέχνες του είδους όπως ο James Brown, ο Stevie Wonder και γενικά όλη η σκηνή της Motown Records.
Κωστής: Εκπροσωπούμε το ευρύτερο φάσμα της Soul και Funk μουσικής. Οι επιρροές του κάθε ενός είναι πολλές. Εγώ προσωπικά μεγάλωσα με την alternative σκηνή των 90’s ακούγοντας από Pearl Jam και Alice in Chains μέχρι Soundgarden και Smashing Pumpkins. Το μπάσο το έπιασα όταν πρωτοάκουσα Red Hot Chili Peppers και Rage against the machine το 1992. Η πρώτη μου επαφή με την funk μουσική των 70’s έγινε λίγα χρόνια αργότερα ακούγοντας μπάντες όπως οι Bar Kays οι Sly and the Family Stone οι Parliament κλπ. Οι μπασίστες που με σημάδεψαν από τη σκηνή αυτή, και με επιρρέασαν πάρα πολύ έκτοτε, είναι οι Bootsy Collins, Larry Graham και Louis Johnson.
-Τι υλικό έχετε κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και ποιά τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Soul Mates: Μέχρι στιγμής έχουμε κυκλοφορήσει 2 διασκευές. Το “Roof Off” από Laura Vane & The Vipertones και το “Pushin' On” από Alice Russell & The Quantic Soul Orchestra. Τώρα πλέον δουλεύουμε δικά μας κομμάτια και ελπίζουμε σύντομα να μπούμε στο στούντιο για ηχογράφηση.
-Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι ένα νέο συγκρότημα να προβληθεί από τα ΜΜΕ;
Γιώργος: Αναλόγως ποια ΜΜΕ εννοούμε. Πλέον ο περισσότερος κόσμος ενημερώνετε από το διαδίκτυο για πολλούς και διάφορους (σοβαρούς) λόγους. Ο κυριότερος είναι ότι εν μέρη ενημερώνεσαι για πράγματα που σ'ενδιαφέρουν και όχι τόσο γι'αυτά που σου πλασάρουν. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να προβληθεί η δουλειά σου. Το αν θα γίνεις γνωστός όμως εξαρτάται από την ποιότητα και την διάρκεια που θα έχεις.
Έμη: Δυστυχώς στην Ελλάδα, είναι πολύ περιορισμένα τα πράγματα όσον αφορά την προώθηση νέων καλλιτεχνών. Μπορεί το διαδίκτυο να προωθεί πιό εύκολα τα νέα συγκροτήματα καθώς υπάρχουν πολλές σελίδες ειδικά στο facebook, αλλά στη τηλεόραση και το ραδιόφωνο είναι σίγουρα πιό δύσκολο, καθώς υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύστημα προώθησης, κυρίως γνωστών καλλιτεχνών, με ύφος pop, rock, κοινώς πιό “mainsteam”. Θα ήταν πολύ ευχάριστο σίγουρα για μας να υπάρχει ένα μουσικό κανάλι το οποίο να προβάλλει συγκροτήματα με ιδιαίτερο μουσικό ύφος (ιδιαίτερο για τα ελληνικά δεδομένα πάντα).
-Ποιός πιστεύετε πως είναι ο ρόλος των χρημάτων για ένα νέο συγκρότημα;
Γιώργος: Δυστυχώς είναι απαραίτητα τα χρήματα για να επιβιώσει ένα συγκρότημα. Υπάρχουν λειτουργικά έξοδα όπως πρόβες, μετακινήσεις κλπ. Δεν αναφέρομαι καν στην περίπτωση που μπει κάποιος στο στούντιο για ηχογράφηση. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να μπορούσες να συντηρηθείς από τα χρήματα που θα έβγαζες από το συγκρότημα ώστε να αξιοποιείς όλο σου το χρόνο και την ενέργεια για την μουσική.
Βένια: Ένα συγκρότημα πρέπει να έχει ως απώτερο στόχο κατ΄αρχάς την αναζήτηση της δικής του προσωπικής μουσικής ταυτότητάς και κατ' επέκταση τη δημιουργία μέσα από τα δικά του κομμάτια και τις live εμφανίσεις μέσα απο τις οποίες δένει το πράγμα. Καλώς ή κακώς τα χρήματα είναι απαραίτητα, τουλάχιστον έμμεσα, προκειμένου η μπάντα να υλοποιήσει τις ιδέες της πέρα από τις πρόβες και να τις προβάλλει στο κοινό.
-Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σας 5 δίσκοι όλων των εποχών και ποιό τραγούδι-δίσκος-συγκρότημα σας εντυπωσίασε τελευταία;
Γιώργος: Αν και είναι αδύνατο και άδικο να ονομάσεις 5 δίσκους, αυτοί εδώ είναι από τους αγαπημένους μου: Pearl Jam – Ten, Michael Jackson – Thriller, Norah Jones – Feels like home, Rage Against The Machine – Rage Against The Machine, Garth Brooks – Ropin' The Wind.
Αυτό που με εντυπωσίασε τελευταία είναι το Bright Lights από Gary Clark Jr.
Έμη: Θα ξεχωρίσω όλους τους δίσκους του Michael Jackson και έναν πιο πρόσφατο της Christina Aguilera, με τίτλο “Back to Basics”, που περιέχει πολλά soul στοιχεία. Από τις σύγχρονες μπάντες μ' αρέσει πολύ ο ήχος των Monophonics και η ιδιαίτερη χροιά του front man τους. Έχω ξεχωρίσει αρκετά τραγούδια απο τον τελευταίο τους δίσκο, ανάμεσα σε αυτά το “Deception”.
Jim: Αγαπημένοι δίσκοι: Κind of blue – Milles Davis, Ten - Pearl Jam, Live on planet earth – The Cat Empire, Making mirrors – Gotye, An awesome wave – Alt-J.
Με έχει εντυπωσιάσει πολύ μία Νεοζηλανδή μουσικοσυνθέτης – στιχουργός – τραγουδίστρια : two way street – Vows – Kimbra.
Κωστής: Rage against the machine - Rage against the machine, Blood Sugar Sex Magik - Red hot Chili Peppers, Ok Computer-Radiohead, A night at the opera – Queen, Ten - Pearl Jam
(σίγουρα θα αφήνω πίσω καμιά 100αρια..)
Από νέα πράγματα που άκουσα τον τελευταίο καιρό ειλικρινά με εντυπωσίασε μια καινούργια κυκλοφορία με τίτλο “The Glass/Nails” μιας νέας post-rock ελληνικής μπάντας που λέγεται “we own the sky”. Επίσης όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται συγκλονιστικό ήταν και το El Camino των Black Keys!
-Ποιό είναι το τραγούδι που θα θέλατε να είναι δικό σας;
Soul Mates: Σίγουρα κάποιο από Stevie Wonder με επικρατέστερο ίσως το Higher Ground.
-Πιστεύετε πως έτσι που έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες , υπάρχει μέλλον για τη μουσική σας αλλά και για τη μουσική γενικότερα;
Γιώργος: Μέλλον για τη μουσική γενικότερα πάντα θα υπάρχει. Τελευταία μάλιστα βγαίνουν πολύ ωραία πράγματα. Απλά είναι τέτοια η πληθώρα των συγκροτημάτων και των καλλιτεχνών που θέλει περισσότερο ψάξιμο για να βρεις κάτι που πραγματικά ξεχωρίζει.
Κωστής: Αν σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι η μουσική δεν έχει μέλλον θα σταματήσουμε να ελπίζουμε γενικότερα! Η μουσική είναι μια εσωτερική ανάγκη των ανθρώπων, ένας από τους κύριους τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων του. Για τους συνθέτες, τους στιχουργους, ακόμα και τους εκτελεστές είναι κατάθεση ψυχής. Οσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες (προφανώς η ερώτηση αναφέρεται στις οικονομικές δυσκολίες) δεν πρόκειται να μας σταματήσουν ποτέ ,όχι μόνο εμάς άλλα και όλους τους μουσικούς, απ΄το να είμαστε δημιουργικοί πάνω σ’αυτό που πραγματικά αγαπούμε. Προφανώς λοιπόν πιστεύουμε ότι υπάρχει μέλλον για τη μουσική.
Βένια: Mέλλον για το 'καλό' υπάρχει πάντα . Ότι αξίζει πάντα ξεχωρίζει από τη μάζα σε όποια εποχή και αν βρισκόμαστε. Όσον αφορά τη χώρα μας οι συνθήκες ναι μεν είναι περίεργες 'πολιτισμικά' αλλά και πάλι πιστεύω σε αυτό που είπα παραπάνω. Αν η δουλειά μας αξίζει τελικά το κοινό που μας ενδιαφέρει θα το εκτιμήσει. Μπορεί συγκεκριμένα στην Ελλάδα να είναι μικρότερο λόγω της μουσικής που παίζουμε, αλλά νομίζω πως κάθε προσπάθεια ανταμείβεται!
Έμη: Η μουσική κυρίως χρειάζεται ψυχή(ες), άρα είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσει να υπάρχει, όσες γενιές και αν περάσουν. Κι εμείς με τη σειρά μας για όσα χρόνια μπορούμε ακόμα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που τόσο πολύ αγαπάμε.
Jim: Από τότε που γεννήθηκε ο άνθρωπος υπήρξε και η μουσική. Πιστεύω πως θα υπάρχει για πάντα ανεξάρτητα από οποιαδήποτε οικονομική κρίση. Για αυτό το λόγο θεωρώ πως το μέλλον αυτού του συγκροτήματος είναι σίγουρο και ελπίζω και πολύ λαμπρό.
Σχετικό θέμα