Η Κατερίνα Κυρμιζή μάς συστήθηκε καλλιτεχνικά το 1996 με ένα Κοντσέρτο Για Σοκολάτα Και Τριαντάφυλλα και από τότε μάς επισκέπτεται αραιά και πού με νέα τραγούδια: το 2002 με Το Παιδί Με Την Κεραία και το 2009 με το Είναι Εδώ! Αυτό τον καιρό ετοιμάζει μια νέα δουλειά (θα έχει τίτλο Λάρβα), παρέα με τον Νίκο Γρηγοριάδη, δείγμα της οποίας αποτελεί το τραγούδι "Σε Είδα Στην Πειραιώς" που θα βρείτε παρακάτω.
Η σημερινή είναι η δεύτερη εμφάνιση της Κατερίνας Κυρμιζή στο Gimme 10 (πατήστε εδώ για να βρείτε την πρώτη) και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας κάνει ποδαρικό για το 2015. Τούτη τη φορά, μάλιστα, επέλεξε κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο. Ας αφήσουμε, όμως, την ίδια να μας τα πει...
Δέκα ανύπαρκτες και παράλογες λέξεις της οικογένειάς μου
Όλοι έχετε ακούσει το τραγούδι ζαβαρακατρανέμια του Γιάννη Μαρκόπουλου, ή έστω αυτή τη λέξη που χρωστά την ύπαρξη της προφανώς στις απαρχές του Νταντά, περίπου το 1915, τότε που ο Χούγκο Μπαλ δήλωνε πως το επόμενο βήμα για την ποίηση είναι να αποβάλλει τη γλώσσα, όπως η ζωγραφική απέβαλε το αντικείμενο γιατί τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν είναι πλέον απωθητικά. Αν κάποιοι από εσάς δεν έτυχε να ακούσετε το τραγούδι του Μαρκόπουλου, ίσως να έχετε ακούσει τη Julie Andrews ως Μαίρη Πόπινς να τραγουδάει: Σουπερκαλιφραντιλιστικεξπιαλιντόσιους. Λέξεις που δεν έχουν καμία λογική και είναι ανοιχτές σε κάθε ερμηνεία είναι το κρυφό χόμπι της οικογένειάς μου. Πάνω στο δρόμο που χάραξαν οι γεννήτορες του Νταντά, περπατήσαμε ουκ ολίγες φορές και δημιουργήσαμε λέξεις που ενώ αρχικά δεν είχαν καμιά σημασία, κάποιες από αυτές στην πορεία του χρόνου απέκτησαν – για έναν στενό κύκλο. Έτσι λοιπόν αποκαλύπτω σε εσάς τις δέκα καλύτερες, για να μη χάσει η ανθρωπότητα αυτά τα απαράμιλλα επιτεύγματα της οικογενειακής μας διάνοιας. Εύχομαι από καρδιάς η ονοματοποιία μας να σας κάνει να ξεχαστείτε και να χαμογελάσετε.
Ευτυχείτε και υγιαίνετε. Καλή μας χρονιά
Λέξεις του πατέρα μου
1. Μπαρδαβούχαλο (το): Με τον καιρό πήρε τη σημασία της απόλυτης σαχλαμάρας.
2. Βουρντάλα (η): Σημαίνει ότι κάνεις κύκλους γύρω από τον εαυτό σου σαν το χαζό. Συνήθως οι γάτες και οι σκύλοι που κυνηγούν την ουρά τους κάνουν βουρντάλες.
3. Κοπετσίνος (ο): Σημαίνει τον ψωροπερήφανο.
Λέξεις της γιαγιάς μου από την πλευρά της μάνας μου
4. Σινόμπε (ρήμα): Σημαίνει ότι δε μου πέρασε από το μυαλό.
5. Στρουμπατζίκι (το): Είναι η λέξη για να περιγράψει οτιδήποτε μπερδεμένο, συνήθως αλυσίδα ή σχοινί.
6. Αναμαλαριά (η): Αδιευκρίνιστο. Νομίζω πως είχε να κάνει με ανακατωσούρα ή ίσως αδιαθεσία.
7. Κοτερά (τα): Εννοεί να λέει έτσι όλες τις κότες. «Πάω στα κοτερά να τα ταΐσω».
Λέξεις δικές μου ως άξια συνεχίστρια του σπορ
8. Μπιτσικόπουλο (το): Εννοώ το παιδί που κρέμεται από το βυζί της μάνας του.
9. Τσιτσιμπρίκι (το): Οποιοδήποτε μαραφέτι.
10. Πούγκουλ (το): Χτένισμα όπου έχεις έναν κότσο σαν στραβοχυμένο κεφτέ στο κεφάλι. Καμιά φορά λέω και την κόρη μου Πουγκουλίνα χαϊδευτικά. :P