Το "X-Men: Apocalypse" είναι η κατά σειρά όγδοη ταινία (ένατη για κάποιους καθώς συνυπολογίζουν το "Deadpool") του γνωστού franchise και βρίσκεται χρονικά δέκα χρόνια μετά τα όσα συνέβησαν στο "X-Men: Days of Future Past" (2014). Η σκηνοθεσία ανήκει και πάλι στον Bryan Singer, γεγονός που τον καθιστά ξεκάθαρα έναν πραγματικό X-Man, καθώς, εκτός από αυτή και την προηγούμενη ταινία της σειράς, του ανήκουν και τα "X-Men" (2000) και "X-Men 2" (2003).
Ο Singer είχε κάνει πολύ αξιόλογη δουλειά τις τρεις προηγούμενες φορές, πράγμα που δικαιολογεί απόλυτα την επιλογή του. Σίγουρα δεν είναι και η καλύτερή του προσπάθεια, αλλά κράτησε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα τον πήχη. Τα πλάνα του δεν ήταν κουραστικά και φάνηκε να δίνει βάση στις εκφράσεις των προσώπων, όπως επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις λεπτομέρειες, με τις μακρινές λήψεις να προσπαθούν να μας παρουσιάσουν το χώρο και τις κοντινές να αναδεικνύουν τις «ιδιαιτερότητες» του εκάστοτε χαρακτήρα. Μελανό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι τα οπτικά εφέ που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν τρομακτικά «αληθινά», ενώ σε άλλες ήταν αρκετά «ψεύτικα» για μια τέτοιου επιπέδου υπερπαραγωγή.
Όσον αφορά την πλοκή, μπορώ να πω πως και εδώ έγινε αρκετά καλή δουλειά, καθώς το ενδιαφέρον διατηρείται αμείωτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως το σενάριο υπογράφουν οι Simon Kinberg, Michael Dougherty, Dan Harris (καθώς και ο ίδιος ο Singer), οι οποίοι είχαν ξανασυμμετάσχει ως σεναριογράφοι και παλαιότερα σε τουλάχιστον μία ταινία των «μεταλλαγμένων». Επίσης, πρόσεξα πως τα γεγονότα θα μου ήταν τελείως ξεκάθαρα ακόμα και στην περίπτωση που δεν είχα δει καμία από τις προηγούμενες ταινίες, χάρη στις επεξηγηματικές αναφορές στο παρελθόν που γίνονται κατά διαστήματα. Το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να μεταβούν σε παρελθοντικό χρόνο με τόσο μεγάλη αρμονία, αφήνοντας πίσω τους ηλικιωμένους χαρακτήρες-ηθοποιούς (εκτός του Hugh Jackman) και δίνοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται πλέον νεότεροι, φυσικά και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Στο καστ συμμετέχουν για άλλη μια φορά πολύ γνωστά ονόματα, όπως οι James McAvoy, Michael Fassbender και η βραβευμένη με Όσκαρ Jennifer Lawrence, οι οποίοι συμμετέχουν για τρίτη φορά σε μια ταινία "X-Men", καθώς και ο πολύτιμος για πολλούς πλέον Oscar Isaac, αν και ο ρόλος του στην προκειμένη περίπτωση ίσως να μην χρειαζόταν και μεγάλη προσπάθεια για να πιάσει τα μέγιστα. Εκτός των παραπάνω ηθοποιών που με τις ερμηνείες τους έδωσαν μια διαφορετική νότα, σίγουρα απαρατήρητοι δεν πέρασαν και οι Sophie Turner, Kodi Smit-McPhee, Tye Sheridan και Alexandra Shipp. Μπορεί όλοι οι παραπάνω να είχαν αρκετά καλή απόδοση, αλλά -δυστυχώς για αυτούς- κατά τη γνώμη μου την παράσταση έκλεψε ο Evan Peters, που όπως και την προηγούμενη φορά ενσάρκωσε τον Quicksilver. Μάλιστα, του ανήκει εξ ολοκλήρου και η καλύτερη σκηνή της ταινίας, στην οποία ο Quicksilver πραγματοποιεί μια κάπως «αστεία» διάσωση υπό το άκουσμα του Sweet Dreams των Eurythmics (αν θυμάστε κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στο Days of Future Past). Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί πως την εμφάνισή του κάνει για λίγα λεπτά και ο Hugh Jackman, αν και το όνομά του δεν βρίσκεται στα credits. Με αυτή του τη συμμετοχή ο Jackman είναι ο μοναδικός ηθοποιός , ο οποίος έχει εμφανιστεί έστω και για πάρα πολύ λίγα δευτερόλεπτα ("X: First Class", 2011) και στις οχτώ ταινίες των X-Men.
Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια κλασσική X-Men ταινία, που σίγουρα θα κερδίσει τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο. Βέβαια, οι αναγνώστες των κόμικς ίσως έχουν τις ενστάσεις τους, καθώς ορισμένα γεγονότα δεν γίνονται όπως θα έπρεπε να γίνουν, αλλά αυτό είναι και το ωραίο. Είναι σίγουρο πως η ανταμοιβή που λαμβάνεις από μια ταινία είναι μεγαλύτερη όταν είσαι σχεδόν σίγουρος ότι ξέρεις πώς θα εξελιχθεί, αλλά τελικά καταλήγει κάπου αλλού. Και ας μην ξεχνάμε πως όταν σε μια τέτοια ταινία «πέσουν» οι τίτλοι τέλους, δεν σηκωνόμαστε να φύγουμε γιατί συνήθως μας κρύβουν δωράκι. Τέλος, όσοι από εσάς με εμπιστευτείτε και δείτε την ταινία δώστε τα χαιρετίσματά μου στον Stan Lee, ο οποίος πραγματοποίησε ένα ακόμη cameo, όπως σε όλες τις βασισμένες στην Marvel ταινίες.
Υπόθεση:
Ο En Sabah Nur είναι ένας ισχυρός μεταλλαγμένος, που πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος του είδους του και βασίλευε στην αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη στιγμή που τον πρόδωσαν οι πιστοί του και τον έθαψαν ζωντανό το 3660 π.Χ. Αιώνες αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1983 μ.Χ., ξυπνάει, και με όσα αντικρίζει αρχίζει να πιστεύει πως η ανθρωπότητα έχει χάσει το δρόμο της. Έτσι, αποφασίζει να καταστρέψει τον κόσμο βοηθούμενος από τους τέσσερις «καβαλάρηδές» του. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια βρίσκει τους τέσσερις νέους του ακόλουθους, ένας εκ των οποίων είναι και ο εξοργισμένος από τον άδικο χαμό της οικογένειάς του Magneto. Ο Καθηγητής X προσπαθεί να μεταπείσει τον παλιό του φίλο, αλλά μάταια. Αντ' αυτού, ο Καθητηγής καταλήγει αιχμάλωτος του En Sabah Nur, γνωστού πλέον ως Apocalypse, ο οποίος θέλει να του κλέψει την τηλεπαθητική του ικανότητα. Η μόνη λύση πλέον είναι οι X-Men που παρέα με τη Mystique, η οποία λατρεύεται ως ηρωίδα από τους νεότερους μεταλλαγμένους ύστερα από τα γεγονότα που συνέβησαν ενάντια στον Dr. Bolivar Trask, θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τον Apocalypse και να σώσουν τον Καθηγητή.
Βαθμολογία: 8/10
Διάρκεια: 144'
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19 Μαΐου
Σκηνοθεσία: Bryan Singer
Σεναριο: Simon Kinberg, Bryan Singer, Michael Dougherty, Dan Harris
Ηθοποιοί: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Oscar Isaac, Rose Byrne, Evan Peters, Sophie Turner, Tye Sheridan, Kodi Smit-McPhee, Ororo Munroe, Lucas Till