Magic De Spell: Τα πρώτα σαράντα χρόνια είναι δύσκολα!

Παραμένουν ενεργοί και δημιουργικοί 40 χρόνια μετά την πρώτη πρόβα τους, ως συγκρότημα, το μακρινό 1979. Με αφορμή τον εορτασμό των «γενεθλίων» τους στο Κύτταρο, μιλήσαμε με τους Θοδωρή Βλαχάκη και Γιώργο Αρχοντάκη.
Διαβάστηκε φορες
Η φθορά του χρόνου είναι κάτι δεδομένο. Ειδικά στην μουσική σκηνή. Πόσες ροκ μπάντες άντεξαν στη ροή του «πανδαμάτορος χρόνου»; Λίγες. Ειδικά  στην ελληνική ροκ μουσική σκηνή, ακόμα λιγότερες. Oι Magic De Spell τα έχουν καταφέρει. Παραμένουν ενεργοί και δημιουργικοί σαράντα χρόνια μετά την πρώτη πρόβα, ως συγκρότημα, σε ένα μικρό στούντιο, το μακρινό 1979. 

Με αφορμή τα γενέθλια αυτά, που ετοιμάζουν να τα γιορτάσουν μαζί μας με μια συναυλία στον ιστορικό χώρο του Κυττάρου στις 2 Νοεμβρίου, βρεθήκαμε και συζητήσαμε με τους Θοδωρή Βλαχάκη (ντράμερ και ιδρυτικό μέλος) και Γιώργο Αρχοντάκη (ηχολήπτη από την αρχή της ελληνόφωνης πορείας του group και τελευταία ενεργό μέλος, ως μπασίστα).

Θα ξεκινήσω  ανάποδα, τι ρωτάς μια ελληνική μπάντα που κλείνει 40 χρόνια ενεργή κι αφοσιωμένη στο Rock 'n' Roll;

Θ.Β: Τα μελλοντικά μας σχέδια και λέω αυτό γιατί δεν είμαστε μια «μουσειακή» μπάντα. Ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε είναι για να κάνουμε καινούργια πράματα.

Γ.Α: Η συνηθισμένη ερώτηση σ’ αυτή την περίπτωση είναι «πώς περάσατε αυτά τα 40 χρόνια;» Και είναι και λίγο αστεία.

Τότε να μην κάνουμε μια συνηθισμένη ερώτηση. Να υποθέσω ότι μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με την μουσική έχετε «κονομηθεί»;

Θ.Β & Γ.Α: (Γέλια) Ναι είναι σίγουρο, τα χουμε «κονομήσει» όσο και όλες οι ελληνόφωνες και αγγλόφωνες μπάντες που αγωνίζονται και μοχθούν στην Ελλάδα τόσα χρόνια.

Θ.Β: Πέρα από την πλάκα ξέρουμε πολύ καλά με τι αγώνα κόπο και θυσίες κρατιούνται τα ελληνικά συγκροτήματα από την δεκαετία του ‘70 μέχρι σήμερα. Ίσως, ήταν καλή η δεκαετία του ’90 για να επιβιώσεις όχι όμως για να κάνεις κομπόδεμα.

Magic De Spell

Έχετε κάνει πάνω από 1000 ζωντανές εμφανίσεις στην πορεία σας. Τι θυμάσαι από το πρώτο σας live; 

Θ.Β: Ήταν Σεπτέμβριος του 1980. Θυμάμαι ότι δεν ξέραμε να παίζουμε καλά τότε, αλλά είχαμε σαφή γνώση και άποψη για το στυλ μας και αυτό για μας ήταν σημαντικό, είχαμε έτοιμα δικά μας κομμάτια και θα παίζαμε για πρώτη φορά στο Tiffany’s, ένα  μαγαζί που δεν υπάρχει πια, στην περιοχή της Πλάκας. Εκεί λοιπόν μας ενημερώνει ο ιδιοκτήτης, ότι θα παίζαμε μετά από ένα γνωστό σχήμα της εποχής, τους Dalton’s Family οι οποίοι έκαναν διασκευές σε ροκ και μπλουζ τραγούδια, πολύ καλοί μουσικοί, δεμένοι μεταξύ τους, με εμπειρία, με δικό τους κοινό. Μας φάνηκε ζόρικο. Ο κιθαρίστας μας, αγχωμένος ακούγοντας τον κιθαρίστα των Dalton’s να σολάρει δεξιοτεχνικά λέει «Πώς θα βγω εγώ τώρα μετά από αυτόν; Τι θα παίξω;» Άλλο αυτοί, άλλο εμείς του λέμε να τον ηρεμήσουμε. Σε κάποια στιγμή ο κιθαρίστας των Dalton’s τα δίνει όλα και λέει ο δικός μας «Θα λιποθυμήσω» και λιποθυμάει...

Και τι έγινε;

Θ.Β: Του ρίξαμε ένα ποτήρι νερό, τον συνεφέραμε και του λέμε πάμε να παίξουμε τώρα. Και βγήκαμε και παίξαμε και μας χειροκροτήσανε.

Η μπάντα καθόλη την πορεία της έπαιρνε σαφή πολιτική και κοινωνική θέση στα εκάστοτε προβλήματα ή θέματα της εποχής. Οφείλει η ροκ μουσική σκηνή να λειτουργεί έτσι; 

Θ.Β: Κανένας δεν οφείλει τίποτα σε κανένα αλλά όσο μπορώ να θυμηθώ μεγάλα κινήματα, κινήματα αμφισβήτησης , κοινωνικά και πολιτικά είχαν εκφραστεί μέσω του ροκ, κι αυτό μου άρεσε. Το Woodstock ακόμα, τα αντιπολεμικά κινήματα. Επηρεασμένοι λοιπόν από όλα αυτά, και ότι κάτι πρέπει να πούμε ως ελληνόφωνο σχήμα, εκφράσαμε τις απόψεις και τις πεποιθήσεις μας για κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Αν σκεφτείς ότι το ροκ επηρεάζει συνειδήσεις, το να κάνεις μια ροκ μπάντα και να γράφεις για παράδειγμα ερωτικά τραγούδια, δεν έχει και τόσο νόημα. Υπάρχουν τόσα πολλά άλλα είδη που το κάνουν. Εμείς παίρνουμε σαφή θέση και στην πράξη, συμμετέχοντας σε ανάλογες συναυλίες και εκδηλώσεις.

Γ.Α: Αν δεις την ιστορία του ροκ, η μουσική αυτή εξέφραζε πάντα κινήματα. Δεν  οφείλει βέβαια αλλά συνυπάρχει με τα κινήματα και την προοδευτική σκέψη.

Σε μια μελλοντική ανθολογία για την ελληνική ροκ σκηνή ποιό ή ποια τραγούδια των Magic De Spell θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται;

Θ.Β: Θα ήταν πολύ πιο εύκολο για μένα να με ρώταγες ποιο τραγούδι των Ενδελέχεια και θα σου απαντούσα το «Διαμαντένια Προβλήτα». Για μας τώρα είναι δύσκολο να επιλέξω. Ο κόσμος βέβαια που έρχεται στα live μας έχει επιλέξει: «Σαράγεβο», «Εμένα οι φίλοι μου» σε ποίηση της Κ. Γώγου και την διασκευή μας στο τραγούδι του Π. Τζαβέλα «Κυρ Παντελή».

Γ.Α: Αυτά θα έλεγα κι εγώ. Ο κόσμος τα επέλεξε. Συμφωνώ με τον κόσμο.

Θ.Β: Ο κόσμος κρίνει. Ό,τι και να πούμε εμείς, το θέμα είναι τι μένει στο κόσμο. Να σου πω τώρα κάτι. Εγώ αισθάνθηκα πραγματικά συγκινημένος όταν για πρώτη φορά άκουσα σε μία πορεία, να παίζονται τραγούδια δικά μας από τα μεγάφωνα. Δεν ήταν μια συναυλία που παίζαμε εμείς, ήταν μια πορεία και κάποια κινήματα εκφράζονταν με τα δικά μας τραγούδια. Αυτό με συγκίνησε πάρα πολύ.

Γ.Α: Αλήθεια τώρα, όταν γράφαμε το δίσκο «Διακοπές στο Σαράγεβο» η εταιρεία μας, δεν πίστευε στο ομώνυμο κομμάτι. Θεωρούσαν ότι είναι απλά ένα τραγούδι που συμπληρώνει τον δίσκο. Όλοι θεωρούσαν ότι ο «Μαθητής» είναι το τραγούδι που θα κάνει την επιτυχία και όχι το «Σαράγεβο». Ο κόσμος όμως είχε άλλη άποψη.



Πρόσφατα στο site μας, είχαμε ένα αφιέρωμα για ευτράπελα που έχουν συμβεί σε συναυλίες που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας μια αστεία στιγμή από μια συναυλία  ή συνεργασία. 

Θ.Β: Αστείο ήταν κι αυτό που είπα νωρίτερα με την πρώτη μας εμφάνιση και τον κιθαρίστα μας. Α! Θυμήθηκα και κάτι άλλο. Έχουμε αποφασίσει και κάνουμε την ελληνόφωνη στροφή, είμαστε στούντιο και ηχογραφούμε τα τραγούδια από το «Διακοπές στο Σαράγεβο» και παράλληλα κάνουμε και κάποιες συναυλίες. Ο κόσμος που άκουγε την αγγλόφωνη περίοδο δεν μας ακολουθεί.  Σε μια από αυτές, σε ένα club στην Αθήνα δεν υπάρχει προσέλευση, ελάχιστος κόσμος και έρχεται ο ιδιοκτήτης και μας ενημερώνει ότι κόπηκε ένα εισιτήριο. Και το ένα αυτό εισιτήριο το είχε πάρει ο Γιώργος από δω...

Γ.Α: (Γελάει) Τα παιδιά γράφανε το δίσκο στο στούντιο και μου είπαν για το live. Συνεργάτες είμαστε πήγα για να στηρίξω.

Η συναυλία έγινε τελικά;

Θ.Β: Βεβαίως και έγινε. Όσοι βρέθηκαν εκεί με προσκλήσεις συν το Γιώργο με το εισιτήριο πέρασαν νομίζω καλά. Είχαμε τόσο μεγάλη επιθυμία για να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο με ελληνικούς στίχους που δεν μας ενοχλούσε τίποτα.

Τόσα χρόνια στην σκηνή, ποια συνεργασία από αυτές που κάνατε θεωρείτε ιδανική;

Θ.Β: Θα σταθώ στην συνεργασία που είχαμε στον προηγούμενο μας δίσκο «Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;» (2014) με τον Γιάννη Παλαμίδα που όπως εξελίχτηκε το πράγμα, έγινε κάτι όμορφο και σημαντικό. Ένας τραγουδιστής αυτού του βεληνεκούς, ο οποίος ήρθε στο στούντιο για να συμμετέχει σε ένα τραγούδι, στην διασκευή μας στο «Σαμποτάζ» της Λένας Πλάτωνος και κολλήσαμε τόσο πολύ που τελικά συμμετείχε σε οκτώ. Και βρεθήκαμε να παίζουμε δύο χρόνια μαζί. Εξαιρετική συνεργασία. Και με την Δέσποινα Γλέζου όταν συνεργαστήκαμε στον δίσκο «Νίψον Ανομήματα» ήταν πολύ καλή συνεργασία.

Ποιά θεωρείτε την πιο γόνιμη περίοδο του συγκροτήματος;

Γ.Α: Όλες οι περίοδοι του συγκροτήματος ήταν και είναι γόνιμοι με τη έννοια της αποτύπωσης έργου. Γόνιμοι μπορεί να είμαστε και σε μια περίοδο σκέψης και περισυλλογής ιδεών. Χρονικά, η δεκαετία του ’90 ήταν πιο παραγωγική με δίσκους και ζωντανές εμφανίσεις. Και η σημερινή περίοδος είναι για μας παραγωγική όσο αφορά την δημιουργία, έχουμε πολλές ιδέες, βρισκόμαστε συχνά για πρόβες, δουλεύουμε πράγματα, κάναμε το digital single «Γιαννη...» (2018) συμμετείχαμε σε ένα άλμπουμ στην μνήμη του Σταμάτη Μεσημέρη, με τίτλο «Μεσημέρι στον Παράδεισο» και τώρα μελοποιούμε ένα ποίημα ενός βραβευμένου Κύπριου ποιητή, του Ιάσωνα Σταυράκη, το οποίο θα το παίξουμε πρώτη φορά στο Κύτταρο.

Θ.Β: Θα πιαστώ από κάτι που είπε ο Γιώργος.Βρισκόμαστε 2 και 3 φορές την εβδομάδα σε στούντιο.Αυτό είχε να συμβεί από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Υπάρχει όρεξη για δημιουργία, όχι μόνο νέων κομματιών αλλά και βελτιώνοντας ενορχηστρώσεις παλαιότερου υλικού.

Magic De Spell και Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος στη ζωή ή στην καριέρα σας;

Θ.Β: Θα απαντήσω κανένα. Όχι βέβαια επειδή είμαστε αλάνθαστοι. Σε καμία περίπτωση. Κανένας δεν είναι. Έχω σκεφτεί όμως πολλές φορές αν δεν γινόταν κάτι, είτε σωστό είτε λάθος, δεν θα είχαμε τους Magic De Spell όπως τώρα. Θα ήταν κάτι διαφορετικό , που δεν μπορώ να φανταστώ. Καλύτεροι; Χειρότεροι; Πραγματικά δεν μπορώ να το φανταστώ. Ό,τι έγινε καλώς έγινε.

Γ.Α: Δεν υπάρχει και νόημα να λες αν είχε γίνει αυτό ή αν είχε γίνει το άλλο.
 
Μια ερώτηση που θα θέλατε πολύ να απαντήσετε και που ποτέ δεν έγινε;
Θ.Β: (γελάει) Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση και δεν μου την έχουν ξανακάνει και δεν ξέρω τι να απαντήσω.

Γ.Α: Η αλήθεια είναι αυτή (γελάει) πολύ καλή ερώτηση αλλά χωρίς απάντηση. Μήπως σκεφτούμε κάτι στην πορεία;

Στο Κύτταρο στις 2 Νοεμβρίου γιατί να έρθουμε;

Θ.Β: Πρώτα πρώτα για να βρεθούμε κι άλλη μια φορά με τον κόσμο που μας αγαπάει και μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Θα είναι μια συναυλία των Magic De Spell εφ’ όλης της ύλης. Μετά από πάρα πολύ καιρό θα παίξουμε και τραγούδια της αγγλόφωνης περιόδου. Και μάλιστα στο αγγλόφωνο πρόγραμμα θα είναι ο Γιώργος και ο Θανάσης Σκαρλάτος, από τα ιδρυτικά μέλη του γκρουπ καθώς και ο Tommie Bouzianis μέλος των Astrodot, Παρθενογενεσις, X-Mandarina Duck. Ο κόσμος που θα έρθει, θα χαρεί και θα ακούσει ένα μεγάλο σύνολο της ελληνικής ροκ σκηνής που είναι καλεσμένοι μας και είναι και ένα μήνυμα για το πόσο ενωμένοι και αδερφωμένοι είμαστε άνθρωποι και μπάντες. Θα είναι λοιπόν οι PANX ROMANA με τους οποίους ξεκινήσαμε σχεδόν μαζί, στις αρχές του ’80 και έχουμε συνυπάρξει σε συναυλίες πάρα πολλές φορές , τα ΓΥΜΝΑ ΚΑΛΩΔΙΑ μια μπάντα που θεωρούμε ότι έχει ξεχωρίσει στην ελληνική ροκ σκηνή, ο «πατέρας» του είδους ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Γρηγόρης Κλιούμης από τα Υπόγεια Ρεύματα, ο Δημήτρης Μητσοτάκης από τους Ενδελέχεια, ο Μίμης Καλαντζής φωνή των Τσοπάνα Rave, ο κιθαρίστας Οδυσσέας Γαλανάκης από τους Απροσάρμοστους. Ελπίζω να μην ξέχασα κανένα. Επίσης θα έχουμε μετά από καιρό επί σκηνής τα παλιά μας μέλη: τον Νίκο Μαϊντά, τον Κώστα Βούλγαρη και τον Δημήτρη Pixel. Θα είναι και ένα νέο αγγλόφωνο γκρουπ, οι  LEAST CONCERN οι οποίοι μας έχουν ετοιμάσει και μια έκπληξη.

Γ.Α: Υπάρχουν βλέπεις πραγματικά πολλοί λόγοι για να έρθει κανείς στο Κύτταρο.

Θ.Β: Κάποιος που του αρέσουν οι Magic De Spell και γουστάρει την ελληνική ροκ μουσική έχει λόγους να έρθει εκεί.

Ωραία! Θα τα πούμε τότε στο Κύτταρο.

Magic De Spell

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
4 0   χ ρ ό ν ι α   M A G I C  D E  S P E L L 
LIVE στο Κύτταρο (Ηπείρου 48 & Αχαρνών)
FB EVENT: 
https://www.facebook.com/events/2414893085391231/
ΠΟΡΤΕΣ: 21.00 / ΕΝΑΡΞΗ: 22.00 / ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 10€ 

Διαβάστε ακόμα