Αφού δεν ήμουν από τις τυχερές να έχω ακούσει την ξυπόλυτη ντίβα από κοντά, χάρηκα πάρα πολύ όταν έμαθα για το αφιέρωμα που θα γινόταν σε εκείνη. Μάλιστα, ήταν διπλή η χαρά μου, όταν έμαθα ότι θα συμμετείχε και η Dulce Pontes. Έτσι με πολλές προσδοκίες, το βράδυ της Κυριακής με βρήκε στο Γκάζι.
Η παράσταση ξεκινούσε στις οχτώ και κατηφορίζοντας την Ιερά οδό διέκρινα μία ευχάριστη αναστάτωση με αρκετό κόσμο που σχολίαζε διάφορα για τη ζωής της μεγάλης ερμηνεύτριας. Πλησιάζοντας συνειδητοποίησα πως ο κόσμος αναρωτιόταν πού βρίσκεται το μαγαζί, καθώς δεν υπήρχε επιγραφή με τον όνομά του. Ωστόσο, λύθηκε γρήγορα το ζήτημα και ο ένας κατηύθυνε τον άλλον.
Ο χώρος του Gazi Live είχε διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με θέατρο, κάτι που ήταν αρκετά καλή ιδέα αφού ταίριαζε στο ύφος του θεάματος. Υπήρχε καλή οπτική από παντού καθώς οι θέσεις είχαν τοποθετηθεί έτσι ώστε να αγκαλιάζουν τη σκηνή. Κάτι που με ξένισε, ήταν ότι μέσα στο χώρο υπήρχε η δυνατότητα να προμηθευτεί κανείς ποπ κορν και διάφορα σνακς, με αποτέλεσμα ο χώρος να μυρίζει έντονα ποπ κορν, θυμίζοντας κινηματογράφο. Μάλλον θα ήταν καλύτερο να υπήρχε η δυνατότητα αυτή στο χώρο των εκδοτηρίων, όπως στα φουαγιέ θεάτρων.
Η παράσταση αφορούσε στη ζωή της Cesária Évora με μουσικούς από την «Cesaria Εvora Οrchestra», τον αγαπημένο της ανιψιό Grace Évora, ο οποίος επιμελήθηκε τα υπέροχα βίντεο με φωτογραφίες από τη ζωή της, την Nancy Vieria, που η ίδια είχε αποκαλέσει άξια διάδοχο της και φυσικά την μεγάλη τραγουδίστρια της fado, Dulce Pontes, με την οποία είχε συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Στην παράσταση συμμετείχαν και νέες τραγουδίστριες, όπως η γεμάτη ενέργεια Elida Almeida και η Lucibella, που όπως πληροφορηθήκαμε ετοιμάζει τον πρώτο της δίσκο που θα κυκλοφορήσει τους προσεχείς μήνες.
Το αφιέρωμα ξεκίνησε με μια περιήγηση στα εκπληκτικά τοπία του Πράσινου Ακρωτηρίου, στα οποία μεγάλωσε και πέρασε τη ζωή της η μεγάλη ντίβα. Οι εικόνες εναλλάσσονταν με τραγούδια και φωνές και το αποτέλεσμα ήταν συγκινητικό. Όλοι οι καλλιτέχνες εξέφραζαν διαρκώς την εκτίμηση τους, ενώ ακούστηκαν όλα τα αγαπημένα τραγούδια από το μεγάλο φάσμα της δισκογραφίας της. Μερικά από αυτά ήταν το «Besame Mucho», στο οποίο τραγούδησε όλος ο κόσμος με μια φωνή, το «Sodade», το «Carnaval De São Vicente» και φυσικά το «Sangue de Beirona» με το οποίο έκλεισαν τραγουδώντας το όλοι μαζί ενώ όλος ο κόσμος είχε σηκωθεί από τις θέσεις του και χόρευε.
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή, που ανέβηκε στην σκηνή η Dulce Pontes οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Εμφανίστηκε με ένα κατακόκκινο φόρεμα, στράφηκε προς τη φωτογραφία της Cesária Évora και με μια κίνηση σαν να προσεύχεται υποκλίθηκε μπροστά της. Κάθισε στο πιάνο και με τη συνοδεία μόνο του σαξοφώνου ερμήνευσε το «La Boheme» και το «Canção do mar». O κόσμος ήταν σιωπηλός και αποσβολωμένος από την εκπληκτική ερμηνεία αυτής της μεγάλης τραγουδίστριας. Έπειτα, συνέχισε μέσα στο κέφι και την ενέργεια και ήταν αυτή που σήκωσε κυριολεκτικά το κοινό από τις καρέκλες του.
Το μόνο που δεν ήταν τόσο καλό όσο θα έπρεπε για μια τέτοιου είδους παράσταση, ήταν ο ήχος. Τα drums ήταν πολύ δυνατά με την μπότα να ξεχωρίζει, ενώ υπήρχε μια μπάσα αίσθηση χωρίς όμως να ακούγεται ξεκάθαρα το μπάσο. Όλα τα υπόλοιπα όργανα όπως οι κιθάρες και το σαξόφωνο δεν ακούγονταν καθαρά ενώ το γιουκαλίλι ήταν σχεδόν αδύνατο να το αντιληφθείς. Οι φωνές από την άλλη, ήταν αρκετά καθαρές και δυνατές. Γενικά, υπήρχε μία ηχητική ανισορροπία.
Παρόλα αυτά, ήταν μια παράσταση που ο κόσμος ευχαριστήθηκε. Μας μετέφερε στα σοκάκια του Πράσινου Ακρωτηρίου, μας έκανε να χορέψουμε στους ρυθμούς του και να τιμήσουμε τη μεγάλη φωνή της Cesária Évora. Ένα πολύ όμορφο μουσικό ντοκιμαντέρ με έκδηλη την αγάπη όλων των συντελεστών της παράστασης.
*Η φωτογραφία προέρχεται από την επίσημη σελίδα στο Facebook της Elida Almeida.