Η διακοπή της παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου με την εισβολή της Σάσας Σταμάτη και μπράβων δεν αποτελεί το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα στο οποίο κάποιοι οργανωμένα ή όχι προσπαθούν να εμποδίσουν καλλιτέχνες να εκφραστούν ελεύθερα.
Ήταν 2012, όταν η Χρυσή Αυγή διαδήλωνε μαζί με παραθρησκευτικές οργανώσεις έξω από το θέατρο Χυτήριο κατά της παράστασης Corpus Christi. Τότε, οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία είχαν τραμπουκίσει λεκτικά τους συντελεστές της παράστασης, κατηγορώντας τους ότι στο έργο παρουσιάζονταν ο Χριστός και οι δώδεκα απόστολοι ως ομοφυλόφιλοι.
Ήταν 2018, όταν πάλι παραθρησκευτικές οργανώσεις βανδάλισαν το θέατρο «Ακροπόλ» επειδή ανέβασε το μιούζικαλ Jesus Christ Superstar. Τα μέλη των παραθρησκευτικών οργανώσεων είχαν μπει τότε στο χώρο κρατώντας εικόνες του Χριστού και φώναζαν ότι «ο Χριστός δεν κάνει αμαρτίες, εμείς είμαστε αμαρτωλοί». Η παράσταση είχε διακοπεί και οι ηθοποιοί είχαν φυγαδευτεί από την πίσω πόρτα του θεάτρου.
Και τώρα, το 2021 κατά τη διάρκεια παράστασης του stand up κωμικού Χριστόφορου Ζαραλίκου στο Θέατρο Καρέζη, η δημοσιογράφος Σάσα Σταμάτη μαζί με «γυμνασμένους θεατές» αποφάσισε ότι ένα σατυρικό σχόλιο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν καλή αφορμή για να παρέμβει και να διακόψει με το έτσι θέλω την παράσταση.
Σύμφωνα με το avgi.gr, όσον αφορά τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αυτό που αναφέρεται στην παράσταση είναι πως «εάν δεν μας έδιναν λεφτά οι Άγγλοι, θα έπρεπε να τα βρει ο Μιαούλης με το πλοίο του, το "Γκιαούρ- One"».
Αυτά είναι μερικά από τα πιο γνωστά περιστατικά που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν - ο καθένας για τους δικούς του λόγους - ότι μια καλλιτεχνική δημιουργία τον προσβάλλει ή θίγει τις αξίες του ή οτιδήποτε σχετικό. Προφανώς ο καθένας και η καθεμία έχει δικαίωμα να διαφωνεί με μία καλλιτεχνική προσέγγιση, αυτό όμως δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να τραμπουκίζει, πόσω μάλλον να διακόπτει μια παράσταση για την οποία ο εκάστοτε καλλιτέχνης έχει επενδύσει κόπο και χρόνο.
Κανείς δεν δικαιούται να αποφασίζει πότε μια παράσταση «πρέπει» να κατέβει και να μην παίζεται. Έχουν δοθεί και θα συνεχίσουν να δίνονται αγώνες για την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας μας και αδιαπραγμάτευτη αρχή της. Το πόσο ελεύθερη μπορεί να είναι η καλλιτεχνική έκφραση δείχνει γλαφυρά την ποιότητα και το επίπεδο μιας κοινωνίας και το πόσο ανοιχτή είναι στον διάλογο και στις διαφορετικές απόψεις.
Υ.Γ. Και μια απορία: Γιατί δεν παρενέβη η αστυνομία στο περιστατικό; Γιατί η κα. Σταμάτη και οι «γυμνασμένοι φίλοι» της αποχώρησαν σαν να μην συνέβη τίποτα από τον χώρο; Και τελικά αν ήταν πιο άγριες οι αντιδράσεις ποιος θα προστάτευε τον καλλιτέχνη;