Ποτέ μου δεν κατάλαβα τη στείρα αντιαμερικανική ρητορική. Ίσως με πείτε αφελή, ίσως θεωρήσετε ότι εθελοτυφλώ αλλά, πιστέψτε με, στα δικά μου μάτια, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι μια χώρα μαγική, όπου γεννήθηκαν τα blues, η jazz, το rock ‘n’ roll. Η παγκόσμια κυριαρχία της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν λογικό να την μετατρέψουν σε κόκκινο πανί για πολλούς, κάτι που πέρασε και σε πολλά από τα τραγούδια που γράφτηκαν γι’ αυτή. Μερικά από αυτά, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, υπάρχουν στην παρακάτω λίστα.
1. American Pie – Don McLean
(Don McLean)
Ένα τραγούδι-ποταμός, από το ομώνυμο άλμπουμ του Αμερικανού McLean από το 1971, που γράφτηκε με αφορμή τον θάνατο του Buddy Holly σε αεροπορικό δυστύχημα. Οι ιδιαίτεροι, ποιητικοί στίχοι επιδέχονται πολλών ερμηνειών ενώ ο δημιουργός του δεν έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα τι ήθελε να πει. Αλληγορική ιστορία των ‘60s; Φόρος τιμής στους νεκρούς μουσικούς; Μέρος της μαγείας του είναι και το ότι πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ.
2. Born In The U.S.A. – Bruce Springsteen
(Bruce Springsteen)
Πολλοί θεώρησαν ότι με αυτό το τραγούδι το Αφεντικό υμνούσε την πατρίδα του. Το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε βέβαια. Ένα άσμα-καταγγελία για την εμπλοκή της Αμερικής στον πόλεμο του Βιετνάμ και τις ανθρώπινες απώλειες που επέφερε, κυκλοφόρησε το 1984 ως single από το ομώνυμο άλμπουμ και ανέβηκε μέχρι το #9 του Billboard. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες, εμπορικά και καλλιτεχνικά, επιτυχίες του Springsteen.
3. Young Americans – David Bowie
(David Bowie)
Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Bowie πέρασε μια φάση εμμονής με τη soul μουσική. Ένας από τους «καρπούς» της ενασχόλησής του με αυτό το είδος ήταν κι ετούτο το κομμάτι από το ομώνυμο άλμπουμ του 1975. Με στίχους που αναφέρουν το σκάνδαλο Watergate, τον Μακαρθισμό, την καταπίεση των μαύρων αλλά και ένα δάνειο από το A Day In The Life των Beatles, το τραγούδι κατάφερε να γίνει χιτ στην Αμερική όπου οι προηγούμενες, glam rock προσπάθειες του Εγγλέζου δεν είχαν βρει πρόσφορο έδαφος.
4. Magic America – Blur
(Damon Albarn-Graham Coxon-Alex James-Dave Rowntree)
Το άλμπουμ Parklife κυκλοφόρησε το 1994 και αποτέλεσε καθοριστικό βήμα για την καριέρα του γκρουπ από το Essex αλλά και σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη βρετανική σκηνή. Το συγκεκριμένο τραγούδι βλέπει με κυνισμό το όνειρο ενός μέσου Βρετανού να ταξιδέψει στη Μαγική Αμερική, με τις κιθάρες του Coxon πάντα στο προσκήνιο και τα γεμάτα ειρωνία φωνητικά του Albarn να μην αφήνουν αμφιβολίες για το τι θέλει να πει.
5. Calling America – Electric Light Orchestra
(Jeff Lynne)
Το single αυτό από το άλμπουμ Balance Of Power του 1986 αποτέλεσε το τελευταίο χιτ των E.L.O. στην Αμερική. Φωτεινή και up-tempo μελωδία σε αντιδιαστολή με τους πιο σκοτεινούς στίχους, οι οποίοι αν και σε πρώτη ανάγνωση μοιάζουν ερωτικοί, θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και αλληγορικά...
6. Surfin’ U.S.A. – The Beach Boys
(Brian Wilson-Chuck Berry)
Single, από το μακρινό 1963, που περιλαμβανόταν στο ομώνυμο δεύτερο άλμπουμ των Καλιφορνέζων. Η φωτεινή και αιώνια καλοκαιρινή πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, με μελωδία δανεισμένη από το Sweet Little Sixteen του Chuck Berry και τα αγγελικά φωνητικά του γκρουπ να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός απόλυτου χιτ.
7. America – Simon And Garfunkel
(Paul Simon)
Ένα τραγούδι από το άλμπουμ Bookends (1968). Εξαιρετικό δείγμα της τραγουδοποιίας του Paul Simon, με ανομοιοκατάληκτους στίχους που αναζητούν το πραγματικό νόημα της Αμερικής. “All come to look for America…”
8. Η Μοναξιά Της Αμερικής – Διονύσης Σαββόπουλος
(Διονύσης Σαββόπουλος)
Πέρασαν ήδη 10 χρόνια από τον Χρονοποιό, την τελευταία στούντιο δουλειά του «πατέρα» των Ελλήνων τραγουδοποιών. Εκεί μέσα υπήρχε και αυτό το 6λεπτο έπος που ξεκινάει με ραπάρισμα για να εξελιχθεί σε ροκ μπαλάντα και πάλι πίσω. Μια σκληρή κριτική της Αμερικής του Clinton αλλά και μια νοσταλγική ματιά στο πάντα γόνιμο παρελθόν των σίξτις.
9. Στην Αμερική – Σωκράτης Μάλαμας
(Θανάσης Παπακωνσταντίνου)
Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου συμπεριελάμβανε αυτό το τραγούδι στις συναυλίες του για αρκετά χρόνια πριν το ηχογραφήσει για τον δίσκο Διάφανος (2006) με τη φωνή του φίλου του, Σωκράτη Μάλαμα. Μουσικά, ακολουθεί το ύφος του παλιού ρεμπέτικου τραγουδιού για να διηγηθεί ιστορίες από την εποχή του μεγάλου ρεύματος μετανάστευσης Ελλήνων για την Αμερική.
10. Momma Miss America – Paul McCartney
(Paul McCartney)
Το σόλο ντεμπούτο του Macca, με τίτλο το επώνυμό του, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1970 και, στην promo έκδοσή του, συνοδευόταν από μία μίνι-συνέντευξή του όπου ανακοίνωνε την αποχώρησή του από τους Beatles. Εκεί θα βρείτε και τούτο εδώ το ορχηστρικό που αρχικά είχε τίτλο Rock ‘N’ Roll Springtime και με το οποίο ο McCartney, παίζοντας όλα τα όργανα, αποτίει φόρο τιμής στην αμερικανική μουσική. Συμπεριελήφθη στο soundtrack της ταινίας Jerry Maguire (1996) του Cameron Crowe.