vr lens 2

Το 5G αλλάζει τη μουσική!

Είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε, μπαίνουμε σε νέα εποχή. Κι αυτό δεν είναι απειλή, αλλά πρόκληση!

Διαβάστηκε φορες

Κάποιες βασικές έννοιες του 5G

Ας ξεκινήσουμε με κάποιες απλές και βασικές έννοιες. Το 5G δεν είναι «του Σατανά», δεν μας φακελώνει και δεν έχει μέσα του τσιπάκια του Bill Gates. Το 5G ήρθε και στη χώρα μας και μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί να μεταμορφώσει τη μουσική, να δημιουργήσει νέες προκλήσεις και δυνατότητες, από τις οποίες θα προκύψουν καινούργιοι τομείς.

Για αρκετούς από εσάς το 5G ίσως να σημαίνει ότι θα δεκαπλασιαστεί η ταχύτητα που μπορεί να παρέχει ένα δίκτυο κινητών επικοινωνίων. Αυτό είναι αλήθεια βέβαια, γιατί το 4G μπορεί δυνητικά να προσφέρει ταχύτητες μέχρι 900-1000 Mbps, ενώ το 5G μπορεί να φτάσει στα 10 Gbps! Στις 16 του Δεκέμβρη 2020 οι εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind απέκτησαν το δικαίωμα χρήσης σε τέσσερις ζώνες του φάσματος 5G: στα 700 MHz, τα 2 GHz, τη ζώνη 3400-3800 MHz και τα 26 GHz. Το τελευταίο φάσμα (26GHz) είναι αυτό που θα δώσει τις πολύ υψηλές ταχύτητες και προς το παρόν δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει όμως ότι η ταχύτητα είναι στα 10 Gigabits per second;

Θα χρειαστείτε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο για να κατεβάσετε μια ταινία με μέγεθος 1 GB (Gigabytes)!

Είναι όμως αυτό το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που θα μεταμορφώσει τη μουσική που ξέρουμε σήμερα;

Είναι πολύ σημαντικό, αλλά όχι το Νο 1.

Τι είναι το latency;

Latency ονομάζεται ο χρόνος στον οποίο αποκρίνεται μια εφαρμογή και είναι το Νο 1 χαρακτηριστικό του 5G.

Ας υποθέσουμε ότι έχει γενέθλια ο αγαπημένος σας ξάδερφος και λόγω της πανδημίας, δεν μπορείτε να μαζευτείτε στο σπίτι του. Έτσι, σας καλεί σε ένα ψηφιακό δωμάτιο (π.χ. μέσω Zoom/Meet/Skype) για να πείτε το τραγουδάκι των γενεθλίων και να σβήσει τα κεράκια. Το έχετε κάνει αυτό τον τελευταίο χρόνο; Έχετε καταφέρει ποτέ να συντονιστείτε με τους υπόλοιπους; Δυστυχώς όχι. Αυτή η καθυστέρηση στην μεταφορά του ήχου και της εικόνας οφείλεται στο latency. Πιστέψτε με, αν όλοι χρησιμοποιούσατε 5G συσκευές, θα συντονιζόσασταν πλήρως!

Πώς θα αλλάξει η μουσική με το 5G;

vr lens

Στις αρχές της καραντίνας έγραφα ότι η χρήση του live streaming στις συναυλίες και γενικότερα σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση προσφέρει νέους ορίζοντες στον χώρο της μουσικής και πρέπει να χρησιμοποιηθεί το συντομότερο δυνατό από τους καλλιτέχνες και γενικότερα τους ανθρώπους του πολιτισμού. Σταδιακά, αυτό έγινε και στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, βέβαια.

Πότε εμφανίζεται η Bat for Lashes για να κλείσω εισιτήριο να την δω με live streaming;

Η τεχνολογία δεν είναι το κακό πρόβατο, το οποίο θα καταστρέψει ό,τι έχει χτιστεί στον ευρύτερο χώρο της μουσικής δημιουργίας. Αντιθέτως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μέτρο και να δημιουργήσει νέες προκλήσεις, οι οποίες τελικά να σώσουν τον χώρο από την όποια κατρακύλα του.

Πάμε να δούμε παρακάτω τέσσερις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει το 5G στη μουσική.

Ο Nick Cave θα μπορούσε να προσφέρει τα φωνητικά του στον Γιάννη Χαρούλη από το σπίτι του

Το 5G μπορεί να προσφέρει latency 10 milliseconds. Κρατήστε το αυτό.

Η ταχύτητα του ήχου (στον αέρα) είναι στα 343 m/sec ή αλλιώς 34,3 εκατοστά σε 1 millisecond. Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας μπάντας που είναι στη σκηνή. Οι αποστάσεις των μουσικών είναι από ένα ως πέντε μέτρα. Έτσι, όταν παίζει μια νότα ο κιθαρίστας, ο ντράμερ που απέχει πέντε μέτρα την ακούει σε 15 milliseconds.

Όπως καταλαβαίνετε, το 5G μπορεί να προσφέρει απόκριση εξαιρετικά κοντά με την πραγματικότητα. 

Στις 25 Ιουνίου 2019, το Πανεπιστήμιο του Bristol διοργάνωσε το πρώτο μάθημα μουσικής από τον τζαζίστα Jamie Cullum. Μουσικοί από το Λονδίνο, το Birmingham και το Bristol έπαιξαν ζωντανά μουσική, ο ένας άκουγε τον άλλο με ακρίβεια και υπήρχε απόλυτος συντονισμός. Το 5G λοιπόν μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα σε όλες τις μπάντες να συνδεθούν στην αντίστοιχη studio εφαρμογή και να κάνουν πρόβα από το σπίτι τους, ακόμα κι αν απέχουν μια ήπειρο...

Αν ο Γιάννης Χαρούλης γράψει ένα τραγούδι, το οποίο θα ήθελε να το τραγουδήσει με τον Nick Cave, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να χρειαστεί να έρθει ο Νικόλας στην Ελλάδα, αλλά από το studio/σπίτι του. Σκεφτείτε τους δίσκους διαφόρων συγκροτημάτων και κυρίως των rappers, οι οποίοι έχουν πολλαπλές συμμετοχές. Το κόστος της συγκέντρωσης όλων αυτών των ανθρώπων στο ίδιο studio αποφεύγεται και το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει από διαφορετικούς χώρους.

Έτσι, η δημιουργία των δίσκων, οι πρόβες των συγκροτημάτων και τα μαθήματα μουσικής θα μπορούν να γίνονται από τα σπίτια μας με το ίδιο αποτελέσμα με αυτό που θα είχαμε δια ζώσης. Η μουσική δημιουργία αλλάζει σε μεγάλο βαθμό και πραγματικά μπαίνουμε σε μια νέα εποχή!

Οι συναυλίες αλλάζουν και προσφέρονται νέες δυνατότητες στους θεατές

Ένα βασικό στοιχείο που θα χαρακτηρίζει το 5G θα είναι ένα σετ από νέες εφαρμογές με εξαιρετικές λειτουργίες. Οι visual designers θα δημιουργήσουν όμορφα τρισδιάστατα γραφικά, τα οποία θα αναβαθμίσουν την εικόνα που θα μπορεί να προσφέρει ένας μουσικός σε μια συναυλία του. Δεν θα είναι λοιπόν μόνο το σκηνικό στη σκηνή, αλλά πολλαπλά visuals, τα οποία θα μπορείς να δεις χρησιμοποιώντας το κινητό σου είτε είσαι στο χώρο της συναυλίας είτε στο σπίτι σου. Μάλιστα, λόγω του χαμηλού latency, τα γραφικα θα συγχρονίζονται πλήρως με τη μουσική και όσους είναι στη σκηνή.

Η «εικόνα» της μουσικής, λοιπόν, αναβαθμίζεται. Ακόμα κι αν το εξώφυλλο του δίσκου δεν έχει την ίδια αξία με αυτήν που είχε τα προηγούμενα χρόνια, τα γραφικά που χρησιμοποιεί κάθε μουσικός στην ιστοσελίδα και τα social media και τώρα τα visuals, που θα μπορεί να χρησιμοποιεί σε κάθε ζωντανή εμφάνιση, του δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες όμορφες εικόνες για τα τραγούδια του.

Τον Δεκέμβριο του 2019, οι Chainsmokers έδωσαν την πρώτη συναυλία στην οποία χρησιμοποιήθηκε το 5G. Πάρτε μια γεύση από την εμπειρία που έζησαν οι θεατές αυτού του show στο παρακάτω video:

Την ίδια περίοδο, ο Elton John έδωσε τη δυνατότητα σε όσους ήταν στην περιοδεία του να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Peex και να μπορούν σε πραγματικό χρόνο να αλλάζουν την ένταση στην κιθάρα, τη φωνή, τα drums και τα πλήκτρα. Να κάνουν ό,τι θέλουν στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνεται σε πραγματικό χρόνο, οπότε η χρήση του 5G είναι επιβεβλημένη.

Τέρμα τα βίντεο από τα κινητά στις συναυλίες - Το live streaming ήρθε για να μείνει

ar vr mobile

Πολλές φορές έχω προβληματιστεί γιατί τα videos των live streaming συναυλιών δεν διατίθενται για παραπάνω από μια-δυο ημέρες σε όσους πλήρωσαν εισιτήριο, αλλά και σε όλους μετά από λίγες ημέρες. Το live streaming ήρθε για να μείνει. Μετά την πανδημία θα αποτελέσει ισχυρό όπλο για να μπορεί το συγκρότημα και οι παραγωγοί να δημιουργήσουν ξεχωριστές συναυλίες, με μεγαλύτερο κόστος. Άλλωστε, το live streaming δεν είναι μόνο μια νέα εμπειρία, αλλά κι ένα καινούργιο επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο θα προσφέρει επιπλέον έσοδα στους συντελεστές κάθε ζωντανής εμφάνισης.

Το Νοέμβριο του 2020, η Dua Lipa έκανε μια live streaming συναυλία, την οποία παρακολούθησαν 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο! Αυτή η εμφάνιση είχε έξοδα 1,5 εκατομμυρία δολάρια!

Τους BTS τους ξέρετε; Εγώ όχι, για να είμαι ειλικρινής. Πρόκειται για ένα Κορεάτικο boy band που έκανε μια live streaming εμφάνιση στις 20 Οκτωβρίου του 2020 με εισιτήριο. Ξέρετε πόσοι την παρακολούθησαν; 1.000.000 άνθρωποι πλήρωσαν εισιτήριο για αυτή τη ζωντανή εμφάνιση!

Σύντομα, όσοι θα βλέπουμε μια συναυλία από το σπίτι μας θα έχουμε πολλαπλές όμορφες δυνατότητες, όπως το να επιλέγουμε τις κάμερες για να έχουμε καλύτερη οπτική, να ορίζουμε την ένταση των drums κ.λπ. Αυτά τα videos θα μπορούν να είναι διαθέσιμα σε όσους πλήρωσαν εισιτήριο κι έτσι ποιος ο λόγος να σηκώνουμε ψηλά το κινητό μας για να τραβήξουμε ένα κακό ποιοτικά βίντεο από την ζωντανή εκτέλεση ενός αγαπημένου τραγουδιού, τη στιγμή που θα έχουμε όλη την εμφάνιση της βραδιάς;

Η AR και VR εμπειρία απογειώνει τις συναυλίες

ar concert

Έχετε αναρωτηθεί τι θα κάνουν τα παιδιά μας που θα είναι σχετικά αδιανόητο για έναν σημερινό 40άρη; Οι όροι "Augmented Reality" και "Virtual Reality" ίσως να αποτελέσουν την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα. Ας μάθουμε αυτές τις έννοιες:

Augmented Reality - AR (επαυξημένη πραγματικότητα): Χρησιμοποιείς ειδικά γυαλιά ή μια εφαρμογή στο κινητό σου και βλέπεις ζωντανά μια συναυλία σε φανταστικό ή πραγματικό χώρο. Καθώς παίζουν οι Red Hot Chili Peppers, ο Flea γίνεται τεράστιος και πετάει στον αέρα.

Virtual Reality - VR (εικονική πραγματικότητα): Χρησιμοποιείς ειδικά γυαλιά ή μια εφαρμογή στο κινητό σου και βλέπεις ζωντανά μια συναυλία σε φανταστικό ή πραγματικό χώρο. Καθώς παίζουν οι Peppers, από πίσω εμφανίζονται δύο αρκούδες και γιγάντιες πιπεριές, οι οποίες σκάνε και τα ζουμια έρχονται και σ' εσένα...

Έχεις φανταστεί να είσαι στο σπίτι σου, να φοράς τα VR γυαλιά Oculus και να είσαι στη φάρμα του Glastonbury, να κινείσαι σ' αυτήν και να βλέπεις το φεστιβάλ σε ζωντανή μετάδοση και να νιώθεις ότι είσαι εκεί;

Έχετε φανταστεί να κάνει περιοδεία ο Damon Albarn με τους Gorillaz και σε κάθε συναυλία να εμφανίζονται διάφοροι ερμηνευτές των τραγουδιών τους με τα ολογράμματά τους; Αυτοί θα είναι στο σπίτι τους ή σε ένα studio στο Λονδίνο, θα τραγουδάνε ζωντανά και θα φαίνονται στην Αθήνα.

Τον Απρίλιο του 2020, ο γνωστός ράπερ Travis Scott έδωσε μια ζωντανή συναυλία μέσα από τον κόσμο του εξαιρετικά δημοφιλούς on-line παιχνιδιού Fortnite. Σε δύο ημέρες ο Scott έδωσε πέντε διαφορετικές συναυλίες, τις οποίες είδαν 12,3 εκατομμύρια παίκτες του Fortnite, οι οποίοι δεν πλήρωσαν αντίτιμο για αυτά τα shows. Όμως, μέσα σε λίγες ημέρες οι ακόλουθοι του ράπερ στα social media αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο, γεγονός που έφερε κέρδη από τις streaming πλατφόρμες τύπου Spotify/YouTube, τα μπλουζάκια και γενικότερα δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες για τις επόμενες ζωντανές του εμφανίσεις.

Είδατε, αλήθεια, τη VR εμφάνιση του The Weeknd στο εξαιρετικά δημοφιλές Tik Tok; Ο φοβερός τύπος από το Τορόντο έφτιαξε την καρικατούρα του και παρουσίασε τα τραγούδια του ζωντανά σε ένα φανταστικό κόσμο. Πάρτε μια γεύση στο παρακάτω video:

Αντέχεις να δεχτείς το μέλλον;

U2 VR

Έχοντας μεγαλώσει στα '90s, έχω τον αντίστοιχο ρομαντισμό του βινυλίου, της κασέτας, του ραδιοφώνου και της φυσικής επαφής με τους μουσικούς και καταλαβαίνω ότι όλα τα παραπάνω φαίνονται εξωπραγματικά για αρκετούς από τους συνομήλικους ή και τους μεγαλύτερούς μου.

Όμως, θέλουμε, δεν θέλουμε, αυτή θα είναι η νέα πραγματικότητα στην μουσική. Όσοι καταφέρουν να προσαρμοστούν και να χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία, θα δουν σύντομα πραγματικά οφέλη. Όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνουν προσωρινά στο βαρετό playlist των ραδιοφωνικών σταθμών, για το οποίο έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση...

Αντέχεις λοιπόν να δεχτείς το μέλλον της μουσικής;

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
4,7 / 10 (σε 6 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα