Candela Peña   2017

Letras españolas.2: Η ανεργία στα χρόνια της κρίσης

Το ξέσπασμα της Candela Peña στην απονομή των κινηματογραφικών βραβείων Goya ως τροφή για σκέψη
Διαβάστηκε φορες

Καλημέρα σας! Σήμερα θα ακούσουμε ένα τραγούδι από τους…


Έκτακτη επικαιρότητα: Πορτογάλοι “Αγανακτισμένοι” διέκοψαν ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας τραγουδώντας το δικό τους «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Τελικά ούτε σε αυτό θα σταθούμε σήμερα, γιατί νέα έκτακτη επικαιρότητα μάς αποτρέπει από το πορτογαλικό “παραστράτημα”. Τελικώς θα παραμείνουμε españolas!

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου απονεμήθηκαν τα κινηματογραφικά βραβεία Goya, τα ισπανικά Όσκαρ. Μεγάλη νικήτρια ανακηρύχθηκε η ταινία «Blancanieves» (Χιονάτη) του Pablo Berger, μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή του γνωστού παραμυθιού - που θα δούμε κατά πάσα πιθανότητα στην Ελλάδα, στο Gazarte σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Viajero, φίλου της στήλης - λαμβάνοντας 10 από τα 18 βραβεία για τα οποία προτάθηκε. Δείτε αναλυτικά τα βραβεία στο ispania.gr.

Ο κύριος όμως λόγος που ανατράπηκε τελευταία στιγμή ο αρχικός προγραμματισμός είναι η νικήτρια του Β’ Γυναικείου ρόλου, Candela Peña, για την ταινία «Una pistola en cada mano» (Ένα πιστόλι σε κάθε χέρι). Η ηθοποιός από τη Βαρκελώνη κάθε άλλο παρά δευτεροκλασάτη είναι. Έπαιξε στο «Όλα για τη Μητέρα μου» του Αλμοδόβαρ, ενώ είχε ήδη κερδίσει δύο Goya στο παρελθόν (το 2006 Α’ Γυναικείου ρόλου για το «Princesas» και το 2004 Β’ Γυναικείου ρόλου για το «Te doy mis ojos»). Κατά τη διάρκεια της απονομής η Peña περιέγραψε σύντομα και γλαφυρά την ισπανική κοινωνία της κρίσης:


«Ευχαριστώ πολύ! Αυτό σίγουρα δεν το περίμενα. Δε ξέρω αν θα πρέπει να το παραλάβω στα καταλανικά, ως Καταλανή ηθοποιός ή να πω “Thank you very much. I am very very happy”. Θέλω να πω ότι πάνε τρία χρόνια που δε δούλευα (Σημ: πριν το «Una pistola en cada mano» του 2012 είχε παίξει στο «The Island Inside» του 2009). Αυτά τα τρία χρόνια είδα τον πατέρα μου να πεθαίνει σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο όπου δεν υπήρχαν κουβέρτες για να τον σκεπάσουμε, όπου δεν υπήρχε νερό για να πιει κι έπρεπε να του το φέρνουμε εμείς. Αυτά τα τρία χρόνια που δε δούλευα βγήκε από τα σπλάχνα μου ένα παιδί που δεν ξέρω τι είδους δημόσια εκπαίδευση το περιμένει. Αυτά τα τρία χρόνια χωρίς δουλειά είδα πώς ο κόσμος αυτοκτονεί επειδή δεν έχει σπίτι. Γι’ αυτό και τη χαρά αυτής της βραδιάς δε θα μου τη χαλάσει κανείς. Σε όποια γλώσσα κι αν είναι, από εδώ σας ζητώ δουλειά. Έχω ένα παιδί να θρέψω. Ευχαριστώ. Καλό βράδυ».




Η απονομή είχε κι άλλες στιγμές αποδοκιμασίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Ραχόι, το κόμμα του οποίου παρεμπιπτόντως αντιμετωπίζει προβλήματα και λόγω της πρόσφατης δημοσιοποίησης σημαντικών κρουσμάτων διαφθοράς. Μια πολιτική που περιορίζεται σε δύο βασικούς άξονες ακολουθώντας τις δοκιμασμένες ελληνικές συνταγές για περικοπές σε μισθούς και αύξηση της φορολογίας των μισθωτών και των συνταξιούχων.  Τον τελευταίο καιρό αναπτύσσεται μια έντονη πολεμική στην Ισπανία σχετικά με τη θέση των καλλιτεχνών απέναντι στην κρίση. Η Peña αρκέστηκε να περιγράψει την κατάσταση και διεκδίκησε δημοσίως το δικαίωμά της στην εργασία. Τα προσεχή βήματα θα είναι η αμφισβήτηση των χειρισμών που οδήγησαν σε αυτό το τέλμα, η απόρριψη των πολιτικών που οξύνουν το πρόβλημα που ευαγγελίζονται ότι καταπολεμούν και η υιοθέτηση νέων στρατηγικών ανάπτυξης και κοινωνικής ανασυγκρότησης εις όφελος των πολλών. Είναι νομοτελειακό!

Και παρότι οι αριθμοί αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να πεις ψέματα, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο του 2012 η ανεργία έφτασε το 26,8%, που είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat [πηγή] το πιο πρόσφατα καταγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι 26% (από το Σεπτέμβριο του 2012). Αντίστοιχα στην Ισπανία είναι 26,6% για το Νοέμβριο του 2012. Αυτός ο άτυπος συναγωνισμός στον κατήφορο θα συνεχίζεται με μεγάλους χορηγούς τις εθνικές κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμεία και τα μνημόνιά τους και τη (φιλική) συμμετοχή πολλών εκατομμυρίων ψηφοφόρων στις δύο χώρες.

Για κλείσιμο, ας κάνουμε την παρασπονδία κι ας ακούσουμε τελικά εκείνο το πορτογαλικό τραγούδι. Το όνομα αυτού Grândola Vila Morena και μπορείτε να βρείτε τους αγγλικούς στίχους στη wikipedia.



Αυτή την Πέμπτη και κάθε Πέμπτη από τις οχτώ ως τις δέκα το βράδυ, το Letras españolas συντονίζεται στο ifeelradio για να περιηγηθεί μουσικά από τη Γρανάδα ως την Κούβα κι από την Αργεντινή ως το Βίγκο με τους «Ταξιδευτές» (Viajeros) του ispania.gr με ξεναγό το Στέλιο.



Η φωτογραφία εξωφύλλου και κύρια του άρθρου προέρχεται από το Σύνταγμα στη συγκέντρωση της απεργίας στις 26 Σεπτεμβρίου 2012. Στην αρχική φωτογραφία του άρθρου η Candela Peña παραλαμβάνει το βραβείο της.

Διαβάστε ακόμα