Τρεις συντάκτες του Mix Grill, ο Χρήστος Χρηστόπουλος, η Ελένη Ζαρκάδα και ο Γιώργος Μπαλιώτης γράφουν για τη συναυλία της Lady Gaga στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου.
[Του Χρήστου Χρηστόπουλου]
Πήγαμε που λες στη Lady Gaga, και ο λόγος δεν ήταν ο ανελέητος μιντιακός "βομβαρδισμός" που μας προέτρεπε να μη χάσουμε το γεγονός της χρονιάς, αλλά η διπλή πρόσκληση που βρέθηκε στα χέρια μου λίγες ώρες πριν τη συναυλία. Θεωρούσα υπερβολικά τα 50, 70, ή 100 ευρώ που κόστιζαν τα εισιτήρια όχι μόνο για τη Lady Gaga αλλά για οποιαδήποτε live, μα αφού μου δόθηκε η δυνατότητα να πάω, και με δεδομένο ότι οι έξοδοί σου όταν έχεις δύο μικρά παιδιά περιορίζονται σε παιδικά πάρτυ (που μια χαρά είναι βέβαια) δεν άφησα την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Έτσι λοιπόν, φτάσαμε στην αρένα του ΟΑΚΑ στις 9.15 μμ, την ώρα ακριβώς που έβγαινε στη σκηνή η Ιταλοαμερικανίδα super star. Ο κόσμος ήταν αρκετός, περισσότερος από ό,τι περίμενα, μοιρασμένος σε αρένα και εξέδρες. Ξεκίνησε με τα "Artpop" και ''G.U.Y.'' προετοιμάζοντάς μας για το πάρτυ που θα ακολουθούσε. Η τεράστια σκηνή ήταν γεμάτη από χορευτές, μουσικούς αλλά και από την αεικίνητη παρουσία της μικρόσωμης performer που άλλαζε τις εντυπωσιακές στολές της κάθε λίγο, με μία εξ αυτών των αλλαγών μάλιστα να διαδραματίζεται προβοκατόρικα on stage. Ένα medley με κομμάτια από τον πρώτο της δίσκο (που παραμένει η καλύτερη δουλειά της κατά τη γνώμη μου) όπως τα ''Just Dance'', "Telephone" και "Poker Face" ξεσήκωσε το ούτως ή άλλως ενθουσιώδες κοινό, για να ακολουθήσουν και όλα τα υπόλοιπα hits της σύγχρονης βασίλισσας της pop.
Η Lady Gaga αποδείχθηκε μία από τις πιο επικοινωνιακές καλλιτέχνιδες που έχω παρακολουθήσει σε συναυλία, καθώς πέρα από τα sas agapw, geia sou Athens κι eyxaristo, ήταν λαλίστατη. Μας ενημέρωσε για το θαυμασμό της προς την Ελλάδα που αποτελεί την κοιτίδα του σύγχρονου πολιτισμού, για την εμπειρία της ως σερβιτόρα σε δύο ελληνικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης όταν ήταν πιτσιρίκα, αλλά και για τα τραύματα που ακόμη κουβαλάει από την ψυχολογική βία που της είχε ασκηθεί όταν ήταν μικρή λόγω της διαφορετικότητάς της. Κάποια στιγμή μάλιστα άρχισε να διαβάζει το γράμμα που της πέταξε στη σκηνή ένας θαυμαστής της, και στο οποίο την ευχαριστούσε για τη δύναμη που του έδινε ώστε να αντέχει τις δυσκολίες και να συνεχίσει να ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή όπως έκανε κι εκείνη. Κι ενώ στην αρχή μου φάνηκε κάπως στημένο όλο αυτό, σαν τις "αληθινές συνεντεύξεις" στις διαφημίσεις απορρυπαντικών, η δυσπιστία μου υποχώρησε όταν την είδα δακρυσμένη να τον αναζητά στο κοινό. Η Lady Gaga, είχε κερδίσει όσους βρίσκονταν στο ΟΑΚΑ εκείνο το βράδυ μια και καλή.
Θα ομολογήσω μάλιστα ότι όταν έπαιξε το "Bad Romance", ένα από τα καλύτερα pop τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών, είχα ανατριχιάσει. Θα ντρεπόμουν να το παραδεχτώ υπό άλλες συνθήκες, αλλά μετά από όσα άκουσα και διάβασα την επόμενη μέρα και έπειτα από το θάψιμο που της έριχναν όλοι οι ποιοτικοί και υπεράνω, παίρνω ξεκάθαρα το μέρος της. Ατάλαντη, κάνει καριέρα μόνο επειδή ξεβρακώνεται, τα τραγούδια της δεν υπάγονται καν στην έννοια μουσική και χίλια δυο άλλα. Σιγά ρε παιδιά, χαλαρώστε. Η Lady Gaga είναι αυθεντικά εκκεντρική, αν και ίσως το παρακάνει λίγο. Όμως το να μηδενίζουμε ό,τι δε μας αρέσει είναι κάτι με το οποίο διαφωνώ. Όταν ένα τραγούδι της Gaga ή του Παντελίδη ή οποιουδήποτε άλλου προκαλεί συναισθήματα σε κάποιους ανθρώπους, πώς μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως κακή μουσική; Όλα είναι θέμα γούστου, κι αν κάτι δε μας αρέσει απλά το προσπερνάμε. Και τα λέω αυτά ως κάποιος που πολλά από τα αγαπημένα του τραγούδια δεν ξεπερνούν ούτε τα 1.000 views στο youtube. Όπως και να'χει, η μουσική είναι διασκέδαση και ψυχαγωγία, και η Lady Gaga μάς τα πρόσφερε απλόχερα και τα δύο το βράδυ της Παρασκευής.
[Της Ελένης Ζαρκάδα]
Μπορεί να μην είσαι μεγάλος fan της lady Gaga και -δικαιολογημένα- να την θεωρείς υπερβολικά εκκεντρική σε σημείο παρεξηγήσεως, όμως η ερμηνεία της πάνω στη σκηνή θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη ή να διχαστείς ακόμα περισσότερο.
Γιατί, αφού φαίνεται να έχει μια συγκροτημένη σκέψη προβαίνει ώρες, ώρες σε τέτοιες γελοιότητες; Είναι όντως "art" και "rave" όλος αυτός ο μύθος που έχει φτιάξει γύρω από το όνομά της; Αυτό που αντιληφθήκαμε εμείς στη συναυλία είναι πως πρόκειται για μια καλλιτέχνιδα με πολλές γνώσεις πάνω στη μουσική, την τέχνη αλλά και την επικαιρότητα και τα κοινωνικά προβλήματα.
Δυστυχώς, το ελληνικό κοινό υπήρξε πολύ διχασμένο με αποτέλεσμα το ΟΑΚΑ να είναι μισο-άδειο. Μόνο οι μεγάλοι fan έσπευσαν να κλείσουν εισιτήρια από νωρίς κάνοντας τα golden standing sold out. Γιατί όμως τόση αποδοκιμασία για την Lady Gaga;
Οι ερμηνείες που έδωσα ήταν πολλές. Αφενός, το είδος της μουσικής που παίζει έχει δύσκολα απήχηση στη χώρα μας και πόσο μάλλον στα ελληνικά ραδιόφωνα (άλλα παίζουν ελληνική και άλλα ξένη μουσική, ενώ στη συνέχεια και αυτά διαχωρίζονται με βάση τα διαφορετικά είδη που υποστηρίζουν).
Αφετέρου, ίσως είμαστε λαός που του αρέσει να ακολουθεί την τακτική "άσπρο-μαύρο", δηλαδή επιλέγουμε μόνο τα μουσικά γεγονότα που ταιριάζουν στις μουσικές μας επιλογές και "κράζουμε" τα υπόλοιπα, καθώς και όσους διαφωνούν μαζί μας. Πρόκειται για μια τακτική που γενικά ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας και εκτός μουσικών δρόμενων. Κάπως έτσι συνέβη και στα social media τις μέρες πριν τη συναυλία. Όποιος σκόπευε να πάει στη συναυλία της Lady Gaga, δεχόταν την αποδοκιμασία των γύρω του, ενώ καμία κατανόηση δεν υπήρχε για την ευρύτητα των μουσικών ενδιαφερόντων που μπορεί κανείς να είχε. Βέβαια, οφείλω να παραδεχτώ πως ακόμα και από περιέργεια να ήθελες να πας, τα εισιτήρια δεν ήταν και τόσο προσιτά.
Πάντως, για το μουσικό θέαμα που προσέφερε και την τόσο εντυπωσιακή σκηνή που χρησιμοποίησε οι τιμές δεν θα μπορούσαν να πέσουν πιο κάτω, δυστυχώς. Ίσως στην περίοδο που διανύουμε το κλίμα να μην "σηκώνει" Lady Gaga. Ίσως στην εποχή των "παχιών αγελάδων" να ήμασταν παρόντες στο "μεγάλο μουσικό γεγονός της χρονιάς". Παρόλο, λοιπόν, που ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερος απ' ότι η συγκεκριμένη τραγουδίστρια έχει συνηθίσει στις συναυλίες της, όχι μόνο δεν ακύρωσε τη συναυλία, αλλά βγήκε με επαγγελματισμό, υποστήριξε την δουλειά της και μάς είπε άπειρες φορές στα σπαστά ελληνικά πόσο πολύ μας αγαπάει.
[Του Γιώργου Μπαλιώτη]
Το βράδυ της Παρασκευής, το Ολυμπιακό Στάδιο φιλοξένησε μια από τις ξεχωριστές συναυλίες του 2014 στην Ελλάδα. Η Lady Gaga δεν είναι τυχαίο πρόσωπο στην παγκόσμια pop μουσική.
Όσοι είστε συχνοί αναγνώστες του Mix Grill, θα ξέρετε ότι δεν ακούμε φανατικά την pop μουσική της Lady Gaga, της Rihanna, της Shakira κλπ. Όμως, παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη αυτών των μουσικών φορμών κι όχι μόνο.
Η Lady Gaga είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Πολύς κόσμος ασχολείται με την περσόνα, που η ίδια πλασάρει με τα συχνά τερτίπια της. Εμείς ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τη μουσική της. Κακά τα ψέματα, η Νεοϋορκέζα έχει γράψει αρκετά καλά pop hits, όπως τα "Poker Face", "Bad Romance", "Just Dance" & "Alexandro".
Όμως, τι υπερίσχυσε στη συναυλία της στην Αθήνα; Η μουσική ή όλα τα υπόλοιπα;
Νομίζω ότι υπερίσχυσε η μουσική. Δε σας κρύβω ότι δεν περίμενα να είναι τόσο καλή η Lady Gaga.
Κατ' αρχάς, η pop τραγουδίστρια με τους εκατομμύρια fans (67.353.952 άνθρωποι έχουν κάνει like στη Facebook σελίδα της) έπαιξε μπροστά σε 15.000 ανθρώπους περίπου και πιστεύω ότι η εμφάνιση της θα ήταν ακριβώς η ίδια, ακόμη κι αν έπαιζε μπροστά σε 50 ή 80.000.
Μουσικά, θα έλεγα ότι όλοι ακούσαμε τις φωνητικές της ικανότητες. Μάλιστα, στα ήρεμα τραγούδια της συναυλίας και κυρίως σ' αυτά που έπαιζε μόνο αυτή με το πιάνο ("You and I", "Born This Way"), η δυνατή και στεντόρεια φωνή της και η βραχνάδα που είχε ήταν πραγματικά ξεχωριστή. Στα χορευτικά τραγούδια, τα προηχογραφημένα κομμάτια ήταν πολλά και η Gaga δεν τραγουδούσε συνέχεια σ' αυτά. Αυτή βέβαια είναι μια συνηθισμένη πρακτική σε αντίστοιχα show, γιατί οι τραγουδιστές είναι παράλληλα και διασκεδαστές και χορευτές.
Ακόμη, το show ενός pop ειδώλου είναι συνήθως προκατασκευασμένο και καθορισμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε όλα όσα γίνονται κατά τη διάρκεια του να είναι προγραμματισμένα. Ακόμη και οι ατάκες που νομίζεις ότι είναι αυθόρμητες, συνήθως είναι έτοιμες από πριν. Η εμφάνιση της Lady Gaga είχε αρκετά στοιχεία, τα οποία ήταν προγραμματισμένα, αλλά η ίδια δε φοβήθηκε να εκτεθεί στα μάτια μας. Δε φοβήθηκε να σταθεί στο πιάνο της και να τραγουδήσει a Capella. Δε δίστασε εκείνη τη στιγμή να μας μιλήσει για τα παιδικά της χρόνια κι όχι μόνο:
"Στα 14 μου ζήτησα κάτι από τον πατέρα μου κι αυτός μου είπε να βρω δουλειά για να το πάρω. Δούλεψα σε 3 Ελληνικά εστιατόρια, το "Αιγαίο", το "Μέτσοβο"... Αυτό σας το λέω για να καταλάβετε ότι είμαι ένα κορίτσι σαν κι εσάς με πολλά όνειρα...
Η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας κι όλα τα μνημεία σας άντεξαν τόσα χρόνια. Γιατί να μην αντέξετε κι εσείς;"
Ακόμη, πήρε μια Ελληνική σημαία από το κοινό και τη φόρεσε (δείτε τη σχετική φωτογραφία) και διάβασε ένα γράμμα που της έγραψε ένα από τα παιδιά που ήταν μπροστά στη σκηνή του Ολυμπιακού Σταδίου. Έδειξε να συγκινείται από το γράμμα, το οποίο θεωρώ ότι ήταν λίγο υπερβολικό. Σε κάθε περίπτωση όμως, δε φοβήθηκε να εκτεθεί στον κόσμο και σ' αυτή την περίπτωση.
Από τις 9:20 μέχρι τις 11 μμ, η Lady Gaga έκανε περισσότερο μια συναυλία, παρά ένα show. Οι χορευτές και μουσικοί στη σκηνή ήταν 21 μαζί με αυτήν, τα κοστούμια τους άλλαζαν συνέχεια, όπως και οι περούκες της Αμερικανίδας, αλλά σε γενικές γραμμές δεν είδαμε ένα show, που θα μας μείνει αξέχαστο. Ήταν καλό, αλλά θα έλεγα ότι αυτά που μας έμειναν περισσότερο ήταν η καλή φωνή της και η επαφή με τον κόσμο. Η επικοινωνία με τους fans και οι εύστοχες ατάκες απέδειξαν την εξυπνάδα και το ταλέντο της στην επαφή με όλους εμάς.
Είναι ακόμη αξιοσημείωτη η θεατρικότητα της στη σκηνή. Οι εκφράσεις, οι γκριμάτσες και η ακινησία της, μετά το τέλος κάθε τραγουδιού προσέφεραν θεατρικά στοιχεία στην όλη βραδιά.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που είδα τόσο άδειο το Ολυμπιακό Στάδιο σε μια συναυλία. Η αρένα ήταν γεμάτη κατά το ήμισυ, στο πάνω διάζωμα δεν υπήρχε ψυχή και αρκετός κόσμος υπήρχε στις θύρες που ήταν κοντά στη σκηνή (δεξιά κι αριστερά της).
Τραγούδια που ακούσαμε:
ARTPOP
G.U.Y.
Donatella
Venus
MANiCURE
Just Dance
Poker Face
Telephone
Paparazzi
Do What U Want
Yoü and I
Born This Way
The Edge of Glory
Judas
Aura
Sexxx Dreams
Alejandro
Bad Romance
Applause
Swine
Gypsy
Η φωτογραφία με την Ελληνική σημαία ανήκει στον Άγγελο Λυμπέρη.
[Του Χρήστου Χρηστόπουλου]
Πήγαμε που λες στη Lady Gaga, και ο λόγος δεν ήταν ο ανελέητος μιντιακός "βομβαρδισμός" που μας προέτρεπε να μη χάσουμε το γεγονός της χρονιάς, αλλά η διπλή πρόσκληση που βρέθηκε στα χέρια μου λίγες ώρες πριν τη συναυλία. Θεωρούσα υπερβολικά τα 50, 70, ή 100 ευρώ που κόστιζαν τα εισιτήρια όχι μόνο για τη Lady Gaga αλλά για οποιαδήποτε live, μα αφού μου δόθηκε η δυνατότητα να πάω, και με δεδομένο ότι οι έξοδοί σου όταν έχεις δύο μικρά παιδιά περιορίζονται σε παιδικά πάρτυ (που μια χαρά είναι βέβαια) δεν άφησα την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Έτσι λοιπόν, φτάσαμε στην αρένα του ΟΑΚΑ στις 9.15 μμ, την ώρα ακριβώς που έβγαινε στη σκηνή η Ιταλοαμερικανίδα super star. Ο κόσμος ήταν αρκετός, περισσότερος από ό,τι περίμενα, μοιρασμένος σε αρένα και εξέδρες. Ξεκίνησε με τα "Artpop" και ''G.U.Y.'' προετοιμάζοντάς μας για το πάρτυ που θα ακολουθούσε. Η τεράστια σκηνή ήταν γεμάτη από χορευτές, μουσικούς αλλά και από την αεικίνητη παρουσία της μικρόσωμης performer που άλλαζε τις εντυπωσιακές στολές της κάθε λίγο, με μία εξ αυτών των αλλαγών μάλιστα να διαδραματίζεται προβοκατόρικα on stage. Ένα medley με κομμάτια από τον πρώτο της δίσκο (που παραμένει η καλύτερη δουλειά της κατά τη γνώμη μου) όπως τα ''Just Dance'', "Telephone" και "Poker Face" ξεσήκωσε το ούτως ή άλλως ενθουσιώδες κοινό, για να ακολουθήσουν και όλα τα υπόλοιπα hits της σύγχρονης βασίλισσας της pop.
Η Lady Gaga αποδείχθηκε μία από τις πιο επικοινωνιακές καλλιτέχνιδες που έχω παρακολουθήσει σε συναυλία, καθώς πέρα από τα sas agapw, geia sou Athens κι eyxaristo, ήταν λαλίστατη. Μας ενημέρωσε για το θαυμασμό της προς την Ελλάδα που αποτελεί την κοιτίδα του σύγχρονου πολιτισμού, για την εμπειρία της ως σερβιτόρα σε δύο ελληνικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης όταν ήταν πιτσιρίκα, αλλά και για τα τραύματα που ακόμη κουβαλάει από την ψυχολογική βία που της είχε ασκηθεί όταν ήταν μικρή λόγω της διαφορετικότητάς της. Κάποια στιγμή μάλιστα άρχισε να διαβάζει το γράμμα που της πέταξε στη σκηνή ένας θαυμαστής της, και στο οποίο την ευχαριστούσε για τη δύναμη που του έδινε ώστε να αντέχει τις δυσκολίες και να συνεχίσει να ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή όπως έκανε κι εκείνη. Κι ενώ στην αρχή μου φάνηκε κάπως στημένο όλο αυτό, σαν τις "αληθινές συνεντεύξεις" στις διαφημίσεις απορρυπαντικών, η δυσπιστία μου υποχώρησε όταν την είδα δακρυσμένη να τον αναζητά στο κοινό. Η Lady Gaga, είχε κερδίσει όσους βρίσκονταν στο ΟΑΚΑ εκείνο το βράδυ μια και καλή.
Θα ομολογήσω μάλιστα ότι όταν έπαιξε το "Bad Romance", ένα από τα καλύτερα pop τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών, είχα ανατριχιάσει. Θα ντρεπόμουν να το παραδεχτώ υπό άλλες συνθήκες, αλλά μετά από όσα άκουσα και διάβασα την επόμενη μέρα και έπειτα από το θάψιμο που της έριχναν όλοι οι ποιοτικοί και υπεράνω, παίρνω ξεκάθαρα το μέρος της. Ατάλαντη, κάνει καριέρα μόνο επειδή ξεβρακώνεται, τα τραγούδια της δεν υπάγονται καν στην έννοια μουσική και χίλια δυο άλλα. Σιγά ρε παιδιά, χαλαρώστε. Η Lady Gaga είναι αυθεντικά εκκεντρική, αν και ίσως το παρακάνει λίγο. Όμως το να μηδενίζουμε ό,τι δε μας αρέσει είναι κάτι με το οποίο διαφωνώ. Όταν ένα τραγούδι της Gaga ή του Παντελίδη ή οποιουδήποτε άλλου προκαλεί συναισθήματα σε κάποιους ανθρώπους, πώς μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως κακή μουσική; Όλα είναι θέμα γούστου, κι αν κάτι δε μας αρέσει απλά το προσπερνάμε. Και τα λέω αυτά ως κάποιος που πολλά από τα αγαπημένα του τραγούδια δεν ξεπερνούν ούτε τα 1.000 views στο youtube. Όπως και να'χει, η μουσική είναι διασκέδαση και ψυχαγωγία, και η Lady Gaga μάς τα πρόσφερε απλόχερα και τα δύο το βράδυ της Παρασκευής.
[Της Ελένης Ζαρκάδα]
Μπορεί να μην είσαι μεγάλος fan της lady Gaga και -δικαιολογημένα- να την θεωρείς υπερβολικά εκκεντρική σε σημείο παρεξηγήσεως, όμως η ερμηνεία της πάνω στη σκηνή θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη ή να διχαστείς ακόμα περισσότερο.
Γιατί, αφού φαίνεται να έχει μια συγκροτημένη σκέψη προβαίνει ώρες, ώρες σε τέτοιες γελοιότητες; Είναι όντως "art" και "rave" όλος αυτός ο μύθος που έχει φτιάξει γύρω από το όνομά της; Αυτό που αντιληφθήκαμε εμείς στη συναυλία είναι πως πρόκειται για μια καλλιτέχνιδα με πολλές γνώσεις πάνω στη μουσική, την τέχνη αλλά και την επικαιρότητα και τα κοινωνικά προβλήματα.
Δυστυχώς, το ελληνικό κοινό υπήρξε πολύ διχασμένο με αποτέλεσμα το ΟΑΚΑ να είναι μισο-άδειο. Μόνο οι μεγάλοι fan έσπευσαν να κλείσουν εισιτήρια από νωρίς κάνοντας τα golden standing sold out. Γιατί όμως τόση αποδοκιμασία για την Lady Gaga;
Οι ερμηνείες που έδωσα ήταν πολλές. Αφενός, το είδος της μουσικής που παίζει έχει δύσκολα απήχηση στη χώρα μας και πόσο μάλλον στα ελληνικά ραδιόφωνα (άλλα παίζουν ελληνική και άλλα ξένη μουσική, ενώ στη συνέχεια και αυτά διαχωρίζονται με βάση τα διαφορετικά είδη που υποστηρίζουν).
Αφετέρου, ίσως είμαστε λαός που του αρέσει να ακολουθεί την τακτική "άσπρο-μαύρο", δηλαδή επιλέγουμε μόνο τα μουσικά γεγονότα που ταιριάζουν στις μουσικές μας επιλογές και "κράζουμε" τα υπόλοιπα, καθώς και όσους διαφωνούν μαζί μας. Πρόκειται για μια τακτική που γενικά ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας και εκτός μουσικών δρόμενων. Κάπως έτσι συνέβη και στα social media τις μέρες πριν τη συναυλία. Όποιος σκόπευε να πάει στη συναυλία της Lady Gaga, δεχόταν την αποδοκιμασία των γύρω του, ενώ καμία κατανόηση δεν υπήρχε για την ευρύτητα των μουσικών ενδιαφερόντων που μπορεί κανείς να είχε. Βέβαια, οφείλω να παραδεχτώ πως ακόμα και από περιέργεια να ήθελες να πας, τα εισιτήρια δεν ήταν και τόσο προσιτά.
Πάντως, για το μουσικό θέαμα που προσέφερε και την τόσο εντυπωσιακή σκηνή που χρησιμοποίησε οι τιμές δεν θα μπορούσαν να πέσουν πιο κάτω, δυστυχώς. Ίσως στην περίοδο που διανύουμε το κλίμα να μην "σηκώνει" Lady Gaga. Ίσως στην εποχή των "παχιών αγελάδων" να ήμασταν παρόντες στο "μεγάλο μουσικό γεγονός της χρονιάς". Παρόλο, λοιπόν, που ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερος απ' ότι η συγκεκριμένη τραγουδίστρια έχει συνηθίσει στις συναυλίες της, όχι μόνο δεν ακύρωσε τη συναυλία, αλλά βγήκε με επαγγελματισμό, υποστήριξε την δουλειά της και μάς είπε άπειρες φορές στα σπαστά ελληνικά πόσο πολύ μας αγαπάει.
[Του Γιώργου Μπαλιώτη]
Το βράδυ της Παρασκευής, το Ολυμπιακό Στάδιο φιλοξένησε μια από τις ξεχωριστές συναυλίες του 2014 στην Ελλάδα. Η Lady Gaga δεν είναι τυχαίο πρόσωπο στην παγκόσμια pop μουσική.
Όσοι είστε συχνοί αναγνώστες του Mix Grill, θα ξέρετε ότι δεν ακούμε φανατικά την pop μουσική της Lady Gaga, της Rihanna, της Shakira κλπ. Όμως, παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη αυτών των μουσικών φορμών κι όχι μόνο.
Η Lady Gaga είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Πολύς κόσμος ασχολείται με την περσόνα, που η ίδια πλασάρει με τα συχνά τερτίπια της. Εμείς ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τη μουσική της. Κακά τα ψέματα, η Νεοϋορκέζα έχει γράψει αρκετά καλά pop hits, όπως τα "Poker Face", "Bad Romance", "Just Dance" & "Alexandro".
Όμως, τι υπερίσχυσε στη συναυλία της στην Αθήνα; Η μουσική ή όλα τα υπόλοιπα;
Νομίζω ότι υπερίσχυσε η μουσική. Δε σας κρύβω ότι δεν περίμενα να είναι τόσο καλή η Lady Gaga.
Κατ' αρχάς, η pop τραγουδίστρια με τους εκατομμύρια fans (67.353.952 άνθρωποι έχουν κάνει like στη Facebook σελίδα της) έπαιξε μπροστά σε 15.000 ανθρώπους περίπου και πιστεύω ότι η εμφάνιση της θα ήταν ακριβώς η ίδια, ακόμη κι αν έπαιζε μπροστά σε 50 ή 80.000.
Μουσικά, θα έλεγα ότι όλοι ακούσαμε τις φωνητικές της ικανότητες. Μάλιστα, στα ήρεμα τραγούδια της συναυλίας και κυρίως σ' αυτά που έπαιζε μόνο αυτή με το πιάνο ("You and I", "Born This Way"), η δυνατή και στεντόρεια φωνή της και η βραχνάδα που είχε ήταν πραγματικά ξεχωριστή. Στα χορευτικά τραγούδια, τα προηχογραφημένα κομμάτια ήταν πολλά και η Gaga δεν τραγουδούσε συνέχεια σ' αυτά. Αυτή βέβαια είναι μια συνηθισμένη πρακτική σε αντίστοιχα show, γιατί οι τραγουδιστές είναι παράλληλα και διασκεδαστές και χορευτές.
Ακόμη, το show ενός pop ειδώλου είναι συνήθως προκατασκευασμένο και καθορισμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε όλα όσα γίνονται κατά τη διάρκεια του να είναι προγραμματισμένα. Ακόμη και οι ατάκες που νομίζεις ότι είναι αυθόρμητες, συνήθως είναι έτοιμες από πριν. Η εμφάνιση της Lady Gaga είχε αρκετά στοιχεία, τα οποία ήταν προγραμματισμένα, αλλά η ίδια δε φοβήθηκε να εκτεθεί στα μάτια μας. Δε φοβήθηκε να σταθεί στο πιάνο της και να τραγουδήσει a Capella. Δε δίστασε εκείνη τη στιγμή να μας μιλήσει για τα παιδικά της χρόνια κι όχι μόνο:
"Στα 14 μου ζήτησα κάτι από τον πατέρα μου κι αυτός μου είπε να βρω δουλειά για να το πάρω. Δούλεψα σε 3 Ελληνικά εστιατόρια, το "Αιγαίο", το "Μέτσοβο"... Αυτό σας το λέω για να καταλάβετε ότι είμαι ένα κορίτσι σαν κι εσάς με πολλά όνειρα...
Η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας κι όλα τα μνημεία σας άντεξαν τόσα χρόνια. Γιατί να μην αντέξετε κι εσείς;"
Ακόμη, πήρε μια Ελληνική σημαία από το κοινό και τη φόρεσε (δείτε τη σχετική φωτογραφία) και διάβασε ένα γράμμα που της έγραψε ένα από τα παιδιά που ήταν μπροστά στη σκηνή του Ολυμπιακού Σταδίου. Έδειξε να συγκινείται από το γράμμα, το οποίο θεωρώ ότι ήταν λίγο υπερβολικό. Σε κάθε περίπτωση όμως, δε φοβήθηκε να εκτεθεί στον κόσμο και σ' αυτή την περίπτωση.
Από τις 9:20 μέχρι τις 11 μμ, η Lady Gaga έκανε περισσότερο μια συναυλία, παρά ένα show. Οι χορευτές και μουσικοί στη σκηνή ήταν 21 μαζί με αυτήν, τα κοστούμια τους άλλαζαν συνέχεια, όπως και οι περούκες της Αμερικανίδας, αλλά σε γενικές γραμμές δεν είδαμε ένα show, που θα μας μείνει αξέχαστο. Ήταν καλό, αλλά θα έλεγα ότι αυτά που μας έμειναν περισσότερο ήταν η καλή φωνή της και η επαφή με τον κόσμο. Η επικοινωνία με τους fans και οι εύστοχες ατάκες απέδειξαν την εξυπνάδα και το ταλέντο της στην επαφή με όλους εμάς.
Είναι ακόμη αξιοσημείωτη η θεατρικότητα της στη σκηνή. Οι εκφράσεις, οι γκριμάτσες και η ακινησία της, μετά το τέλος κάθε τραγουδιού προσέφεραν θεατρικά στοιχεία στην όλη βραδιά.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που είδα τόσο άδειο το Ολυμπιακό Στάδιο σε μια συναυλία. Η αρένα ήταν γεμάτη κατά το ήμισυ, στο πάνω διάζωμα δεν υπήρχε ψυχή και αρκετός κόσμος υπήρχε στις θύρες που ήταν κοντά στη σκηνή (δεξιά κι αριστερά της).
Τραγούδια που ακούσαμε:
ARTPOP
G.U.Y.
Donatella
Venus
MANiCURE
Just Dance
Poker Face
Telephone
Paparazzi
Do What U Want
Yoü and I
Born This Way
The Edge of Glory
Judas
Aura
Sexxx Dreams
Alejandro
Bad Romance
Applause
Swine
Gypsy
Η φωτογραφία με την Ελληνική σημαία ανήκει στον Άγγελο Λυμπέρη.
Σχετικό θέμα