Τρεις έφηβοι, ένας Έλληνας, ένας Σύρος και ένας Αφγανός, με διαφορετικές καταβολές και προσωπικές ιστορίες, φαντάζονται μια τέλεια ζωή σε μια ελεύθερη Ευρώπη. Καθώς παλεύουν, ο καθένας με τα μέσα που διαθέτει, να φτάσουν όλo και πιο κοντά στο όνειρο της Ευρώπης, διαπιστώνουν πως η τελειότητα που αναζητούν είναι κατασκεύασμα του φαντασιακού τους. Τέλειες κοινωνίες, ακόμα και αν ανήκουν στον δυτικό/ευρωπαϊκό κόσμο, δεν υφίστανται, και προς το παρόν οι κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες που βιώνει ο γεωγραφικός χώρος που λέγεται Ευρώπη δείχνουν πως βρισκόμαστε ακόμα αρκετά μακριά από το ουτοπικό πρόσωπο που ονειρεύονται οι έφηβοι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, «Ευρώπη, το όνειρο» των Αννέτα Παπαθανασίου και Άγγελου Κοβότσου.
Ο δεκαεξάχρονος Ανδρέας ζει στην Πάτρα με την οικογένειά του και ονειρεύεται το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη για την συνέχιση των σπουδών του και για την εύρεση εργασίας. Μεγάλο εμπόδιο, ωστόσο, στέκεται η δεινή οικονομική κατάσταση της οικογένειας του αλλά και η δική του αδυναμία να χωρέσει τα όνειρα του στη σκληρή πραγματικότητα. Ο Αμπντάλα, δεκάξι ετών, έχοντας διαφύγει με την οικογένεια του από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας φτάνει μόνος του δια θαλάσσης στην Πάτρα. Ως ασυνόδευτο παιδί θα βρει στέγη σ' έναν ξενώνα ανηλίκων της πόλης, απ' όπου θα το σκάσει στην συνέχεια με προορισμό την Βιέννη για να επανασυνδεθεί με τα λοιπά μέλη της οικογένειας του. Ο δεκαεπτάχρονος Αλή Ρεζά, από το Αφγανιστάν, με ορμητήριο το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΑΒΕΞ επιχειρεί κάθε μέρα να εισέλθει παρανόμως στο νέο λιμάνι της πόλης με σκοπό να πλεύσει προς την Ιταλία και από εκεί μέσω της Στοκχόλμης να βρει την ονειρική Ευρώπη.
Επί τρία χρόνια, από το 2015 έως το 2017, ο κινηματογραφικός φακός ακολουθεί τα βήματα των τριών εφήβων, επιδιώκοντας να καταγράψει όλη την πορεία τους προς την επίτευξη του ευρωπαϊκού τους ονείρου. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, όπως επισήμαναν οι συντελεστές, έκρυβαν πολλαπλές δυσκολίες. Εκτός από το ζήτημα της χρηματοδότησης που απασχολεί κάθε κινηματογραφιστή, έπρεπε να υπερβούν επιπλέον εμπόδια, όπως την καχυποψία των πρωταγωνιστών και του περίγυρου τους να ανοιχτούν και να εκτεθούν μπροστά την κάμερα. Ειδικά ο Αμπντάλα για το πρώτο χρονικό διάστημα μιλούσε στραμμένος με την πλάτη προς την κάμερα. Έπρεπε, τέλος, να εντοπίσουν δίχως να έχουν κανένα μέσο επικοινωνίας τον Αλή Ρεζά και τον Αμπντάλα μετά την φυγή τους προς την βόρεια και κεντρική Ευρώπη, αντίστοιχα.
Παρά τα όποια κωλύματα οι Αννέτα Παπαθανασίου και Άγγελος Κοβότσος κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν την «Ευρώπη, το όνειρο» και να παρουσιάσουν μέσα απ΄αυτό το ντοκιμαντέρ την Ευρώπη μέσα από τα μάτια
των εφήβων που είτε είναι είτε επιθυμούν να γίνουν «παιδιά» της. Η αλήθεια είναι πως το ντοκιμάντερ δεν έχει να προσφέρει κάποια καινούργια γνώση επί των ζητημάτων του προσφυγικού ή εκείνου της οικονομικής κρίσης. Έχοντας βιώσει ως κοινωνικό σύνολο τα τελευταία έτη -και εξακολουθούμε να βιώνουμε- τις επιπτώσεις και των δύο φαινομένων έχουμε όλοι σχηματίσει μια κάποια εικόνα στο μυαλό μας για τα δύο αυτά ζητήματα, μια εικόνα που το ντοκιμαντέρ έρχεται να επιβεβαιώσει. Ζωές και όνειρα που ανατράπηκαν επειδή τα νούμερα δεν ευδοκίμησαν και η εθνική οικονομία πήρε την κατιούσα. Άνθρωποι που βγαίνοντας μισοζώντανοι από τα χαλάσματα, κλήθηκαν να αντιπαλέψουν με την θάλασσα και τους ανθρώπους για να βρούν σε μια νέα χώρα ή ήπειρο, την νέα τους Ιθάκη. Η νέα πληροφορία που έρχεται να προσφέρει το ντοκιμαντέρ στον θεατή είναι πως προσεγγίζει και τα δύο φαινόμενα (προσφυγικό, οικονομική κρίση) μέσα από την ματιά των νέων, οι οποίοι αν και έχουν μεγαλώσει υπό διαφορετικές και συνάμα δύσκολες συνθήκες (ο ένας πρωταγωνιστής λέει χαρακτηριστικά σε κάποιο σήμειο του
ντοκιμαντέρ πως από την στιγμή που γεννήθηκε είχε γνωρίσει μόνο πόλεμο!) προσπαθούν να εντοπίσουν την θέση τους μέσα σε μια Ευρώπη που μόνο φιλική δεν δείχνει προς αυτούς. Η αύξηση της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας μπορεί να μεγενθύνεται όσο πολλαπλασιάζονται τα ποσοστά της άκρας δεξιάς και όσο η οικονομία παραμένει σε κρίση, εντούτοις οι ήρωες μας παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Εύρωπη του αύριο.
Συντελεστές
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου, Άγγελος Κοβότσος
Φωτογραφία: Δημήτρης Κορδελάς
Ήχος: Αντώνης Σαμαράς
Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης
Μουσική: ΜΑρία-Χριστίνα Κριθαρά
Παραγωγή: TopCut-Modiano
Συμπαραγωγή ΕΡΤ
Με την υποστήριξη του ΕΚΚ και του Creative Europe/Media
Φωτογραφία: Δημήτρης Κορδελάς
Ήχος: Αντώνης Σαμαράς
Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης
Μουσική: ΜΑρία-Χριστίνα Κριθαρά
Παραγωγή: TopCut-Modiano
Συμπαραγωγή ΕΡΤ
Με την υποστήριξη του ΕΚΚ και του Creative Europe/Media