Τον Αύγουστο καθώς σκάλιζα την τηλεόρασή μου για να βάλω κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό, παρατήρησα ότι υπάρχει μια «φρέσκια» προσθήκη στις επιλογές που μας δίνει η Digea, που ακούει στο όνομα "Zeppelin". Τα τραγούδια του σταθμού ήταν rock από παλαιότερες δεκαετίες και μάλιστα μου έκανε εντύπωση ότι ακόμα κι αν έπαιζε τα πιο γνωστά ή καλύτερα τα κλασσικά τραγούδια των μεγάλων του rock, στη διάρκεια της ημέρας δεν άκουγες επαναλήψεις. Δυστυχώς, το προφανές, που είναι ένα πρόγραμμα με πολλαπλές επιλογές κι όχι 50 ή 60 την ημέρα (ναι συμβαίνει κι αυτό σε γνωστό ραδιόφωνο), έχει γίνει είδος προς εξαφάνιση...
Ο Zeppelin 106,7 είναι το νέο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ή, καλύτερα, ο πρώτος κρατικός σταθμός που παίζει μόνο ξένα τραγούδια, χωρίς επαναλήψεις και χωρίς εκπομπές προς το παρόν. Αρχικά, η βάση της λίστας ήταν στα τραγούδια των '60s, '70s, '80s και '90s. Μέσα στον Σεπτέμβρη όμως προστέθηκαν αρκετα κομμάτια του σήμερα, αν και αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του καθημερινού προγράμματος.
Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο στο e-tetradio, ο εμπνευστής του ήταν ο Κωνσταντίνος Ζούλας, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, ο νονός του ο Φώτης Απέργης, ο Διευθυντής Ραδιοφωνικών Σταθμών της Γενικής Διεύθυνσης Προγράμματος της ΕΡΤ και ο Νίκος Νικολακόπουλος αυτός που τον έστησε. Ο τελευταίος έχει μεγάλη εμπειρία στο στήσιμο μουσικών σταθμών, όπως το έκανε στον Ντέρτι, τον Ελληνικό, τον Freedom, τον Μουσικό και σε πολλά μεγάλα ραδιόφωνα όπως ο Μελωδία, ο Red, ο Sfera κ.ά. Ο δε Φώτης Απέργης είναι ως παραγωγός στην Ελληνική Ραδιοφωνία από το 1985. Πρόκειται για έναν από τους λίγους «ραδιοφωνατζήδες» που είναι ενεργοί κοντά στα 40 χρόνια!
Μια κουβέντα με τον Φώτη Απέργη
Πριν από λίγες ημέρες, κάναμε μια σύντομη κουβέντα με τον Φώτη Απέργη για τον Zeppelin 106,7. Το «μικρόφωνο» στον ίδιο:
MixGrill: Στοχεύετε στην χρήση του αρχείου των συνεντεύξεων της ΕΡΤ/ΕΡΑ για αφιερώματα, όπως αυτό που κάνετε αυτή την περίοδο στους Beatles;
Φώτης Απέργης: Όλα τα προγράμματα της ΕΡΤ αξιοποιούν το πολύτιμο Αρχείο της και επομένως είναι διαθέσιμο και για τον Zeppelin 106,7. Υπάρχουν, όντως, σκέψεις και για άλλα αφιερώματα που θα αφορούν κατ’ αρχήν κορυφαία ονόματα του κλασικού και σύγχρονου ροκ.
MG: Ο Zeppelin θα αποκτήσει εκπομπές; Αν ναι, θα είναι αποκλειστικά μουσικές και μάλιστα με βάση την ξένη μουσική;
Φώτης Απέργης: Η μουσική θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Zeppelin 106,7. Δεν αποκλείεται καθόλου τον ρόλο αυτό να συνδράμουν αργά ή γρήγορα παραγωγοί. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται ασφαλώς το αντικείμενο του σταθμού. Άλλωστε, οι ιστορίες των τραγουδιών καθρεφτίζουν και την κοινωνία, συχνά και την επικαιρότητα της εποχής τους. Ένα επόμενο βήμα μπορεί να είναι η αναφορά και σε άλλες τέχνες, όπως το βιβλίο και ο κινηματογράφος. Τα αφιερώματα θα παίξουν ρόλο και σ’ αυτό.
MG: Οι Αγγλόφωνες Ελληνικές μουσικές παραγωγές, όπως τα τραγούδια των Raining Pleasure ή του good job nicky έχουν θέση στον Zeppelin;
Φώτης Απέργης: Το πρόγραμμα του Zeppelin 106,7 αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό τραγουδιών που έχουμε αγαπήσει, ώστε να μην έχει επαναλήψεις την ίδια ημέρα, ενώ συνεχώς διαμορφώνεται και βελτιώνεται. Στον Zeppelin 106,7 έχουν θέση και εκείνες οι αγγλόφωνες ελληνικές παραγωγές οι οποίες, κατά περίπτωση, ταιριάζουν στο ύφος του σταθμού.
Ο Zeppelin θα πετύχει. Το ραδιόφωνο γενικότερα;
Ο Zeppelin 106,7 είναι μια πολύ σωστή πρόταση είτε είναι κρατικό ή ιδιωτικό ραδιόφωνο. Ο Rock, ο Red και οι υπόλοιποι σταθμοί που παίζουν παρόμοια μουσική επαναλαμβάνονται σε εξαιρετικό βαθμό και δυστυχώς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι εκπομπές τους δεν έχουν να πουν τίποτα στον ακροατή. Το αρχείο της ΕΡΤ, οι συνεντεύξεις που έχουν πάρει πολλαπλοί παραγωγοί, τα αφιερώματα που έχει κάνει ο Γιάννης Πετρίδης κι όχι μόνο και το γεγονός ότι αυτό το ραδιόφωνο μπορεί να ακούγεται σε όλη την Ελλάδα μέσω της Digea είναι τα πλέον ισχυρά πλεονεκτήματά του. Θεωρώ ότι με όμορφο και προσεγμένο τρόπο, είναι επιβεβλημένη η χρήση του Αρχείου της ΕΡΤ και οι εκπομπές - αν τελικά γίνουν - να είναι θεματικές με συνεντεύξεις ξένων κι Ελλήνων μουσικών και αφιερωματικές, όχι μια ανούσια παρουσίαση των τραγουδιών που παίζουν.
Η ΕΡΑ έχει τα υλικά και τα εφόδια για να προσφέρει αυτή την ξεχωριστή πρόταση κι αν το κάνει, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα πετύχει. Υπάρχει άραγε η ομάδα που θα τρέξει με αντίστοιχη όρεξη και συνέπεια τον Zeppelin; Αυτό θα φανεί στην πορεία.
Όμως, ακόμα κι αν αυτή η νέα πρόταση πετύχει, δεν θα βοηθήσει στη συνεχιζόμενη απαξίωση του ραδιοφώνου από τους νέους κάτω των 30 ετών. Τα τραγούδια του Zeppelin «χτυπάνε» δυνατά στην καρδιά των 40+, αλλά τι άραγε γίνεται με τις μικρότερες ηλικίες; Για ποιο λόγο κάποιο από αυτά τα παιδιά να ακούσει κι αυτή τη νέα προσπάθεια, αλλά και τα περισσότερα από τα FM ραδιόφωνα;
Ας κρατήσουμε αυτό το θέμα για μια επόμενη φορά. Προς το παρόν, θα ευχηθώ από καρδιάς καλή επιτυχία στον Zeppelin κι ελπίζω να κάνει τα δικά του βήματα και να μη μείνει μόνο στην τωρινή κατάσταση.