Οι αντιδράσεις στο κλείσιμο του Megaupload

Τι δηλώνει η Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών Αμερικής; Ποιες οι αντιδράσεις των άλλων file-sharing sites;
Διαβάστηκε φορες
Μια ημέρα μετά από την μεγάλη καμπάνια πολλών διαδικτυακών μέσων ενάντια στην ψήφιση των νομοσχεδίων κατά της πειρατείας (SOPA/PIPA) και τελικά, την αναβολή της συζήτησής τους στο Αμερικανικό Κογκρέσο, παρακολουθήσαμε την σύλληψη τεσσάρων  στελεχών του Megaupload (ιστοσελίδα file-sharing), οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση της νομοθεσίας πνευματικών δικαιωμάτων. Σε άλλους 20 έχουν, επίσης, απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο Αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Δισκογραφικών Εταιρειών (RIAA) Joshua P. Friedlander εξηγεί «γιατί το κλείσιμο του Megaupload είναι σημαντικό» στο site της RIAA. Ο Friedlander αναφέρει, μεταξύ άλλων, στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι οι πωλήσεις μουσικής ψηφιακά αυξήθηκαν μετά το κλείσιμο ενός άλλου ιστότοπου ανταλλαγής αρχείων, του Limewire το 2010. Ο ίδιος πιστεύει πως το ίδιο θα συμβεί και με το κλείσιμο του Megaupload: «Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι το κλείσιμο παράνομων ιστοσελίδων βοηθά στη δημιουργία και την άνθηση μιας ποικίλης ψηφιακής αγοράς. Ενθαρρύνει τους χρήστες να απευθυνθούν σε νόμιμα sites και επιτρέπει σε νέες υπηρεσίες να αναπτυχθούν – όπως το Spotify, το οποίο ιδρύθηκε πέρυσι στις ΗΠΑ και γρήγορα απέκτησε εκατομμύρια χρήστες. Είναι πάντα καθησυχαστικό όταν τα στοιχεία της αγοράς επιβεβαιώνουν αυτό που εμείς νομίζαμε ότι είναι κοινή λογική». Διαβάστε όλη τη δήλωσή του εδώ.

Οι αντιδράσεις στο κλείσιμο του Megaupload ταχύτατες. Οι Anonymous ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης στις ιστοσελίδες  του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Αμερικής, του FBI, της MPAA, της RIAA, της Warner Music, της Universal και άλλων υποστηρικτών των νομοσχεδίων SOPA/PIPA. 


Οι New York Times αναφέρουν ότι άλλα sites διαμοιρασμού αρχείων λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν τη μοίρα του Megaupload. Τα Filesonic, Fileserve, FileJungle, UploadStation, 4shared, VideoBB, VideoZer, UploadBox, Uploaded είναι κάποια από τα sites που είτε μπλόκαραν τους αμερικανούς χρήστες, είτε σταμάτησαν να διαμοιράζουν αρχεία, είτε έκλεισαν.

Το FileSonic, πλέον επιτρέπει στα μέλη του την πρόσβαση σε αρχεία που έχουν οι ίδιοι ανεβάσει στους διακομιστές του. Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι ότι οι παραπομπές σε αρχεία που μοιράζονταν στο FileSonic δεν οδηγούν πλέον πουθενά. Τα μέλη της υπηρεσίας που ανέβαζαν αρχεία ανταμείβονταν για κάθε download των αρχείων που είχαν ανεβάσει στην υπηρεσία. Η υπηρεσία έδωσε τέλος σε αυτό το πρόγραμμα «επιβράβευσης», με αποτέλεσμα να εκκρεμούν πληρωμές για το κατέβασμα αρχείων των μελών.

Ο Daniel Raimer, εκπρόσωπος του RapidShare δηλώνει: «Εάν κλείσουμε σαν το Megaupload, τότε το YouTube, το Dropbox,και το iCloud είναι τα επόμενα». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το RapidShare δεν προωθεί αρχεία πειρατικού περιεχομένου και ότι είναι οι πρώτοι, οι οποίοι έχουν αναπτύξει λογισμικό το οποίο προληπτικά ψάχνει για παράνομο υλικό στους διακομιστές του. Όπως αναφέρει το RapidShare δεν διαφέρει από άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων στο διαδίκτυο, όπως το Dropbox και το SkyDrive, και διαχωρίζει τη λειτουργία του RapidShare από αυτή του Megauplaod.
 
Θα υπάρξει συνέχεια στο κλείσιμο ιστοσελίδων ανταλλαγής αρχείων; Πόσο αυστηρή θα πρέπει να είναι η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων; Πως θα προσαρμοστούμε στη νέα ψηφιακή αγορά και πως οι καλλιτέχνες θα μπορέσουν μέσα από αυτή να ανταμειφθούν για τις δημιουργίες τους;

Πηγές: PitchFork, BillBoard, in.gr, fastcompany.com


Διαβάστε ακόμα