Οι παρουσιάσεις βιβλίων συνήθως ακολουθούν μια τυποποιημένη δομή. Ένα βιβλίο που μιλάει για το rock δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να περιέχει τυποποίηση. Η rock μουσική και κουλτούρα εξάλλου πολύ σπάνια εξέφραζε κάτι τέτοιο. Ακόμα κι επιλογή του χώρου ήταν εναρμονισμένη με το ύφος και τους ήρωες του βιβλίου. Πού αλλού, στο Κύτταρο. Στον «ναό» του ελληνικού rock. Εκεί μας υποδέχτηκε ο φίλος και δημοσιογράφος Γιάννης Αλεξίου για να παρουσιάσει και να φωτίσει πρόσωπα και γεγονότα της ελληνικής rock ιστορίας.
Με πάνω από δύο δεκαετίες ενεργής δημοσιογραφίας στον μουσικό χώρο, ο Γιάννης Αλεξίου έχει γνωρίσει και συνομιλήσει σχεδόν με όλους και για όλα όσα αποτελούν για πενήντα χρόνια το οικοδόμημα της ελληνικής rock μουσικής σκηνής. Κι αυτή την επαφή και αγάπη βρίσκουμε στο βιβλίο του «Πρωτοπόροι Του Ελληνικού Rock». Με συνεντεύξεις και πάρα πολλές φωτογραφίες (πολλές αδημοσίευτες), είτε με γνωστές είτε με αφανείς προσωπικότητες του χώρου, οι Έλληνες rockers αφηγούνται την ιστορία του ελληνικού rock’ n’ roll. Από την εποχή των M.G.C. μέχρι τις μέρες μας. Ιστορίες και γεγονότα - όχι μόνο μουσικά - περνάνε απο τις 350 χορταστικές σελίδες του.
Οι φίλοι, μουσικόφιλοι κι αναγνώστες του Γιάννη, φρόντισαν να γεμίσουν τον χώρο (πάντα σύμφωνα με τα μέτρα για την αντιμετώπισης της πανδημίας και μόνο για εμβολιασμένους ή για όσες και όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης) και να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα καθαρά συναυλιακή.
Η rock μουσική, που ήταν και η πρωταγωνίστρια της βραδιάς, είχε ξεκινήσει από νωρίς, μιας και ο Μιχάλης Λημνιός είχε αναλάβει τον ρόλο του DJ (κυριολεκτικά όμως, γιατί για το πρόγραμμά του είχε μαζί του αγαπημένα και σπάνια βινύλια). Στη συνέχεια μια εκλεκτή παρέα ανέλαβε να μιλήσει για το βιβλίο "Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock": ο Ιλάν Σολομών (ραδιοφωνικός παραγωγός Στο Κόκκινο 105.5 Fm), ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης (δημοσιογράφος Νέα-Βήμα), ο Θοδωρής Βλαχάκης (ιδρυτικός μέλος των Magic de Spell), ο Θοδωρής Δημητρίου (ιδρυτικό μέλος των Λευκή Συμφωνία), ο Γιώργος Μαστορίδης (μουσικός παραγωγός, Spectrum, Ωmega Vibes) και βέβαια ο συγγραφέας του βιβλίου Γιάννης Αλεξίου μας ταξίδεψαν σε rock εποχές και ιστορίες. Οι συνομιλητές είπαν για τις σκέψεις τους διαβάζοντας το βιβλίο και κατέθεσαν μικρές ή και ευτράπελες ιστορίες σχετικές με την ελληνική rock κοινότητα.
Κι επειδή το rock δεν είναι μόνο θεωρία, η «μυστική μπάντα» που θα πλαισίωνε την εκδήλωση, που δεν ήταν άλλη από τους Magic De Spell, ανέβηκε στη σκηνή και έδωσε αυθεντικό rock ήχο με τα: «Παγκόσμιος Ο Τρίτος (Εδώ)», «Είμαι», «Sarajevo», «Εμένα Οι Φίλοι Μου» κάνοντας τους παρευρισκόμενους να ενθουσιαστούν και να κουνηθούν κυριολεκτικά από τις θέσεις τους. Μια εμφάνιση που ήταν το ίδιο εκρηκτική και δυναμική όσο η ζωντανή εμφάνισή τους στον ίδιο χώρο την προηγούμενη εβδομάδα.
Αργότερα, οι Jack’s Full, με τον Νίκο Σπάθα (γιο του Γιάννη Σπάθα των Socrates) στην κιθάρα και την υπέροχη Μαρκέλλα Παναγιώτου στα φωνητικά, μας γύρισαν χρόνια πίσω και μας θύμισαν γιατί οι Socrates Drank the Conium θα αποτελούν σημείο αναφοράς και όχι μόνο για την ελληνική rock σκηνή. Ένα μικρό και τιμητικό αφιέρωμα στην μπάντα που έβαλε (μαζί με τους Aphrodite's Child) την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη του rock’ n’ roll. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα τους Jack’s Full και με ενθουσίασαν, μαζί με πολύ κόσμο όπως φάνηκε, πρώτα με την άγρια και γεμάτη δεξιοτεχνία παρουσία τους και ύστερα για τις φωνητικές ικανότητες της Μαρκέλλας Παναγιώτου. Εκ των υστέρων έμαθα ότι αποτελούσε την γυναικεία φωνή (και μοναδική γυναικεία παρουσία σ' όλη την ιστορία τους) στην τελευταία περίοδο των Socrates Drank the Conium.
Στη συνέχεια εμφανίστηκε η All Star Band που συγκροτήθηκε για τη συγκεκριμένη εκδήλωση: ο ανεξάντλητος Johnny Vavouras (Vavoura Band, Johnny & The Cadillacs), ο Τάσος Σκούρας (Αντώνης Τουρκογιώργης & Rock Machine) και ο Κυριάκος Δαρίβας (Παύλος Σιδηρόπουλος, Απροσάρμοστοι) κατέθεσαν ιστορίες και μουσικές και ανέβασαν με τη σειρά τους κι άλλους εκλεκτούς καλεσμένους όπως τον Στέφανο Δεκεριάν (Αγάπανθος), τον Τάκη Λιαρμακόπουλο (Apocalypsis, Αγάπανθος) και τον Μανώλη Σκουλά (Schoolbus, 2+1) για να τζαμάρουν όπως παλιά.
Από τις ιδιαίτερες στιγμές, της ούτως ή άλλως ξεχωριστής εκδήλωσης/συναυλίας, ήταν η παρουσία των Γιώργου Στεφανάκη και Δημήτρη Μαρινάκη των Πελόμα Μποκιού στη σκηνή. Όπως παλιά. Με ενθουσιασμό νέων και την ηλικία να αποτελεί απλά ένα νούμερο. Μια απόδειξη ότι η μουσική και δει το rock, δεν καταλαβαίνει από χρόνο. Όσοι παρευρεθήκαμε μπορούμε να το βεβαιώσουμε. Έφυγα από την εκδήλωση γεμάτος. Κι έπιασα το εαυτό μου στα φανάρια της Αχαρνών να χαζεύω και να ξεφυλλίζω το βιβλίο "Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock". Είναι σίγουρο τι θα κάνω τις επόμενες μέρες πίνοντας τον καφέ μου.
* Δείτε παρακάτω ένα απόσπασμα από τη συναυλία στο YouTube από το κανάλι mindcrimeK.
*Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Κωνσταντίνο Ρουμελιώτη και το MixGrill.