Μια νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organisation) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περίπου 1.1 δις νεαρών ατόμων ηλικίας 12-35 ετών.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η χρήση smartphones, ακουστικών και η έκθεση σε χώρους με επικίνδυνα για την ακοή όρια θορύβου (κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, sport events) θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε μόνιμη απώλεια της ακοής μας.
Η έρευνα έδειξε πως περίπου το 50% αυτών των ηλικιών κινδυνεύουν από τη χρήση των προσωπικών συσκευών ενώ το 40% από έκθεση σε χώρους διασκέδασης με δυνατή μουσική.
Τι θεωρείται ως επικίνδυνο επίπεδο έκθεσης;
θα μπορούσε να είναι η έκθεση σε 85 (dB) ντεσιμπέλ για 8 ώρες ή 100 dB για 15 λεπτά. Κι αν αναρωτιέστε πόσο είναι 100 dB να σας ενημερώσω πως σε ένα live o ήχος ξεπερνά τα 100 dB (κοινώς, το χάσαμε το αυτί πατριώτη..)
Τρόποι πρόληψης:
Ελεγχόμενη ένταση όταν ακούμε μουσική με τα ακουστικά μας και όχι παραπάνω από 1 ώρα/ μέρα, ωτοασπίδες σε μέρη με υψηλά επίπεδα θορύβου αλλά και τακτά διαλείμματα όταν δεν μπορεί να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.
Τώρα βέβαια.. δε ξέρω κατά πόσο έχουν νόημα οι ωτοασπίδες (@#$!) σε μια συναυλία ή αν σε ένα live είναι βολικό να μπαινοβγαίνεις για να ξεκουράζεις τ' αυτιά σου.. αλλά σίγουρα είναι χρήσιμο να μην ακούς πολλές φορές ;)
Και σε τελική ανάλυση.. αν δεν ακούς τη μουσική δυνατά, πώς θα την ευχαριστηθείς!;