Rough Trade Shops: Counter Culture 08
Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω οποιαδήποτε άλλη σχέση με το δισκάδικο Rough Trade, ή με οποιοδήποτε άλλο δισκάδικο ντόπιο ή ξένο, πέρα από αυτή του πελάτη. Έχοντας όμως περάσει κυριολεκτικά χιλιάδες ώρες (έβγαλα το κομπιουτεράκι και έκανα τις πράξεις) αναζητώντας θησαυρούς στα ράφια τους, πρέπει να πω ότι σίγουρα θα μου λείψουν εάν εξαφανιστούν. Και το "εάν" της προηγούμενης πρότασης μοιάζει όλο και περισσότερο πιθανό να χρειαστεί να αντικατασταθεί με το "όταν", καθώς στην κρίση που έφερε το internet και τα mp3, ήρθε να προστεθεί και η γενικότερη οικονομική κατάρρευση, με αποτέλεσμα να διαβάζουμε συνέχεια για γνωστές αλυσίδες δισκάδικων που κλείνουν η μία μετά την άλλη.
Όμως, σε πείσμα των καιρών, το πολύ γνωστό στους φίλους της ανεξάρτητης μουσικής δισκάδικο του Λονδίνου καταφέρνει και κρατάει ακόμα, περισσότερο από 30 χρόνια από την ίδρυση του το 1976, και μάλιστα πριν από ένα-δύο χρόνια άνοιξε και καινούργιο, μεγαλύτερο κατάστημα. Ο βασικός λόγος της επιβίωσης του είναι η παγκόσμια φήμη που έχει αποκτήσει ως ένα δισκάδικο που δεν πουλάει απλώς δίσκους, αλλά διαθέτει γνώση και άποψη για τα μουσικά πράγματα. Δεν γνωρίζω ποια είναι η πολιτική προσλήψεων που ακολουθούν, αλλά πιστεύω ότι σίγουρα κάποιος θα πρέπει να αριστεύει στη μουσική ιστορία για να πιάσει δουλειά εκεί και σίγουρα να γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει τη στιγμή αυτή στην παγκόσμια μουσική σκηνή.
Για τους λόγους αυτούς, όταν στις αρχές κάθε χρονιάς από το 2003, κυκλοφορεί η επόμενη συνέχεια της σειράς συλλογών Counter Culture (θα μπορούσε να μεταφραστεί ως Αντι-Κουλτούρα άλλα και ως Κουλτούρα της Ταμειακής Μηχανής) με τις επιλογές του προσωπικού του δισκάδικου για τα καλύτερα τραγούδια/άλμπουμ της χρονιάς που πέρασε, φροντίζω πάντα να παραγγέλνω άμεσα το αντίτυπό μου.
Η συλλογή για το 2008 είναι διπλή (όπως πάντα) και χωρίζεται σε δύο ενότητες. Το πρώτο cd είναι χαμηλών τόνων (προτείνουν να το ακούσετε στη μπανιέρα σας!) με πιο ενδοσκοπικές lo-fi και folk επιλογές και το δεύτερο πιο θορυβώδες και πειραματικό (κατάλληλο για ακροάσεις πριν από τη βραδινή έξοδο). Ανάμεσα στα σχετικά πιο γνωστά ονόματα θα συναντήσετε τους Fleet Foxes (το μόνο από τα 44 συγκροτήματα της συλλογής που έχει καταφέρει να αποκτήσει και mainstream απήχηση), τον Bon Iver (διακρίθηκε σε πολλές από τις περσινές "Best Of" λίστες και είχε και το άλμπουμ της χρονιάς για το δισκάδικο με το "For Emma, Forever Ago"), τους πολύ αγαπητούς μου Telepathe (με το σούπερ σινγκλάκι "Chrome's On It"), και τους ανερχόμενους The Pains Of Being Pure At Heart (για τους οποίους γράφαμε στο προηγούμενο "That's Entertainment"). Όμως η πραγματική αξία της συλλογής βρίσκεται στα ονόματα που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε ξανακούσει και τώρα θα σας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψετε. Το φάσμα της μουσικής που καλύπτεται είναι εντυπωσιακά μεγάλο και σίγουρα ο καθένας, ανάλογα με τα γούστα του, θα εκτιμήσει διαφορετικά πράγματα. Οι προσωπικές μου επιλογές/ανακαλύψεις περιλαμβάνουν: Indian Jewelry, Gun Outfit, Correcto, Yo Majesty, Tobacco, Softboiled Eggies (Μελάτα Αυγουλάκια? - σίγουρα θα γίνουν τεράστιοι!), Shitty Limits (καλύτερα μα μην μεταφράσω), Zombie Zombie και καμιά εικοσαριά ονόματα ακόμη.
Για περισσότερες πληροφορίες για το δισκάδικο Rough Trade και τη συλλογή, επισκευτείτε: http://www.roughtrade.com/
Τραγούδι της εβδομάδας: Η νέα ανακάλυψη για το 2009 και αστεράκια της συλλογής Rough Trade Shops: Counter Culture 08, οι The Pains Of Being Pure At Heart και το κομμάτι "Everything With You" από το ντεμπούτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους: